chilli, pomidory z puszki, soczewicę,przecier pomidorowy. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 15 minut, sprawdzić. Jak soczewica jest już miękka zupka jest gotowa. Posypać zupę posiekaną natką pietruszki. Smak mi bardzo odpowiada, zupka jest pyszna
Kuchnia Pokoleńnajsmaczniejsza jego postać, to zdecydowanie mój Nr 1! Jest chrupiący, aromatyczny i pikantny . Przed pieczeniem dzielę kalafiora na różyczki co znacznie skraca czas pieczenia. Inne nasze przepisy z kalafiorem: Zupa kalafiorowa z liści i głąba Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem Zupa krem z kalafiora Sałatka z kurczakiem i kalafiorem Zupa krem kalafiorowa Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą Sałatka z kalafiorem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzacisznym rogu ogródka, który zresztą jak na centrum Warszawy jest całkiem spory. Menu jest bardzo obszerne, a wiele nazw dań rzadko spotykanych, dlatego poprosiliśmy o radę przy wyborze przystawek, zup i dań głównych. Kelner okazał się bardzo miły i pomocny, to co nam doradził smakowało każdemu, więc idealnie trafił w nasze gusta Smażone rollsy Nem Z przystawek przepyszne były zarówno(...)smażone rollsy Nem z papierem ryżowym, przypominające sajgonki, jak i rollsy z warzywami. Do obu podany był pyszny, słodko- kwaśny sos, który dobrze komponował się z przystawkami. Z zup wybraliśmy Tom Kha z kurczakiem oraz pierwszą z listy Tom Yum Kung. I tutaj jak dla mnie największe odkrycie – zupa Tom Kha, w której nie przeważał ani słodki smak mleka
Taste and CookPyszna domowa zupa z żółtej fasoli szparagowej z dodatkiem pasty pomidorowej Zupa jest autorstwa mojej mamy :) która również chce mieć udział w kulinarnym blogowaniu. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu 1 średniej wielkości plaster selera (grubość kromki chleba) 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 200 - 300 g żółtej fasolki 3 średnie kartofle 1 liść laurowy, 3 angielskie ziela, pieprz, sól(...)bulionu. Dodajemy do smaku nasze przyprawy: liść laurowy, angielskie ziele, pieprz, sól. Kiedy warzywa będą pół twarde dodajemy nasze ziemniaki. Na koniec dodajemy naszą pastę Jamar , która nada naszej zupie oryginalnego wyjątkowego smaku, jeżeli jest potrzeba doprawiamy. Polecam serdecznie pastę firmy Jamar ponieważ ma wiele zastosowań. Śmiało możemy ją wykorzystać pod sos do pizzy, gołąbków, do letniej zupy pomidorowej, lasagne
W Moim Magicznym DomuBuraczki na zupę to przepis sprawdzony przeze mnie w zeszłym roku. Nie wierzyłam, że mogą być tak pyszne jak je zachwalała Pani Danusia, moja ulubiona sąsiadka z ogródków działkowych. A jednak …. miała rację, gdyż zupa ugotowana na tym wywarze jest bardzo smaczna. Intensywny smak i kolor zawdzięcza temu, że wszystko co najlepsze zostaje w słoiku, a nie jest wygotowane(...)Uwielbiam „szybki barszczyk” ugotowany na tych buraczkach, wystarczy dodać przyprawy czosnek i gotowe BURACZKI NA ZUPĘ buraczki DO SŁOIKA 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 1 łyżka octu woda Buraczki umyć i obrać ze skórki ( większe można pokroić ), poukładać w litrowych słoikach . Do każdego słoika wlać podaną ilość soli, cukru, octu i dopełnić wodą. Słoiki szczelnie zakręcić, wstawić
Pieguskowa KuchniaUffff ależ dzisiaj było gorąco! W takie dni idealnie sprawdzi się zupa i to nie byle jaka, bo jak sama nazwa wskazuje przynosi ulgę w wysokich temperaturach. Chłodnik to świetna zupa na dni kiedy aura rozpieszcza nas słońcem i ciepłem. Wegańska wersja chłodnika w żaden sposób nie ustępuje tej ze śmietaną o czym świadczy fakt, że już od momentu(...)zrobiłam podwójną porcję i tylko dzięki temu udało mi się go obfotografować :) Kiedyś przygotowanie chłodnika wydawało mi się niezwykle skomplikowane, ale zapewniam Cię, że to banalnie prosta w przygotowaniu zupa, która świetnie smakuje i robi się ją ekspresowo. Jest lekka i orzeźwiająca, w sam raz na nadchodzące upalne dni. Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki Drukuj Porcje: 2 porcje
Book of spellsTaką zupę podawać razem z bułką lub chlebkiem czosnkowym. Cukinię umyć i pokroić w dużą kostkę( nie obierać ze skórki, tylko umyć), cebulę obrać i pokroić, czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cukinię razem z cebulką i czosnkiem. Smażyć tak długo aż lekko wszystko zbrązowieje. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchew, posiekany tymianek i chilli
Kuchnia PokoleńLentejas czyli po prostu soczewica, zdrowa, pożywna i mega pyszna. Dziś w postaci zupy rodem z Hiszpanii. Zupa jest treściwa i bardzo pyszna, polecam wszystkim na pyszny obiad. Pierwszy raz robiłam tę zupę w kwietniu jak kwitły forsycje i było dość rześko, smakowała rozgrzewająco, teraz jadamy ją bez względu na temperaturę na dworze, zawsze smakuje wybornie. Hiszpańska zupa z soczewicy
Moje Małe CzarowaniePrzeglądając książkę wybrałam naprawdę wiele potraw, które z chęcią zrobię i spróbuję, bo powiem szczerze, że o istnieniu niektórych nie miałam pojęcia. Książka to wiele różnorodnych potraw takich jak: zupa marynarska, zupa dziadowska, śledzie po kaszubsku, karmuszka, farszynki, dzyndzałki warmińskie, pirzok, klapacze, ślepe ryby, czyli zupa ziemniaczana, zupa kurpiowska, fafernuchy, kiszka ziemniaczana, kartacze, buchty, hekele, czosnianka, kurki z oscypkiem, maczanka
kruche babeczkiliść laurowy oraz odrobinę soli. 4. Po kilku minutach od zagotowania dokładamy szpinak i ziemniaki. Gotujemy do miękkości na małym ogniu. 5. Pod koniec dodajemy opłukany zielony groszek. Jeśli zupa jest za rzadka zagęszczamy ją mąką. Dodajemy serek topiony, doprawiamy do smaku. 6. Podajemy z poszatkowaną, świeżą natką pietruszki. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Zupy Tagged: Bonduelle , groszek , kurczak(...)szybko , szpinak , warzywa , zupa
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyZupa bardzo prosta i łatwa w przygotowaniu, wymaga użycia jedynie podstawowych warzyw. Nie ma tu żadnych wyszukanych produktów, prościej się już chyba nie da. Za to smak to coś wspaniałego! Przepyszna, niezwykle kremowa i gęsta, sycąca, delikatna, w 100% wegańska. Aktualnie należy do moich najlepszych zup, które swoją drogą jadam niemalże codziennie. Bo kto nie lubi zup? 😂😄 Składniki (4 porcje
Zdrowie na języku :PKiedyś, w pewnym programie kulinarnym usłyszałam, że zupa to idealna potrawa do przemycania warzyw. Zwłaszcza tych niejadanych przez dzieci. I muszę się z tym zgodzić 🙂 Przetestowałam to wszak na sobie już jakiś czas... Artykuł Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną pochodzi z serwisu gotować
gotować!dcho dzi wielkimi krokami koniec sezonu szparagowego. Korzystam zatem z szansy na zapamiętanie tego smaku na kolejny rok :) W moim domu królują zupy - kremy, także szparagi z decy dowanie do takiej zupy muszą wylą dować. Skła dniki: pęczek szparagów ( 500g) 5 ziemniaków 1 marchewka kawałek selera naciowego pół cebuli ząbek czosnku 100 ml gęstego jogurtu naturalnego świeżo zmielony pieprz(...)minutach gotowania ziemniaków do garnka wrzucamy ło dyżki szparagów, cebulkę, selera naciowego i gotujemy przez około 10 minut do miękkości. Wywar warzywny miksujemy i dolewamy delikatnie zaprawiony zupą jogurt naturalny. Przyprawiamy solą, pieprzem, solą, chilli oraz ziołami. Główki szparagów sparzamy i po dajemy razem z kremem. Smacznego
ChilliJemyŚwietnie sprawdza się jak zamiennik makaronu, czy ryżu w zupie. Ja osobiście uwielbiam jeść z nim pomidorową lub krem z groszku zielonego. Dodatkowo stanowi pyszną przekąskę. Uwierzcie, jak spróbujecie jednego to ciężko się później oderwać. Kolejnym wielkim atutem tego przepisu jest to, że można go przetrzymywać nawet kilka dni. Z poniższego przepisu wyszły mi 3 duże blachy malutkich ptysiów. Stanowiły(...)dodatek do zup na dwa dni. No oczywiście gdyby wszyscy ich nie podjadali starczyło by na więcej Niestety zapomniałam zrobić zdjęcie samemu groszkowi, ale na zdjęciu podany jest z zupą pomidorową. Groszek ptysiowy 125g margaryny 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka W garnku roztapiamy margarynę z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą wodę wsypujemy mąkę
PatiGotujegrzybami. Z części plonów zrobiłam już kilka sosów pieczarkowych, faszerowane pieczarki, pizzę, zapiekankę XD Nadal jednak pojawiają się nowe grzyby, więc tym razem (aby wykorzystać większą ilość) przygotowałam zupę, a resztę pieczarek cieniutko pokroiłam i postanowiłam ususzyć. Krem pieczarkowy z czosnkowymi grzankami dla 4-6 osób Składniki: 600 g pieczarek 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 średniej wielkości ziemniak(...)nich cała woda, a grzyby się skurczą i trochę się podpieką. Odkładamy 2-3 łyżki tak przygotowanych pieczarek, bo będą nam potrzebne do dekoracji. Resztę zalewamy bulionem. Do zupy dodajemy obrany i pokrojony w drobniutką kostkę ziemniak. Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniak będzie miękki. Wtedy blendujemy zupę. Im bardziej gładki krem chcecie uzyskać tym bardziej musimy go zblendować
PatiGotuje