zupa - 39309 przepisów (strona:620/2621)

Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną 164

Kiedyś, w pewnym programie kulinarnym usłyszałam, że zupa to idealna potrawa do przemycania warzyw. Zwłaszcza tych niejadanych przez dzieci. I muszę się z tym zgodzić 🙂 Przetestowałam to wszak na sobie już jakiś czas... Artykuł Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną pochodzi z serwisu gotować

gotować!
Krem z zielonych szparagów 186

dcho dzi wielkimi krokami koniec sezonu szparagowego. Korzystam zatem z szansy na zapamiętanie tego smaku na kolejny rok :) W moim domu królują zupy - kremy, także szparagi z decy dowanie do takiej zupy muszą wylą dować.  Skła dniki: pęczek szparagów ( 500g) 5 ziemniaków 1 marchewka kawałek selera naciowego pół cebuli ząbek czosnku 100 ml gęstego jogurtu naturalnego świeżo zmielony pieprz(...)minutach gotowania ziemniaków do garnka wrzucamy ło dyżki szparagów, cebulkę, selera naciowego i gotujemy przez około 10 minut do miękkości. Wywar warzywny miksujemy i dolewamy delikatnie zaprawiony zupą jogurt naturalny. Przyprawiamy solą, pieprzem, solą, chilli oraz ziołami. Główki szparagów sparzamy i po dajemy razem z kremem. Smacznego

ChilliJemy
Groszek ptysiowy 166

Świetnie sprawdza się jak zamiennik makaronu, czy ryżu w zupie. Ja osobiście uwielbiam jeść z nim pomidorową lub krem z groszku zielonego. Dodatkowo stanowi pyszną przekąskę. Uwierzcie, jak spróbujecie jednego to ciężko się później oderwać. Kolejnym wielkim atutem tego przepisu jest to, że można go przetrzymywać nawet kilka dni. Z poniższego przepisu wyszły mi 3 duże blachy malutkich ptysiów. Stanowiły(...)dodatek do zup na dwa dni. No oczywiście gdyby wszyscy ich nie podjadali starczyło by na więcej Niestety zapomniałam zrobić zdjęcie samemu groszkowi, ale na zdjęciu podany jest z zupą pomidorową. Groszek ptysiowy 125g margaryny 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka W garnku roztapiamy margarynę z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą wodę wsypujemy mąkę

PatiGotuje
Krem pieczarkowy z czosnkowymi grzankami 130

grzybami. Z części plonów zrobiłam już kilka sosów pieczarkowych, faszerowane pieczarki, pizzę, zapiekankę XD Nadal jednak pojawiają się nowe grzyby, więc tym razem (aby wykorzystać większą ilość) przygotowałam zupę, a resztę pieczarek cieniutko pokroiłam i postanowiłam ususzyć. Krem pieczarkowy z czosnkowymi grzankami dla 4-6 osób Składniki: 600 g pieczarek 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 średniej wielkości ziemniak(...)nich cała woda, a grzyby się skurczą i trochę się podpieką. Odkładamy 2-3 łyżki tak przygotowanych pieczarek, bo będą nam potrzebne do dekoracji. Resztę zalewamy bulionem. Do zupy dodajemy obrany i pokrojony w drobniutką kostkę ziemniak. Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniak będzie miękki. Wtedy blendujemy zupę. Im bardziej gładki krem chcecie uzyskać tym bardziej musimy go zblendować

PatiGotuje
Zupa-krem z zielonego groszku 137

Pyszna, zdrowa i ekspresowo szyba zupa. Uwielbiam ją za jej intensywnie zielony kolor. Kiedy za oknami szaro i ponuro, zamiast śniegu pada deszcz, a do wiosny jeszcze daleko można pobawić się kolorami w kuchni tak, aby choć na chwilę zazieleniło się przynajmniej w naszych miseczkach. Wraz z zupą do domu wkrada się odrobinę nadziei, dobrego humoru i duża porcja zdrowia(...)się nie zarumieniła. 3) Kiedy cebula zmięknie, dolać wodę i dodać groszek. Gotować do miękkości. 4) Następnie dolać mleko, doprawić solą, pieprzem i mieszając zagotować. 5) Lekko ostudzoną zupę zmiksować blenderem. 6) Na koniec doprawić do smaku chilli oraz sokiem z cytryny i jeżeli trzeba solą i pieprzem. 7) Podawać z grzankami

Fitsweet.me
Krem pomidorowy z pulpecikami 154

Pyszny i baardzo sycący krem pomidorowy z pulpecikami i mozzarellą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!   Składniki na zupę: 4 duże pomidory (najlepiej gruntowe), pokrojone w kostkę 2 cebule, drobno posiekane 1 łyżka oliwy 1 łyżka koncentratu 1 ząbek czosnku, drobno posiekany   700 ml wywaru z kurczaka (może być z kostki) garść świeżej bazylii 1/2 łyżeczki cukru sól(...)garnka wlewamy bulion lub wodę i dodajemy kostkę, koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wrzucamy listki bazylii. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem. 4. Do zupy dodajemy pulpeciki i pomidorki, gotujemy jeszcze 10 minut. Przekładamy na talerze, dodajemy po 3 kuleczki mozzarelli, odrobinę śmietany (opcjonalnie), dekorujemy listkami bazylii. Smacznego

My Culinary Art
Karczma pod Łosiem na farmie Wawrzyńca - lokal w Wawrowie 154

ważne jest to, co można zjeść. Karta dań została wydrukowana na kolorowych kartkach. Czysta i estetyczna, ale trochę "robocza".  Oto nasze dania: barszcz z kołdunami według Magdy Gessler: zupa borowikowa z kluskami lanymi: zestaw dziecięcy Pinokio, czyli: filet z kurczaka z frytkami i białą kapustą: Barszcz niestety był wodnisty, poza smakiem octu nie było w nim nic wyrazistego. Kołduny(...)były nijakie. Mięso wewnątrz zbite w twardą i suchą kulkę. Zupa borowikowa sprawiała wrażenie zupy z torebki. Zważona śmietana i spora ilość mąki nadawały jej ciężkości. Lane kluski okazały się raczej wielkimi kluchami zbitymi w środku i rozwalającymi się z wierzchu. Kiedy do klusek dodajemy wodę, wtedy niestety takie są efekty i być może to właśnie była przyczyna ich nieapetyczności

Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówka z marchewki 146

kompletnego obiadu, w którym jest ziemniak i kotlecik bez dobrej surówki. Dzisiejsza propozycja jest równie tania jak surówka z selera , ale zrobiona mniej klasycznie. Jeśli lubisz smak znany z zupy krem z marchewki, to surówka z marchewki również Ci posmakuje! Nie bój się dodatku soku z pomarańczy i cynamonu. Nie dominują one nad marchewką. Surówka z marchewki może być przygotowywana(...)możesz również użyć słonecznika lub orzechów włoskich, również wcześniej uprażonych na suchej patelni. Jeśli natomiast masz lenia, to surówka bez garnishu również obleci. Inne przepisy, w których znajdziesz marchewkę: Zupa krem z marchewki Zupa orzechowa Pasztet z ciecierzycy Klopsiki warzywne Zupa miso z tofu Chakalaka Artykuł Surówka z marchewki pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Zupa krem z dyni i batatow 116

Zdarza się tak, że latem tęsknie za jedzeniem zimowym, a zimą za letnim, wiosną chetnie zjadłabym jesienną zupa, a jesienią coś wiosennego. Macie tak czasami? Dlatego gdy zobaczyłam w sklepie dynię piżmową pomyślałam czemu nie zrobić gęstego, rozgrzewającego kremu z dynią. Do tego kilka batatów, aromatycznych przypraw i powstała pyszna, szybka zupa. Obiad, że palce lizać. A przy okazji zupy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa krem z kalafiora i curry 130

dodać curry. Zagotować i sprawdzić smak, następnie gotować 15 minut. Teraz czas na kalafiora i natkę pietruszki, gotować następne 10-15 minut. Kalafior i warzywa muszą być miękkie. Zmiksować zupę dokładnie, wlać śmietanę lub jogurt grecki. Wymieszać. Koperek posiekać drobno i dodać do zupy. Gotowe, pyszne polecam. Szybko i smacznie

Kuchnia Pokoleń
Zupa szpinakowa 145

Zupę szpinakową przygotowywałam po raz pierwszy, ale na pewno nie po raz ostatni. Z rezerwą podchodziłam do znalezionego w gazecie przepisu. Kocham szpinak, ale dotychczas jadłam go jedynie jako dodatek do dań mięsnych , bądź jako dodatek do zapiekanki . Moje obawy co do smaku szpinakowej zupy okazały się na szczęście niesłuszne. Zupa wyszła przepyszna. Zajadałam się nią ja i cała moja

Pobite gary Barbary
Wegetariańska harira z amarantusem 278

Marokańska zupa harira, podawana z daktylami mocno rozgrzewa i syci. Podstawą hariry jest mięso (zwykle baranina, jagnięcina lub wołowina), nasiona roślin strączkowych i przyprawy, które nadają potrawie niezwykłego aromatu. My przygotujemy wegetariańską wersję tej zupy, jednak cały jej charakter zostanie zachowany. 100g nasion amarantusa 90g ciecierzycy 50g czerwonej soczewicy Mała cebula 2 ząbki czosnku Papryczka chili Pęczek kolendry Marchewka Seler(...)przelewamy do garnka z resztą składników. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy z jogurtem naturalnym, posiekanymi daktylami i kolendrą. Możemy skropić sokiem z cytryny. P.S. Możesz modyfikować skład zupy, dodawać inne warzywa. Korzystaj z tego, co masz akurat dostępne, z tego co świeże i sezonowe.     Przepis poznałem w czasie warsztatów kulinarnych z Dominiką Wójciak

MarcinChef
Lekka sałatka ze szparagami 138

otwarcie sezonu szparagowego moja rodzina czekała z niecierpliwością. Najfajniejsze jest to, że dzieci już nie mogły się doczekać kremowej zupy szparagowej. W moim wydaniu taka zupa za każdym razem kryje w sobie inne dodatki co czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjną.  Ale dziś nie o zupie miałam pisać, bo na nią przyjdzie czas innym razem. Choć to właśnie zupa otwierała

Przysmaki Karolki
Zupa selerowa 125

Jeszcze mamy zimę, więc póki nie odpuści rozgrzewamy się smacznymi daniami. Dziś bardzo prosta zupa selerowa. Niezwykła zupa, bo zapiekana. Smakuje fantastycznie, a jej aromatu i aksamitnego smaku długo nie będziecie mogli zapomnieć. Potrzebne nam będą tylko: Czytaj więcej

Tylko pysznie