zupa - 39132 przepisów (strona:638/2609)

Zupa z kurkami + film 111

Aromatyczna i smaczna zupa z kurkami będzie wyborną potrawą dla wielbicieli grzybów. Ta prosta i szybka w wykonaniu zupa podana z ziemniakami lub makaronem doskonale zaspokoi nasz apetyt i będzie doskonałym daniem obiadowym dla całej rodziny. składniki na 3 porcje 400 g kurek 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła 200 g śmietany 18% 1 litr rosołu 2 gałązki(...)soli oraz sporą ilością czarnego pieprzu. Do podduszonych kurek wlewamy rosół i wszystko gotujemy około 5 minut. Do miski przekładamy śmietaną i wlewamy chochlę gorącego wywaru, wszystko dokładnie mieszamy. Zupę zabielamy śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Na końcu drobno siekamy natkę pietruszki. Gorącą zupę podajemy z osobno ugotowanymi ziemniakami lub makaronem i posypujemy zieleniną

Smakowite Dania
Zupa- krem z cukinii + film 124

Uwielbiana w moim domu smaczna, aksamitna i aromatyczna zupa - krem z cukinii z dodatkiem czosnku, cebuli, serka topionego oraz gałki muszkatołowej i curry. Najlepiej zasmakuje podana z groszkiem ptysiowym lub grzankami, gwarantuję że zachwyci nie jedno podniebienie. składniki na 4 porcje 3 średnie cukinie 2 cebule 4 ząbki czosnku 500 ml bulionu 100 g serka  topionego 3- 4 łyżki(...)minut, cały czas mieszając. Warzywa w garnku zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości cukinii. Gdy cukinia będzie już miękka dodajemy serek topiony i wszystko mieszamy aż się rozpuści. Zupę doprawiamy gałką muszkatołową, przyprawą curry oraz czarnym pieprzem, na końcu dodajemy szczyptę soli, zupę odstawiamy z ognia i przestudzamy. Lekko ostudzoną zupę miksujemy na aksamitny krem i podajemy gorącą z groszkiem

Smakowite Dania
Zupa - krem z pietruszki z wędzonym łososiem + film 147

Aksamitna, kremowa, delikatna zupa- krem z pietruszki, której charakteru i oryginalnego smaku dodaje wędzony łosoś jest przepyszną i prostą w przygotowaniu potrawą, znakomitą  propozycją na wykwintny obiad lub kolację. składniki na 4 porcje 80 dag pietruszki mały por 3 ziemniaki 150 g wędzonego łososia 600 ml bulionu  250 g śmietany 12 % 3 łyżki masła lub oliwy z oliwek(...)oraz ziemniaki, warzywa mieszamy i lekko dusimy, następnie wlewamy bulion i wszystko gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Garnek z ugotowanymi warzywami zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem, następnie doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz czarnym pieprzem, wlewamy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Wędzonego łososia

Smakowite Dania
Rosół warzywny na diecie dr E. Dąbrowskiej z marchewkowym makaronem 340

liście curry, - 1 cm imbiru świeżego - lubczyk suszony lub świeży, - sól, pieprz, - natka pietruszki, koperek, szczypiorek - 1 marchew (na makaron) - 1 ząbek czosnku. Wykonanie Obrać i umyć warzywa za zupę, przekroić je na mniejsze kawałki (oprócz pora), wrzucić do garnka, dodać przyprawy (odłożyć trochę natki i koperku), gotować przez ok 2 godziny na małym ogniu. Marchewkę która pozostała pokroić (najłatwiej(...)przy pomocy mandoliny) na cienkie paski jak spagetti. Wyjąć łyżką cedzakową ostrożnie warzywa z zupy, odłożyć na bok, przykryć żeby nie ostygły (jeśli chcemy je zjeść w zupie), na gotujący się bulion wrzucić pokrojoną marchewkę, gotować ją aż będzie miękka, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawić do smaku. Na talerze włożyć warzywa z zupy (jeśli chcemy), nalać gorący bulion

Co na wege obiad?
Zupa pomidorowa z boczniakami, papryką, cieciorką i szpinakiem 117

Dzisiaj chciałabym zaprosić na zupę, która łączy w sobie kilka moich ulubionych składników. Może i Wam przypadnie do gustu... Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy ok. 60 g świeżego szpinaku 250 g boczniaków 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 mała marchew mały kawałek selera po pół czerwonej i żółtej papryki 2 łyżki(...)czym dodać do wywaru. Papryki oczyścić z włókien i pestek, pokroić w grubą kostkę i dodać do wywaru. Szpinak umyć, osuszyć i pokroić w paski, dodać do całości. Gotować zupę aż warzywa będą miękkie. Wlać passatę i dodać ugotowaną ciecierzycę. W garnku z nieprzywieralnym dnem rozgrzać masło i przesmażyć koncentrat pomidorowy. Przełożyć do zupy, dodać pastę paprykową, posiekany koperek oraz

Czerwień i błękit
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 143

oliwo-czosnkowy - miałam okazję go spróbować i miałam wrażenie, że 2 dni później nadal zionę czosnkiem.   Zdjęcie pochodzi ze strony http://restauracja-ufryzjera.pl/ Ja na pierwsze danie zamówiłam zupę gulaszową. Była dobra, treściwa i pożywna, ale nadal jestem zdania, że najlepsza gulaszową na świecie robi moja Teściowa! I tego się będę trzymać ;) Na danie główne zdecydowałam się (po dość długim(...)Wojciecha Modesta Amaro, który wyszkolił również kucharzzy restauracji. Ja zrezygnowałam z przystawki/zupy. PanMąż zjadł zalewajkę z ziemniaków i pora, robioną na zakwasie, podawaną z uszkami z farszem z kapusty - zupę, którą pamiętam z dzieciństwa, zupę, którą robił mój Dziadek. Ja pamiętałam ją trochę inaczej niż to, co zostało podane, ale na szczęście Mąż był zadowolony. Była ona również ciekawie podana

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zupa meksykańska 160

Póki jeszcze chłodniej proponuję zupę meksykańską:  ostrą, aromatyczną i pożywną. pół kg mięsa mielonego z szynki po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej dwie suszone papryczki chili 2 ziemniaki (chociaż z trzy też nie byłoby za dużo) puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy 2 cebule bulion wieprzowy około 2 l pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki papryki słodkiej pieprz, sól olej

Humanistka w kuchni
Zupa soczewicowo-imbirowa, Shang Hai 180

Taką zupę jadłam w syryjskiej restauracji . Oczywiście nie znam oryginalnego przepisu. To próba odtworzenia smaku tej zupy, ale myślę, że bardzo udana. Koniecznie podajcie danie z cząstkami cytryny. Powinno się je wycisnąć przed jedzeniem prosto do zupy. Wychodzą 3-4 porcje. Składniki: 2-3 pory 2 ząbki czosnku 1 duży kawałek obranego ze skórki imbiru (długości(...)Podsmaż warzywa i imbir. Następnie wlej wodę, dodaj soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości (ok. 20 minut powinno wystarczyć). Dokładnie zblenduj/zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Przelej zupę do miseczek i podawaj z cząstkami cytryny. Przepis dodaję do akcji: Ostatnio zaglądnęłam do azjatyckiej restauracji Shang Hai . Jedzenie dało się zjeść, choć przesolone i niezbyt apetycznie podane. W menu

Qlinarnie i Qlinarnie
Kurczak z warzywami w zupie cebulowej i borowikowej 406

Delikatne, aromatyczne i kruche filety z piersi kurczaka...Mięso w całości przenikło smakiem i zapachem zup.  2 podwójne filety z piersi kurczaka 2 marchewki Ok. 10 dużych pieczarek 1 czerwonej papryki Przyprawa do kurczaka 1 opakowanie zupy cebulowej 1 opakowanie zupy borowikowej 50 ml śmietany 12% 200 ml wody Filet z piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy poziomo(...)kroimy w kostkę a pieczarki w plastry. Wszystko mieszamy. Filety obsmażamy na rozgrzanej patelni. W naczyniu żaroodpornym układamy 1 porcję warzyw, obsmażone filety z kurczaka i przykrywamy resztą warzyw. Zupy mieszamy z 50 ml śmietany i 200 ml wody.  Zalewamy kurczaka. Pieczemy pod przykryciem około 35-40 minut

VioletoweKucharzenie
Pomarańcze i marchewka to para doskonała, z której możesz zrobić sos 168

Owoce i warzywa staram się kretywnie wykorzystywać do różnych celów. Sezonowe pomarańcze Navel , moje ulubione, wykorzystałam do zrobienia aromatycznego i bardzo zdrowego sosu, który można przerobić na zupę. Sos można dodać do mięs, ryb lub tofu. Jeżeli chcecie użyć ten przepis jako zupę, po prostu dodajcie proporcjonalnie większą porcję wody oraz pozostałych składników. Przepis można modyfikować przez dodanie większej ilości

Jem więc Jestem
Kapuśniak z kiszonej kapusty 250

trafiłamn na wyjątkowo smaczną odmianę, bo kiszona kapusta jest pyszna. Kapusty nie płuczę, po połączeniu z wywarem warzywnym jest idealnie kwaśna , a to cały urok i smak tej zupy. Kapuśniak zrobiłam bez mięsa, dodałam jedynie skwarki i na koniec podsmażoną kiełbasę. Jeśli pominiesz dwa ostatnie dodatki ugotujesz pyszny kapuśniak wegeteriański. Kapustę kiszonę zawsze należy gotować odzielnie i na koniec połączyć(...)wywary. Opis wydaje się przydługi, ale zupa bardzo prosta do przygotowania. Odgrzewana co dzień to smaczniejsza. Składniki: 400 - 450 g kiszonej kapusty 1- 2 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2- 3 ziemniaki marchew pietruszka kawałek selera, pora cebula około 50- 100 g słoniny (u mnie wędzona) 2 kiełbaski śląskie 1 łyżka mąki sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru zielenina

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa chrzanowa 245

Zupę chrzanową polecam nie tylko na święta wielkanocne. Ja robię ją kilka razy w roku, szczególnie w okresie jesienno zimowym. Zupa rozgrzewa ale też i syci. Jeśli lubicie chrzan to polecam Wam ją zrobić. Składniki: 1 litr bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 50 g szynki schwarzwaldzkiej 3-4 łyżki chrzanu tartego (u mnie ze słoika(...)kostkę i ponownie podsmażyć. Zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie dodać chrzan, zagotować i zdjąć z ognia. Do śmietany dodać 2-3 łyżki gorącej zupy(by zahartować śmietanę), wymieszać i wlać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu wsypać roztarty majeranek. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo

Ala piecze i gotuje
Rozgrzewająca grochówka z imbirem 132

zimowe dni polecamy porcję pożywnej, smacznej rozgrzewającej zupy Skład niki: 20 dag grochu łuskanego 1 kość schabowa pasek wędzonego boczku łyżka masła 3 średnie ziemniaki 2 marchewki łodyga selera naciowego 1 cebula 2 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru sól pieprz świeżo zmielony natka pietruszki Wykonanie: Groch opłukać włożyć do garnka z kością  boczkiem(...)gotującego się wywaru gotujemy  około 20 minut. Wyjmujemy ugotowaną kość z boczkiem obieramy mięso z kości i razem z  boczkiem  kroimy w kostkę dodajemy do zupy przelewamy połowę zupy do wysokiej miski rozdrabniamy blenderem łączymy z pozostałą zupą dodajemy imbir, przyprawiamy solą i pieprzem oraz natkę pietruszki podajemy gorącą z pieczywem. lub z grzankami Smacznego

kgwjanczewo
Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup 345

Pyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek dalekowschodnich, rozgrzewających przypraw jak kolendra, kurkuma czy curry, idealnie wkomponowują się w tą chłodną porę roku. Ekspresowy posiłek w pracowitym tygodniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Kokosowa zupa z curry, kurczakiem(...)minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne. W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź. Rozłóż makaron do miseczek, wlej do nich zupę posyp kolendrą, udekoruj limonką i podawaj. Smacznego! English version Coconut curry chicken noodle soup (6-7 servings) Ingredients: 2 tbsp olive oil or canola oil 1 onion, thinly sliced

karmelowy
Zupa ogórkowa 183

Domowa lekko kwaśna zupa z dodatkiem startych ogórków kiszonych i warzyw. Gęsta i sycąca, może być podawana również z pokrojonymi w kostkę ziemniakami zamiast ryżu. Składniki: 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego 4 ogórki kiszone pół małego selera pietruszka marchewka 50 g ryżu koperek sól, pieprz 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego Seler, pietruszkę i marchewkę pokroić w kostkę(...)bulionu. Dodać ryż i gotować około 20 minut na małym ogniu. Przemieszać od czasu do czasu. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do gotującej się zupy. Pogotować jeszcze kilka minut, wyłączyć ogień i doprawić zupę solą, pieprzem i śmietaną lub jogurtem.  Koperek posiekać i również dodać do zupy

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania