Wiosenna zupa kojarzy się z zupą szczawiową, można nazbierać daleko od drogi świeżego szczawiu i ugotować pyszną, pożywną zupę, z uwagi na zawartość szczawianów w szczawiu, by zniwelować ich zawartość podaje się tę zupę zawsze zabielaną śmietaną, z udziałem jajka, albowiem obecność białka wytrąca zawartość szczawianów, które w nadmiarze spożywane wytrącają wapń tak pożądany w organizmie. Szczaw jest potężnym źródłem
kgwjanczewoPodczas układania jadłospisu dietetycznego należy się kierować odpowiednimi proporcjami. Zestaw obiadowy 520 kcal podzielę na cztery części, każda z nich to konkretna pula kalorii. 1. Zupa w ilości 250g to jest 100 kcal. Zapraszam po przepisy na dietetyczne zupy. 2. Porcja mięsa w ilości 150g to jest około 200 kcal. Wszystko zależy od rodzaju mięsa i jego obróbki termicznej
IzaGotujeWiększość kobiet, które znam (w zasadzie chyba wszystkie) używa do doprawiania zupy gotowych przypraw typu Vegeta, Kucharek, etc. Staram się je grzecznie edukować o szkodliwości tych cudownych mieszanek. Ja moim dzieciom nigdy nie podałam takiej przyprawy ani nawet sztucznej kostki rosołowej, z czego jestem dumna! Niestety wygoda użycia i mocnego efektu smakowego (glutaminian sodu) wygrywa
IzaGotujeubiegłym sezonie go nieśmiało testowaliśmy, o tyle w tym roku obiecałam sobie i mężowi, że będzie u nas częściej na stole. Jako pierwsza w tym sezonie potrawa powstała zupa krem z dodatkiem jarmużu. Szybka i dietetyczna zupa, można pominąć śmietanę i masło a będzie jeszcze bardziej fit. Składniki : 6 listków jarmużu 2 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka(...)obrywamy listki od twardego nerwu głównego, dzieląc jednocześnie na mniejsze kawałki. Porwane listki dodajemy do pozostałych warzyw, i gotujemy jeszcze 10 min. Po tym czasie całą zupę miksujemy, dodajemy sok z cytryny, podajemy z kleksem śmietany. Dla dekoracji przed zmiksowaniem wyłowiłam z zupy kilka składników
W kuchennej krainiePyszna aromatyczna i pożywna zupa. Po męczącym dniu w pracy talerz takiej zupy to raj dla organizmu, polecam gorąco. Ja użyłam tutaj pomidorów świeżych ale te z puszki też będą dobre. Jest to zupa na sposób azjatycki. Zupa z cukinii i pomidorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietaka szczęśliwa, że natknęłam się na ten przepis. Pochodzi z magazynu Slowly Veggie! , ale poniżej podaję go we własnej, wegańskiej adaptacji. Nie potrafię wyobrazić sobie życia bez talerza ciepłej zupy, jednak ta ujęła mnie w szczególności. Jeżeli lubisz cydr, z pewnością przypadnie Tobie do gustu. Ma interesujący, egzotyczny smak, coś pomiędzy wytrawnym a słodkim. Wiem, że ciężko to sobie wyobrazić(...)glazurowane i posypane sezamem i czarnuszką lizaki z tofu. Koniecznie podawaj je tuż po usmażeniu. Po ostygnięciu też są pyszne, ale stają się bardziej gumowe, a mniej chrupkie. Zupę należy przygotować na bulionie warzywnym. Poniżej podaję przepis na aromatyczny i mocny wywar, który przyda się jako baza do wielu dań. Warto przygotować go więcej i zamrozić np. w formie
Roślinna - blog wegańskiZupa- krem, to moje ulubione danie. Jest kremowa, sycąca i bardzo smaczna i aromatyczna. Kolejna moja propozycja na pyszną zupę ziemniaczaną. Składniki: 500 gram ziemniaków 3 marchewki 1 duży por 2-3 cebule 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1 litr wywaru (może być z kostki) 200 ml. śmietany 4 kromki chleba tostowego olej czosnek sól pieprz Wykonanie(...)cebulę smażę na łyżce oleju i połowie rozgrzanego masła. Posypuję curry i zalewam rosołem. Gotuję około 15-20 minut, dodaję marchew i pora i gotuję kolejne 15 minut. Zupę miksuję, przecieram przez sito, dodaję śmietanę i doprawiam solą i pieprzem. Z chleba odcinam skórkę, miąższ kroję w kostkę. Kostki chleba smaruję olejem wymieszanym z solą i posiekanym czosnkiem
Bea(u)ty kitchenZupa na rozgrzewkę, która jeszcze się może Wam przydać, bo pogoda za oknem zmienna. Sycąca, rozgrzewająca, po prostu pyszna!! Składniki: 3-4 spore ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego 1 por 1 szklanka grochu 20 dag wędzonego boczku sól pieprz 1 pełna łyżka majeranku Wykonanie: Namoczony i podgotowany groch, odcedzam, ponownie zalewam świeżą wodą i gotuję(...)miękkości. Dodaję obrane, starte na tarce i podsmażone na łyżce tłuszczu warzywa. Osobno podsmażam cebulę, dodaję boczek pokrojony w kostkę i wszystko razem przekładam do zupy. Gotuję przez kilkanaście minut, doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 2-3 łyżki wazowe nalewam do wysokiego naczynia, miksuję blenderem na gładka masę, w razie konieczności rozcieńczając zupą i tym zagęszczam całą pozostałą
Bea(u)ty kitchenświetne dodatki, Prażony czosnek i przesmażone suszone pomidory na zalewie to świetny akcent w tradycyjnej pomidorówce o jednym wymiarze smakowym. Nie zabraknie plasterków camemberta dodanych na koniec i ziaren. Zupę przygotujemy na indyczym bulionie z kawałkami pomidorów i na suszonej włoszczyźnie. Zapraszam! Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 40g suszonej włoszczyzny 0,7 kg porcji rosołowej(...)przesmażamy na zalewie z suszonych pomidorów: plasterki czosnku, drobno pokrojoną cebulkę i 12 suszonych pomidorów pokrojonych w paski. 4/ Zarumieniony czosnek, cebulkę i suszone pomidory w całości przekładamy do zupy i gotujemy 15 minut. 5/ Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 inut. 6/ Podajemy zupę w głębokiej misce z 3 plasterkami
Kuchnia PROzdrowotnaZadeklarowana większość nie jest w stanie wyobrazić sobie Wielkanocy bez żurku. Ja także. Ta tradycyjna zupa, o lekko kwaskowatym posmaku to nieodłączny element świątecznego repertuaru. Pisząc o niej, mam na myśli aromatyczną i delikatną zupę przygotowaną od podstaw (łącznie z zakwasem) na pysznych i pożywnych roślinnych produktach. Bez wędzonek, boczku, kiełbas, jajek. W ich miejsce pieczona w słodkiej papryce(...)czosnku ciecierzyca, zapiekane tofu, które smakuje jak jajo oraz grillowana sojowa kiełbaska. Lubię nagotować wielki gar tej popielatej zupy i nacieszyć się nią przez kilka dni. Nie ma nic przyjemniejszego niż możliwość ogrzania się talerzem gorącego żurku po długim świątecznym spacerze. Zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 6 ząbków czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego
Roślinna - blog wegańskiZupa gulaszowa. Jedna z moich ulubionych! Nadszedł czas, by podzielić się z Wami moją recepturą! Rozgrzewa, syci i goście zawsze proszą o dokładkę ;) Zapraszam! Receptura: Na bulion: - 2 l wody - 6 dużych marchewek - 3 korzenie pietrudzki - 1 korzeń selera - 1 duża cebula - 1 główka czosnku - 1 papryczka chili świeża - liście laurowe, ziele(...)angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy Na lane kluseczki: - 2 jaja rozmiar L - 45 g mąki pszennej - 45 g mąki kukurydzianej Zupa: - 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki - 2 l bulionu warzywnego - 6 dużych, świeżych marchewek - 1 świeża papryka - pęczek świeżej kolendry - pieprz, sól, kurkuma, majeranek 1. Bulion Obieramy warzywa, po czym kroimy je na mniejsze części
Sajkofanka smakuKrem z batatów z dodatkiem mleka kokosowego i chili - słodko-pikantna pyszna zupa. SKŁADNIKI 1 duży batat (ok.450g) 1/2 kg marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 2 łyżeczki pikantnej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1/3 szklanki bulionu warzywnego 750ml wody 1 łyżka soku z limonki/cytryny sól pieprz olej świeża kolendra PRZYGOTOWANIE Cebulę i obrane(...)Dusimy około 10 minut. Dodajemy pastę curry i przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe (kilka łyżeczek zostawiamy do ozdobienia). Dodajemy wodę i bulion i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Zupę miksujemy. Dodajemy resztę marchewki i gotujemy 4-5 minut. Gotową zupę rozlewamy do misek i ozdabiamy kleksem z mleczka, chili i listkami kolendry. Smacznego :) źródło inspiracji
Moje Kuchenne RewelacjeTypowo letnia zupa - ale z racji tego że kalafior jest jeszcze dostępny , można sobie przypomnieć słoneczne chwile . Uwielbiana przez moje dzieci , prosta i tania zupa , która zachwyci swoim smakiem wybredne gusta . składniki na 4 porcje 1,5 litra wywaru z mięsa 1 kalafior 2 marchewki 1 pietruszka pół selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 ziarenka ziela(...)mięsa , dodajemy pokrojoną włoszczyznę , cebulę , czosnek i ziele angielskie . W garnuszku mieszamy mąkę z jajkiem , wodą i szczyptą soli na jednolite ciasto . Ciasto wlewamy powoli na gotującą się zupę i gotujemy do momentu jego wypłynięcia na powierzchnię . Zupę zabielamy śmietaną i posypujemy koperkiem
Smakowite DaniaWigilijna zupa grzybowa , podobnie jak wigilijny barszcz jest zupą postną . Nie musi nas nasycić ale rozgrzać żołądek i pobudzić apetyt na więcej wigilijnych smakołyków . składniki na 4 porcje 10 dag suszonych grzybów włoszczyzna ( 2 marchewki, 1 pietruszka, 1cebula ,1seler, pół pora ) sól i pieprz odrobinę soku cytrynowego makaron ugotowany wg przepisu na opakowaniu(...)umyte w zimnej wodzie zalewamy 2 l letniej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy grzyby zmiękną dodajemy sporo włoszczyzny oraz pieprz i sól . Po dodaniu włoszczyzny zupę gotujemy około 30 minut. Do ugotowanej zupy dodajemy odrobinę soku cytrynowego oraz oddzielnie ugotowany makaron
Smakowite DaniaSmaczna i rozgrzewająca zupa z selerów naciowych z dużą ilością czarnego pieprzu ma bardzo ciekawy smak , jest bardzo lekka idealna propozycja dla jaroszów i chociaż do nich nie należę - zupy tego typu często przygotowuję. składniki na 2 litry zupy 70 dag łodyg selera naciowego 30 dag warzyw mieszanych ( marchewka,pietruszka, por ) 20 dag ziemniaków 2 łyżki masła szczypta(...)żeby nie dopuścić do zrumienienia, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości. Po 10 minutach gotowania dodajemy obranie i pokrojone w słupki ziemniaki .Gotujemy do miękkości . Do ugotowanej zupy dodajemy łyżkę masła , przyprawiamy solą , odrobiną cukru i dużą ilością pieprzu
Smakowite Dania