brak czasu. Przyznam nieśmiało, że z zazdrością spoglądam na inne blogi, że tam tak wiele się dzieje. U mnie się dzieje lecz nie na blogu. A tymczasem obiecana zupa. Uwielbiam jej smak i zawsze będzie mi się kojarzyć z dzieciństwem i zupą jaką gotowali moi Rodzice. W moim domu zarówno Mama jak i Tata świetnie gotują(...)Nich chyba mam ten zapał do kuchni :-) Swoją zupę jednak nieco zmieniłam, dodałam do niej pęczek koperku dzięki czemu nabrała cudownego aromatu. W garnku znalazło się również miejsce na malutkie pulpeciki dzięki czemu zupa stała się ciekawsza. Zupa jarzynowa z koperkiem i pulpecikami składniki: wszystkie warzywa mają być młode 250g mielonego mięsa pieprz ziołowy pęczek koperku 1 kalarepa garść żółtej
Przysmaki Karolkimojej kuchni zima to zdecydowanie czas na zupy. Gdy za oknem panuje przejmujący mróz, gdy w powietrzu wiruje śnieg i właściwie pogoda jest jak jest, nie ma nic lepszego niż ciepły posiłek po powrocie do domu. Zupa sprawdza się doskonale. Zastanawiam się czy w tym sezonie zima da jeszcze o sobie znać, teraz chwilowo odpuściła. Lubię zupy rozgrzewające z dodatkiem(...)wielu aromatycznych przypraw, ale równie dobre są zupy kremy, które zdecydowanie uwielbiają moje dzieci. I właśnie taką zupę proponuje na dzisiaj. Nie powiem, że jest biała jak śnieg choć przygotowałam ją z białych warzyw: selera i kalafiora. Kremową konsystencje zaś przełamałam dodatkiem chrupiących pistacji, które bardzo fajnie komponują się smakowo i wizualnie. Krem z selera i kalafiora składniki
Przysmaki KarolkiPrzepis na szybką zupę w pięknym czerwonym kolorze. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na Walentynkową kolację. Dodatek tymianku i odrobina chili sprawia że zupa jest aromatyczna i pikantna. Składniki : * litr wywaru warzywnego bądź rosołu * puszka krojonych pomidorów * łyżka koncentratu pomidorowego * 2 czerwone papryki * mała czerwona cebula * łyżeczka słodkiej papryki w proszku * łyżeczka chili * łyżeczka tymianku * dodatkowo do zagęszczenia(...)zupy torebka ugotowanego ryżu * śmietana 18% * 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie : Rozgrzać oliwę , dodać przyprawy i pokrojoną w piórka cebulę, Przesmażyć, dodać do bulionu razem z pomidorami. Paprykę upiec, ściągnąć skórkę i dodać do zupy, gotować około 20 minut. Dodać koncentrat oraz ryż. Ewentualnie posolić, pieprzu już nie polecam - zupa jest już pikantna. Całość zostawić do przestygnięcia. Zupę
Magiczne Życie MartyLubicie dodawać groszek ptysiowy do zup? Gdy spróbujecie tego domowego, już nigdy nie zechcecie go kupować. Nie smakuje chemią, nie jest za słony – za to jest cudownie chrupiący na brzegach, a pulchny w środku. Zrobimy go w czasie, gdy zupa się gotuje. Jeśli zaś nie macie czasu można przygotować go nawet dzień czy dwa wcześniej – szczelnie zamknięty może(...)nawet tydzień czekać, aż najdzie nas ochota na zupę. Ja najbardziej lubię świeżo upieczony, gdy jest jeszcze ciepły. Groszek ptysiowy szczególnie polecam do zup kremów. W następnym wpisie pokażę do jakiej zupy pasuje idealnie. Składniki: 40 g masła (ciut mniej niż 1/4 kostki) 100 ml wody (niepełne pół szklanki) 80 g mąki (pół szklanki) 2 jajka duża szczypta soli listonic
Poezja smakuZupa z młodej kapusty to coś na co czekam cały sezon. Zawsze robiła ją mama, zadzwoniłam więc i podpytałam co i jak. Po prostu ją uwielbiam. Gdy jest ciepło dodajemy do niej kiełbaskę lub kabanosy i mamy lekki, a jednocześnie sycący obiad – dwa talerze takiej zupy i drugiego dania już wcale nie trzeba. Mój małż nie podziela mojego uwielbienia(...)takich zup, a mimo to brał dokładkę – coś takiego jest w młodych, świeżych warzywach, że smakują zupełnie inaczej. Składniki: 1/2 kg młodej kapusty (ok. pół dużej główki) około 5 szklanek bulionu warzywnego 3 cebule szalotki (lub białe cebulki dymki) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 młode marchewki 4 drobiowe kabanosy (lub chuda, wędzona kiełbasa) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
Poezja smakuSezon warzywny w moim warzywiaku już zakończony. Z ostatnich zebranych pomidorów zrobiłam zupę krem. Do pomidorów dorzuciłam jeszcze paprykę , czerwoną cebulę oraz marchewkę. Warzywa wcześniej upiekłam w piekarniku, z takich pieczonych zupa zupełnie inaczej smakuje. składniki: 1,5 kg mięsistych pomidorów 1 nieduża czerwona papryka 1 średnia marchewka 2 średnie czerwone cebule ok 750 ml bulionu oliwa do skropienia(...)garnka. Zalać bulionem. Dodać cukier oraz wędzoną paprykę. Całość gotować ok 10 minut. Potem zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietankę, do smaku doprawić solą oraz bazylią. Gotową zupę podałam z grzankami
Monia miesza i gotujeukrywam, że krupnik nigdy nie należał do moich ulubionych zup ... 😁 Tzn. tak zawsze o nim myślę, ale jak już zacznę jeść - to nie mogę się oderwać i stwierdzam: dlaczego ja za nim nie przepadam, skoro jest taki pyszny! 😋😂 Myślę, że wynika to trochę ze wspomnień, kiedy krupnik jawił nam się jako szara, mało apetyczna zupa ... Już dawno odczarowałam(...)swojej kuchni złą passę tej pysznej, i zdrowej zupy. Mój krupnik jest gęsty i kolorowy od aromatycznych warzyw. Gotuję go z różnymi gatunkami kaszy (żeby nie było nudy): a to pęczakiem, a to jaglaną, bulgurem, ale faworytem jest oczywiście mój ukochany kuskus perłowy. Składniki na duży gar: kawałek wędzonego żeberka porcja rosołowa z kurczaka wędzona kość schabowa liść laurowy ziele
Walijskie PichcenieZupa cebulowa na winie z grzankami z serem. Danie, które przygotowujemy w jednym garnku, propozycja podania w dwóch wariantach. Składniki: 1200g cebuli żółtej (waga po obraniu), 1litr bulionu, 300 ml wina białego (najlepiej wytrawnego), 2 łyżki masła, sól, grubomielony pieprz, łyżeczka przyprawy prowansalskiej dodatkowo: bagietka ulubiony ser żółty, oliwa, 1-2 ząbki czosnku Przygotowanie: Obraną cebulę kroimy na pół(...)smaku solą, oraz pieprzem. Bagietkę kroimy na kromki. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę dodajemy do 2-3 łyżek oliwy. Smarujemy pieczywo, układamy ser. Propozycja podania numer 1: zupę przelewamy do naczyń żaroodpornych, układamy na wierzchu bagietkę, zapiekamy w temperaturze 180 stopni aż ser nam się rozpuści. Propozycja podania numer 2: przygotowane kromki bagietki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej
Lena GotujeAleż pyszna to zupa i polecam, zróbcie sobie taki rarytas. Trochę dyni, jakiś filet z kurczaka i brokuł i pyszny obiad będzie na waszych talerzach. Zupa gotuje się szybko i nie potrzeba dużo czasu spędzić w kuchni a latem to jest dość ważne. Spróbujecie? Zupa z kurczaka z brokułem i dynią - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepatelni z serem oraz pysznym farszem i podane z domowym sosem czosnkowym. Chłodnik z botwinki Przepis tutaj (KLIK) Lekki chłodnik z młodych buraczków z dodatkiem ogórków gruntowych, to zupa podawana na zimno, najczęściej poniżej temperatury pokojowej. Idealna na sezon wiosenno-letni. Moc koloru, witamin i zdrowia w każdej miseczce. Wspaniale smakuje i pięknie wygląda! Przepyszne kotleciki serowo-drobiowe(...)Przepis tutaj (KLIK) Delikatne, lekko chrupiące z zewnątrz i pysznie soczyste w środku siekane kotleciki z kurczaka z dodatkiem żółtego sera. Palce lizać! Zupa ze świeżych ogórków z klopsikami i serkiem topionym Przepis tutaj (KLIK) Delikatna, kremowa i wyjątkowa w smaku zupa z wiórkami świeżych ogórków, serkiem topionym, ziemniaczkami oraz mięsnymi pulpecikami. Bardzo smaczna i syta. Klopsiki
Blog z Apetytemsekund. 3. Dodaj soczewicę, pastę i wywar. Wymieszaj dokładnie. 4. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, albo do czasu, aż soczewica będzie miękka, a zupa zgęstnieje. 5. Użyj blendera ręcznego, 'żyrafy', do zmiksowania zupy w garnku. Alternatywnie: przelewaj porcje do blendera dzbanka i miksuj, aż zupa będzie gładka. 6. Posól do smaku i ewentualnie lekko
Lejdi of the houseZupa botwinkowa gotowana na udkach z kurczaka, zabielona lekko śmietaną, z dodatkiem ubitych ziemniaków i smażonej cebuli. Pyszny, łatwy w przygotowaniu letni obiad. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka, pęczek dużej botwinki, pęczek koperku, 500 g ziemniaków, średniej wielkości cebula, 2 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, łyżka masła łyżeczka cukru, 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Botwinkę dokładnie myjemy. Do garnka(...)pokrojone liście i koper. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Na koniec gotowania zabielamy śmietaną. Aby nam się nie zważyła należy wymieszać ją w osobnym naczyniu z częścią gorącej zupy i dopiero dolać do całości. Dodać cukier oraz sok z cytryny. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę - dzięki temu szybciej się ugotują. Dodajemy do osolonej
Lena GotujeUwielbiam! Bardzo prosta i bardzo pyszna zupa. Gęsta od mnogości warzyw, drobnego makaronu i miesnych pulpecików. Lekko pikantna i aromatyczna. Passata pomidorowa lub przecier nadaje jej dodatkowego smaku 😍 Można ją ugotować z ziemniakami, ale drobny makaron (u mnie w kształcie ziarenek ryżu) sprawdza się tutaj doskonale. Na pulpeciki: ok 600 g drobiowego mięsa mielonego sól pieprz majeranek słodka(...)ostra papryka 2 żółtka 2 łyżki kaszy manny Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy wilgotnymi dłońmi małe kulki mięsne. Na zupę: biała część 1 pora 2 małe marchewki kawałek selera 1/4 młodej kapusty 2 łodygi selera naciowego 100 g drobnego makaronu ziele angielskie liść laurowy sól słodka i ostra papryka koperek lub natka 1 szkl passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
Walijskie PichcenieGrecka zupa z klopsikami to aromatyczne danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i prostotę przygotowania. Inspirację czerpie z kuchni śródziemnomorskiej, oferując połączenie soczystych mięsnych klopsików, świeżych warzyw oraz aromatycznych przypraw. Grecka zupa z klopsikami to fascynujące danie, które łączy w sobie smaki kuchni greckiej … The post GRECKA ZUPA Z KLOPSIKAMI appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawy