zupa - 39132 przepisów (strona:649/2609)

Zupa pieczarkowa z dynią 40

Moje zapasy dyniowe powoli się kończą więc pora, by jak zwykle pojawiła się u nas w kuchni zupa na bazie dyni. Właściciwe jest to zupa pieczarkowa, a że kolor takiej zupy nie należy do najpiękniejszych, to podrasowałam ją dynią. Nie za dużo, aby nie zmieniła smaku i dało się wcisnąć chłopakom, że to marchewka. Zupka pyszna i bardzo sycąca dzięki

To co kocham
Zimowa zupa Parzybroda 32

Święta, święta, a tu przed świętami też trzeba coś jeść, a nie tylko planować menu i robić zakupy. Polecam Wam bardzo szybką, sycącą i rozgrzewającą zupę zimową. „Parzybroda” kojarzy mi się nierozłącznie z dzieciństwem. Zawsze gdy babcia nie miała pomysłu na zupę, to gotowała tę właśnie parzybrodę. Wtedy jakoś nie bardzo przypadła mi do gustu. Teraz doceniam(...)marchewkę, a ze spiżarni wzięła kawałek słoniny lub boczku i w godzinę miała gotowy obiad. Teraz co prawda warzywa nie z ogrodu tylko z warzywniaka i po chwili zupa gotowa. Jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż wystygnie i niestety „parzy w brodę”. Składniki: ? 1/2 średniej kapusty ? 1 cebula ? 3 marchewki ? 1 pietruszka ? kawałek selera ? 4 ziemniaki

To co kocham
Zupa podwójnie ziemniaczana 33

Został mi w lodówce jeden dorodny batat i postanowiłam ugotować zupę ziemniaczaną. Podwójnie ziemniaczaną, bo oprócz naszych ziemniaków ma właśnie batata potocznie zwanego słodkim ziemniakiem. Piękny kolor, aksamitna konsystencja i smak trudny do zinterpretowania. Składniki: ? 4 ziemniaki ? 1 batat ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? kawałek selera i pora ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 1 płaska łyżeczka imbiru ? sok z 1/2 cytryny(...)cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler, marchewkę. Podsmażyć ok. 1 minuty. ? Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, imbir i gotować ok. 10 minut. ? Do zupy wrzucić ziemniaki i i batat. Gotować do miękkości warzyw. ? Zupę zmiksoawać na gładki krem, wymieszać z sokiem z cytryny. ? Dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem

To co kocham
Zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną 30

Czasami z braku czasu chciałoby się zjeść coś, co można szybko przygotować. U mnie jest to najczęściej zupa, bo wszyscy lubimy każdą możliwą do ugotowania. Proponuję więc dzisiaj szybką i sycącą zupę pieczarkową zagęszczoną zdrową kaszą jaglaną, która w zupełności zastąpi cały obiad. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 1 marchewka, 4 ziemniaki ? 1 ząbek czosnku ? 2 łyżki sosu sojowego(...)się. ? Dodać pieczarki, posiekany drobno czosnek, startą marchewkę na tarce i całość podsmażyć. ? Zalać 1,5 litrami wrzącej wody, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 10 minut. ? Do zupy dorzucić kaszę jaglaną i pokrojone ziemniaki, gotować jeszcze 15 minut. ? Dodać śmietanę i natkę pietruszki

To co kocham
Kapuśniak z młodej kapusty 34

Kapuściany detoks wiosenny z młodej kapusty. Błyskawiczny, bo wiosenna młoda kapusta gotuje się szybciej niż pozostałe warzywa w zupie. Taka zupa smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku, bo później już mamy inne świeże warzywa. To moja propozycja na lekką letnią kolację. Składniki: ? 1 mała młoda kapusta ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 1/2 małego selera i pora ? 1 duża cebula(...)litrami gorącej wody, dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku, gotować 15 minut. ? Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, kapustę pokroić i dodać do warzyw. Gotować 30 minut. ? Do gotowej zupy wsypać posiekaną natkę pietruszki

To co kocham
Zielona zupa ze szparagami i kabanosem 32

cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. ? Zalać ok. 1,5 litra wrzącej wody i dodać sól do smaku, zioła, gotować 10 minut. ? Dorzucić do zupy pokrojoną cukinię i gotować jeszcze 15 minut. ? Gdy warzywa będą miękkie, wrzucić umyty szpinak i koperek, następnie zagotować. ? Zmiksować zupę na krem, doprawić solą i pieprzem. ? Szparagi przełamać i odrzucić(...)łykowatą część. ? Gotować w osolonej wodzie przez 7 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. ? Podawać zupę posypaną pokrojonymi kabanosami z kilkoma szparagami

To co kocham
Zupa kalfiorowa z marchewką 30

Letnią porą mogę jeść same zupy warzywne, które praktycznie gotuję na okrągło. Jem na obiad i na kolację, a czasem nawet na śniadanie. Tym razem powstała kalafiorowa z dużą ilością marchewki i zieleniny. Latem gotuję zupy niezabielane śmietaną, tylko czasem dodaję odrobinę mleka dla uzyskania jaśniejszego koloru. Składniki: ? 1 kalafior ? 4 ziemniaki ? pęczek młodej włoszczyzny – marchewka, pietruszka, seler(...)Gotować ok. 10 minut. ? Dorzucić do garnka różyczki kalafiora, zalać wodą, aby był cały przykryty. ? Dosypać zioła, pietruszkę, liście selera i lubczyku. ? Gotować do miękkości kalafiora 10-15 minut. ? Zupę na koniec doprawić do smaku i wlać mleko

To co kocham
Krem z zielonego groszku i jarmużu 42

Zielona zupa jesienią to nadzieja na szybką wiosnę, chociaż jesień mamy piękną i nie ma co narzekać. No ale jeśli komuś znudzi się zupa dyniowa, to polecam tę z zielonego groszku i jarmużu. Składniki: ? 1/2 opakowania zielonego groszku mrożonego ? 5 liści jarmużu ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? 3 ziemniaki ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? sól, pieprz(...)minutach gotowania dodać obrane i pokrojone ziemniaki oraz groszek zielony. ? Gotować do miękkości warzyw ok. 20 minut. ? Na koniec wrzucić liście jarmużu i gotować jeszcze 5 minut. ? Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem, posypać na talerzu zieleniną

To co kocham
Zupa z bobem 37

Bób jeszcze mi się nie przejadł. Ugotowałam go dość dużo, więc oprócz zdrowej przekąski do podjadania, wyszła mi też zupa. Lekka, z bogactwem letnich, młodych warzyw, ale równocześnie bardzo sycąca. Obiecałam sobie, że bobu już wystarczy tego lata, ale zobaczymy, co się jeszcze wydarzy. Składniki: – 300 g bobu – garść fasolki szparagowej – 3 młode marchewki – 1 pietruszka(...)Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz. – Bób gotować 15 minut, odcedzić i obrać ze skórki. Fasolkę pokroić na kawałki ok. 3 cm. – Do zupy dodać obrany bób i fasolkę, gotować 10 minut. – Na koniec wlać śmietankę zahartowaną gorącą zupą i już nie gotować. – Podawać z ugotowanym makaronem wymieszanym bezpośrednio przed podaniem

To co kocham
Kremowa zupa kalafiorowo-pomidorowa – dieta dr Dąbrowskiej 42

Zupa o zaskakującym smaku – kalafiorowo-pomidorowa z wędzoną papryką. W monotonnej diecie dr Dąbrowskiej ta kremowa zupa pozwala cieszyć się dobrym smakiem. Składniki: – 1/2 kalafiora – 1 cebula – 1 pietruszka – 1 marchewka – kawałek imbiru – papryka wędzona, sól, pieprz do smaku – pęczek koperku – 1 szklanka soku pomidorowego   Wykonanie: – Cebulę i pokrojony(...)poddusić w małej ilości wody, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, zalać wodą (1,5 litra) i gotować 10 minut. – Dodać kalafior i koperek, gotować do miękkości warzyw. – Zupę zmiksować z sokiem pomidorowym, doprawić papryką wędzoną, pieprzem i solą

To co kocham
Zupa krem dyniowo-pomidorowa 41

może być coś lepszego od rozgrzewającej zupy zimową porą? Może, ale tylko zupa kremowa z dyni. Gotuje się szybko i nie skupiamy się na kształtnym krojeniu warzyw, bo i tak będziemy ją miksować. Wersja wegańska bez śmietanki. Składniki: – 1/2 dyni Hokkaido – 2 marchewki – 1 pietruszka – 1/2 kalafiora – 1 szklanka soku z pomidorów – 1 cebula(...)obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. – Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię ze skórą i różyczki kalafiora. – Gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. – Zupę zmiksować, dodać sok pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zagotować. – Na koniec można wlać śmietankę. – Podawać z ugotowanym na sypko ryżem

To co kocham
Zupa krem z pasternaku z chrzanem 30

Słyszeliście o fidze z makiem z pasternakiem? To inaczej guzik z pętelką czyli potocznie coś, co nie wyszło.A ja ugotowałam zupę z pasternaku, która właśnie wyszła mi wybornie! Dodatek jabłka i chrzanu nadał jej charakterystyczny smaczek. Pasternak ma gruby, mięsisty i słodki korzeń, przypominający wyglądem korzeń pietruszki. W smaku jest łagodny, lekko orzechowy, zawiera dużo białka, skrobię, pektyny(...)ziemniaki, podlać 1 litrem wody, doprawić i gotować 10 minut. – Następnie dodać kalafior podzielony na różyczki, obrane i pokrojone jabłko, dusić do miękkości – jeszcze ok. 15 minut. – Zmiksować zupę na jednolity krem. Wlać śmietankę i chrzan, sok z cytryny, zagotować i wymieszać z koperkiem. My jedliśmy zupę z ugotowaną kaszą gryczaną

To co kocham
Zupa z bryndzą 57

wpis jest dla wszystkich korzy kochają zupy i lubią sobie je urozmaicać. Góralska zupa z bryndzą. Jeśli nie jedliście bryndzy to serdecznie ją polecam szczególnie, gdy będziecie górskich rejonach, bo większość zadowala się oscypkami tymczasem bryndza czy bunc są równie warte sprobowania. Bryndza to miękki podpuszczkowy ser produkowany z owczego mleka. Można go także kupić już poza górami bo pojawia(...)się w dużych supermarketach. Sama zupa przypomina trochę barszcz biały trochę biełuchę. Będzie tez idealna na święta wieloboczne jako zamiennik żurku. Polecam. Źródło cookido. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa krem z prażonego pasternaku 37

Zupa krem z prażonego pasternaku to pyszna zupa. Uprażony pasternak dodaje potrawie ciekawego smaku, a dodatek grzanek i chipsów z … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Zupa krem z prażonego pasternaku</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Najlepsza zupa kalafiorowa z koperkiem 51

Zupa kalafiorowa z koperkiem jest tak pyszna, że przyrządzam ją o każdej porze roku. Zawsze staram się mieć zapasy koperku, choć nie trudno go dostać w każdym supermarkecie. Pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna zupa to przysmak całej mojej rodziny. Uwielbiamy zupę kalafiorową! Przyznam, że Czytaj więcej

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania