zupa - 39132 przepisów (strona:644/2609)

Zupa krem z cukinii 35

Prosta zupa- prościej się nie da. 3 składniki i dodatki, niecała godzinka roboty-smak wyborny. Tzw. zupa shrekowa Co nam trzeba? 5 młodych cukinii Mały kawałek pora porządna garść natki pietruszki Woda sól, pieprz łyżka masła Robimy! Młodą cukinię myjemy, nie obieramy. Drążymy tylko środek i siekamy na drobne kawałki Zalewamy 3 l wody, dodajemy posiekanego pora. Gotujemy całość około(...)smaku i całość miksujemy blenderem na krem. Dodajemy łyżkę masła do smaku i już. Pyszne z grzankami. Smacznego Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Zupa krem z cukinii first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Barszcz ukraiński 32

popularny, choć z tym oryginalnym zza wschodniej granicy niekoniecznie musi mieć wiele wspólnego. Polacy nie wyobrażają sobie choćby barszczu ukraińskiego bez fasoli! Ukraińcy z kolei widząc fasolę w tej zupie bardzo by się zdziwili... Barszcz zazwyczaj gotowany jest na mięsie, jednak można przygotować także jego wersję wege - przepis znajdziecie tutaj. Barszcz ukraiński - przepis Do przygotowania barszczu ukraińskiego będą Ci potrzebne(...)pół godziny. 4. Buraki ugotuj w osobnym garnku, przestudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, po czym dodaj do bulionu. 5. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj jeszcze 20 minut. 6. Pod koniec gotowania dodaj poszatkowaną kapustę. 7. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać

Z notatnika dietetyka
Dania z chrzanem – 30 przepisów 35

Dania z chrzanem – 30 przepisów Chrzan tarty domowy Jak zrobić chrzan tarty Ćwikła z chrzanem Zupa chrzanowa z boczkiem wędzonym Zupa krem chrzanowa Zupa chrzanowa Sos chrzanowy Sos chrzanowy na ciepło Sos wielkanocny – do jajek i wędlin Yellow sauce – sos musztardowo chrzanowy Śledzie w sosie jogurtowym z chrzanem Schab po warszawsku czyli schab faszerowany pasta jajeczną doprawioną chrzanem

Dorota Smakuje
Barszcz chrzanowy 30

Tradycja spotyka nowoczesność Odkryj sekrety przygotowania idealnego barszczu chrzanowego – tradycyjnego polskiego dania, które rozgrzewa i zachwyca swoim wyjątkowym smakiem. Dowiedz się więcej o historii, składnikach i wartościach odżywczych tej zupy oraz odkryj przepisy i porady, które pomogą Ci stworzyć doskonałą potrawę na każdą okazję. Barszcz chrzanowy , tradycyjne danie kuchni polskiej, od wieków zachwyca swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. Jest(...)artykule przybliżymy Ci sekrety idealnego barszczu chrzanowego, przedstawiając zarówno tradycyjne metody przygotowania, jak i nowoczesne interpretacje tego wyjątkowego dania. Co to jest barszcz chrzanowy? Barszcz chrzanowy to rodzaj zupy, która wyróżnia się ostrym i pikantnym smakiem, dzięki głównemu składnikowi – chrzanowi. Jest to danie, które często pojawia się na polskich stołach, szczególnie podczas wielkanocnych świąt. W przeciwieństwie do bardziej znanego barszczu

Moja Książka Kucharska
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem – prosty przepis 534

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem na wędzonce to pyszna, tradycyjna potrawa, którą podajemy na wielkanocne śniadanie. Ta wyjątkowa domowa zupa jest lekko kwaśna, zawiesista i aromatyczna. Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Obowiązkowo jeszcze podaję go z domową pszenną bułeczką. Żurek sprawdzi się jednak nie tylko w okresie Wielkanocy, gdyż jest sycący i można go podawać z różnymi(...)ziele angielskie. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut. Białą kiełbasę wyjmij po około 25 minutach gotowania. Gotowy wywar przecedź, dolej do niego zakwas. Zupę zagotuj, dodaj śmietanę, chrzan i majeranek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Zupę możesz podać z pokrojonym w kostkę boczkiem, który gotował się w wywarze, białą kiełbasą i połówkami jajek ugotowanych

e-PrzepisyKulinarne
Wielkanocny żurek z chipsami z boczku 48

Wielkanocny żurek z chipsami z boczku Żurek to zupa bez której nie wyobrażamy sobie świąt Wielkanocnych. Aromatyczny wywar z warzyw i białej kiełbasy, zaprawiony zakwasem żytnim, doprawiony czosnkiem i majerankiem to niezapomniany smak wiosennych świąt. Żurek podajemy z białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Dodatek chipsów z boczku i zielonej rzeżuchy sprawi, że danie będzie prezentować się efektownie(...)jeszcze bardziej wykwintnie. Po inne przepisy zapraszam was do postu Zupy na Wielkanoc . Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS WIELKANOCNY ŻUREK Z CHIPSAMI Z BOCZKU Składniki: 0,5 litra zakwasu na żurek 1 kg białej kiełbasy 250g boczku wędzonego w cienkich plasterkach 1 opakowanie włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 grzybki suszone 10szt

Dorota Smakuje
Zupa z kapusty włoskiej 27

kapuśniak jest niesamowicie aromatyczny i delikatny w smaku. Łatwy i szybki w przygotowaniu. No i można zrobić na dwa dni :P Nie muszę pisać, że wyśmienitym dodatkiem do zupy są ugotowane żeberka. Dzięki mięsu, zupa jest niezwykle pożywna. Godna również polecenia przeze mnie, więc polecam Arek Gie Składniki:         1 kg żeberek wieprzowych 3 liście laurowe(...)ziarnisty, startą na dużych oczkach marchew, ziemniaki pokrojone w kostkę i płaską łyżeczkę soli. Całość gotujemy pod przykryciem przez kwadrans.   Wrzucamy poszatkowaną kapustę i gotujemy do jej miękkości. Zupę do smaku doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem

R'n'G Kitchen
Zupa Ostro- kwaśna po syczuańsku 33

Zupa słodko kwaśna po syczuańsku, to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Jej intensywny smak i aromat sprawiają, że jest idealnym wyborem dla miłośników orientalnych smaków. Zupa słodko kwaśna po syczuańsku to danie, które zaskakuje bogactwem smaków. Spróbujcie sami ugotować w domu i poczuj się jak w najlepszej chińskiej restauracji! Składniki: 300 g kukurydzy z puszki 20 g suszonych(...)powolnym strumieniem przelać przez sitko, na gotujący się rosół. Utworzą się cienkie nitki z lanego jajka. Gotować 3 minuty, posypać na koniec szczypiorkiem i skropić olejem sezamowym. Smacznego:) Artykuł Zupa Ostro- kwaśna po syczuańsku pochodzi z serwisu gotuj

gotuj ze mną
Krupnik na wędzonych żeberkach 29

gotować. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 2. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, cebulę zrumienić nad ogniem i razem z tartymi warzywami dorzucić do zupy. 3. Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, dodać do zupy. Kasza gotuje się średnio ok 20 minut do miękkości. W połowie gotowania się kaszy w zupie dodać pokrojone w grubszą

Kuchnia domowa Ani
Prosty przepis na krupnik na żeberkach z ziemniakami 58

Prawdziwy polski krupnik Tradycyjna polska zupa z ziemniakami i kaszą jęczmienną, czyli przepis na krupnik. Krupnik kojarzy mi się dzieciństwem, pyszna klarowna zupa z kaszą jęczmienną, pachnąca przypaloną cebulą i suszonymi grzybami. Krupnik Babci zawsze był z kleksem kwaśnej śmietany i tak mi zostało do dziś. I bez znaczenia czy jest to krupnik na rosole czy żeberkach, kleks obowiązkowy. Krupnik(...)pyszny krupnik jak u Babci to tylko na żeberkach, z osobno gotowaną kaszą. I bez znaczenia czy będzie to drobna kasza, gruba, perłowa czy pęczak, ważne aby była jęczmienna. Zupa krupnik tradycyjny przepis. Zapraszam 🙂     Przepis na krupnik tradycyjny z kaszą jęczmienną żeberka wieprzowe 0,5 kg ziemniaki 4 średnie kasza jęczmienna 5 – 6 łyżek marchew 1 sztuka

Dieta moja pasja
Kapuśniak bez kapusty 30

sobie stał w lodówce, aż nadszedł czas na połączenie go z mięsiwem i pyrami. Lejdis end dżentelmen aj priezen ju Kapuśniak bez kapusty! Zróbcie, później będziecie dziękować. Kwaskowość zupy sami regulujcie ;) Arek Gie Składniki:         1,5 kg żeberek 3 marchewki 2 pietruszki 1 kawałek selera korzeniowego 1 kawałek pora 4 liście laurowe 4 sztuki ziela angielskiego(...)minut. W razie potrzeby dolewamy wodę.   Żeberka i warzywa wyjmujemy z wywaru, usuwamy szumowiny.   Pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na dużych oczkach marchew, dodajemy do zupy i gotujemy do momentu, kiedy będą miękkie. Wtedy dodajemy pokrojone na porcje mięso, wlewamy połowę kwasu z kiszonej kapusty (później dolewamy wg uznania). Gotujemy przez 20 minut.   Na smalcu podsmażamy

R'n'G Kitchen
Krem marchewkowy z pieczoną ciecierzycą 30

Prosta i przepyszna zupa marchewkowa z dodatkiem ciecierzycy. Jej słodycz idealnie przełamuje kleks kwaśnej śmietany :) Składniki (5-6 porcji): 500 g obranej marchewki 100 g obranego korzenia pietruszki 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 150 g suchej ciecierzycy 700 ml bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól Na pieczoną cieciorkę(...)biały pieprz. Smaż kolejną minutę. Wsyp pietruszkę i marchewkę oraz połowę ugotowanej ciecierzycy. Mieszaj i smaż przez 2 minuty. Wlej bulion i gotuj pod przykryciem 15 minut. Następnie zblenduj zupę na krem. Drugą połowę ugotowanej ciecierzycy wrzuć do naczynia do zapiekania. Polej olejem i posyp przyprawami, wymieszaj. Piecz z termoobiegiem w 200°C około 10-15 minut, aż będzie chrupiąca

Delicious Place
Zupa 27

zagadałem się z Ulką przez telefon, że wyszło mi właśnie to, co widzicie na zdjęciu. Póki co, po prostu zwie się ZUPA. Idealnie rozgrzewająca i sycąca, lekko pikantna...no właśnie taki Zup :P jak zwał, tak zwał...jest fajna i już. Poleca się owy Zup do testu i ewentualnej zmiany nazwy, jak ktoś będzie miał pomysła. Bo ja miałem totalny

R'n'G Kitchen
Tantanmen ramen – błyskawiczny 38

kiedyś burgerownie wyrastały jak grzyby po deszczu, tak teraz mamy wysyp ramenów. Oj różnej są one jakości, różnej… A dobry ramen to sztuka. Moja wersja nie jest zupą gotowaną przez wiele godzin – zrobimy ją szybciej niż zamówiona na dowóz – przygotowanie takiego ramenu zajmuje ok. 20 minut (o ile mamy w domu dobry bulion – idealnie jak dzień(...)wcześniej robiliśmy rosół). Smakuje mi on znacznie bardziej, niż wiele zup tego typu jedzonych na mieście. Jego nuty smakowe będą inne w zależności od tego, czy bazą będzie tahini czy masło orzechowe oraz jakiego mleka użyjemy – sojowego czy kokosowego. Najlepiej wypróbować jaka wersja nam podpasuje najbardziej. Przyprawy takie jak olej chili, pasta miso, ocet ryżowy czy sos ostrygowy kupimy

Poezja smaku
Zupa przeciwzapalna 36

zdrowie.  P rzygotowałam ją ze składników przeciwzapalnych. Produkty przeciwzapalne wycofują choroby. Należą do nich min. błonnik, polifenole, beta karoten, likopen, magnez, cynk. Głównym bohaterem zupy jest beta karoten który znajduje się w batacie, marchwi, dyni. Kolejnymi produktami przeciwzapalnymi w zupie są kurkuma, czosnek, pestki dyni i nasiona słonecznika oraz świeży imbir. SKŁADNIKI 1/2 dyni piżmowej ( średnia wielkość) 2 marchewki(...)garnku rozgrzać oliwę i dodać warzywa i przyprawy. Chwilę poddusić. Wlać wodę do zakrycia warzyw i dodać wypłukaną soczewicą. Gotować 15 minut. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.  Zupę zmiksować. Podawać z prażonymi nasionami

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania