zupa - 39132 przepisów (strona:648/2609)

Barszcz biały 34

zależności od regionu kraju na śniadanie wielkanocne przygotowuje się różne zupy - chrzanową, żurek lub barszcz biały. Na pierwsze dwie znajdziecie już przepisy na moim blogu, dlatego dziś będzie ostatnia z tradycyjnych zup - barszcz biały. Barszcz biały - przepis na 8 porcji Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne: 700g białej kiełbasy, 2 litry wody, 3 marchewki, 2 pietruszki, liście pora (zielona część(...)grzyby, majeranek i gotuj kolejne 30 minut. 4. Wyjmij włoszczyznę i kiełbasę. 5. Dodaj zakwas i chrzan, gotuj jeszcze 10 minut. 6. Kiełbasę pokrój w plastry i dodaj do zupy. 7. Ugotowane na twardo jajka przekrój na pół lub ćwiartki i dodaj do talerzy z barszczem

Z notatnika dietetyka
Barszcz biały z lanymi kluseczkami 39

ugotowanym na twardo. Ciasto na lane kluski to tylko jajko i mąka pszenna - przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Barszcz biały. Barszcz biały      Barszcz biały to zupa, która kojarzy mi się z moim dzieciństwem i wspaniałymi, rodzinnymi chwilami. Uwielbiam jego kremowy smak i aromat ziół oraz przypraw. Ten przepis jest bardzo łatwy do wykonania, a jednocześnie daje(...)Kiełbasę wyjąć i pokroić w plastry. Barszcz biały zmiksować, z powrotem dodać białą kiełbasę oraz skwarki z boczku - zagotować. Wlewać ciasto na lane kluski cienkim strumieniem na gotującą się zupę. Zamieszać kluski i gotować około 2 minuty. Barszcz doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem, zaprawić śmietaną. Rozłożyć jajka na talerzach i zalać je gorącym barszczem z lanymi kluseczkami. Barszcz

Moja Książka Kucharska
Tajska zupa cytrynowa z kurczakiem i krewetkami 30

niedzielę kuchnia orientalna. Jedząc tę zupę poczujecie się, jak byście byli w Tajlandii. Ja się tam przeniosłam… do krainy orientu. Składniki dla 2 osób: ? 5 sztuk świeżych grzybów shitake ? 1/3 papryczki chili ? 2 ząbki czosnku ? 3 plastry świeżego imbiru ? 1/3 papryki czerwonej ? 1 pomidor ? 1 laska trawy cytrynowej ? sok z 1/2 lemonki ? 1/2 puszki mleka kokosowego ? 1 łyżka sosu(...)chili z czosnkiem, mleko kokosowe i sok z lemonki, paski papryki i fileciki pomidora. ? Krewetki obrać z pancerzy pozostwiając ogonek, wyjąć przewód pokarmowy. ? Kurczaka pokroić w paski. ? Wrzucić do zupy kurczaka, chwilę pogotować, dodać krewetki i gotować, aż zrobią się różowe. ? Doprawić zupę cukrem, solą, pieprzem. Dodać pokrojoną kolendrę. ? Przed podaniem wyjąć trawę cytrynową. Jeśli nie lubicie krewetek, można

To co kocham
Krem grzybowy z puree ziemniaczanym 43

Gęsta jesienna zupa – krem z grzybów, podawana z różą z puree ziemniaczanego z żółtym serem i pesto rukolowym. Alternatywa dla czerwonego barszczu na Wigilię. Składniki na 4 porcje: ? 1 kg ziemniaków ? 200 g sera żółtego ? 200 g masła ? 1 opakowanie mrożonki Zupa grzybowa Hortex ? 500 ml śmietany 30% ? garść rukoli ? 5 łyżek oliwy Wykonanie: ? Ugotować ziemniaki w posolonej wodzie(...)połową masła. ? Puree nałożyć do rękawa cukierniczego i uformować w głebokim talerzu rozetkę. ? Zapiec 5 minut w nagrzanym piekarniku do 200 st.C. ? Rukolę zmiksować z oliwą aż powstanie emulsja. ? Zupę grzybową zalać bulionem w ilości odpowiadającej połowie objętości wody na opakowaniu i gotować 15 minut. ? Dodać śmietanę i resztę masła, zmiksować. ? Krem grzybowy wlewamy na talerz z puree ziemniaczanym. ? Dekorujemy

To co kocham
Zupa bagienna 37

Zima w pełni, więc na rozgrzewkę proponuję kremową zupę z groszku zielonego i mozzarelli z ziołowymi grzankami. Składniki na 4-6 porcji: ? 2 opakowania groszku mrożonego ? 1 litr bulionu warzywnego ? 2 kule mozzarelli po 150 g ? 1 cebula dymka ? sól, pieprz do smaku Grzanki ziołowe ? 4-6 kromek chleba tostowego ? 1 łyżeczka oregano ? 1 łyżeczka bazylii ? 1 łyżeczka tymianku(...)drugą połową postąpić tak samo. ? Groszek gotować w bulionie z dymką przez 10 minut. ? Wrzucić mozzarellę pokrojoną na kawałki i zmiksować z groszkiem. ? Przyprawić solą i pieprzem. ? Podawać gęstą zupę krem z grzankami ziołowymi. Jeśli wolicie rzadszą zupę, to można dodać więcej bulionu. Inpiracja przepisem Nigelli Lawson

To co kocham
Zupa krem z dyni z nutką pomarańczy 30

Sezon dyniowy w pełni więc nie może zabraknąć na blogu kremowej zupy dyniowej. Nie do wiary, że z mdłej dyni można uzyskać wyrazisty smak. Dokonał tego dodatek soku z pomarańczy, ostrej papryczki i imbiru. Zupa ma idealnie gładką konsystencję i piękny dyniowy kolor. Strukturę przełamują chrupiące pestki z dyni. Składniki: ? 700 g miąższu dyni ? 2 marchewki ? 1 cebula ? 1/2 szklanki(...)warzywa będą miękkie. ? Zdjąć garnek z ognia, dodać serek po czym zmiksować na krem i doprawić solą i pieprzem. ? Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać nimi zupę na talerzu

To co kocham
Flaczki z boczniaków 32

Flaczki to klasyczna zupa z żołądka o dość kontrowersyjnej nazwie, poniekąd bardzo smaczna, ale moja rodzina jeszcze nie dojrzała do jej smaku. Moja propozycja jest wegetariańska, a zupa wizualnie i smakowo przypomina flaczki wołowe. Niby zupa grzybowa, ale dość aromatyczna dzięki majerankowi i gałce muszkatołowej a sprężyste boczniaki zaskakują swoją chrupkością. Rodzinka zjadła ze smakiem, ale słowo „flaczki

To co kocham
Grochówka z boczkiem i kiełbasą 40

często gotuję zupę fasolową, to grochówkę zrobiłam pierwszy raz i już na pewno wiem, że nie ostatni. Do tej pory kojarzyła mi się z wojskową gochówką serwowaną z dużego kotła, chociaż nigdy jej nie jadłam. Moja wyszła bardzo smaczna, gęsta, sycąca i pachnąca wędzonką. Na drugi dzień była zdecydowanie lepsza, gdy smaki przegryzły się. Tradycyjna, polska zupa grochowa to będzie(...)pokrojoną kiełbasę i po przesmażeniu wrzucić do grochu. Gotować 15 minut. ? Na koniec dorzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotować, aż będą miękkie, mieszając od czasu do czasu. ? Zupę przyprawić pieprzem, papryką i majerankiem. Przed podaniem wymieszać z natką pietruszki

To co kocham
Zupa krem ziemniaczano-serowy 37

Zupa krem tym razem ziemniaczano-serowa, na bazie sera pleśniowego, o smaku lekko czosnkowym. Podawana z grzankami z chleba tostowego o smaku ziół prowansalskich, jest idealna na zimowy obiadek. Nam w zupełności wystarcza jako sycące danie obiadowe. Składniki: ? 6 ziemniaków ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 2 łyżki oliwy ? 200 g sera pleśniowego ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? sól, pieprz do smaku(...)litra wody gorącej, lekko posolić. ? Wrzucić obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę i gotować, aż będą miękkie. ? Dorzucić ser pokrojony w kostkę, zagotować, aż się rozpuści. ? Zmiksować zupę blenderem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką. ? Chleb tostowy pokroić w kostkę, wymieszać z ziołami prowansalskimi i podsmażyć na maśle. – Zupę podawać posypaną gruboziarnistym pieprzem i natką pietruszki z grzankami

To co kocham
Zupa krem z zielonych warzyw 37

Niby zima, a w powietrzu czuć wiosnę, ogarnęła więc mnie tęsknota za nią i za wiosenną zielenią. Stąd też zielona, bardzo dietetyczna zupa krem. Zielona za sprawą brokuła, cukinii, rukoli i bazylii. Aby stała się bardziej treściwa, polecam dodatek łyżki otrąb owsianych na miseczkę zupy. Doskonale prezentuje się z dodatkiem plastra pomidora. Składniki: ? 1 brokuł ? 1 cukinia ? ok. 10 listków(...)oliwie, dodać brokuła i cukinię. ? Całość zalać wodą tak, aby przykryła warzywa, i gotować do miękkości. ? Doprawić solą, pieprzem, dorzucić liście bazylii i rukolę, i już dłużej nie gotować. ? Zupę zmiksować i podawać na ciepło. Można jeść z dodatkiem otrąb lub płatków owsianych

To co kocham
Zupa krem szczawiowo-serowy 27

kamicę nerkową, reumatyzm czy artretyzm. Moja propozycja zupki kremu jest wyważona pod tym względem, bo zawiera serek śmietankowy i jajko. Należy pamiętać, że po dodaniu zbyt wcześnie szczawiu do zupy, pozostałe warzywa pozostaną twarde, dlatego dodajemy go na koniec. Składniki: ? 1 cebula ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? 4 ziemniaki ? 1 serek śmietankowy ok. 250 g ? 4 jajka ugotowane na twardo(...)litra wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. ? Na koniec dodać szczaw pokrojony i przesmażony na 2 łyżkach masła. Gotować ok. 10 minut. ? Zmiksować zupę na gładki krem, dodać serek śmietankowy i wymieszać, aż się rozpuści. ? Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. ? Opcjonalnie jajko posypać zmieloną papryką

To co kocham
Zupa z młodej kapusty na żeberkach 30

dzieciństwie nie przepadałam za zupą z białej kapusty, ani za kapuśniakiem z kiszonej kapusty. Ale do pewnych smaków trzeba dorosnąć i obecnie z przyjemnością zajadam się obiema zupami. Ta jest dość sycąca, bo na żeberkach i u nas podawana jako samodzielny obiad. Ponieważ kolor zupy na kapuście nie napawa dość optymistycznie, to dodałam kurkumy i wyszedł piękny, słoneczny kolor. Składniki

To co kocham
Zupa krem kukurydziana 42

straganach królują ostatnio kolby kukurydzy, nie mogłam się więc im oprzeć. Kolby leżały sobie kilka dni w lodówce z przeznaczeniem na gotowanie, ale potrzeba chwili spowodowała, że powstała kremowa zupa kukurydziana. Żółta, gęsta, gładka i pożywna zupa to propozycja w sam raz na deszczowe letnie dni. Składniki: ? 3 kolby kukurydzy ? 5 ziemniaków ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? 1 cebula ? 2 ząbki(...)Posolić do smaku, dodać pieprz, lubczyk i liście laurowe oraz kurkumę. Gotować 20 minut. ? Po tym czasie dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować jeszcze 30 minut. ? Zmiksować zupę blenderem i dodać śmietankę

To co kocham
Zupa krem dyniowa ze szpinakiem 34

Dynia, dynia, dynia… i następna zupa dyniowa, tym razem zielona, bo ze szpinakiem. Wszystkim smakowała, nawet chłopakom, chociaż myśleli, że jest to zupa z brokułem. Składniki: ? kawałek dyni, ok. 3 szklanek kostki ? 3 marchewki ? cebula, kawałek pora ? 2 garści świeżego szpinaku ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? pęczek zielonej pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki soku(...)smaku. ? Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. ? Pod koniec gotowania wrzucić umyty szpinak i posiekaną pietruszkę. Krótko zagotować. ? Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. ? Na koniec wlać śmietankę. My jedliśmy z kaszą jaglaną

To co kocham

Proponowane wyszukiwania