zupa - 39132 przepisów (strona:648/2609)

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY. Z TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI I SADZONYM JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM 29

Uwielbiam buraki, i wszystkie potrawy z nich przyrządzone 😍 , a barszcz czerwony to jedna z moich ukochanych zup. Jem go często, a żeby nie było zbyt monotonnie przyrządzam go na różne sposoby. Na blogu znajdziecie więc już wiele wcześniejszych przepisów na tę pyszną zupę, ale jakoś umknął mi przepis na taką podstawą jej wersję 😂 Dziś zapraszam na klasyczny barszczyk czerwony zabielony(...)Całość gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Następnie dodajemy starte na tarce na dużych oczkach lub pokrojone buraki. Gotujemy około 15 minut, po czym warzywa wyjmujemy łyżką cedzakową, a zupę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz odrobiną cytryny/octu/koncentratu buraczanego - do smaku.  Na koniec dodajemy zahartowaną wcześniej śmietanę. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanym koperkiem. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i sadzonymi

Walijskie Pichcenie
Zupa podwójnie pomidorowa z brokułami i fasolką szparagową 53

dość a z pysznymi dodatkami zawsze zapragnę i zajadam ze smakiem. Dziś pomidorowa w której są dwa rodzaje pomidorów bo są tu suszone pomidorki oraz pomidor świeży, pachnący, dojrzały. Zupa jest odżywcza i esencjonalna, idealna na letni obiad. Zachęceni aby spróbować tej zupy? Zupa podwójnie pomidorowa z brokułami i fasolką szparagową - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chłodnik z zakwasem z buraków 39

Afrykańskie upały, które nawiedziły nasz kraj powodują, że najchętniej jeślibyśmy rzeczy chłodne, lekkie, ekspresowe i pozbawione użycia pieca. Idealnym daniem spełniającym te kryteria są chłodniki. Najpiękniejsze polskie zupy latem. Dlatego zapraszam na ekspresowy chłodnik z zakwasem z buraków. To on zastąpi buraki czy botwinkę i da piękny różowy kolor. Warzywa zagęszczą zupę i nas nasycą, a zimna zupa zdecydowanie orzeźwi

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa kurkowa z grzankami i serem gruyère 20

dodatkowo załapałam się jeszcze parę lat temu na oryginalny, przywieziony prosto ze Szwajcarii. Omatko, mówię Wam, to jest smak ge nial ny, totalnie kompletny. A dziś serwuję Wam zupę z kurek, z grzankami, świeżym tymiankiem i tym właśnie rodzajem sera. #MyVictorinox  Składniki: 750 ml wody 300 g kurek 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego pół białej(...)minut. Wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem kolejne parę minut – do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dosypujemy liście tymianku. Chleb kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia. Zupę przelewamy do misek, dodajemy odrobinę śmietany, grzanki i starty ser. Artykuł Zupa kurkowa z grzankami i serem gruyère pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa pomidorowo-paprykowa 19

Zacznę może od tego, że mam nadmiar jarzyn, papryk, cebul, kapust i buraków. Czasami wyjazdy My obfitują w „leżało, to wziąłem”. W pierwszej kolejności postanowiłam zrobić zupę z papryk. Wiecie co? Nie wiem jak, nie wiem czemu, ale wyszła genialna. A najlepsze, że zapomniałam dodać do niej cebulę i czosnek. To tylko bulion, przecier pomidorowy, papryki i przyprawy(...)dodajemy do niego passatę, puree z papryk, sól i pieprz i gotujemy jakieś 5 minut, pod koniec dorzucamy pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę. Makaron gotujemy al dente, koperek szatkujemy. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy makaron, koperek, świeżo mielony pieprz i marchewkę. Artykuł Zupa pomidorowo-paprykowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa z białych warzyw 21

różnymi dziwnymi sokami i miksturami, więc postanowiłam zrobić na jutro coś w miarę zdrowego. Na wstępie od razu zaznaczam, że nie wolno pomijać szczypiorku, jest tutaj niezbędny. Myślałam, że zupa wyjdzie trochę mdła, ale nic z tych rzeczy. Porządnie ją doprawcie, dodajcie szczypior i będzie gitara. Zawekowałam sobie jeden dodatkowy słoik, na dzień lenia. Tak, mnie również takie momenty czasem(...)laurowy i ziele angielskie, gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy różyczki kalafiora, gałkę muszkatołową, sól i świeżo mielony pieprz, całość gotujemy jakieś 3 minuty (do miękkości wszystkich warzyw). Zupę podajemy z łyżką jogurtu i poszatkowanym szczypiorkiem.  Artykuł Zupa z białych warzyw pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa krem z batatów z mlekiem kokosowym 17

Tutaj nie ma wielkiej filozofii, w lodówce miałam dogorywające bataty i otwarte mleczko kokosowe. Szast prast i mamy bardzo aromatyczną i rozgrzewającą zupę. To taki rodzaj zupy, którym się nie napchacie, ale będziecie się nim delektować. I zjedzcie ją sobie z czym chcecie. U nas była bez wypełniaczy. Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 2 średnie bataty 50 ml mleka kokosowego(...)całość, blendujemy na gładki krem. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, imbirem i gotujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, dodajemy mleko kokosowe. Podajemy z jalapeno i sezamem. Artykuł Zupa krem z batatów z mlekiem kokosowym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa cebulowa 18

Chyba więcej na ten temat pisać nie muszę. Bloga nie zawieszam, ale będzie mnie trochę mniej. Jak My wspomoże, blog nie padnie.  Dziś udało mi się zrobić zdjęcie zupy cebulowej, więc póki młoda śpi, mogę na szybko napisać post. No to sru. Składniki: 1 l bulionu drobiowego 6 średnich cebul 2 ząbki czosnku 200 ml białego wytrawnego wina(...)czosnek, liście laurowe i listki rozmarynu. Całość zalewamy winem i bulionem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotujemy około 10 minut. W międzyczasie opiekamy kromki (ja użyłam tostera). Ciepłą zupę przelewamy do misek żaroodpornych, kładziemy na wierzch bagietki i posypujemy serem, pieczemy 5 minut w piekarniku w 180 stopniach.  Artykuł Zupa cebulowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Wegetariańska zupa fasolowa 31

niej jakiś makaron i sypnęła parmezanem można by ją tak nazwać. W tym czasie w lodówce mieliśmy fasolową od babci. Smaki tak różne, jak różne mogą być pokolenia. Obie zupy jednak były w dechę. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego pół szklanki fasoli 2 małe marchewki 1 mały korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka(...)wędzoną paprykę, smażymy dodatkowe 2 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, fasolę, liście laurowe, ziele, majeranek, sól i pieprz. Gotujemy 15 minut. Podobne przepisy: Minestrone Minestrone z bobem Zupa jarzynowa z fasolą i makaronem Artykuł Wegetariańska zupa fasolowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa jarzynowa z ryżem 20

wszystko wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, wodę, gotujemy pod przykryciem 10 minut (do miękkości warzyw). W międzyczasie gotujemy ryż al dente. Zupę zabielamy śmietaną, dodajemy ryż i natkę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podobne przepisy: Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą Zupa jarzynowa z kładzionymi kluskami Artykuł Zupa jarzynowa z ryżem

Kardamonovy
Krem z pora z grzankami i serem pleśniowym 20

myjemy, kroimy w większą kostkę i smażymy powoli w garnku na maśle, do zeszklenia. Pod koniec dodajemy czosnek, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, gotujemy do miękkości ziemniaków. Zupę studzimy, blendujemy na gęsty krem, wlewamy z powrotem go garnka, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Zupę przelewamy do misek, dodajemy pokrojony w kostkę ser, siemię lniane i grzanki(...)zupy dodałam po prostu bułki opieczone w tosterze. Wy możecie zrobić klasyczne grzanki, jak macie ochotę. Artykuł Krem z pora z grzankami i serem pleśniowym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa meksykańska 28

oknem szaro-buro, piździ i pada. W sumie dobrze, rośliny teraz tego potrzebują. Mój organizm natomiast potrzebuje przy takie aurze czegoś w postaci zupy, najlepiej ostrej. Zupa meksykańska to w sumie chili con carne z większą ilością płynu. Wyszła sympatycznie. I jedna uwaga: nie pomijajcie świeżej kolendry, dla mnie to podstawa kuchni meksykańskiej. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego(...)razem z zalewą), a także pomidory w puszce. Całość doprawiamy wszystkimi przyprawami i gotujemy około 30 minut (pod przykryciem) na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy porwane liście kolendry. Artykuł Zupa meksykańska pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Chłodnik szczawiowo-ogórkowy 28

Naprawdę. Jak się za niego zabierałam nie nastawiałam się na nie wiadomo co. Chłodnik jak chłodnik, ma chłodzić (czy coś). Pozapisywałam sobie parę dni temu pomysły na tego typu zupy, postanowiłam w końcu coś zrobić z tymi notatkami. Wiedziałam, że bazą będzie ogórek. Nad resztą za bardzo się nie zastanawiałam. A potem odprowadziłam dziecko do przedszkola i po drodze weszłam(...)mojego ulubionego warzywniaka. Bach, szczaw. Kupiłam go i zrobiłam z nim zupę. Jedyne jeszcze na co zwrócę Wam uwagę to dodatki. Siemię i szczypiorek? Dorzućcie, bo są zdrowe. Feta? Wiadomo. Jajka? Jajka to dla mnie podstawa w chłodnikach, odkryłam to tak naprawdę dopiero w tym roku. Nie pomijajcie ich, pasują jak ulał. I tak jak na początku nie oczekiwałam cudów

Kardamonovy
Gazpacho 32

Parę tygodni temu wyczarowałam pyszne gazpacho, które świetnie sprawdziło się jako chłodnik na lipcowe upały. Sierpień póki co też daje w kość, więc jeżeli nie macie oporów przed jedzeniem zup na zimno, polecam Wam hiszpański chłodnik. Za przepisami rozglądałam się na hiszpańskich i amerykańskich stronach. Nie skorzystałam z konkretnego. I jedyne co zmieniłam to rodzaj octu użyty do zupy(...)blendera. Dodajemy do nich pozostawionego ogórka, resztę cebuli, paprykę i obrany ząbek czosnku, ocet, oliwę, bazylię i miksujemy aż uzyskamy gładki krem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zupę wkładamy do lodówki na jakieś 12-24 godziny. Po schłodzeniu gazpacho wlewamy do misek, posypujemy pokrojonymi drobno warzywami, skrapiamy oliwą, ozdabiamy liśćmi bazylii. Podobne przepisy: Chłodnik szczawiowo-ogórkowy Chłodnik z ogórkami

Kardamonovy
Krem z młodej kapusty z pulpecikami 34

drobno liście szpinaku, bułkę tartą, 1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę soli. Masę miksujemy ręcznym blenderem. Z gładkiej masy formujemy małe pulpeciki i wkładamy je delikatnie do gotującej się zupy.  Gotujemy przez kolejne 15 minut. Po tym czasie odławiamy pulpety.  Zupę zestawiamy z ognia, wrzucamy poszatkowany koper, dodajemy śmietanę oraz sok z cytryny. Całość miksujemy ręcznym blenderem. Pulpety(...)nakładamy bezpośrednio na talerze z zupą

Qchnia po prostu