Wielkopolsce. Wielu obszarach Polski jest nieznana lub niema zwolenników. Częstowano nią absztyfikanta, któremu w ten sposób przekazywano że nie jest odpowiednim wybrankiem na męża. Czernina Składniki na zupę: Połowa kaczki francuskiej wiejskiej wraz z podrobami 1/2 litra krwi z kaczki zaprawionej 3 łyżkami octu 10% 3 marchewki 1/2 selera średniego 2 pietruszki średniej 1 por 1 cebula(...)wolnym ogniu ok 1h. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy krew którą zaklepujemy mąką żytnią. Gotujemy jeszcze ok 10 min. Do smaku dodajemy pieprz oraz cukier jeżeli będzie zupa za kwaśna. Do zupy w niektórych gospodarstwach oddawano tak zwane "owijaki" są to wyczyszczone łapki z kaczki oraz żołądek. Owijało się wyczyszczonymi jelitami i gotowało
kgwjanczewoAjiaco bogotano - bo tak nazywa się owa zupa - była dla mnie kompletnym zaskoczeniem. Połączenie niektórych składników wydało mi się zadziwiające. Jakim cudem pasują do tego kapary, czy awokado? Okazało się jednak że wszystkie składniki współgrają ze sobą znakomicie. Przepis pochodzi z programu "Gotuj zieleninę z Sophie" i został delikatnie przeze mnie zmieniony. Zapraszam do gotowania! Składniki na 4-5 porcji(...)zalewamy świeżą wodą (1/2 litra) i mlekiem. Dodajemy podsmażone warzywa, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 40 minut. 4. Kukurydze kroimy na mniejsze kawałki. Wyławiamy z zupy kurczaka, wrzucamy kukurydzę, zwiększamy ognień i gotujemy 10 minut, już bez przykrycia. W między czasie mięso oddzielamy od kości. Następnie wrzucamy mięso z powrotem do garnka, dodajemy posiekaną kolendrę, doprawiamy
My Culinary ArtDziś przedstawiam doskonały przepis na zmęczone sylwestrem żołądki. Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa z batatów, marchewki i dyni, doprawiona curry i kminem rzymskim oraz podana z mleczkiem z orzechów piniowych. Łatwa, szybka, przyjemna a co najważniejsze – przepyszna! Polecam:) Zupa z batatów, marchewki i dyni (10 porcji) Składniki: 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 średnie cebule, pokrojone(...)czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie. W międzyczasie umieść orzeszki wraz z wodą w blenderze i zmiksuj na jasny krem. Gdy warzywa są już miękkie, zmiksuj zupę blenderem na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne po czym wyłóż na talerze wraz z kremem orzechowym, posyp kolendrą i podawaj. Smacznego! English version Sweet potato, carrot
karmelowyKażdy ma swój sposób na gotowanie i podanie botwinki. A jest to jedna, moim zdaniem, z najlepszych zup, zapowiadająca początek lata. Może być przygotowana na ciepło i na zimno. Na bulionie warzywnym – w wersji wegetariańskiej lub na drobionym. Wybór – według uznania. Składniki: - ok. 3 l bulionu warzywnego lub drobiowego (u mnie na udkach drobiowych) - 2 spore pęczki botwinki(...)kostkę, a część trzemy na tarce - dodajemy do garnka. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pokrojoną ugotowaną marchew. Doprawiamy solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Zupa z pieczonej botwinki, to istny koncentrat smaku. Sposób przygotowania (pieczenie) nadaje jej bardzo intensywnej barwy i aromatu. Podałam z jajkiem ugotowanym na twardo, bez innych dodatków. Oczywiście, jak kto lubi
mojewypiekiinietylkoblogerów, w tym 10 blogerek i aż 1 bloger ! ... plus dodatkowo moja koleżanka Paulina oraz maleńka Stefcia, córeczka jednej z blogerek. Zielony Talerzy - odpłatnie - przygotował dla nas trzy wigilijne zupy: czysty czerwony barszcz, zupę grzybową z razowymi łazankami i krem chrzanowy oraz kompot z suszu. Czy coś mi wyjątkowo smakowało ? Kompot z suszu :) ... i zupa chrzanowa również, pozostałe dwie zupy
kolorowotorcikowoSpóźniłyśmy się z Martą, ale na szczęście Karina spóźniła się bardziej. Gdy wszyscy zasieliśmy już przy stole, to mogliśmy rozpocząć konsumpcję. Lokal ze swojej strony zapewnił nam trzy zupy: czysty barszcz, zupę grzybową z łazankami i zupę chrzanową. Wiadomo, że każdy ma swój smak i pojemność żołądka, ale z racji tego, że płaciliśmy za nie, jak i za kompot(...)suszu, to spodziewałam się większych porcji i odrobinę więcej zainteresowania ze strony obsługi. Niestety dwie, z trzech zup były przesolone, a do barszczu można jednak było podać jakieś uszka. Także o dolewkę kompotu trzeba było się upominać. Jednak to tylko niewielki minus bardzo przyjemnego wieczoru. Przy stole zasiedliśmy w gronie mieszanym: Marta , Gośka , Marlena (z córą), Karina , Angelika , Ania
Pasja Smakuprzygotowałam recenzję książki, która może Was zainteresować. "Vegetarian Mediterranean Cooking" Beverley Jollands to zbiór przepisów wege w słonecznym południowym klimacie krajów śródziemnomorskich. Połączenie dwóch nurtów żywieniowych, które bardzo cenię. Zupa z cukinii z fetą, koperkiem i papryką, dip z zielonego groszku, czy marokańskie naleśniki szpinakowe to potrawy, od których z pewnością pocieknie Wam ślinka. Jest tylko jeden szkopuł, o którym(...)posiłki roślinne, a kuchnia śródziemnomorska jest dla mnie nieskończonym źródłem inspiracji. Książka "Vegetarian Mediterranean Cooking" zgromadziła 180 propozycji na takie właśnie dania. Zostały one podzielone na rozdziały: przystawki, zupy, dania główne, sałatki, dodatki do dań głównych, desery, oraz pieczywo, możemy zatem bez problemu żywić się wege od rana do nocy. Większość to dania "oryginalnie" bezmięsne, jest też trochę
Chilli Czosnek i OliwaZurek to jedna z najstarszych zup, opisywana juz w XIII wieku,byla przez wieki w Polsce potrawa narodowa.Ta nieskomplikowana i tania potrawa przetrwala stulecia nie tylko w kuchni ludowej ,ale i dworskiej.Przed wiekami sporzadzano polewki z ziarna zboz roztartego miedzy kamieniami.Tak powstal zur bedacy ulubiona zupa naszych przodkow.Po wychodowniu wlasnego zakwasu zur-ek stal sie i moja ulubiona zupa.Zurek gotuje(...)zapewne dylemat ugotowac zur czy zurek,a moze bialy barszcz? Bo jednak te trzy slowa nie sa synonimami,kazde z nich oznacza odmienne danie. - zur -to zupa ugotowana na zakwasie z maki zytniej i wywarze z jarzyn.Jest to zupa postna.nie okraszona zadnymi dodatkami - zurek - ma juz swiateczny charakter,ugotowany na wywarze z wedzonki lub miesa,podawany z dodatkiem kielbasy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najlepsza zupa pomidorowa,ale dla wielbicieli zup przygotowanych na wywarach miesnych.Pomidorowa lubia wszyscy,z apetytem wcinaja dzieci i ze smakiem zajadaja dorosli.Do przygotowania zupy wykorzystalam wywar z gotowania golonki, klik przepis tutaj.To wywar wyjatkowo tresciwy i esencjonalny,dzieki temu pomidorowa ma tak wyjatkowy, gleboki smak.Jest gesta,slodko-kwaskowata i bardzo,bardzo pomidorowa, po prostu pyszna.Jesli nie znacie tego smaku(...)czosnek .Pokroic w kostke. rozgrzac w garnku, w ktorym bedziemy przygotowywac zupe maslo i zeszklic cebule.Dodac czosnek.Wlac pomidory z puszki i wywar z gotowania golonki.Gotowac okolo 15-20 minut.Jesli zupa jest za kwasna wlej wiecej wywaru z golonki.Wszystko zalezy od jakosci pomidorow z puszki.Nalezy pamietac,ze pomidory z puszki sa bardziej aromatyczne i bardziej pomidorowe niz domowe przeciery. calosc zblendowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obawiam się , że jest uzależniający i jak jak z czekoladą na jednym kasztanie nie można poprzestać. Postanowiłam nie zjeść wszystkich jako przekąski , ale przyrządzić z ich dodatkiem wspaniałą , rozgrzewającą zupę krem , idealną na pogodę jaką mamy za oknem! Połączenie świeżych warzyw : soczystej marchewki , pietruszki , selera oraz pora z kasztanami stworzyło niesamowicie zgraną całość! Zupa nie tylko nasyci , ale i rozgrzeje(...)grubych oczkach. Dodajemy do gotującej się wody i na średnim ogniu gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy kasztany , lekko podgrzewamy , a następnie drobno siekamy. Wrzucamy do gotującej się zupy i dokładnie mieszamy. Kiedy warzywa są już ugotowane , doprawiamy do smaku , a następnie blenderem miksujemy na gładki krem. Wlewamy słodką śmietanę i dokładnie mieszamy. Podajemy gorącą ze świeżym chlebem
Ostra na Słodkotrzeba! O takiej porze najczęściej sięgamy po dania rozgrzewające które nie tyko sprawiają , że jest nam cieplej , ale też sycą na długie godziny. Jednym z takich jest właśnie ta zupa – gęsta , lekko pikantna , sycąca. Dodatek pulpecików sprawia , że śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad. SKŁADNIKI: - marchew – 2 szt – pietruszka – 1 szt – cebula(...)łyżki – mielona wołowina – 300 g – jajko – 1 szt – bułka tarta – 2 łyżki – mąka do obtoczenia – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ZUPA: Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy gorącym bulionem. Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku. Gotujemy
Ostra na SłodkoNabyłam drogą kupna średnią dynię i już się chwaliłam na pewnym portalu społecznościowym, że jutro będzie zupa dyniowa, a tu się okazało, że w dyni nie ma dyni, a za to są same pestki. Pestki wyjęłam i uprażyłam, z dyni pewnie będzie lampion na helołin, a zupy jak nie było... Miała być zupa dyniowa, a wyszła … cukiniowo – paprykowa
Nie Bo Piekłojakiś czas przeprowadzona taka rozmowa pt. co chcecie jutro na obiad? Nieprawdaż? Osoba gotująca w domu, bo przecież niekoniecznie musi to być mama, zadaje pytanie swojej gawiedzi „jaką zupę mam jutro ugotować?”. A przecież chodzi o to, że czasem to już nam pomysłów... Zupa pieczarkowa, smaczna, tania, zdrowa is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo PiekłoZłociste, chrupiące i pachnące. Wyraziste w smaku. Mocno cebulowe. Z dodatkiem szczypiorku. Kto ma ochotę pochrupa ć? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej; 1/4 szklanki mąki kukurydzianej; Opakowanie zupy cebulowej w proszku (31 g); 2 czubate łyżki suszonego szczypiorku; 125 g margaryny; 125 ml jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%. Sposób wykonania: W misce(...)mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą mąki, zupę cebulową i szczypiorek. Margarynę pokroić w drobną kostkę i dodać do miski z mąką. Całość wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 5 minut. Następnie dodać jogurt i wyrabiać mikserem z hakiem przez około 10 minut na średnich obrotach, aż ciasto dobrze się zagniecie. Ciasto można także wyrobić ręcznie
Gospodyni Miejskaludowej był wykorzystywany jako magiczną roślinę miłości i jak go nie zastosować w naszej kuchni.:) Ja go wykorzystuję w zastępstwie sztucznej magii. Makaron z lubczykiem często podaję w zupie jego cudowny zapach i smak świetnie ją podkreśla. SKŁADNIKI: na 300 gram świeżego makaronu przepis autorski semolinę 300 g( jeżeli nie mamy semoliny możemy wykorzystać do tego mąkę(...)szerokości jakiej chcemy uzyskać po czym postępujemy jak wyżej. - gotowy wysuszony makaron trzymamy w szczelnie zamkniętym, suchym słoiku Makaron pod taką postacią wykorzystuję jak wcześniej do zup. Następnym razem pokaże do jakiej zupy można go wykorzystać. Jedna wersja będzie Włoska a drugiej odsłonie tradycyjna zupa Polska :) Zapach który się unosi po domu gdy makaron na stolnicy
Basia w kuchni