Przepis krok po kroku na żurek. Pyszna, tradycyjna mocno kwaskowa zupa o wyjątkowym smaku. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 700g kiełbasy białej surowej 2 litry bulionu warzywnego 200g boczku surowego wędzonego 5-6 ziemniaków 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 500ml zakwasu żytniego do żurku 100ml śmietany 18% jajka(...)całość dodajemy do garnka. Do garnka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i ostudzoną kiełbasę pokrojoną w plastry. Gotujemy 15minut. 4. Po tym czasie dodajemy zakwas, chrzan i śmietanę zahartowaną zupą. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę i nasz żurek jest już gotowy… Podajemy z jajkiem. Smacznego Bądź na bieżąco z moimi przepisami , zapraszam na mój
karolgotujePrzepis na pyszną zupę pieczarkową. Łatwa i szybka do zrobienia, a będzie smakowała całej rodzinie. Składniki 1 ćwiartka z kurczaka lub kilka skrzydełek 2 l wody 2 niewielkie marchewki 3 średnie ziemniaki 250 g pieczarek 1 średnia cebula 1 łyżka masła 200 ml śmietanki 30% natka pietruszki lubczyk koperek sól pieprz Przygotowanie Kurczaka gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem(...)kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Większe pokroić, malutkie można dać w całości. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do zrumienienia. Mięsko obieramy z kości i dajemy do zupy razem z pieczarkami i jeszcze kilka minut gotujemy. Wyłączamy grzanie, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, koperek i zaprawiamy śmietanką. Autor przepisu: Bożena The post Zupa pieczarkowa first appeared on Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyFlaczki z boczniaków – to moja propozycja naprawdę bardzo smacznej zupy. Idealnie sprawdzi się na co dzień, ale też na świąteczny stół i obiecuję, że ta wegetariańska wersja flaków wołowych to jest prawdziwy hit. Tanie, zdrowe, smaczne – czego chcieć więcej. Jeśli jak ja lubicie boczniaki to zapraszam do wypróbowania moich przepisów na nie: Śledzie z boczniaków Boczniaki w panierce(...)minutę. Zaraz potem zalewamy 2 litrami wody. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sól, pieprz, kurkumę i gotujemy 20 minut. Boczniaki myjemy, kroimy w cienkie paseczki, dodajemy do zupy. Dodajemy też kostki rosołowe, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy 10 min. Zupę wyłączamy. Dodajemy majeranek, ostrą i słodką paprykę, imbir, czosnek granulowany, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Dorota SmakujeProsta acz wykwintna zupa sezonowa z dynią, którą dla odmiany możecie podać na święta, nawet jeśli w Polsce tradycyjnie serwuje się czerwony barszcz lub zupę grzybową. Udanych przygotowań świątecznych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 30 min. Porcja dla 4 osób: ● 1 dynia butternut (ok 1,3 kg) ●1 żółta cebula ● 300 g ziemniaków (najlepiej Bintje
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDzisiaj zapraszam na zupę porowo-pieczarkową. Zupa pełna warzyw i z mięsna wkładką w postaci pulpecików. Bardzo smaczna i pożywna, w sam raz na chłodne dni. składniki: 350g pora (biała i jasnozielona część) 350 g pieczarek 350 g obranych ziemniaków 1 cebula 350 g mięsa mielonego, u mnie łopatka wieprzowa 1 łyżka mąki ryżowej sól,pieprz 2 łyżki masła(...)minut. W międzyczasie przygotować pulpety. Mięso mielone dokładnie wyrobić z dodatkiem mąki ryżowej, doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucić prosto do zupy, delikatnie zamieszać. Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec zabielić śmietanką
Monia miesza i gotujeZupa krem z białych warzyw to kolejna propozycja na pożywny posiłek, szczególnie dla tych, którzy chcą schudnąć lub też już utrzymują „linię”. Osobiście nie polecam i nie stosuję żadnych diet – najlepszą dietą na schudnięcie jest zmiana nawyków żywieniowych – na te zdrowe. Po co diety cud, skoro po zakończonej diecie i tak wracacie do... Więcej The post(...)Zupa krem z białych warzyw appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekdłuższego czasu w naszej kuchni obok potraw z pysznym mięskiem zagościły również dania vege. Dziś propozycja na zupę pomidorową z czarną fasolą. Składniki: - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju - 2 puszki pomidorów w kawałkach - 2 puszki czarnej fasoli - 2 łyżeczki suszonego oregano - 2 łyżeczki suszonej bazylii - sól i pieprz do smaku - opcjonalnie: świeża kolendra lub natka pietruszki(...)będą miękkie i lekko zrumienione. - Dodaj pomidory wraz z sokiem, fasolę wraz z zalewą, oregano, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. - Zmniejsz ogień i gotuj zupę pod przykryciem przez około 20 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone i rozgrzane. - Zupę możesz podawać taką, jak jest, lub zmiksować ją na gładki krem. Posyp ją świeżą kolendrą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałachyba najprostsza zupa jaką kiedykolwiek zrobiłem. I jest tak smaczna, że jeszcze nie raz do nie wrócę. Tym bardziej, że i samo jej przygotowanie to pewnie nie więcej niż 15 minut. Jak nie masz co jeść, to rach-ciach, 15 minut imasz zupę na obiad. Nieźle, nie? Sam byłem zaskoczony. Prościej naprawdę się nie da. A że wszelakie zupy uwielbiam
Marder&Marder Manufacturedodają smaku i aromatu wielu potrawom, ale także, według aktualnych raportów mają wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych. Suszone grzyby można przechowywać przez długi czas i wykorzystywać do przygotowywania zup, sosów, farszów, bigosu, pierogów i innych dań. Moje trzy szybkie propozycje na dziś: · Zupa z suszonymi grzybami - klasyczne danie, które rozgrzeje Cię w chłodne(...)zrobić zupę, wystarczy namoczyć suszone grzyby w gorącej wodzie, a następnie ugotować je z warzywami, ziemniakami i śmietaną. · Risotto z suszonymi grzybami - pyszne i kremowe danie, które zaskoczy swoim smakiem. Aby zrobić risotto, należy namoczyć suszone grzyby w gorącej wodzie, a następnie dodać je do podsmażonego ryżu arborio, który stopniowo zalewa się wywarem grzybowym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZupa zalewajka - gotowana na białej kiełbasie z dodatkiem ziemniaków oraz grzybów, zabielona śmietaną. Pyszna rozgrzewająca zupa. Składniki: 4 kiełbasy białe surowe, 500 g ziemniaków, ok 100 g świeżych grzybów, duża cebula, 250 ml dobrego zakwasu - barszczu białego, sól, pieprz, majeranek, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, duża łyżka śmietany 18% , łyżka masła Przygotowanie: Do ok 800 ml wody dodajemy(...)majeranku oraz szczyptę pieprzu, gotujemy przez 10 minut. Dodajemy pokrojoną w plastry lub kostkę białą kiełbasę. Zabielamy śmietaną (odlewamy trochę barszczu, dodajemy śmietanę - mieszamy. Nie wlewamy zimnej bezpośrednio do zupy, aby nam się nie zważyła
Lena GotujeMój ulubiony sposób na jesień - gęste, pożywne zupy, rozgrzewające dzięki przyprawom. Mogę je jeść na okrągło. Zawsze w nich muszą znaleść się strączki czyli doskonałe żródło białka, oraz różne warzywa. Do tego dużo czosnku, imbiru i przypraw dla smaku i dla rozgrzania brzucha. Tak właśnie jest ta zupa z soczewica, z przecierem pomidorowym, ze słodkimi ziemniakami i szpinakiem i marokańskimi(...)przyprawami. Podałam ją z dodatkiem wegańskiej śmietanki i oleju z chilli ale sprawdzi się mleko kokosowe, podsmażone orzeszki albo kolendra. Zupa z soczewicy z batatami i szpinakiem Składniki: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kawałek imbiru wielkości kciuka po 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, ostrej papryki, kminu rzymskiego, mielonej kolendry i kurkumy 2 słodkie ziemniaki 2/3 szklanki
Smaczny zeszytpomidory się „rozpadną”. Całą zawartość patelni przekładamy do kapusty, dodajemy koncentrat pomidory i chwilę gotujemy pod przykryciem. Ewentualnie doprawiamy. Ryż gotujemy osobno i przed podaniem dodajemy do zupy aby bardzo nie napęczniał. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Domowy Smak JedzeniaZupa z czerwoną soczewicą i selerem naciowym – pyszna, bardzo pożywna i świetnie rozgrzewająca. Przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi zup! :) Krótsze dni, coraz częstsza plucha oraz zimne wieczory i poranki nieubłaganie zaczynają dawać się we znaki i upewniać nas w przekonaniu, że to już jesień. Muszę Wam przyznać, że z wiekiem staje się coraz ... Artykuł Zupa z czerwoną soczewicą
Pogotujmy.plZupa krem z zielonego groszku to danie, które świetnie wygląda i zasmakuje każdemu. Delikatna w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu. Musicie jej spróbować! Zupa krem z zielonego groszku to pyszna i świetnie wyglądająca zupka, która przypadnie do gustu każdemu! Idealna na niewymagający obiad :) Artykuł Zupa krem z zielonego groszku pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.pl