Zupa cebulowa na winie z grzankami z serem. Danie, które przygotowujemy w jednym garnku, propozycja podania w dwóch wariantach. Składniki: 1200g cebuli żółtej (waga po obraniu), 1litr bulionu, 300 ml wina białego (najlepiej wytrawnego), 2 łyżki masła, sól, grubomielony pieprz, łyżeczka przyprawy prowansalskiej dodatkowo: bagietka ulubiony ser żółty, oliwa, 1-2 ząbki czosnku Przygotowanie: Obraną cebulę kroimy na pół(...)smaku solą, oraz pieprzem. Bagietkę kroimy na kromki. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę dodajemy do 2-3 łyżek oliwy. Smarujemy pieczywo, układamy ser. Propozycja podania numer 1: zupę przelewamy do naczyń żaroodpornych, układamy na wierzchu bagietkę, zapiekamy w temperaturze 180 stopni aż ser nam się rozpuści. Propozycja podania numer 2: przygotowane kromki bagietki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej
Lena GotujeAleż pyszna to zupa i polecam, zróbcie sobie taki rarytas. Trochę dyni, jakiś filet z kurczaka i brokuł i pyszny obiad będzie na waszych talerzach. Zupa gotuje się szybko i nie potrzeba dużo czasu spędzić w kuchni a latem to jest dość ważne. Spróbujecie? Zupa z kurczaka z brokułem i dynią - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepatelni z serem oraz pysznym farszem i podane z domowym sosem czosnkowym. Chłodnik z botwinki Przepis tutaj (KLIK) Lekki chłodnik z młodych buraczków z dodatkiem ogórków gruntowych, to zupa podawana na zimno, najczęściej poniżej temperatury pokojowej. Idealna na sezon wiosenno-letni. Moc koloru, witamin i zdrowia w każdej miseczce. Wspaniale smakuje i pięknie wygląda! Przepyszne kotleciki serowo-drobiowe(...)Przepis tutaj (KLIK) Delikatne, lekko chrupiące z zewnątrz i pysznie soczyste w środku siekane kotleciki z kurczaka z dodatkiem żółtego sera. Palce lizać! Zupa ze świeżych ogórków z klopsikami i serkiem topionym Przepis tutaj (KLIK) Delikatna, kremowa i wyjątkowa w smaku zupa z wiórkami świeżych ogórków, serkiem topionym, ziemniaczkami oraz mięsnymi pulpecikami. Bardzo smaczna i syta. Klopsiki
Blog z Apetytemsekund. 3. Dodaj soczewicę, pastę i wywar. Wymieszaj dokładnie. 4. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, albo do czasu, aż soczewica będzie miękka, a zupa zgęstnieje. 5. Użyj blendera ręcznego, 'żyrafy', do zmiksowania zupy w garnku. Alternatywnie: przelewaj porcje do blendera dzbanka i miksuj, aż zupa będzie gładka. 6. Posól do smaku i ewentualnie lekko
Lejdi of the houseZupa botwinkowa gotowana na udkach z kurczaka, zabielona lekko śmietaną, z dodatkiem ubitych ziemniaków i smażonej cebuli. Pyszny, łatwy w przygotowaniu letni obiad. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka, pęczek dużej botwinki, pęczek koperku, 500 g ziemniaków, średniej wielkości cebula, 2 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, łyżka masła łyżeczka cukru, 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Botwinkę dokładnie myjemy. Do garnka(...)pokrojone liście i koper. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Na koniec gotowania zabielamy śmietaną. Aby nam się nie zważyła należy wymieszać ją w osobnym naczyniu z częścią gorącej zupy i dopiero dolać do całości. Dodać cukier oraz sok z cytryny. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę - dzięki temu szybciej się ugotują. Dodajemy do osolonej
Lena GotujeUwielbiam! Bardzo prosta i bardzo pyszna zupa. Gęsta od mnogości warzyw, drobnego makaronu i miesnych pulpecików. Lekko pikantna i aromatyczna. Passata pomidorowa lub przecier nadaje jej dodatkowego smaku 😍 Można ją ugotować z ziemniakami, ale drobny makaron (u mnie w kształcie ziarenek ryżu) sprawdza się tutaj doskonale. Na pulpeciki: ok 600 g drobiowego mięsa mielonego sól pieprz majeranek słodka(...)ostra papryka 2 żółtka 2 łyżki kaszy manny Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy wilgotnymi dłońmi małe kulki mięsne. Na zupę: biała część 1 pora 2 małe marchewki kawałek selera 1/4 młodej kapusty 2 łodygi selera naciowego 100 g drobnego makaronu ziele angielskie liść laurowy sól słodka i ostra papryka koperek lub natka 1 szkl passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
Walijskie PichcenieGrecka zupa z klopsikami to aromatyczne danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i prostotę przygotowania. Inspirację czerpie z kuchni śródziemnomorskiej, oferując połączenie soczystych mięsnych klopsików, świeżych warzyw oraz aromatycznych przypraw. Grecka zupa z klopsikami to fascynujące danie, które łączy w sobie smaki kuchni greckiej … The post GRECKA ZUPA Z KLOPSIKAMI appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawyProsta zupa- prościej się nie da. 3 składniki i dodatki, niecała godzinka roboty-smak wyborny. Tzw. zupa shrekowa Co nam trzeba? 5 młodych cukinii Mały kawałek pora porządna garść natki pietruszki Woda sól, pieprz łyżka masła Robimy! Młodą cukinię myjemy, nie obieramy. Drążymy tylko środek i siekamy na drobne kawałki Zalewamy 3 l wody, dodajemy posiekanego pora. Gotujemy całość około(...)smaku i całość miksujemy blenderem na krem. Dodajemy łyżkę masła do smaku i już. Pyszne z grzankami. Smacznego Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Zupa krem z cukinii first appeared on Latosiowy
Latosiowydompopularny, choć z tym oryginalnym zza wschodniej granicy niekoniecznie musi mieć wiele wspólnego. Polacy nie wyobrażają sobie choćby barszczu ukraińskiego bez fasoli! Ukraińcy z kolei widząc fasolę w tej zupie bardzo by się zdziwili... Barszcz zazwyczaj gotowany jest na mięsie, jednak można przygotować także jego wersję wege - przepis znajdziecie tutaj. Barszcz ukraiński - przepis Do przygotowania barszczu ukraińskiego będą Ci potrzebne(...)pół godziny. 4. Buraki ugotuj w osobnym garnku, przestudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, po czym dodaj do bulionu. 5. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj jeszcze 20 minut. 6. Pod koniec gotowania dodaj poszatkowaną kapustę. 7. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać
Z notatnika dietetykaDania z chrzanem – 30 przepisów Chrzan tarty domowy Jak zrobić chrzan tarty Ćwikła z chrzanem Zupa chrzanowa z boczkiem wędzonym Zupa krem chrzanowa Zupa chrzanowa Sos chrzanowy Sos chrzanowy na ciepło Sos wielkanocny – do jajek i wędlin Yellow sauce – sos musztardowo chrzanowy Śledzie w sosie jogurtowym z chrzanem Schab po warszawsku czyli schab faszerowany pasta jajeczną doprawioną chrzanem
Dorota SmakujeTradycja spotyka nowoczesność Odkryj sekrety przygotowania idealnego barszczu chrzanowego – tradycyjnego polskiego dania, które rozgrzewa i zachwyca swoim wyjątkowym smakiem. Dowiedz się więcej o historii, składnikach i wartościach odżywczych tej zupy oraz odkryj przepisy i porady, które pomogą Ci stworzyć doskonałą potrawę na każdą okazję. Barszcz chrzanowy , tradycyjne danie kuchni polskiej, od wieków zachwyca swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. Jest(...)artykule przybliżymy Ci sekrety idealnego barszczu chrzanowego, przedstawiając zarówno tradycyjne metody przygotowania, jak i nowoczesne interpretacje tego wyjątkowego dania. Co to jest barszcz chrzanowy? Barszcz chrzanowy to rodzaj zupy, która wyróżnia się ostrym i pikantnym smakiem, dzięki głównemu składnikowi – chrzanowi. Jest to danie, które często pojawia się na polskich stołach, szczególnie podczas wielkanocnych świąt. W przeciwieństwie do bardziej znanego barszczu
Moja Książka KucharskaŻurek z białą kiełbasą i jajkiem na wędzonce to pyszna, tradycyjna potrawa, którą podajemy na wielkanocne śniadanie. Ta wyjątkowa domowa zupa jest lekko kwaśna, zawiesista i aromatyczna. Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Obowiązkowo jeszcze podaję go z domową pszenną bułeczką. Żurek sprawdzi się jednak nie tylko w okresie Wielkanocy, gdyż jest sycący i można go podawać z różnymi(...)ziele angielskie. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut. Białą kiełbasę wyjmij po około 25 minutach gotowania. Gotowy wywar przecedź, dolej do niego zakwas. Zupę zagotuj, dodaj śmietanę, chrzan i majeranek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Zupę możesz podać z pokrojonym w kostkę boczkiem, który gotował się w wywarze, białą kiełbasą i połówkami jajek ugotowanych
e-PrzepisyKulinarneWielkanocny żurek z chipsami z boczku Żurek to zupa bez której nie wyobrażamy sobie świąt Wielkanocnych. Aromatyczny wywar z warzyw i białej kiełbasy, zaprawiony zakwasem żytnim, doprawiony czosnkiem i majerankiem to niezapomniany smak wiosennych świąt. Żurek podajemy z białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Dodatek chipsów z boczku i zielonej rzeżuchy sprawi, że danie będzie prezentować się efektownie(...)jeszcze bardziej wykwintnie. Po inne przepisy zapraszam was do postu Zupy na Wielkanoc . Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS WIELKANOCNY ŻUREK Z CHIPSAMI Z BOCZKU Składniki: 0,5 litra zakwasu na żurek 1 kg białej kiełbasy 250g boczku wędzonego w cienkich plasterkach 1 opakowanie włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 grzybki suszone 10szt
Dorota Smakujekapuśniak jest niesamowicie aromatyczny i delikatny w smaku. Łatwy i szybki w przygotowaniu. No i można zrobić na dwa dni :P Nie muszę pisać, że wyśmienitym dodatkiem do zupy są ugotowane żeberka. Dzięki mięsu, zupa jest niezwykle pożywna. Godna również polecenia przeze mnie, więc polecam Arek Gie Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 3 liście laurowe(...)ziarnisty, startą na dużych oczkach marchew, ziemniaki pokrojone w kostkę i płaską łyżeczkę soli. Całość gotujemy pod przykryciem przez kwadrans. Wrzucamy poszatkowaną kapustę i gotujemy do jej miękkości. Zupę do smaku doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem
R'n'G Kitchen