Zupa fasolowa na boczku wędzonym z dodatkiem białej fasolki, kiełbasy i ziemniaków. ZUPA FASOLOWA Z WARZYWAMI SKŁADNIKI 500 gramów suchej, drobnej białej fasolki; 500 gramowy kawałek surowego, wędzonego boczku; duża jarzyna, jak do rosołu z kapustą włoską oraz porem; 200 gramów kiełbasy śląskiej; 3 duże ziemniaki; 4 liście laurowe; 6 ziaren ziela angielskiego; 1 łyżeczka... Artykuł Zupa fasolowa z warzywami
Kuchnia TomkaZupa na bulionie domowym dodatkiem krojonych warzyw, chili, imbiru, soczewicy i liści szpinaku doprawiona octem winnym. ZUPA WARZYWNA ZE SZPINAKIEM SKŁADNIKI 1200 ml domowego bulionu drobiowego lub warzywnego; 150 gramów czerwonej soczewicy; marchewka; łodyga selera naciowego; cebula; 1-2 ząbki czosnku; mały kawałek świeżego imbiru; 1 czerwona papryczka chilli; około 10 sztuk pomidorków koktajlowych; 100 gramów... Artykuł Zupa warzywna
Kuchnia TomkaZupa na wywarze jarzynowym z dodatkiem fali mung, czerwonej cebuli i czosnku doprawiona śmietaną. ZUPA Z FASOLI MUNG SKŁADNIKI około 150 gramów suchej fasoli mung; kilka ziemniaków; 1 duża czerwona cebula; 2-3 ząbki czosnku; 1 litr domowego bulionu warzywnego; kminek mielony; kwaśna, gęsta 18% śmietana; mąka; 100 gramów łososia wędzonego na zimno w plastrach; sól,... Artykuł Zupa z fasoli
Kuchnia TomkaZupa na bazie bulionu jarzynowego z dodatkiem cebuli i selera naciowego oraz wielkie pęczki natki pietruszki, szpinaku i rukoli. ZIELONA ZUPA SKŁADNIKI 1,2 litra wywaru warzywnego lub drobiowego; 1 łodyga selera naciowego; 1 cebula; duży pęczek szpinaku; duży pęczek natki pietruszki; dość sporo rukoli; 1-2 łyżki dobrego „zielonego” pesto; 50 gramów sera typu feta; makaron... Artykuł Zielona zupa
Kuchnia TomkaZupa na bazie bulionu drobiowego z dodatkiem fenkuła, startych pomidorów, ciecierzycy oraz ostrej papryczki chipotle. ZUPA POMIDOROWA NA OSTRO SKŁADNIKI 1200 ml domowego wywaru drobiowego lub warzywnego; bulwa kopru włoskiego; 500 ml domowego przecieru z pomidorów; 1 papryczka chipotle w niewielką ilością sosu adobo; 1 puszka ciecierzycy; przyprawa chilli con carne (opcja); limonka; jogurt naturalny;... Artykuł Zupa pomidorowa na ostro
Kuchnia TomkaZupa na wywarze drobiowym z dodatkiem pora przesmażonego na maśle oraz zielonego groszku i soczewicy. ZUPA POROWA Z SOCZEWICĄ SKŁADNIKI około 1,5 litra bulionu drobiowego; 200 gramów zielonej lub brązowej soczewicy; 1 duży por; 1 ząbek czosnku; natka pietruszki; 1 czerwona papryczka chilli; 150 gramów zielonego groszku; cytryna lub limonka. łyżka masła; 1 łyżeczka suszonego... Artykuł Zupa porowa
Kuchnia TomkaZupa jarzynowa z kalafiorem i burakiem liściasty z dodatkiem cienkich wędzonych kiełbasek. ZUPA JARZYNOWA Z FRANKFURTERKAMI SKŁADNIKI 1 litr domowego wywaru jarzynowego lub drobiowego; 4 surowe, mocno wędzone frankfurterki; nieduży kalafior; 1 duży burak liściasty (boćwina, z ang. chard, z niem. mangold); marchewka; pietruszka; czerwona papryczka chilli; gęsta, kwaśna śmietana; pęczek koperku; sól, pieprz; przepis... Artykuł Zupa jarzynowa z frankfurterkami
Kuchnia TomkaZupa z tajskimi przyprawami z dodatkiem kurczaka i mleczka kokosowego oraz galangalu lub imbiru. ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI 600 ml bulionu drobiowego (najlepiej azjatyckiego); 400 ml mleczka kokosowego; 300 gramów piersi z kurczaka; 300 gramów grzybów (najlepiej połowa shitake, połowa pieczarek); liście limonki kaffir; galangal (zamiennie imbir, gdy nie dostaniecie galangalu); 3 łodygi trawy... Artykuł Zupa tajska z kurczakiem
Kuchnia TomkaZupa na bazie kurczaka z dodatkiem fasolki szparagowej, ziemniaków i marchewki doprawiona cząbrem i kwaśną śmietaną. ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ SKŁADNIKI 4 pałki z kurczaka; jarzyna, jak do rosołu; 300 gramów zielonej fasolki szparagowej; 300 gramów żółtej fasolki szparagowej; 3-4 ziemniaki; 1 marchewka; mąka pszenna; gęsta, kwaśna śmietana; suszony cząber; natka pietruszki; sól, pieprz; przepis... Artykuł Zupa z fasolki
Kuchnia TomkaZupa gotowana na bazie wywaru z kurczaka z dodatkiem pora i ziemniaków a następnie zmiksowana i doprawiona śmietanką. KREM Z PORA SKŁADNIKI kilka porów duży ziemniak elementy z kurczaka na rosół jarzyna do rosołu słodka śmietanka sól, pieprz przepis na zupę krem z pora Artykuł Zupa krem z pora super przepis pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaZupa ziemniaczana na jasnej zasmażce z dodatkiem warzyw korzeniowych, grzybów oraz boczku i majeranku. ZUPA ZIEMNIACZANA SKŁADNIKI 1,5 litra bulionu wołowego lub drobiowego; 3 większe ziemniaki; kilka kapeluszy suszonych grzybów z wywarem (namoczonych we wrzątku i ugotowanych); 80 gramów szynki dojrzewającej (u mnie szwarcwaldzka); jedna cebula; 150 gramów marchewki i selera korzeniowego łącznie; mąka pszenna;... Artykuł Wiedeńska zupa ziemniaczana
Kuchnia TomkaZupa na bazie wywaru z kurczaka z jego dodatkiem oraz z fasolką szparagową i bobem doprawiona śmietaną. ZUPA JARZYNOWA Z FASOLKĄ SKŁADNIKI kilka elementów kurczaka (ćwiartki, podudzia, skrzydełka, pałki itp); jarzyna do rosołu; 250 gramów zielonej fasolki szparagowej; 250 gramów żółtej fasolki szparagowej; garść świeżego groszku; dwie garści świeżego bobu; 3 ziemniaki; 1 mała marchewka;... Artykuł Zupa jarzynowa z fasolką
Kuchnia TomkaZupa przygotowana z wywarze z kurczaka i z jego dodatkiem a także z papryczką chipotle, warzywami i świeżą kolendrą. ZUPA MEKSYKAŃSKA Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI 2 litry domowego bulionu drobiowego; trochę mięsa gotowanego kurczaka; puszka ciecierzycy; mała puszka papryczki chipotle w sosie pomidorowym; dojrzałe awokado; duża marchewka; 1 większa cebula; 2 ząbki czosnku; pęczek świeżej kolendry;... Artykuł Zupa meksykańska z kurczakiem
Kuchnia TomkaSoczewica gotowana z przesmażonymi na oliwie pokrojonymi warzywami. ZUPA WARZYWNA Z SOCZEWICĄ SKŁADNIKI pół szklanki oliwy z oliwek; 100 gramów brązowej soczewicy; cukinia; papryka; pomidory; ziemniaki; mały bakłażan; cebula; dymka; czosnek; natka pietruszki; liście szpinaku; świeży koperek; suszone oregano; płatki chili; sól; przepis na zupę warzywną z soczewicą Artykuł Sycąca zupa warzywna z soczewicą pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaZupa na bazie domowego wywaru z dodatkiem wędzonego boczku i kilku warzyw na koniec doprawiona śmietaną. PROSTA ZUPA JARZYNOWA SKŁADNIKI 500 ml wywaru drobiowego lub jarzynowego; kilka plastrów surowego wędzonego boczku; kilka dużych pieczarek; duża garść fasolki szparagowej; 2 duże ziemniaki; 1 duża cebula; kawałek selera korzeniowego; 1 marchewka; suszony cząber; słodka mielona papryka; gęsta... Artykuł Prosta zupa jarzynowa szybko
Kuchnia Tomka