zupa - 39132 przepisów (strona:659/2609)

Zupa koperkowa z ziemniakami i kalarepką 71

Najbardziej aromatyczna i jedna z najprostszych zup na lato - koperkowa. Na tradycyjną koperkową z lanymi kluseczkami zapraszam tutaj . Dzisiaj koperkowa z dodatkiem młodych ziemniaczków i kalarepki. I jedna i druga wersja ma swoich zwolenników. Zupę możesz przygotować na wywarze mięsnym, osobiście latem preferuję zupy na bulionach warzywnych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z brokuła i czerwonej soczewicy 59

się już klasyczny przepis na krem z brokułów , tak więc dzisiaj nadszedł czas na wersję troszkę zmodyfikowaną, bardziej treściwą. Połączenie brokuła i czerwonej soczewicy okazało się strzałem w dziesiątkę! Zupa krem z brokuła i czerwonej soczewicy Dzisiejsza zupa w towarzystwie podpieczonej pajdy chleba, to nie tylko pomysł na smaczny obiad! Krem z brokuła i czerwonej soczewicy , to pełnowartościowy posiłek, ponieważ(...)porcję warzyw i pełnowartościowe białko. Jeśli chcesz włączyć do swojej diety więcej brokułów, to polecam Ci np. placki z brokułów , naleśniki z brokułami oraz pieczony brokuł w panierce . Artykuł Zupa krem z brokuła i czerwonej soczewicy pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
lekka zupa kalafiorowa na maśle z makaronem... 62

łyżki masła, gotować 25 minut. Dodać paprykę ostrą, kucharka, pieprz ziołowy, wlać mleko i tylko zagotować, zdjąć z ognia.   Makaron ugotować w osolonej wodzie i podawać z zupą - bardzo lekka, mało kaloryczna zupa kalafiorowa na maśle z makaronem, zupa jest idealna na upały bo smakuje również w temperaturze pokojowej, nie trzeba jej podawać ciepłej........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Najprostsza zupa krem z dyni na mleczku kokosowym 65

znajdzie się jeszcze osoba, która jeszcze nigdy nie przyrządziła czegoś z dyni? Jeśli tak, to koniecznie niech to nadrobi gotując wspaniałą zupę krem z dyni! Wydaje mi się, że to najbardziej podstawowy przepis z jej wykorzystaniem, o tyle fajny, że zawsze polecam go na „przełamanie lodów”, by oswoić się z tym warzywem. Oswoić pod względem smaku i samej obróbki dyni(...)Dzisiejszy przepis to idealny przykład, że minimum składników = maksimum smaku. Ponadto, zupa jest bardzo sycąca i śmiało może stanowić samodzielny posiłek. Przekonajcie się sami! Przepis na 4 porcje, jedna to ok. 290kcal, B: 4g, T: 24g, W: 13,8g. Składniki: – 750g dyni Hokkaido, wydrążonej i obranej – 400ml mleczka kokosowego – 100-200ml wody – 1 cebula – 20g oleju kokosowego – 20g imbiru

Be Fit Be Strong
Zupa z kalarepy 62

Wiosenna zupa z kalarepy jest bardzo prosta do przygotowania,  przepyszna w smaku i bardzo zdrowa. U nas obowiązkowy punkt w wiosenno - letnim menu. 3 porcje 1 litr delikatnego bulionu lub rosołu 2 duże kalarepy 2 większe marchewki 3 ziemniaki sól pieprz opcjonalnie wegeta 1/4 szklanki słodkiej śmietanki koperek 1 łyżka masła Kalarepę, ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy(...)smażymy około 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie wlewamy bulion lub rosół i całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Jedną chochelkę zupy miksujemy wraz ze śmietanką  na gładki krem i wlewamy do zupy. Na koniec dodajemy posiekaną sporą ilość koperku . Całość zagotowujemy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze na małym ogniu

Andzia Pichci
Barszcz ogórkowy z bobem – kuchnia podkarpacka 79

Barszcz ogórkowy z bobem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Drohobyczka, gmina Dubiecko Podkarpackie gospodynie gotują zupy, o jakich nie śnili nawet najbardziej kreatywni profesjonalni kucharze. Tym razem zapraszam na barszcz ogórkowy z bobem – zupę ugotowaną na wodzie z ogórków kiszonych, podbitą mąką i śmietaną, podawaną z ugotowanym bobem. O ile biały barszcz na ogórczance w naszym regionie jest dobrze znany, o tyle(...)mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Na talerz nakładamy ugotowany bób i zalewamy go gorącym barszczem. Barszcz ogórkowy z bobem – kuchnia podkarpacka Więcej regionalnych zup znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam

Trzeci talerz
Chiński rosołek jajeczny. Możesz zrobić go na bazie tradycyjnego rosołu. PRZEPIS 64

zupę możesz przygotować od podstaw lub wykorzystać rosół, który już masz. Jest nie tylko pyszna, ale też wzmacnia, dlatego świetnie sprawdza się przy przeziębieniu albo gdy trzeba wrócić do formy po zakrapianej imprezie. Przepis na chiński rosołek jajeczny Składniki: Około 500 ml domowego rosołu przygotowanego na przykład według tego przepisu Około 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku Płaska(...)Pastę dodaj do gotującego się rosołu, wymieszaj, gotuj 2 minuty. Mąkę wymieszaj z 1/4 szklanki wody, wlej do rosołu, cały czas mieszając – nabierze konsystencji charakterystycznej dla wielu azjatyckich zup. Jajka roztrzep w miseczce, powoli wlej do gotującego się rosołu (nie mieszaj), poczekaj pół minuty, następnie delikatnie wymieszaj. Jeśli trzeba, zupę dopraw sosem sojowym, od razu podawaj z dodatkiem szczypiorku

Kulinarna Polska
CHŁODNIK Z BOTWINKĄ 80

Generalnie uwielbiam zupy 😍 Wszystkie! Nie jestem jednak amatorem zup-kremów. Tak mam od zawsze ... 😉 Nie widzę celowości miksowania pięknych, ugotowanych warzyw na papkę. No i nie lubię zimnych zup typu chłodnik. Wyjątkiem jest tutaj chłodnik z buraków czy botwiny. To jedyny chłodnik, który toleruję i wcinam, aż mi się uszy trzęsą 😁  Zapraszam dziś wszystkich na pyszny chłodnik z botwiną

Walijskie Pichcenie
Kremowa zupa pomidorowa 60

Kremowa zupa pomidorowa , pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu zupa/chłodnik, według przepisu Davida Gaboriaud. Przygotowaliśmy ją podczas warsztatów z sokami marki Fortuna Bio . 600 ml soku pomidorowego (100% tłoczony pomidor Fortuna Bio), 2 pomidory malinowe, 1 papryka czerwona pieczona i marynowana w oliwie , 1 mozzarella, 2 – 3 kromki ciabatty, oliwa z oliwek, sól, pieprz, 1 – 2 ząbki czosnku, Pomidory(...)się ładnie zrumienić, nie przypalić. Paprykę pokroić w paski. Mozzarellę porwać na kawałki. Pieczone pomidory zmiksować na gładką masę z sokiem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać zupę do miseczki, dodać kawałki mozzarelli, paski papryki pieczonej i grzanki z ciabatty. Udekorować listkami bazylii. Zupę można podawać na zimno jako chłodnik, wówczas należy ją schłodzić, lub na ciepło podgrzewając

królestwo garów
Rosół z bluszczykiem kurdybankiem 80

gotującego się rosołu dodali kilka gałązek bluszczyku kurdybanku dla zdrowia i urody Pokazywałam wam ostatnio rosół z pokrzywą, dziś czas na kolejne dzikie zioło, które lubię dorzucać do zup. Bluszczyk ma specyficzny zapach i smak, trochę jak oregano. Bardzo delikatnie, wręcz nieznacznie aromatyzuje zupy, ten rosół naprawdę fajnie smakuje. Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) należy do tej samej rodziny co macierzanka(...)maja do końca lata. Surowcem leczniczym jest cała roślina. Bluszczyk kurdybanek jest jednym z najstarszych polskich ziół, jego pozostałości odkryto podczas prac archeologicznych w Biskupinie. Chętnie nim przyprawiano zupy i inne potrawy, którym nadawał przyjemny lekko ziołowy aromat. Bluszczyk kurdybanek jest ziołem poprawiającym odporność, wzmacniającym cały organizm i dodającym sił. Oczyszcza wątrobę i nerki, poprawia pracę serca wycisza i tonizuje

Dorota Smakuje
Krupnik z szybkowaru 103

Krupnik z szybkowaru Szybciej się nie da! Zupa gotuje się praktycznie sama plus pięć minut na obieranie i krojenie warzyw. Lekka a przy tym sycąca zupa warzywna. Kilka prostych składników i można ugotować smaczne danie. Bazą jest cebula i oliwa plus seler i ziemniaki a także kasza i soczewica by było bardziej treściwie i różnorodnie. To gotujemy. Do tego przyprawy(...)mnie pieprz czarny świeżo mielony, sól himalajska, czosnek granulowany oraz natka pietruszki. Naprawdę smaczna ta zupa, cała rodzinka jadła a nie jest to u nas takie oczywiste Polecam! PRZEPIS NA KRUPNIK Z SZYBKOWARU Składniki: 2 duże cebule 5 łyżek oleju 3 litry wody 10 szt ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 łyżki suchej soczewicy 1 szkl kaszy jęczmiennej drobnej sól

Dorota Smakuje
Szparagowa z groszkiem wege 79

Ekspresowa zupa wiosenna szparagowa z groszkiem. Wersja  wegańska z  fetą vege z oleju kokosowego. Podałam ją z chrupiącymi pistacjami. Czy może być coś lepszego i lekkiego na obiad sezonowy.       200 g groszku mrożonego 1 pęczek szparagów zielonych 1 por biała część 2 ziemniaki 1 cebula 1 kawałek korzenia selera sól,pieprz 50 g sera feta(...)główek.Końcówki szparagów jak jest potrzeba obieram. Wlewam dwa litry wody i gotuję do miękkości. Na końcu wrzucam główki szparagów i gotuję jeszcze trzy minuty. Potem wyjmuję je zupy. Zupę miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, bazylią świeżą. Podaję z główkami szparagów, serem feta pokrojonym,i pistacjami posiekanymi. Skrapiam oliwą bazyliową

wesoła kuchnia
Zupa krem z pomidorów – szybka pomidorowa FIT 58

Dziś mam dla Was jeden z moich ulubionych przepisów na szybką i pożywną zupę. Zawsze lubię mieć pod ręką szybkie w wykonaniu przepisy, ponieważ często się gdzieś spieszę. Dlatego polecam Wam zapisać sobie ten przepis na później, z pewnością się przyda. Składa się on z zaledwie 6 składników, w tym z 4 warzyw. Czyż nie brzmi to cudnie? Jeżeli zupa(...)pomidory, cebulę, sól i pieprz, gotujemy 8 min/100°C/obr. 2 , następnie miksujemy 40 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. 3. Dodajemy wodę, gotujemy 6 min/100°C/obr. 2 . Smacznego! Artykuł Zupa krem z pomidorów – szybka pomidorowa FIT pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Szczawiowa z rzodkiewką 73

Wiosenna zupa szczawiowa, która przypomina mi moje dzieciństwo. Jest to taka sezonowa zupa i najlepsza ze świeżym szczawiem z ogródka. Podałam ją z chipsami z rzodkiewki.     1 cebula 1 por biała część 2 ziemniaki 1 marchewka 1 kawałek korzenia selera 3 garście szczawiu 1/2 pęczka rzodkiewek 100 ml śmietany 30 % masło klarowane koperek, natka pietruszki sól, pieprz(...)czasie myję, osuszam, kroję. Przesmażam na patelni na odrobinie masła. Pod koniec gotowania warzywa dodaję szczaw, i jeszcze chwilę gotuję. Wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem, posypuję natką, koperkiem. Zupę podaję z przesmażonymi na maśle, pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami i jajkiem

wesoła kuchnia
Wiosenna zupa z białymi szparagami 67

białych szparagów najczęściej przygotowujemy zupę krem. Nie wszyscy przepadają jednak za zmiksowaną papką. Proponuję wiosenną zupę z młodymi ziemniakami i białymi szparagami, tym razem pokrojonymi w plasterki. Delikatna w smaku, pachnąca szparagami i szybka do przygotowania, w wydaniu wegetriańskim. Zamiast zagęszczać zupę mąką dodałam trochę makaronu. Polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania