Dziś zapraszam Was na pyszną, treściwą zupę z soczewicy zielonej. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, idealna na dzisiejszy mroźny dzień. Do zupy użyłam zielonej soczewicy Bio POLSKIE MŁYNY. Produkt jest niedostępne w markecie, ale możecie go zamówić na stronie sklepu internetowego . Tam również znajdziecie inne znakomite produkty. Polecam! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 szklanka zielonej
magiczna kuchnia KasiMagda Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, to na pewno nie jest Wam obcy ramen, czyli esencjonalny bulion podawany z masą dodatków. Jest to w sumie jedna z najbardziej sycących zup jakie znam, ilość dodatków czasem sprawia, że się zastawiam czy jem zupę z wkładką czy wkładkę z zupą Oczywiście nie muszę zachwalać tych restauracyjnych, bogatych w aromat i takie dodatki
Smaczna StronaJeśli nie macie pomysłu na zupę a zmęczeni jesteście w kółko rosołem, pomidorową czy ogórkową to polecam wykorzystać mrożonki i np puszki warzyw strączkowych i przygotować zupę we wschodnim klimacie, aromatyczną i rozgrzewającą. Dzięki dodatkowi przypraw nudna zupa jarzynowa nabierze całkiem innego charakteru. Możecie użyć dowolnych warzyw, akurat takich jakie macie zamrożone, u mnie to była mieszanka fasolki szparagowej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś zapraszam na pyszną zupę. Po sezonie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw z pomącą przyjdą nam mrożonki. Do tej zupy wykorzystałam właśnie warzywa mrożone. Wybrałam mieszankę wiosenną. Taka zupkę przygotujecie łatwo i szybko. Jest pyszna i zdrowa. Składniki: 3 skrzydełka z kurczaka 2 litry wody 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 średnie(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 5 minut. Następnie dodać zamrożone warzywa. Wsypać sól i pieprz. Ja sypię na oko. Później doprawiam jeszcze, tyle ile potrzeba. Zupę gotować jeszcze 15-20 minut. Po tym czasie dodać śmietankę, lubczyk, koperek i zieloną pietruszkę. Przyprawić solą i pieprzem według swojego smaku
Agusiowe smakołykiRozgrzewająca zupa paprykowa ostra. Idealna na zimowy obiad. Zrobiłam ją z piersią z kurczaka i dodałam liście szpinaku które mi zalegały w lodówce. Wyszło pyszne, lekkie rozgrzewające danie. 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 kawałek por biała część 2 papryki czerwone 1 papryczka chili 2 marchewki 100 g szpinaku świeżego sól(...)przesmażam cebulę i por, dodaję marchewkę, paprykę, chili i chwilę smażę całość. Wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut. Przesmażam kurczaka na patelni osobno. Dodaję do zupy pod koniec gotowania. Wlewam mleczko kokosowe, i chwilę jeszcze gotuję. Na końcu dodaję liście szpinaku, mieszam i już nie gotuję zupy. Szpinak zwiędnie od razu. Doprawiam według uznania jeszcze
wesoła kuchniaPyszna i błyskawiczna zupa buraczkowa, to idealna alternatywa dla czasochłonnego barszczu. U nas zyskała ona swych stałych wielbicieli. Dodatkowo jest zupą dietetyczną, u nas bez dodatku śmietany i bez glutenu. Dla zupoholików, to pyszna dodatkowa, dzienna porcja warzyw Dla wzbogacenia smaku warto wykorzystać bulion od parzenia wędzonej szynki (jak u mnie) lub dodać podsmażony boczek. Inspiracją był przepis(...)praskę ząbki czosnku, ocet winny, sok z cytryny, pieprz, cukier (do smaku), śmietanę jeśli dajemy i gotujemy jeszcze 5 minut. Ja dodałam tylko zakwas z buraków, po dodaniu już zupy nie gotowałam. Podajemy z purre z ziemniaków ze skwarkami lub z pasztecikami z pieczarkami, lub sam. smacznego
Smaczne Zdrowelitr, papryka ostra 1 łyżeczka, makaron świderki suchy 2 szklanki, sól ziołowa 1 łyżka, parmezan starty - ile potrzeba Obraną włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu ( rozdrobniona włoszczyzna jest zjedzona w zupie zwłaszcza przez dzieci ) wsypać do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, wsypać sól ziołową i gotować z 14 minut na średnim ogniu. Mielone z drobiu wyrobić(...)kleistą masę z pokrojoną cebulą, jajkiem, pieprzem mielonym kucharkiem, kaszą manną, formować nie duże pulpety zwilżonymi dłońmi, obtaczać w mące i wkładać do gotującej się zupy. Wlać sok pomidorowy, zagotować, wsypać makaron świderki, paprykę ostrą i gotować z 10 minut, na talerzu posypać parmezanem - bardzo szybka, łatwa, smaczna, sycąca, pożywna zupa pomidorowa z pulpetami, makaronem, parmezanem...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięuwielbiam zupy. Więc polecam Wam taką. Jeśli nie dodacie kurczaka będzie wegetariańska. I też pyszna. Składniki: 4 łyżki czerwonej soczewicy 1/2 główki białej kapusty 3 ziemniaki cebula pojedyncza pierś z kurczaka 6 suszonych pomidorów z zalewy marchewka puszka pomidorów krojonych litr wody(...)puszki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, dusiłem około 10 minut. Dolałem wodę i resztę składników oprócz kurczaka. Kurczaka pokroiłem w kostkę , podsmażyłem na reszcie masła na patelni, dodałem do zupy i gotowałem około 12 minut. Doprawiłem przyprawami, dodałem posiekany koperek. Zupę gotowałem do miękkości składników
R'n'G KitchenGrochówka Holenderska czyli Snert Grochówka, grochowa, zupa z groszku czy grochu, jest znana w różnych wariatach na całym świecie. Dla wyjaśnienia groszek to młode, zielone, niedojrzałe ziarno grochu. Bezsprzecznie groch jest uprawiany od wieków, Grecy i Rzymianie uprawiali groch już między 500-400 r. p.n.e. Arystofanes w swojej starożytnej komedia – The Birds – wspomina o zupie na bazie(...)łyżwach, a wzdłuż brzegów stoją chatki serwująca miskę gorącej i pożywnej grochówki. Będą w Holandii z pewnością znajdziesz drugą nazwę grochówki – erwtensope – co dosłownie oznacza – zupę grochową -. Snert natomiast pochodzi od starego Holenderskiego słowa – snirten – czyli – wyśmienita kuchnia-. Na zakończenie, niech słowo Snirten, będzie puentą moje przydługiej wypowiedzi. Życzę
RafalCookPonieważ uwielbiam grzyby oraz orientalne smaki, jedna z moich ulubionych zup musiała je w sobie połączyć – a ja musiałam się podzielić jej nieskomplikowaną recepturą. Porcja rosołu, makaron oraz jędrne i mięsiste grzyby, dzięki aromatycznym przyprawom zamieniają się tu w odżywcze oraz pełne smaku danie – bo w prostocie siła, a najwięcej sił czerpie się często z najprostszych pokarmów Azjatycki rosół uzyska(...)się, gotując ten tradycyjny z dużą ilością orientalnych przypraw. To szybki i praktyczny sposób na wykorzystanie resztek przygotowanej już zupy. Jeśli wiem, że będę miała niewiele czasu na przygotowanie posiłku, rosół z przyprawami gotuję z wyprzedzeniem, gorący przelewam do wyparzonego słoika, a po zamknięciu i wystudzeniu przechowuję do kilku dni w lodówce. Później wystarczy jedynie rosół podgrzać, doprawić sosem
Even Better FoodZupa buraczkowa to smaczna propozycja na obiad. Prosta do zrobienia, pyszna i rozgrzewająca zupa o pięknym, czerwonym kolorze. Składniki oraz sposób przygotowania: Buraczki na parze, lub gotowane w mundurkach starkować odstawić na bok. Włoszczyznę, ziemniaki pokroić w kostkę zalać zimną wodą dodać jarzynkę lub sól, ziele angielskie i liść laurowy, trzy łyżki smalcu gęsięgo, dwa ząbki czosnku, dwa grzybki suszone(...)Gotować do miękkości warzyw włożyć starkowane buraczki, dodać dwie łyżki octu, jedną łyżkę przecieru pomidorowego, cukier, sól i pieprz do smaku śmietana, koperek. Autor przepisu: Katarzyna Kulbicka Artykuł Zupa buraczkowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyrazu myślę o rosole, ewentualnie zielonym groszku. Chociaż, na codzień nie żałujemy sobie również marchewki w surowej formie, jako chrupiącej przekąski między posiłkami. Jednak ostatnio, nasze podniebienia skradła zupa-krem z … The post Rozgrzewająca zupa-krem z pieczonych marchewek appeared first on FitSweet
Fitsweet.me