zupa - 39132 przepisów (strona:669/2609)

Żurek 89

patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, cebulka powinna podsmażyć się na złoty kolor pod koniec dodać posiekany czosnek, smażyć 30 sekund, zdjąć z ognia dodać do zupy. Zakwas wlewać porcjami do zupy w ten sposób będziecie mogli idealnie doprawić żurek do własnego smaku, dodać majeranek, łyżkę chrzanu, sól i pieprz. Jeśli lubicie, to żurek można zabielić kwaśną(...)śmietaną. Do każdej porcji zupy podać ugotowane pokrojone jajko. Smacznego! Artykuł Żurek pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa z soczewicy z batatami i fasolą 113

Przepyszna, gęsta i sycąca “Zupa z soczewicy z batatami i fasolą. Wyjątkowo zdrowa, pełna białka pochodzącego od strączków, a na dodatek wegańska. Dzięki przyprawom takim.. Czytaj więcej: Zupa z soczewicy z batatami i fasolą The post Zupa z soczewicy z batatami i fasolą appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Żurek 118

zupa to poezja kultywowana od lat. Czasami lekko modyfikowana, jednak smak tej zupy jest niezmienny. Wielki szacuj kto wynalazł zakwas na żur. Na święta podawana jest z białą kiełbasą. Tym razem postanowiliśmy nieco urozmaicić jej aromat przez dodanie wędzonych akcentów. No i oczywiście, koniecznie jajko musi być. Składniki: 320 g polskiej kiełbasy surowej 300 g wędzonych żeberek wieprzowych 2 marchewki(...)Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy 20 minut, warzywa i żeberka wyławiamy. Marchew kroimy w talarki, pozostawiamy w miseczce. Mięso oddzielamy od kości, dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy z powrotem do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę, ziemniakami. Gotujemy przez kwadrans. Wlewamy zakwas na żur, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, marchewkę. Gotujemy przez kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy

R'n'G Kitchen
Zupa ogórkowa 80

Jako dziecko nie lubiłem zupy ogórkowej. Ogólnie mało co lubiłem. Ale ogórkową gardziłem wyjątkowo. Sam nie wiem, myślę, że do tej zupy trzeba po prostu dorosnąć. Do tego kwaśnego smaku. Trzeba nauczyć się go lubić, delektować się nim. Dzisiaj, co już wielokrotnie na blogu powtarzałem, uwielbiam wszystkie zupy. I zdecydowanie ogórkową również. Ta, na którą przepis Wam przedstawiamy, jest przyjemnie

Marder&Marder Manufacture
Zupa ryżowa zabielana 130

Dziś polecam lekką i bardzo smaczną zupę ryżową z warzywami. Do tego jest łatwa do zrobienia i bardzo pożywna. Składniki: 2 L bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 2/3 szklanki ryżu 3-4 łyżki śmietany 18% masło/olej do smażenia natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz,  przesmażyć warzywa. Zalać bulionem(...)zagotować. Do gotującej się zupy wsypać ryż. Całość gotujemy do miękkości ryżu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę zahartować (do kubka z śmietaną wlać odrobinę wywary, wymieszać dokładnie) wlać do zupy. Przed podaniem posypać natką pietruszki.  Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
z mrożonych grzybów pyszna zupa z makaronem, śmietaną... 99

wody, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka i gotować z 30 minut na średnim ogniu, do smaku dodać soli, pieprz mielony. Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, gotować do zagęszczenia zupy mieszając, na koniec wsypać suszony koperek, podawać z ugotowanym makaronem. - zupa grzybowa z mrożonych prawdziwków jest tak smaczna jak ugotowana ze świeżych grzybów, z makaronem jest

W Mojej Kuchni Lubię
Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur 72

Turecka zupa pięknej panny młodej znana jako Ezo Gelin Çorbası. Przepis na tę zupę wypatrzyłam na stronie Tureckiego Sklepu . Tam też możecie zapoznać się z ciekawą historią powstania tej zupy

Stare Gary
Botwinka 121

Botwinka to królowa wiosennych zup i bogactwo witamin zamkniętych w małym talerzu. Mój przepis jest bardzo prosty, sprawdzony i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Wersja z jajkiem i młodymi ziemniaczkami pachnącymi świeżym koperkiem smakuje obłędnie i jest propozycją pełnowartościowego, sezonowego obiadu. Składniki: 3 duże pęczki młodej botwinki 2 marchewki 2 ziemniaki 2 litry wody 3 kostki rosół drobiowy Vegeta Natur(...)dodać posiekany koperek, sok z cytryny, cukier, przyprawę w płynie Vegeta Natur i całość dokładnie wymieszać. 3. Mąkę dokładnie wymieszać w 1/3 szklanki wody i gotową zawiesinę wlać do zupy, wymieszać. Następnie wlać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę ponownie zagotować. 4. Botwinkę podawać z ugotowanym jajkiem i ziemniakami posypanymi koperkiem. Wiosna za oknem rozkwita. Jednak

Szalona Kuchnia Eweliny
Chłodnik 76

prawda upałów jeszcze nie ma, a chłodnik pewnie najlepszy w środku lata. Ale teraz jest już świeża, młoda botwinka i aż się prosi by ugotować tę zupę :) Składniki : pęczek botwinki z dość dużymi buraczkami ok.750 ml.wywaru warzywnego (ugotowanego wcześniej) 400 g jogurtu i tyle śmietany gęstej 18% 5 średnich starych, jędrnych buraków 2  łyżki posiekanego drobno kopru i tyle(...)przed końcem gotowania dodać pokrojone liście i cienkie łodygi Po ugotowaniu całość wystudzić, dodać kefir, śmietanę, posiekany szczypior i koper Doprawić startym czosnkiem, solą, octem, pieprzem Zupę podać dobrze schłodzoną z gotowanymi jajkami. Inspiracja stąd                       Pyszną zupę ugotowała moja Córka

Proste Potrawy
Botwinka z młodymi ziemniakami 100

maju robiliśmy ją dwukrotnie. Istotny wpływ na ostateczny smak botwinki miało podsmażenie na maśle i oliwie warzyw, z których następnie zrobiliśmy wywar. W ten sposób ostatnio rozpoczynamy robienie każdej zupy, nawet rosołu. Jeśli nie robiliście botwinki w tym roku, to polecamy skorzystać z sezonowych dobrodziejstw natury, dopóki buraki nie przerosną. Udostępnij Botwinka z młodymi ziemniakami – składniki 1 pęczek botwinki(...)oraz jałowiec, zagotować, następnie wsypać ziemniaki, gotować 10 minut. Po tym czasie do warzywnego wywaru dodać plasterki buraków oraz łodyżki, gotować, aż warzywa będą miękkie – 10-15 minut. Zupę zakwasić do smaku octem, dodać zahartowaną śmietanę, czyli dobrze wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy (zapobiegnie to zwarzeniu się śmietany). Na sam koniec do botwinki z młodymi ziemniakami wsypać pokrojone liście

niecodziennikpary
Zielona zupa krem 127

Choć zupa ta wymaga trochę czasu, to jednak warto go  poświęcić.  Świeża, aromatyczna i pełna witamin. Wykorzystujmy właśnie teraz świeżą zieleninę z własnego ogródka.   Bulion: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)bulionu. Gotujemy godzinę na wolnym ogniu. Pod koniec wrzucamy brokuł i gotujemy jeszcze 3 minuty. Odcedzamy wywar. Zdrewniałe części szparag i marchewkę odrzucamy, resztę warzyw oraz wywar zachowujemy do zupy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyzkę oleju i blanszujemy kolejno pokrojony por, dodajemy szpinak, jarmuż (pozbawiony zdrewniałych części) dodajemy masło i mieszając wszystko krótko przesmażamy. Odstawimy do przestudzenia. Resztę zieleniny drobno

Kulinarne przemyslenia
War z komperami - kuchnia podkarpacka 107

komperami – kuchnia podkarpacka Pod tą tajemniczą nazwą kryje się wywar z kości baranich na kwasie z kiszonej kapusty, podawany z gotowanymi ziemniakami. War z komperami to bardzo prosta zupa, jednak dzięki wodzie z kiszonej kapusty ma mocny, charakterystyczny smak, który doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i innymi warzywami korzeniowymi. Danie to jest typowe dla Beskidu Niskiego i wywodzi się(...)soku spod kapusty. Dodajemy też drobno posiekany czosnek oraz starty majeranek. Zagotowujemy. War podajemy z komperami, czyli gotowanymi ziemniakami lub ze zlepieńcami, małymi pierożkami z mięsem. Zupa ta ma wyjątkowe właściwości rozgrzewające. War z komperami – kuchnia podkarpacka Więcej przepisów na regionalne zupy w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA

Trzeci talerz
Ramen z indykiem 370

czosnek zacznie się szklić dodajemy pokrojoną w paseczki kapustę pekińską. Podsmażamy mieszając aż kapusta zmięknie. Zawartość patelni podlewamy łyżką wazową wywaru, mieszamy i wlewamy całości z powrotem do garnka. Zupę doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym oraz solą. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, gotujemy 6 minut od zagotowania wody. 2 marchewki(...)kroimy w krążki, mięso indyka oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy z powrotem do zupy. Do miseczek nakładamy makaron, na nim układamy przekrojone na pół jajko i nalewamy zupę. Całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki oraz dymką

Qchnia po prostu
Kartoflanka z klopsikami 80

Kartoflanka z klopsikami to pyszna i prosta do zrobienia zupa. Moim dzieciakom smakowała bardzo. Nie zabielałam tej zupy, tak podana jak tu napisałam jest bardzo pyszna. Ugotować tę zupę można na bulionie z każdego rodzaju mięsa. Jeśli gotujecie na bulionie drobiowym, to dobrze jest zrobić klopsy z mięsa mielonego drobiowego. Ja miałam bulion z różnych … Czytaj dalej Kartoflanka

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania