zupa - 39132 przepisów (strona:674/2609)

Lane kluski 91

Lane kluski to absolutna klasyka w menu mojego dzieciństwa. Dzięki nim zupa nabiera nowego charakteru a całe danie jest bardziej treściwe. Lane kluski zajadaliśmy przygotowane w rosole, lekkiej zupie warzywnej oraz mleku. Pamiętam rosół podawany w wakacje w altanie ogrodowej z lanymi kluskami i dużą ilością kopru, smakował wyjątkowo dobrze. Siedzieliśmy, planowaliśmy, jedliśmy czekając leniwie na domowe ciasto z letnimi(...)połączenia tak, by nie było grudek. Ciasto jest nieco gęstsze niż na naleśniki. Ciasto wlewam cienką strużką na gorący rosół po całej powierzchni, na końcu lekko mieszam łyżką. Zupę podaję z koprem i dodatkami. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Zupa fasolowa 84

kiełbasy jak lubimy, smażymy najpierw boczek, do wytopienia, później wrzucamy kiełbasę. Następnie dorzucamy posiekaną cebulę, szklimy, następnie czosnek, chwilę smażymy. Żeberka wyjmujemy. Mięso oddzielamy od kości. Ponownie wrzucamy do zupy. Po godzinie dodajemy starte na dużych oczkach warzywa, pokrojone w dużą kostkę, ziemniaki oraz boczek z kiełbasą. Gotujemy do miękkości warzyw. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, roztapiamy, dodajemy mąkę, majeranek(...)chwilę smażymy (ciągle mieszamy), dodajemy wywar z zupy, rozprowadzamy, dodajemy do całości. Łączymy z zupą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Ekspresowa zupa pieczarkowa z mięsną wkładką 144

Dzień dobry😘 dziś na obiad wjeżdża ekspresowa zupa pieczarkowa z mięsną wkładką 🍽 Przygotowanie ekstremalnie szybkie ⚡️ ❗️Składniki❗️ 800g pieczarek  1 duża cebula  2 ząbki czosnku  2l bulionu  Olej do smażenia  Sól i pieprz do smaku  Śmietana 22% (2-3 łyżki)  Kulki mięsne: 500 g mięsa mielonego wołowego  sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielone chili(...)średnim ogniu 20 min, następnie wszystko zmiksować. ✅ mięsko doprawić, solą, pieprzem, dodać łyżkę ziół prowansalskich i chili (daje 0,5 łyżeczki). ✅ uformować małe kluski mięsne i wrzucić do zupy. ✅gotujemy na średnim ogniu 15 min Zupę podajemy z łyżka śmietany

Niezły Młynek
STROGONOW Z KURCZAKA 155

Strogonow drobiowy to kurczakowa wariacja na bazie tradycyjnego strogonowa. Smaczna sycąca, gęsta zupa typu gulaszowego w dodatku przygotowuje się ją expresowo.   SKŁADNIKI :  500 g piersi z kurczaka  300 g pieczarek 2 cebule 2-3 ogórki kiszone  1 czerwona papryka  3 łyżeczki przecieru pomidorowego 200 ml śmietany 30 % sól, pieprz, słodka i ostra papryka(...)dolewamy jeszcze wody, dodajemy przecier, mieszamy, przykrywamy i dusimy około 20 minut.  Na koniec dodajemy pokrojone ogórki i chwilkę gotujemy.  Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do zupy. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku i dodajemy musztardę, zupa gotowa.  Smacznego.                                  Zapraszam

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa z soczewicą na winie 53

Cześć! Troszkę odmieniłam sztywne niedzielne menu. Jeśli ktoś lubi soczewicę szczerze polecam. Zupa jest rozgrzewająca i syta. Rozgrzewająca niekoniecznie z powodu obecności wina Proporcje zmieniałam jak tylko zaczęłam częściej ją robić. Składniki: * 15 dkg soczewicy zielonej * 15 dkg boczku parzonego * 1 marchew * 1 gałązka selera naciowego * 1 mała cebulka * 2-3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki wina białego wytrawnego Soczewicę namoczyłam(...)Chwilkę razem się pogotowało i odstawiłam na kilka minut, by całość ładnie naszła smakiem. Moczona soczewica dość szybko się gotuje, więc trzeba uwijać się z siekaniem, duszeniem. Pyszna ta zupa! Smacznego! Lidka A tu kawałeczek mojego ogrodu. Truskawki już pięknie rosną, maliny też  Po prawo widać fragment ziemi pod sadzonki i nasiona. Pod jabłonką mamy prowizoryczną ławeczkę, żeby

Pieprzyć z Fantazją
Zupa meksykańska 57

Cześć! Zupa na chłodne dni. Bardzo smaczna i sycąca. Polubiłam ją już za same składniki a jak skosztowałam po raz pierwszy to wiedziałam, że będę ją robić często. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 puszka pomidorów krojonych * 1/2 puszki kukurydzy * 2 marchewki * 2 średniej wielkości ziemniaki * 1/2 czerwonej papryki świeżej * 1 duża cebula(...)pomidory, paprykę pokrojoną w paseczki, kukurydzę. Pod koniec gotowania dopiero dodałam fasolę i i koncentrat pomidorowy. Przyprawiłam do smaku solą, odrobiną pieprzu, 1 łyżeczką słodkiej papryki i 1/2 ostrej. Zupa do spożycia była gotowa za ok. 15 minut od ugotowania. Fajnie jest jak chwilkę odstoi i nabierze smaku. Notatki: * można zamiast pomidorów z puszki dodać 5 pomidorów świeżych * nie zawsze

Pieprzyć z Fantazją
Zupa chińska z kurczakiem – po polsku 77

Czasami trzeba zjeść coś innego niż bigos, pierogi i rosół….no właśnie rosół…. Zerknęłam do lodówki a tam pół piersi z kurczaka, papryka, sos sojowy…Ugotowałam zupę na wzór chińskiej. Przyznaję nieskromnie, że proste potrawy zawsze się sprawdzają. Nie prosiłam o żadne pochwały, ale domownikom bardzo smakowało Składniki (porcja dla 3 osób): * 1/2 piersi kurczaka * 1/2 małej(...)garnku. Posoliłam i zagotowałam. Wrzuciłam makaron MIE i pokrojoną w paski paprykę. Przyznam się, że paprykę obierałam ze skórki. Gotowałam jeszcze ok 6 minut i wyłączyłam ogień pod zupą. Przyprawiłam do smaku sosem sojowym, przyprawą 5 smaków i solą. Przed podaniem chciałam dodać do miseczek pokrojonej kapusty pekińskiej…..no zapomniałam…Trudno, następnym razem będę pamiętać. Nie trzeba

Pieprzyć z Fantazją
Barszcz ukraiński 80

Cześć! Jako dziecko uwielbiałam barszcz ukraiński i tak mi zostało.  Ta zupa ma to do siebie, że nie mogę jej przestać jeść Moje wykonanie barszczu ukraińskiego >>> Składniki: * 2 buraki czerwone ok. 60 dkg  * 3/4 szklanki fasoli Jaś * 2 marchewki * 1 pietruszka * 3 spore ziemniaki * 15 – 20 dkg kapusty białej * 10 cm białej części pora(...)koniec wlałam śmietanę. Przyprawiłam do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Przed podaniem posypałam koprem. Notatki: * z tej ilości i w takim garnku wyszło mi 3,5 l zupy * zamiast bulionu można dodać masło (często gotuję zupy na maśle, do gotujących się warzyw dodaję 1-2 łyżki masła) Smacznego! Lidka Artykuł Barszcz ukraiński pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Zupa grzybowa (z suszonych grzybów) 71

słoikach u nas w domu nie brakuje. Wiadomo zależy też to od tego czy te grzyby w lesie są…ale to już inna historia   Tę zupę zrobiłam z zeszłorocznych zapasów suszonych grzybów. Składniki: * 15 dkg suszonych grzybów * 2 l. bulionu np. wieprzowego * 2 marchewki * 1 pietruszka * 2 garści makaronu (u mnie były kokardki) * 2 ziemniaki(...)połowie gotowania dodałam makaron. Kiedy wszystkie składniki były ugotowane wyłączyłam ogień pod garnkiem i dodałam śmietankę. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.    Po ok. 15 minutach kiedy zupa przeszła smakiem nalewałam do talerzy. Posypywałam natką pietruszki. Notatki:  * miałam bulion z gotowania golonki, jak dla mnie bomba gotować na takim wywarze, bardzo smaczne!  Artykuł Zupa grzybowa

Pieprzyć z Fantazją
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami 87

aromatu majeranku to nie barszcz, a brak uszek, pierogów, czy pasztecików do niego – to jak krupnik bez kaszy. U nas w rodzinie, na Wigilię zawsze przygotowujemy dwie zupy – grzybową z suszonych grzybów oraz czerwony barszcz. Barszcz już zapasteryzowany, czeka na otwarcie 24.12, a grzybową przygotuję parę godzin przed Wigilią. A u Was, jakie zupy jada się na święta(...)majeranek, cukier i sok z cytryny. Najlepiej smakuje na następny dzień. Podajemy z pasztecikami z kapustą i grzybami lub z domowymi uszkami z pieczarkami i cebulką. Jeżeli pasteryzujemy: Gorącą zupę przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, studzimy. Smacznego!       Artykuł Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami pochodzi z serwisu Just

Be Fit Be Strong
Aromatyczna zupa grzybowa (Crema di funghi) 109

masła. Dodajemy  mrożone grzyby; doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Do garnka wrzucamy suszone grzyby wraz w wodą, w której się moczyły. Zupę gotujemy ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną zupę miksujemy. Zupę wlewamy do bulionówek, dekorujemy kleksem śmietany, oprószamy czarnym pieprzem. **** PREPARAZIONE Mettete i funghi secchi in ammollo

La grande e la piccola cuoca
Zupa pomidorowa z boczniakami i ciecierzycą 139

Pomysł na ekspresowy i rozgrzewający obiad - zupa pomidorowa z boczniakami, marchewką i ciecierzycą. Prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Aby zupa była jeszcze bardziej sycąca to podajcie ją z makaronem. Jeżeli macie ochotę na flaczki z boczniaków to przepis znajdziecie  TUTAJ .  Składniki na 4 porcje: 1 l wywaru warzywnego/rosołu 1 puszka ciecierzycy wraz z zalewą(...)chwilę smażyć. Następnie dodać boczniaki, przyprawić solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką i ziołami prowansalskimi. Całość smażyć kilka minut. Na sam koniec wlać wywar warzywny i przecier pomidorowy. Zupę gotować 10 minut na średnim ogniu. Na sam koniec posmakować i ewentualnie mocniej doprawić

Ugotować
Zupa kokosowa ze makaronem z cukinii 88

Pyszna, prosta i szybka zupa, do tego rozgrzewająca z dużą ilością warzyw w postaci spaghetti z cukinii. Uwielbiam takie połączenia, curry, mleczko kokosowe, wywar, mięso, warzywa. Pachnąca wschodem, Azją zupa. Makaron spaghetti zrobicie przy użyciu wykrawaczki spiralizera. Warto ja sobie kupić. A zupę polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wigilijna zupa z kapustą i grzybami 136

Wigilijny kapuśniak jest bardzo prostą zupą, postną a zarazem nieziemsko smaczną.  Pojawia się ona u nas rok w rok. Jeszcze nigdy nam się nie znudziła a właściwie czekamy na nią rok w rok. Woda, kapusta, suszone grzybki i trochę warzyw...jak to mówią prostota tkwi w szczególe.  Składniki na 6 porcji: 500 g kiszonej kapusty 2 kopiaste łyżki(...)kiszoną wkładamy do wywaru, gotujemy do miękkości, możemy dodać starte na tarce na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę.Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy grzyby i posiekaną, przesmażoną na oleju cebulę. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Zimne ziemniaki obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i przed podaniem przesmażamy na oleju na rumiano

Życie zaczyna się w kuchni
Barszcz czerwony z Węglówki – kuchnia podkarpacka 137

Barszcz czerwony z Węglówki - kuchnia podkarpacka Czerwony barszcz zwykle gotuje się na zakwasie z czerwonych buraków, który odpowiada za ostry i kwaskowaty smak zupy. Zakwas często przygotowuje się z różnymi dodatkami, które aromatyzują barszcz. Niekiedy w zastępstwie buraczanego zakwasu dodaje się ocet. Dzięki niemu barszcz pozostaje kwaśny, a buraki nie tracą koloru, choć oczywiście smak różni się nieco od naturalnego(...)mąką, a podaje się go z gotowanymi ziemniakami. Choć bazę barszczu stanowią zaledwie dwa składniki, z których jeden jest zupełnie niecodzienny jeśli chodzi o zastosowanie w czerwonym barszczu, to zupa ma swój niepowtarzalny smak. Przepis pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”. Barszcz czerwony z Węglówki - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 buraki ćwikłowe 3 kwaśne

Trzeci talerz