Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Ciepła zupa cebulowa rozgrzewa i podniesie na duchy w każdy zimny lub pochmurny dzień.Zobacz, jak prosta jest zupa cebulowa i zrób przepis. The post Zupa Cebulowa appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyZupa krem seler i jabłko Pogoda nas nie rozpieszcza, chwilami jest zimowo i prószy śnieg, niespodziewanie robi się ciepło i słonecznie, to znów, za chwilę pada deszcz… Jest marzec – w marcu, jak w garncu – mówi się, że pogoda ” gotuje się…” W te marcowe, jeszcze zimne dni proponujemy na rozgrzewkę zupę krem z selera. Charakterystyczny(...)smak selera możemy przełamać dodając jabłka i kilka aromatycznych dodatków. Takie połączenie sprawia, że zupa selerowa jest na prawdę pyszna – oczywiście to nasza, subiektywna ocena Składniki 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 selery korzeniowe – około 700g 3 średnie ziemniaki 1 jabłko 1400ml wody 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz
Tajemnice SmakuRosół wołowy, czy też bardziej bulion wołowy jest super bazą pod wszelkiego rodzaju zupy, jak np. gulaszowa, cebulowa, czy też krupnik. Oczywiście te powyższe zupy można zrobić na bulionie drobiowym bądź na samej wodzie, ale zupa na rosole wołowym je The post Rosół wołowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeZupę przygotowywać można w 15 minut. Krem jest z samych zielonych warzyw: 1-2 łyżki - olej 1 garść - jarmuż 1- garść szpinak 1 szklanka - zielony groszek 1 sztuka - cukinia 1 dymka, ząbek czosnku mięta - trochę 1/2 opakowania - śmietanka z konopi 4 łyżeczki - nasiona z konopi pieprz do smaku skórka z cytryny niewoskowanej Pokroić dymkę w dość(...)wodę i zacząć gotować. Kiedy zawrze dodać szklankę zielonego groszku, garść jarmużu i szpinaku. Gotować 5 minut. Zmiksować. Doprawić skórką z cytryny, nasionami z konopi oraz śmietanką konopną. Zupę doprawiłam skórką z cytryny, bez której zupa nie miałaby tego "czegoś
AZgotuj!Zalewajka to pyszna zupa, wiejska, prosta i sycąca. To kolejna zupa z serii: co dom to inny przepis. Sposób przygotowania … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Zalewajka</span> – pyszna zupa pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerAjvar jest to pasta warzywna przygotowana z pieczonej papryki, z dodatkiem bakłażana, cebuli, czosnku. W zależności od naszego podniebienia możemy ją zrobić w sposób bardziej lub
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa z limonką prosto z meksykańskiego półwyspu Jukatan. Ostra, kwaśna i rozgrzewająca - idealna na przykład na przeziębienie! Składniki (4 porcje): - litr bulionu (lub duża marchewka, ćwierć selera, pietruszka, mała cebulka, por, garść natki pietruszki, kolendra, łyżka oleju, łyżeczka soli, litr wody) - 4 ziarenka pieprzu - 5-6 goździków - 3 liście laurowe - 2 laski cynamonu - 2 ząbki czosnku - 1 ostra papryczka(...)okrągłe czy kwadratowe (tak jak moje) nie ma znaczenia. 4) Z bulionu wyciągamy wszystkie śmieci. Wyciskamy sok z limonek i grejpfruta (1 limonkę zostawiamy do dekoracji) i wlewamy do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kolejne 10-15 minut, w razie potrzeby przyprawiamy do smaku. 5) Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy paski tortilli i smażymy przez
Roślinożerni urlopowiczeWegańska wersja zupy? kurkowej Dzięki temu, że białoruską część Białowieskiego Parku Narodowego możemy odwiedzić bez wizy, w trakcie pobytu w tamtych okolicach wybraliśmy się na jeden dzień na Białoruś. Jak to zawsze z nami bywa, musieliśmy spróbować kilku przysmaków lokalnej kuchni i jednym z tych, które nam zasmakowały najbardziej była właśnie zupa kurkowa! Wegetariańska wersja zupy kurkowej jedzona w Kamieniukach
Roślinożerni urlopowiczezaplanowaliśmy. W zasadzie to mało kiedy tak wychodzi :) Życie robi nam niespodzianki i jedyną, najwyższą prawdą jest to, że trzeba umieć się nimi cieszyć. Ja tam się cieszę! Zupa - mimo, że nie była brokułowa - smakowała bosko... Użycie czasu przeszłego nie jest przypadkowe - nie ma już po niej śladu. Swoją drogą - to ciekawe, że czuję "potrzebę warzyw" wtedy kiedy czuję się(...)wrzuć mięso do garnka z wywarem. Marchew umyj i pokrój w kostkę - wrzuć do wywaru i gotuj do czasu, aż marchewka będzie miękka. Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości - zmiksuj zupę za pomocą blendera i dopraw szczyptą imbiru, pieprzu cayenne, pozostałym curry, a solą i świeżo mielonym pieprzem - według własnego uznania :) Smakuje pysznie ze świeżym estragonem lub kolendrą i bagietką z masłem
Gary Bez dnacudnymi brzoskwiniami o słodkim zapachu, które pojawiły się w babcinym ogrodzie po raz pierwszy. Współpracę z brzoskwiniami omówię innym razem :) Paczka i słoneczna pogoda natchnęły mnie do zrobienia szybkiej zupy - idealnej na obiad w tak ciepłe dni. Zupa- krem ze świeżych ogórków ma orzeźwiający, delikatny smak i podana z bagietką z masłem czosnkowym stanowi świetny, lekki posiłek. Dobrze też smakuje(...)duży serek topiony śmietankowy 3 łyżki ryżu - zmielone na mączkę kostka rosołowa woda pęczek kopru pieprz Krem ze świeżych ogórków - sposób przygotowania: Ogórki dokładnie umyj (nie obieraj - skórka nadaje zupie piękny kolor), jeśli w środku są wielkie białe pestki - usuń je i pokrój ogórki w większe cząstki i wrzuć do garnka. Dodaj cebulę obraną, pokrojoną w mniejsze cząstki. Włóż
Gary Bez dnamnie oznaką jesieni jest to, ze zaczęłam piec warzywa i wykorzystuję je na różne sposoby. Najczęściej zaczyna się od ciepłego dania lub sałatki. :) Kolejnym krokiem najczęściej jest kremowa zupa. To po pierwsze - oszczędność czasu, po drugie - oszczędność energii, bo piekę warzywa w większych ilościach, po trzecie - to idealne połączenie interesów :) za jednym razem można przygotować posiłek na kilka(...)zachowując przy tym pełną różnorodność :) Powiedzcie, czy jest coś prostszego do przygotowania niż zupa krem?! Pieczona dynia, na którą przepis znajdziecie niżej, jest idealna do sałatki. Wystarczy przygotować cytrynowo-miodowy sos lub inny ulubiony :) roszponkę, swoje ulubione świeże warzywa, może jakiś dobry ser i uprażone ziarna słonecznika. Nie trzeba nic więcej. Taka dynia, jeszcze ciepła, sprawdza się do podjadania
Gary Bez dnawystarczająco jędrne, żeby jeść je na surowo, a jego struktura "gąbczeje" - wtedy zazwyczaj cukry są jeszcze bardziej wyczuwalne. Takie korzenie najlepiej upiec z odrobiną oliwy i pieprzu lub ugotować :) Zupa krem z pasternaku i gruszek Składniki: na ok 6 porcji 2 litry bulionu warzywnego 1-1,5 kg pasternaku łyżka oleju rzepakowego 0,5 kg kwaskowych gruszek świeżo mielony czarny(...)pieprz ząbek czosnku sól do smaku Do podania: natka pietruszki grzanki lub pieczone talarki gruszkowe Zupa krem z pasternaku i gruszek - przygotowanie: Umyj gruszki - usuń gniazda nasienne, jeśli chcesz - to obierz, ale niekoniecznie. Pasternak obierz, opłucz i pokrój na cząstki. Dodaj olej i wymieszaj po czym rozłóż na blaszce, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i zrumień w piecu w temperaturze
Gary Bez dnaJeśli wybierzemy mrożone warzywa, np. gotowe mieszanki na patelnię, przygotowany posiłek będzie smaczny i zdrowy. Ale możemy też wybrać konkretne warzywo i przygotować z niego np. zupę-krem. Ja dziś postawiłam na groszek i przygotowałam z niego właśnie zupę-krem. Oczywiście nie musicie sugerować się zdjęciem - ja kupiłam groszek Hortexu, bo akurat taki był w sklepowej zamrażarce, ale nada się(...)czym zblednowałam na gładką masę i dodałam odrobinę soli i pieprzu do smaku. W międzyczasie na patelni szybko podpiekłam pokrojony w kostkę chleb i tak przygotowane grzanki wrzuciłam do zupy. Gotowe - szybko, prosto i smacznie
Z notatnika dietetykaPyszna, lekka zupa wegańska i bezglutenowa. Zrobicie ją w 15 minut. Podałam ją z suszonymi pomidorami dzięki czemu jest jeszcze lepsza. Na talerzu samo zdrowie. Zapewniam was że jest bardzo pożywna i głodni nie odejdziecie od stołu. 2 pory biała część średnie 3 gałązki selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 750 ml bulionu warzywnego sól , pieprz czarny, pieprz czerwony(...)niej też dwie łyżki oliwy. Kaszę studzę, dodaję do niej pokrojone trzy gałązki natki pietruszki, sól, pieprz czerwony, czarny, płatki chili, oliwę od pomidorów i mieszam. Formuję nieduże kulki. Zupa: Cebulę i czosnek drobno kroję, przesmażam na oleju. Dodaję pokrojony por i dalej przesmażam. Seler naciowy kroję na kawałki, dodaję do pory, wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu około
wesoła kuchnia