Dzisiejsza propozycja to niekoniecznie sezonowa propozycja - zupa z mięsem i fasolą kojarzy się raczej z zimą czy jesienią, ale zapewniam, że w chłodniejsze dni lata również świetnie smakuje. Dzisiejsza zupa jest naprawdę sycąca, pełna białka, a poza tym zdrowych warzyw. Z powodzeniem może stanowić kompletny obiad. Smacznego:) ok. 2 l domowego bulionu drobiowego, puszka białej fasoli, 4 cienkie plastry(...)czerwonej papryki, 3 ziemniaki, czubata łyżka koncentratu pomidorowego, cebula, 2 ząbki czosnku, przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka, opcjonalnie świeże zioła do posypania zupy (natka pietruszki, bazylia, koperek) Instagram Facebook Twitter Schab pokroić w cienkie paski, a następnie w kostkę. zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię
Lekcje w kuchniUwielbiam dania, które powstają zupełnie przypadkiem, z resztek, których nie da się już podzielić. Z resztek, które dostają drugie życie. I tym sposobem powstała ta zupa. Zostały mi ugotowane ziemniaki, które nie skończyły wszystkie w sałatce jarzynowej, ogórek kiszony i sok z ogórków oraz kilka tortellini. Nie mówiąc już o małej ilości rosołu. Z tego wszystkiego udało mi się(...)zrobić zupę. Ziemniaki podsmażyłam z cebulką na małej ilości oleju. Podgrzałam rosół wlałam sok z ogórków. Dodałam rozbełtanej śmietany i ugotowane tortellini. Wsypałam ziemniaki z patelni, dołożyłam mrożonej natki pietruszki. I zupa gotowa. Nic trudnego. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniZupa chrzanowa gotowana na białej kiełbasie i z warzywami, to pyszna propozycja na świąteczny, wielkanocny stół. Gęsta, aksamitnie gładka, doprawiona chrzanem i majerankiem, ot, taka odmiana dla żurku. Do pokrojonej kiełbaski, na której gotowała się zupa, można podać jajko, choć wspaniale smakuje także z grzankami. 6 porcji: 1,5 litra bulionu warzywnego/rosołu 400 g ziemniaków 200 g białej kiełbasy(...)drobno pokrojoną cebulę oraz sprasowany czosnek. Kiełbasę włożyć do garnka, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz drobno pokrojone warzywa, zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Kiełbasę wyjąć, a zupę zmiksować na gładko. Doprawić chrzanem, solą, pieprzem oraz majerankiem do smaku. Podawać z ugotowanym jajkami i pokrojoną kiełbaską. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaDzień dobry :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę cebulową. Jeśli więc chcecie dobie trochę popłakać podczas krojenia i gotowania to zachęcam ;-) Zupa wychodzi pyszna więc rekompensuje te wylane łzy ;-) U mnie miała być na dwa dni, ale mam w domu małych żarłoków i zniknęła od razu :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: około 1 kg cebuli(...)przed końcem gotowania wkładamy naszą pokrojoną bagietkę, którą posypujemy serem do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 4-5 minut na termoobiegu. 5. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Podajemy ze startym serem i naszymi grzankami. Smacznego
kruche babeczkigotować kilka minut. Wlać wywar, dodać listki laurowe, tymianek, sól i pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Wyjąć listki laurowe i tymianek, odlać połowę zupy i zmiksować na gładko. Połączyć obie części zupy i podgrzać. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dolać trochę bulionu warzywnego. Na sam koniec dodajemy ugotowaną ciecierzycę. Możemy dodać także szczypiorek
Bon Appetit MałgorzatyJeżeli chcecie wzmocnić swoją odporność to zachęcam Was do przygotowania barszczu czerwonego wraz z dodatkiem kiszonej kapusty. Pomysł na prostą, szybką do przyrządzenia i wegetariańską zupę. Barszcz najlepiej smakuje w kolejnym dniu po ugotowaniu, ponieważ wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączą, a barszcz nabierze pięknego, mocno czerwonego koloru. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 l wody(...)bardzo małym ogniu przez około 15-20 minut. W międzyczasie kapustę kiszoną drobno posiekać. Gdy warzywa zmiękną to dodać do nich kapustę kiszoną i wlać sok z cytryny. Zupę jeszcze chwilę gotować. Na sam koniec do zupy wlać oliwę z oliwek i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Etapy przygotowywania barszczu Pomysł na danie z ebooka Pauliny Stępień "Lunchbooksy jesień
Ugotowaćsezonie na grzyby nie może być lepszej zupy. Pachnąca lasem z dużą ilością grzybów leśnych z dodatkiem zielonej pietruszki. Poza sezonem można ją ugotować z grzybów mrożonych, będzie również doskonałą alternatywą dla barszczu czerwonego na wigilijnym stole, pomijamy wtedy w przepisie śmietanę. Jeżeli chcemy wywar można przygotowań na przykład na skrzydełkach, jednak na Wigilię zupa musi być bez mięsa(...)cała woda z grzybów odparuje. Z wywaru usunąć wszystkie warzywa oprócz marchewki, następnie dodać do niego grzyby i gotować jeszcze ok. 20 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Zupę podawać z makaronem, posypaną pietruszką i z kleksem śmietany. Smacznego
Krylowa Kuchnianiedoceniane warzywo, używamy go przeważnie do wywarów na zupy. A przecież jest zdrowy, pyszny (zawsze wyjadam ugotowany z rosołu) i pełen witamin.Dlatego postanowiłam przygotować zupę, której będzie głównym składnikiem. To zupa krem o wyraźnym smaku pora. Doskonałe danie dla tych, którzy mięsa nie jedzą lub po prostu nie maja na nie ochoty. 2 marchewki 1/8 selera 1 pietruszka sól
Krylowa KuchniaKryzysowy barszcz ukraiński to moja propozycja na bardzo smaczną i sycącą zupę. To zupa również bardzo tania, z łatwo dostępnych składników, takich które mamy zwykle w kuchni i spiżarni. Danie idealne kiedy dopinamy domowy budżet, nie mamy czasu czy możliwości zrobić zakupów. Danie dla studenta. To przepis na duży 5 litrowy garnek zupy, który potem można w porcjach zawekować (większa
Dorota Smakujerazem tradycyjną "fasolówkę" ugotowałam na boczku i kiełbasie, i wzbogaciłam jej smak pomidorami w sosie własnym 😎 Było trochę inaczej, ale bardzo, bardzo smacznie. Zupa jest pożywna, sycąca, a dzięki dodanym pomidorom jednocześnie orzeźwiająca. Takie zupy gotuję zazwyczaj na porządnym kawałku żeberka lub innego wieprzowego mięsa. Tym razem wystarczył boczek i dobra wędzona kiełbaska. Polecam gorąco! Składniki(...)patelni (suchej) podsmażamy pokrojony w paski boczek, po chwili dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz posiekany czosnek. Smażymy do zrumienienia, po czym przekładamy zawartość patelni do garnka z zupą. Gotujemy całość 10 minut, ew. doprawiamy do smaku
Walijskie Pichceniewigilijnym stole w większości polskich domów pojawia się barszcz czerwony lub zupa grzybowa z dodatkiem uszek z grzybami . Bez tych malutkich, trójkątnych saszetek wypełnionych nadzieniem z suszonych grzybów talerz świątecznych zup byłby bardzo pusty. Uszka z grzybami u nas w domu były rarytasem, każdy dostawał jedynie 3-4 sztuki, więc trzeba było dozować sobie przyjemność ich jedzenia. Przypomina mi się(...)zagniatać ciasto, dolewając wodę. Nadzienie: Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na kilka godzin w wodzie i nie zmieniając wody, ugotować je do miękkości. Odcedzić, wywar najlepiej zachować do przygotowania np. zupy grzybowej lub można go dodać do barszczu czerwonego. Grzyby zemleć w maszynce lub bardzo drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na złoto. Wymieszać z grzybami, dodać bułkę tartą, doprawić
niecodziennikparytorby pełnej botwinki, rzodkiewek, szczypiorku i koperku wystarczy dołożyć zimny kefir oraz świeże jajka i zaraz po przyjściu z zakupów można zabrać się za przygotowanie orzeźwiającej, pożywnej i chłodzącej zupy z nowalijek. Chłodnik litewski można podawać na obiad lub kolację po gorącym dniu. To także odpowiednia propozycja dla tych, którzy chcą rozpocząć wiosenne odchudzanie. Składniki na chłodnik litewski 1 litr
niecodziennikparyKrupnik kryzysowy to moja propozycja na bardzo smaczną i sycącą zupę. To zupa również bardzo tania, z łatwo dostępnych składników, takich które mamy zwykle w kuchni i spiżarni. Danie idealne kiedy dopinamy domowy budżet, nie mamy czasu czy możliwości zrobić zakupów. Danie dla studenta. To przepis na duży 5 litrowy garnek zupy, który potem można w porcjach zawekować (większa rodzina
Dorota SmakujeZupę czosnkową w okresie wiosennym warto sobie ugotować. Może podnieść naszą odporność :) Składniki : marchew duża główka czosnku kawałek selera 2 ziemniaki wywar z rosołu lub kostka rosołowa mała czerwona papryka koperek, liść laurowy, pieprz, majeranek, ostra mielona papryka, sól Przygotowanie : Do ok. litra wody lub rosołu wrzucić liść laurowy, pokrojoną marchew, ziemniaki i selera- gotować ok 15 min. do lekkiej(...)miękkości warzyw Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz czosnek, doprawić solą i przyprawami, jeśli zupy nie gotujemy na rosole to dodajemy na koniec połowę kostki rosołowej Posypujemy obficie koperkiem. Zupę można posypać startym żółtym serem
Proste Potrawy