Taka zupa wystarczy na 4 osoby. Potrzebne składniki to: 3 cebule obrać i pokroić w kostkę 3 cukinie obrać pokroić w kostkę 7 średnich ziemniaków obrać i ugotować 1 serek śmietankowy Zrobić wywar na mięsie lub na kostkach bulionowych koperek suszony przyprawy: sól, pieprz, czosnek podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym przygotowanie Cebulę smażymy na patelni ,jak jest przyrumieniona dodajemy(...)patelnie na ok 8 min .Potem dokładamy to do przygotowanego wcześniej wywaru .Ziemniaki ugotowane dajemy do garnka ,i jak jest ciepły wywar dać serek topiony .Teraz miksujemy blenderem robiąc zupę krem .Na koniec posypujemy koperkiem i dodajemy czosnek wedle upodobań .i przyprawy jeszcze raz.Do gotowej zupy dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki ,ja miałam grzanki
Moje WyrobyNajlepsza z zup rybnych jakie przygotowałam, pomidorowa rybna, ale nie na zwykłym przecierze z pomidorów, a pomidorach upieczonych wcześniej w piekarniku. Tak przygotowane pomidory do prawdziwa eksplozja smku, esencjonalny, lekko dymny posmak sprawia, że jesz, jesz i trudno poprzestać na jednej porcji. Dodatkiem do zupy jest czerwona soczewica o niskim IG, pełna witamin, mikroelemetów i białka. Zatem dzisiejszą zupę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!garnka i za pierwszym razem obgotowujemy je i zdejmujemy szumowinę, następnie należy je przepłukać. Do 2 wody wkładamy już czyste skrzydełka, doprawiamy wywar . Marchewkę obrać i zetrzeć dodać do zupy. Cebulę obrać i pokroić w kostkę i smażyć na patelni, przyrumienić ją i dodać do zupy. Grzybki miałam zamrożone więc tylko je rozmroziłam i dołożyłam do wywaru. Jeśli macie surowe(...)Doprawiamy śmietaną lub rozgrzewamy troszkę tłuszczu, dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszać na patelni zalać odrobiną wywaru i dalej mieszać żeby się kluchy nie porobiły. Dodajemy do wywaru – zupa gotowa
Moje WyrobySezon na dynię oraz paprykę mamy w pełni. Więc dlaczego by nie połączyć tym pysznych warzyw w jednej potrawie. Jakiś czas temu Agnieszka podsunęła mi przepis na bułgarską zupę z dyni z papryką. W sam raz na jesienną pogodę. Bogata w smaku, pożywna i syta. Oraz rozgrzewająca jeśli wybierzemy wersję z pieprzem cayenne Normal(...)szczypta białego mielonego pieprzu, spora szczypta mielonego czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Opcjonalnie pieprz cayenne do dodania ostrości Przygotowanie: Do głębokiego garnka, w którym będzie się gotowała zupa wlać 2-3 łyżki oleju rzepakowego na którym zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodać pokrojoną również w kosteczkę czerwoną paprykę. Chwilę razem podsmażyć. Kolejno dodać suchy ryż
W garach u Gosidodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy do miękkości. Na koniec wlewamy barszcz biały (barszcz wcześniej mieszamy i przecedzamy przez sitko) wymieszany ze śmietaną, czosnek przeciśnięty przez praskę i zagotowujemy zupę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Ilość barszczu jaką dodamy do zupy zależy od Was, jeśli lubicie bardziej gęstą i kwaśną dodajecie go więcej. Zupę podajemy z jajkami. Zakwas
To co lubię - gotuję i polecamSmaczna zupa krem z pieczonych warzyw. Podawana z dodatkiem chrupiących grzanek, groszku ptysiowego oraz prażonych nasion. Smakuje zarówno latem jak i w chłodne jesienne wieczory. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki 2 marchewki średnie 1 pietruszka średnia kawałek selera 1 średnia dynia lub pół dużej 1 kawałek pora około 15 cm 2 gałązki tymianku 2 rozmarynu 2 ziemniaki 50 ml oliwy(...)oliwek 100 g masła 100 ml śmietanki 30 % sól pieprz mielony imbir opcjonalnie Dodatki do zupy krem: groszek ptysiowy grzanki prażony słonecznik prażone pestki dyni Instrukcje Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy oliwą z oliwek i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45-50 minut
To co lubię - gotuję i polecamZimna zupa bez gotowania, to właśnie hiszpańskie gazpacho wywodzące się z Andaluzji. Chłodnik pomidorowy w połączeniu ze słodkim arbuzem. Ugasi pragnienie i schłodzi organizm w upalne dni, zaspokoi głód bez uczucia ciężkości. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Gazpacho - ch\u0142odnik arbuzowo pomidorowy","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/gazpacho.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/gazpacho-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl(...)keywords":["Arbuz","kolendra","pomidor","ser ple\u015bniowy"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-30T10:34:51+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT59M","totalTime":"PT1H19M","recipeCategory":["Zupa"],"recipeCuisine":["Hiszpa\u0144ska"],"recipeYield":["6","6 porcji"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"90 cal"},"recipeIngredient":["500 g s\u0142odkiego arbuza (waga bez sk\u00f3rki)","400 pomidor\u00f3w malinowych (3 sztuki
ProstePesto.plBotwinka - zupa zwiastująca nadejście lata ... My - jej miłośnicy, gotujemy ją praktycznie od wiosny do późnego lata! Uwielbiam jej delikatność, a ta, ugotowana na cielęcinie ma przepyszny smak i aromat. U progu lata jemy ją dość często, bo później liście buraków są już zbyt duże i grube, tracą także swój smak i delikatność. Dziś moja ulubiona wersja: gęsta od warzyw(...)Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj koncentrat buraczany, sok z cytryny (do smaku), sól, pieprz, ew. szczyptę cukru. Dopraw śmietaną wcześniej zahartowaną odrobiną zupy. Do ugotowanej zupy wrzuć pokrojone wcześniej mięso. Posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i tłuczonymi ziemniakami
Walijskie PichcenieJedna z ulubionych zup Ani. Raczej nie nadaje się na pełnowartościowy obiad, bardziej jako zupa przed drugim daniem. Pyszna (nawet bardzo), ale najeść się nią ciężko. Więc jeśli planujecie jakieś drugie danie, to ta zupa będzie jego idealnym dopełnieniem, będzie świetnym wstępem do obiadu. My zrobiliśmy garnek na 2-3 dni. Niestety (a właściwie „stety”) okazała się tak pyszna
Marder&Marder Manufacturechłodnik bułgarski, który wykonacie w 5 minut. Możecie spożyć go od razu po przygotowaniu, jednak polecam schłodzić go w lodówce co najmniej 30 minut – żeby się przegryzł. Taka zupa świetnie orzeźwia i ochładza, koniecznie musicie jej spróbować! Przepis na 4 porcje, jedna to około 227kcal, B: 9,6g, T: 14,3g, W: 16,7g. Składniki: – 500g gęstego jogurtu(...)ogórki, posiekany koperek i dymkę (zostawiamy trochę do ozdoby), przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny i koncentrat. Mieszamy, a następnie dolewamy zimnej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Zupę podajemy od razu lub wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut (a najlepiej na kilka godzin), żeby dobrze się schłodziła i przegryzła. Przed podaniem chłodnik posypujemy grubo posiekanymi orzechami
Be Fit Be Strongteż będzie dobra , choć oryginalnie jednak jest z nutą wędzonki. Idealnie nadają się do niej skóry z boczku lub wędzona kiełbasa. Jak wiecie gotuję zazwyczaj dla 5 osób i zupy na dwa dni więc sami zdecydujcie na ile porcji jest ta potrawa ;) Składniki: - 1,5 kg ziemniaków - 2 marchewki - kawałek korzenia selera ( wielkości spodu dłoni) - 1 korzeń pietruszki(...)Kiedy ziemniaki zmiękną dodaję zawartość patelni i seler naciowy drobno posiekany. Jajka mieszam z mąką, mlekiem i odrobine soli na zwarte ciasto - gęstsze niż na naleśniki. Kiedy zupa będzie praktycznie ugotowana wrzucam za pomocą widelca lub lejka kluseczki do zupy. Gotuję dosłownie 3 minuty . Dopiero wtedy doprawiam pieprzem i solą - z tą ostatnią doradzam ostrożnie. Natką pietruszki jest dodawana
Kuchnia Pełna EmocjiSzybciej się nie da! Brokułowa z szybkowaru. Gotowanie zupy to jedynie 10 minut plus pięć na obieranie i krojenie warzyw. Lekka a przy tym sycąca zupa warzywna. Teraz w letni czas wystarczy na cały obiad! Kilka prostych składników i można ugotować smaczne danie. Bazą jest cebula i oliwa plus seler i ziemniaki a także pęczak i soczewica by było bardziej(...)gotujemy. W ostatniej chwili drobno posiekany brokuł i przyprawy – clou sprawy. U mnie pieprz czarny świeżo mielony, sól himalajska, czosnek granulowany oraz czubrica zielona. Naprawdę smaczna ta zupa, cała rodzinka jadła a nie jest to u nas takie oczywiste Polecam! P RZEPIS BROKUŁOWA Z SZYBKOWARU Składniki: 3 łyżki oliwy 1 cebula 3 łyżki suche soczewicy czerwonej 3 łyżki kaszy
Dorota Smakujetrzeba czekać aż następnego dnia się schłodzi. Jeśli dodam jeszcze , że można zużyć resztki warzyw, a już na bank resztki pieczywa to może dodatkowo przekonam do tej zupy wielbicieli filozofii zero weste, którą zresztą sama wyznaję. Porcja na 3-4 osoby Składniki : - 3 duże, mięsiste pomidory - 1 duży, szklarniowy ogórek - 1 średniej wielkości, czerwona papryka - 1 mała, lub pół dużej(...)godziny. Resztkę chleba kroję w małe kawałeczki i smażę grzanki ( dodając do nich najlepiej ziół prowansalskich). Pozostawionego ogórka i paprykę kroję w kosteczkę - będzie z grzankami dodatkiem chrupiącym do zupy. Całość można udekorować koperkiem lub szczypiorkiem ( taki polski dodatek do hiszpańskiej zupy
Kuchnia Pełna EmocjiBotwinka to zupa, którą obowiązkowo gotuję nie tylko w sezonie! Zawsze staram się mrozić młode buraczki z liśćmi i dzięki temu botwinka pojawia się na moim stole, kiedy tylko mam na nią ochotę. Cała moja rodzina uwielbia ten buraczkowy smak połączony z mnóstwem warzyw, śmietaną oraz posiekaną zieleniną. Często też do zupy dodajemy kawałki jajek ugotowanych na twardo. Pycha! Botwinka(...)pogotować około 15-20 minut i następnie wrzucić drobno pokrojone łodygi z listkami botwiny. Wszystko razem gotować do miękkości oraz połączyć z sokiem z cytryny. Na końcu do zupy wmieszać śmietanę i uprzednio posiekaną zieleninę. Botwinkę doprawić do smaku. Botwinka - dodatkowe informacje: (*) Botwinkę można ugotować jedynie na wywarze z warzyw. Wtedy warto do niej dodać około łyżki masła, dobrej
Di gotujeGrasz w pomidora? GRAM… Coś dla Ciebie mam… POMIDOR 🍅 Zupę krem z…. POMIDOR 🍅 Z malinowymi… POMIDOR 🍅 Też pomidorami, ale i z malinami… POMIDOR 🍅 Zupa wyszła idealnie, smakowała jak….. GENIALNIE, aj….POMIDOR 🍅 I tak wygrywasz, bo nowy smak pomidorowej zdobywasz… POMIDOR 🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅 Składniki: 1,5 kg dojrzałych pomidorów malinowych, 1 biała cebula, 200 g marchewki, 1 niewielki(...)uzyskania kremowej, gładkiej konsystencji. Przecieramy przez gęste sito, żeby pozbyć się pestek zarówno z pomidorów jak i malin. Mieszamy i dopiero doprawiamy pieprzem, papryką wędzoną, ewentualnie solą do smaku. Zupę można podawać z łyżka np. serka kremowego, jogurtu, ale ja polecam z posiekaną pietruszką i lubczykiem
Moniki Smakołyki