sezonie na grzyby nie może być lepszej zupy. Pachnąca lasem z dużą ilością grzybów leśnych z dodatkiem zielonej pietruszki. Poza sezonem można ją ugotować z grzybów mrożonych, będzie również doskonałą alternatywą dla barszczu czerwonego na wigilijnym stole, pomijamy wtedy w przepisie śmietanę. Jeżeli chcemy wywar można przygotowań na przykład na skrzydełkach, jednak na Wigilię zupa musi być bez mięsa(...)cała woda z grzybów odparuje. Z wywaru usunąć wszystkie warzywa oprócz marchewki, następnie dodać do niego grzyby i gotować jeszcze ok. 20 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Zupę podawać z makaronem, posypaną pietruszką i z kleksem śmietany. Smacznego
Krylowa Kuchnianiedoceniane warzywo, używamy go przeważnie do wywarów na zupy. A przecież jest zdrowy, pyszny (zawsze wyjadam ugotowany z rosołu) i pełen witamin.Dlatego postanowiłam przygotować zupę, której będzie głównym składnikiem. To zupa krem o wyraźnym smaku pora. Doskonałe danie dla tych, którzy mięsa nie jedzą lub po prostu nie maja na nie ochoty. 2 marchewki 1/8 selera 1 pietruszka sól
Krylowa KuchniaKryzysowy barszcz ukraiński to moja propozycja na bardzo smaczną i sycącą zupę. To zupa również bardzo tania, z łatwo dostępnych składników, takich które mamy zwykle w kuchni i spiżarni. Danie idealne kiedy dopinamy domowy budżet, nie mamy czasu czy możliwości zrobić zakupów. Danie dla studenta. To przepis na duży 5 litrowy garnek zupy, który potem można w porcjach zawekować (większa
Dorota Smakujerazem tradycyjną "fasolówkę" ugotowałam na boczku i kiełbasie, i wzbogaciłam jej smak pomidorami w sosie własnym 😎 Było trochę inaczej, ale bardzo, bardzo smacznie. Zupa jest pożywna, sycąca, a dzięki dodanym pomidorom jednocześnie orzeźwiająca. Takie zupy gotuję zazwyczaj na porządnym kawałku żeberka lub innego wieprzowego mięsa. Tym razem wystarczył boczek i dobra wędzona kiełbaska. Polecam gorąco! Składniki(...)patelni (suchej) podsmażamy pokrojony w paski boczek, po chwili dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz posiekany czosnek. Smażymy do zrumienienia, po czym przekładamy zawartość patelni do garnka z zupą. Gotujemy całość 10 minut, ew. doprawiamy do smaku
Walijskie Pichceniewigilijnym stole w większości polskich domów pojawia się barszcz czerwony lub zupa grzybowa z dodatkiem uszek z grzybami . Bez tych malutkich, trójkątnych saszetek wypełnionych nadzieniem z suszonych grzybów talerz świątecznych zup byłby bardzo pusty. Uszka z grzybami u nas w domu były rarytasem, każdy dostawał jedynie 3-4 sztuki, więc trzeba było dozować sobie przyjemność ich jedzenia. Przypomina mi się(...)zagniatać ciasto, dolewając wodę. Nadzienie: Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na kilka godzin w wodzie i nie zmieniając wody, ugotować je do miękkości. Odcedzić, wywar najlepiej zachować do przygotowania np. zupy grzybowej lub można go dodać do barszczu czerwonego. Grzyby zemleć w maszynce lub bardzo drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na złoto. Wymieszać z grzybami, dodać bułkę tartą, doprawić
niecodziennikparytorby pełnej botwinki, rzodkiewek, szczypiorku i koperku wystarczy dołożyć zimny kefir oraz świeże jajka i zaraz po przyjściu z zakupów można zabrać się za przygotowanie orzeźwiającej, pożywnej i chłodzącej zupy z nowalijek. Chłodnik litewski można podawać na obiad lub kolację po gorącym dniu. To także odpowiednia propozycja dla tych, którzy chcą rozpocząć wiosenne odchudzanie. Składniki na chłodnik litewski 1 litr
niecodziennikparyKrupnik kryzysowy to moja propozycja na bardzo smaczną i sycącą zupę. To zupa również bardzo tania, z łatwo dostępnych składników, takich które mamy zwykle w kuchni i spiżarni. Danie idealne kiedy dopinamy domowy budżet, nie mamy czasu czy możliwości zrobić zakupów. Danie dla studenta. To przepis na duży 5 litrowy garnek zupy, który potem można w porcjach zawekować (większa rodzina
Dorota SmakujeZupę czosnkową w okresie wiosennym warto sobie ugotować. Może podnieść naszą odporność :) Składniki : marchew duża główka czosnku kawałek selera 2 ziemniaki wywar z rosołu lub kostka rosołowa mała czerwona papryka koperek, liść laurowy, pieprz, majeranek, ostra mielona papryka, sól Przygotowanie : Do ok. litra wody lub rosołu wrzucić liść laurowy, pokrojoną marchew, ziemniaki i selera- gotować ok 15 min. do lekkiej(...)miękkości warzyw Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz czosnek, doprawić solą i przyprawami, jeśli zupy nie gotujemy na rosole to dodajemy na koniec połowę kostki rosołowej Posypujemy obficie koperkiem. Zupę można posypać startym żółtym serem
Proste PotrawyGrochówka - pyszna, rozgrzewająca i pachnąca wędzonką gęsta zupa nasyci każdego. Zupa grochowa kojarzy mi się z wojskiem - to mój smak z dzieciństwa i sentyment do tej zupki ;-) Dawno jej nie jadłam i mimo już nadchodzącej wiosny miałam ochotę na tą bardziej zimową jednak zupkę. Składniki: 1,5 litra wody 3 kostki bulionowe drobiowe 500 g grochu łuskanego połówki(...)garnka dodajemy odcedzony, przepłukany wodą na sitku groch, pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz liście i ziele - gotujemy 30 min. Zdejmujemy "szumowinę" i wyjmujemy liście i ziele - zupę blendujemy. Na patelni (bez tłuszczu) smażymy pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek w cienkie plasterki - całość chwilę podsmażamy. Do garnka wrzucamy pokrojone w małą
Alutka-Gotujeniesamowita oszczędność czasu i wygoda. Przepisy z ciecierzycą Oto najczęściej przeze mnie stosowane przepisy z ciecierzycą w roli głównej. Można z niej przyrządzić pasty, pasztety, gulasze i curry, zupy, sałatki czy chleb. Bardzo lubię ciecierzycę. Warto ją jeść, bo jest zdrowa, fajnie smakuje i tania. Warto zastąpić nią mięso, ponieważ jest bogata w białko i witaminy. Warzywne curry z ciecierzycą(...)dodatkiem. Jest pyszne! Mało tego jest bardzo proste w wykonaniu. Słodkie bataty, kalafior, kokosowe mleko i orientalne przyprawy…Z warzyw możńa wyczarować naprawdę pyszne dania! Pomidorówka z ciecierzycą Zupa pomidorowa nabierze zupełnie innego smaku jeśli zamiast makaronu czy ryżu zostanie podana z pieczoną ciecierzycą. Uwielbiam pomidorową z pieczonych pomidorów posypaną natką pietruszki. Prażona ciecierzyca na ostro jest świetnym dodatkiem
codojedzeniamaśle. Do lekko posmażonych dodajemy pokrojony czosnek i chwilkę dusimy. Następnie wlewamy ciepły rosół, dodajemy liść laurowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Z ugotowane zupy wyciągamy liścia laurowego i miksujemy blenderem na gładki krem (gęstość kremu możemy sobie regulować rosołem, jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję dodajemy więcej rosołu). Podajemy z grzankami i tarty serem żółtym
Domowy Smak JedzeniaSytuacja jak zawsze: siedzimy sobie, cisza, spokój, nic się nie dzieje… Sielanka po prostu. I nagle słychać głos Ani: „Pablo, a może zrobimy zupę koperkową?” Więc odpowiadam w te słowa: „a to sobie rób”. Ania wstaje i idzie robić. Kurtyna. Koniec historii. Jakiś czas później na stół wjeżdża pyszna zupa. Koperek dodaje jej lekkości i świeżości, ale mimo to (mimo(...)lekkości) jest całkiem sycąca, bo Ania zrobiła ją na wywarze kurczakowym (a potem poszarpała tego kurczaka i dodała do zupy). »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacturepomidorówkę w tej wersji. Pomysł na nią urodził się trochę przypadkiem, ale jak wiadomo wiele przypadkowych potraw smakuje często lepiej od tych zaplanowanych. Kasza kaszą, ale szczypiorek w tej zupie zrobił chyba największą robotę. Łapcie więc za dzisiejszy rosół i walnijcie pomidorową w tej wersji. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 500 ml passaty pomidorowej 1 marchewka 1 ząbek(...)porcji) Do garnka wlewamy bulion, passatę pomidorową, dodajemy czosnek i startą na największych oczkach marchewkę (możecie też użyć tej z gotowania bulionu, ale wtedy dodajcie ją pod koniec gotowania zupy), wszystko gotujemy na średnim ogniu około 10 minut. W międzyczasie kaszę dokładnie przepłukujemy na sicie i gotujemy al dente (u mnie trwało to około 5 minut). Zupę doprawiamy solą
Kardamonovyduże pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 3-5 średnich ziemniaków 1 szklanka wody lub 2, jeśli curry bardziej ma przypominać zupę garść posiekanych liści kolendry sól i pieprz do smaku Przyprawy: 2 goździki, 1 łyżeczka chili w proszku (można też użyć papryki w płatkach np. tureckiej pul biber); po pół łyżeczki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupa krem z białych warzyw… idealna latem. Bardzo prosta w wykonaniu i wyśmienita w smaku. Ten przepis otrzymałam od Pani Joli z Bajkowa Zagroda . Uwielbiam to miejsce ze względu na klimat, wege kuchnię i jogę. Właścicielka Kasia niesamowita osoba, od której można czerpać garściami. Bajkowa Zagroda słynie z warsztatów, które można znaleźć na FB Bajkowa Zagroda . Jeżeli jesteś(...)okolic Radzymina polecam Ci zajęcia z Jogi Kundalinii, której ambasadorką i propagatorką w Polsce jest Agnieszka Maciąg. Zupa krem z białych warzyw Drukuj Czas przygotowania 6 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 26 min Składniki 30 g masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 2 pietruszki ½ selera 1 ziemniak 300 g kalafiora 750 ml bulionu
Apetyt na Zielone