Dziś polecam lekką i bardzo smaczną zupę ryżową z warzywami. Do tego jest łatwa do zrobienia i bardzo pożywna. Składniki: 2 L bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 2/3 szklanki ryżu 3-4 łyżki śmietany 18% masło/olej do smażenia natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz, przesmażyć warzywa. Zalać bulionem(...)zagotować. Do gotującej się zupy wsypać ryż. Całość gotujemy do miękkości ryżu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę zahartować (do kubka z śmietaną wlać odrobinę wywary, wymieszać dokładnie) wlać do zupy. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiwody, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka i gotować z 30 minut na średnim ogniu, do smaku dodać soli, pieprz mielony. Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, gotować do zagęszczenia zupy mieszając, na koniec wsypać suszony koperek, podawać z ugotowanym makaronem. - zupa grzybowa z mrożonych prawdziwków jest tak smaczna jak ugotowana ze świeżych grzybów, z makaronem jest
W Mojej Kuchni LubięTurecka zupa pięknej panny młodej znana jako Ezo Gelin Çorbası. Przepis na tę zupę wypatrzyłam na stronie Tureckiego Sklepu . Tam też możecie zapoznać się z ciekawą historią powstania tej zupy
Stare GaryBotwinka to królowa wiosennych zup i bogactwo witamin zamkniętych w małym talerzu. Mój przepis jest bardzo prosty, sprawdzony i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Wersja z jajkiem i młodymi ziemniaczkami pachnącymi świeżym koperkiem smakuje obłędnie i jest propozycją pełnowartościowego, sezonowego obiadu. Składniki: 3 duże pęczki młodej botwinki 2 marchewki 2 ziemniaki 2 litry wody 3 kostki rosół drobiowy Vegeta Natur(...)dodać posiekany koperek, sok z cytryny, cukier, przyprawę w płynie Vegeta Natur i całość dokładnie wymieszać. 3. Mąkę dokładnie wymieszać w 1/3 szklanki wody i gotową zawiesinę wlać do zupy, wymieszać. Następnie wlać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę ponownie zagotować. 4. Botwinkę podawać z ugotowanym jajkiem i ziemniakami posypanymi koperkiem. Wiosna za oknem rozkwita. Jednak
Szalona Kuchnia Ewelinyprawda upałów jeszcze nie ma, a chłodnik pewnie najlepszy w środku lata. Ale teraz jest już świeża, młoda botwinka i aż się prosi by ugotować tę zupę :) Składniki : pęczek botwinki z dość dużymi buraczkami ok.750 ml.wywaru warzywnego (ugotowanego wcześniej) 400 g jogurtu i tyle śmietany gęstej 18% 5 średnich starych, jędrnych buraków 2 łyżki posiekanego drobno kopru i tyle(...)przed końcem gotowania dodać pokrojone liście i cienkie łodygi Po ugotowaniu całość wystudzić, dodać kefir, śmietanę, posiekany szczypior i koper Doprawić startym czosnkiem, solą, octem, pieprzem Zupę podać dobrze schłodzoną z gotowanymi jajkami. Inspiracja stąd Pyszną zupę ugotowała moja Córka
Proste Potrawymaju robiliśmy ją dwukrotnie. Istotny wpływ na ostateczny smak botwinki miało podsmażenie na maśle i oliwie warzyw, z których następnie zrobiliśmy wywar. W ten sposób ostatnio rozpoczynamy robienie każdej zupy, nawet rosołu. Jeśli nie robiliście botwinki w tym roku, to polecamy skorzystać z sezonowych dobrodziejstw natury, dopóki buraki nie przerosną. Udostępnij Botwinka z młodymi ziemniakami – składniki 1 pęczek botwinki(...)oraz jałowiec, zagotować, następnie wsypać ziemniaki, gotować 10 minut. Po tym czasie do warzywnego wywaru dodać plasterki buraków oraz łodyżki, gotować, aż warzywa będą miękkie – 10-15 minut. Zupę zakwasić do smaku octem, dodać zahartowaną śmietanę, czyli dobrze wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy (zapobiegnie to zwarzeniu się śmietany). Na sam koniec do botwinki z młodymi ziemniakami wsypać pokrojone liście
niecodziennikparyChoć zupa ta wymaga trochę czasu, to jednak warto go poświęcić. Świeża, aromatyczna i pełna witamin. Wykorzystujmy właśnie teraz świeżą zieleninę z własnego ogródka. Bulion: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)bulionu. Gotujemy godzinę na wolnym ogniu. Pod koniec wrzucamy brokuł i gotujemy jeszcze 3 minuty. Odcedzamy wywar. Zdrewniałe części szparag i marchewkę odrzucamy, resztę warzyw oraz wywar zachowujemy do zupy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyzkę oleju i blanszujemy kolejno pokrojony por, dodajemy szpinak, jarmuż (pozbawiony zdrewniałych części) dodajemy masło i mieszając wszystko krótko przesmażamy. Odstawimy do przestudzenia. Resztę zieleniny drobno
Kulinarne przemysleniakomperami – kuchnia podkarpacka Pod tą tajemniczą nazwą kryje się wywar z kości baranich na kwasie z kiszonej kapusty, podawany z gotowanymi ziemniakami. War z komperami to bardzo prosta zupa, jednak dzięki wodzie z kiszonej kapusty ma mocny, charakterystyczny smak, który doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i innymi warzywami korzeniowymi. Danie to jest typowe dla Beskidu Niskiego i wywodzi się(...)soku spod kapusty. Dodajemy też drobno posiekany czosnek oraz starty majeranek. Zagotowujemy. War podajemy z komperami, czyli gotowanymi ziemniakami lub ze zlepieńcami, małymi pierożkami z mięsem. Zupa ta ma wyjątkowe właściwości rozgrzewające. War z komperami – kuchnia podkarpacka Więcej przepisów na regionalne zupy w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerzczosnek zacznie się szklić dodajemy pokrojoną w paseczki kapustę pekińską. Podsmażamy mieszając aż kapusta zmięknie. Zawartość patelni podlewamy łyżką wazową wywaru, mieszamy i wlewamy całości z powrotem do garnka. Zupę doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym oraz solą. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, gotujemy 6 minut od zagotowania wody. 2 marchewki(...)kroimy w krążki, mięso indyka oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy z powrotem do zupy. Do miseczek nakładamy makaron, na nim układamy przekrojone na pół jajko i nalewamy zupę. Całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki oraz dymką
Qchnia po prostuKartoflanka z klopsikami to pyszna i prosta do zrobienia zupa. Moim dzieciakom smakowała bardzo. Nie zabielałam tej zupy, tak podana jak tu napisałam jest bardzo pyszna. Ugotować tę zupę można na bulionie z każdego rodzaju mięsa. Jeśli gotujecie na bulionie drobiowym, to dobrze jest zrobić klopsy z mięsa mielonego drobiowego. Ja miałam bulion z różnych … Czytaj dalej Kartoflanka
Pieprzyć z Fantazjąjadano tylko okazjonalnie jak np. mięso. Zawsze go brakowało, było drogie i jadano je głównie na święta. Za to ciecierzyca była tania, odżywcza i łatwa do przechowywania zima. Zupa z ciecierzycy i botwinki jest klasycznym jesiennym przepisem na Riwierze Włoskiej. Mamy wiosnę, ale smakuje zawsze tak samo, czyli wyśmienicie niezależnie od pory roku. – 4 – 60 minut – Włochy(...)Wlej bulion, dodaj botwinki, dopraw solą i pieprzem, zmniejsz temperaturę i, przykryj przykrywką i gotuj ok. 45 minut, czasami mieszając. Połóż kromki chleba w talerzu przed jej nalaniem. Dopraw zupę pieprzem i mżawką oliwy z oliwek. Gotowe. Smacznego Facet w kuchni, zaprasza Cię na kulinarną grupę na Facebook, którą znajdziesz otwierając poniższe zdjęcie Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem
RafalCookpowtarzana wielokrotnie nie jest do końca pożądana więc warto ją urozmaicić. Nie jestem zwolenniczką mleczek kokosowych więc pozostaję przy polskich warzywach takich jak cebula. To właśnie ją dodałam do zupy i powiem Wam, że jest pyszna- chyba lepsza od zwykłej pomidorówki. Jeśli chcecie dowodu to proponuję wyprobować przepis :) Zupa pomidorowo-cebulowa - 2 litry rosołu drobiowego - 2 puszki pomidorów krojonych ( 800g(...)patelni masło i wrzucamy na nie cebulę. Chwilę szklimy , dolewamy koniak, mieszamy i czekamy aż cebula zacznie brązowieć. Wtedy doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową a następnie dodajemy do zupy. Znów chwilę gotujemy po czym doprawiamy ziołami do smaku. Wyśmienicie smakuje z makaronem jak i z ryżem
Kuchnia Pełna Emocjijest to wdzięczne ziółko, nie dość że parzy, to jeszcze smakiem swoim nie powala. Ale jest na to sposób jakim jest dodanie czegoś aromatycznego. Ostatnio ugotowałam taką sobie zupę. Zupa pokrzywowo-warzywna pęczek młodych pokrzyw 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 niewielka pietruszka (korzeń) kawałek korzenia selera 1 łyżka masła sklarowanego lub oleju 1 łyżeczka kurkumy(...)czym dodałam 3 szklanki wody, posoliłam. Można też użyć bulionu. Podgotowałam warzywa do miękkości, dodałam liście pokrzywy. Pogotowałam jeszcze 5 minut. Zmiksowałam blenderem , dodałam śmietankę hartując ją uprzednio. Doprawiłam zupę solą i pieprzem do smaku. Podałam w miseczkach ozdabiając bratkami. Takie śliczne malutkie bratki mam w tym roku.....idealne do dekorowania potraw. Miałam Wam jeszcze napisać o moim
Gotuj Sam!Jamajce ta zupa nazywana jest Fish Tea. Zupa nei ma jednak nic wspólnego z herbatą. W zupie jest mnóstwo pysznych i zdrowych składników. Składniki: 800 g ryby 2 litry wody 4 banany sok z cytryny 4 szalotki kawałek pora 5 gałązek tymianku 1 łyżeczka Vegeta Natur - przyprawa warzywna do potraw 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 2 marchewki 1 łyżeczka
Kuchnia w oparach