przepyszny chłodnik bułgarski, który wykonacie w 5 minut. Możecie spożyć go od razu po przygotowaniu, jednak polecam schłodzić go w lodówce co najmniej 30 minut – żeby się przegryzł. Taka zupa świetnie orzeźwia i ochładza, koniecznie musicie jej spróbować! Przepis na 4 porcje, jedna to około 227kcal, B: 9,6g, T: 14,3g, W: 16,7g. Składniki: – 500g gęstego jogurtu(...)ogórki, posiekany koperek i dymkę (zostawiamy trochę do ozdoby), przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny i koncentrat. Mieszamy, a następnie dolewamy zimnej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Zupę podajemy od razu lub wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut (a najlepiej na kilka godzin), żeby dobrze się schłodziła i przegryzła. Przed podaniem chłodnik posypujemy grubo posiekanymi orzechami
Be Fit Be Strongminut co jakiś cza zamieszać. Wlać wodę, dodać kucharka, ziele angielskie, liść laurowy i gotować z 30 minut na mniejszym ogniu. Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, wsypać pieprz mielony czarny, przyprawę w płynie, posiekaną natką pietruszki, podawać z makaronem - pyszna zupa grzybowa z prawdziwków z makaronem jest naszą ulubioną zupą
W Mojej Kuchni Lubięsię, jak się zwie, wcale nie musi tak smakować. Na szczęście spróbowałem i pokochałem to danie. Niestety, jak to w życiu bywa, nie długo cieszyłem się delektowaniem się tej zupy. Postanowiłem więc, poszukać alternatyw, które w jakiś sposób pozwolą zastąpić, nie tracąc zbyt wiele z niesamowitego aromatu. O konsystencję można sprzeczać się. Jednak dla kogoś, kto musi uważać na produkty(...)wyjmujemy, kroimy w paski. Wrzucamy z powrotem do wywaru. W tym samym czasie marchew ścieramy, smażymy na oleju z dodatkiem przeciśniętego przez praską, czosnkiem i startym imbirem. Wrzucamy do zupy, zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Masło podgrzewamy na patelni, dodajemy mąkę, smażymy ciągle mieszając. Dolewamy chochlę wywaru, dokładnie mieszamy, dodajemy do zupy, dokładnie rozprowadzamy. Do smaku doprawiamy gałką
R'n'G Kitchennarzekać. My weekend spędzamy w domu, mam nadzieję, że będzie okazja na jakiś spacer, a tak książka i odpoczynek. Ja ma dla Was pomysł na pyszną zupę. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), zupa jest pyszna, smakowała nam bardzo. Ja od razu robiłam z podwójnej porcji. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 - 3 marchewki 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku(...)dodajemy soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki, kurkumę, sól i pieprz. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy około 7 minut. 4. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Kalafiora dzielimy na różyczki i również dodajemy. Całość gotujemy pod przykryciem około 7 - 10 minut. 5. Pod koniec dodajemy posiekany koperek. Zdejmujemy z ognia, zabielamy śmietanką i jeśli trzeba
kruche babeczkiBardzo smaczna i pożywna zupa którą przygotujecie nawet zimą z mrożonych warzyw. Ja zazwyczaj robię ją na pierwsze danie gdy na drugie robię np. racuchy czy placuszki. Składniki na 2 osoby: około 1,2 litra bulionu/wody mrożone warzywa (fasolka szparagowa, kalafior, brukselka, brokuł) 3 średnie ziemniaki 1 marchew 1/2 korzenia pietruszki kawałek selera 7 centymetrowy kawałek pora 3 łyżeczki suszonej(...)Następnie robimy taką niby zasmażkę, masło roztapiamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę i podsmażamy przez 1-2 minutki, następnie zdejmujemy z ognia i dolewamy do zasmażki 1 chochelkę zupy ale bez warzyw, mieszamy i wlewamy do zupy, na koniec dodajemy natkę koperku i gotujemy jeszcze około 5 minut. Smacznego !! Ps. Oczywiście smak, gęstość oraz czas dostosujcie do waszych upodobań
Gotowanie...to proste !Kapuśniak ze słodkiej kapusty to błyskawiczna zupa , którą bardzo często gotowała moja mama, a teraz przyrządzam ją ja. Gotowana na aromatycznym rosole , pełna kapusty , ziemniaków , marchewki i wkładki w postaci mięsa , na którym gotuje się zupa. Tak naprawdę pozostały z niedzieli rosół można bez problemu przerobić na taką zupkę. A w Waszych domach je się kapuśniak ze słodkiej czy kwaśnej(...)minut, pod przykryciem na średnio nagrzanym palniku grzewczym. Po tym czasie wsypać marchewkę pokrojoną w kostkę i drobno poszatkowaną kapustę białą. Gotować kolejne 45 minut. Na samym końcu do zupy wsypać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki, natkę pietruszki, gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. na końcu ewentualnie doprawić do smaku solą
Zrób to smacznieProsta i bardzo pożywna zupa rybna wykonana z dostępnych powszechnie składników. Różnorodność dodatków zwykłą zupę czyni wyjątkową. Artykuł Zupa rybna z pieczarkami i szpinakiem pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąZupa delikatna w smaku, lekko kwaskowa za sprawą pomidorów. Głęboki smak dopełnia wcześniej ugotowany aromatyczny bulion warzywny. Równie dobrze można przygotować wywar mięsny, co na pewno zmieni trochę charakter zupy na bardziej treściwy. Składniki: -1 duża bulwa selera - ok. 560 g -1 marchewka - ok. 80 g -1cebula -1 puszka pomidorów krojonych bez skórki(...)czym wyciągnąć warzywa i pokroić w kostkę. Wrzucić ponownie do wywaru wraz z pomidorami z puszki. Pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić lekko na maśle, dodać do zupy. Gotować jeszcze na wolnym ogniu 10 minut. Doprawić keczupem, solą i pieprzem. Podawać z purée ziemniaczanym lub grzankami, obficie posypać zieleniną
Kulinarne przemysleniawina wytrawnego lub octu winnego, \u0142y\u017cka oliwy z oliwek, natka pietruszki, lubczyk, tymianek, bazylia."],"name":"Mi\u0119sna kostka roso\u0142owa z warzyw z roso\u0142u","recipeCategory":"inne, warzywa, zupy","cookTime":"PT0H20M","prepTime":"PT0H20M","recipeInstructions":["Obra\u0107 mi\u0119so z ko\u015bci.\r","Warzywa pokroi\u0107.\r","Wszystko razem zmiesza\u0107 i wst\u0119pnie zmiksowa\u0107.\r","Gotowa\u0107, \u017ceby
Bardzo Gruby Smokednoporcjowa, szybka zupa w sam raz na ekspresowy obiad lub do "pudełka" w pracy. 1 porcja SKŁADNIKI: 130g piersi z kurczaka 40g marchewki 30g cebuli 30g kiełków fasoli mung marynowanej łyżka oleju sól, pieprz, curry, pieprz cayenne imbir, gałka muszkatołowa 30g Cooking Oat (np Alpro)- wegański zamiennik śmietanki kremówki - lub zwykła kremówka 25g makaronu ryżowego ok. szklanka wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)kurczaka i smażymy na wolnym ogniu aż się zarumieni. Dolewamy wodę i przyprawy, dusimy około 15-20 minut. W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy zupa będzie gotowa dodajemy śmietankę lub zamiennik smietanki i marynowane kiełki fasoli Mung. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem. Autor; Eliza
Gotowanie jest łatweZupa krem,to szybkie i sycące danie. Kolorowe, smaczne,zdrowe i pożywne. To doskonały pomysł na prosty obiad każdego dnia. Co bardzo ważne, są lekkostrawne i niskokaloryczne. Ten krem jest z dodatkiem wędzonego łososia,którego bardzo lubię zarówno w sałatkach jak i innych daniach. Porcja przeznaczona jest dla 4 osób. SKŁADNIKI: 500 ml mleka 250ml śmietany 18% tłuszczu śłodkiej(...)kostkę , zblędować, gotować 8 min. dodać wędzonego łososia pokrojonego na kawałki (80g) i koperek, gotować około 2-3 min, 20g łososia pokroić w cienkie paski i włożyć do zupy, zupę podawać w bulionówkach, można posypać grubo mielonym pieprzem, posypać odrobiną koperku, położyć paseczek łososia
Kuchnia Beatypokrojoną w plasterki, zalej wodą, dopraw solą i pieprzem, gotuj pod przykryciem przez 5 minut, dodaj ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę i pulpeciki, gotuj kolejne 10 minut. Mąkę (nada zupie przyjemniej konsystencji, możesz ją jednak pominąć) dokładnie rozrób w śmietance, aby nie było gródek, wlej do zupy, cały czas mieszając. Dodaj także posiekany koperek, zupę ponownie zagotuj. Artykuł Kapuśniak
Kulinarna PolskaPyszna, wiosenna, WEGAŃSKA ZUPA Z BRUKSELKĄ! Spróbuj naszej najnowszej propozycji na pożywny, zdrowy obiad. Artykuł WEGAŃSKA ZUPA Z BRUKSELKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEKrem z buraków z grzankami to dietetyczna, zdrowa zupa. Krem podajemy razem z chrupiącymi grzankami oraz kiełkami brokuła. Do tego dania, jeśli nie macie zbyt dużo czasu wykorzystajcie już ugotowane buraki, które kupicie pakowane próżniowo praktycznie w każdym markecie – to wersja dla zabieganych. Jeśli macie więcej czasu, to po prostu je upieczcie w piekarniku. Składniki 1 kg buraków(...)skrapiamy je sokiem z cytryny. Ten zabieg pozwoli nam na zachowanie pięknego czerwonego koloru. Smażmy je ok. 5 minut, a następnie wlewamy wodę, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Zupę gotujemy ok 10 minut. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy ją jeszcze przez ok 5 minut, następnie blendujemy. Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy pieczywo żytnie, aż stanie się chrupkie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Święta, święta i po świętach. Jedzenia w lodówce jeszcze trochę zostało, ale z przyjemnością chciałoby się zjeść coś innego, co nie zapycha zanadto żołądka. Proponuję łatwą i szybką zupę-krem w wiosennym kolorze. 😊 Składniki : brokuł (500 g) 3 ziemniaki pietruszka ok. 15 cm pora suszona papryczka chili 2 ząbki czosnku pół łyżeczki suszonego estragonu olej do smażenia(...)oleju i podsmażyć na nim ziemniaki, pietruszkę, głąba z brokułu i pora. Warzywa zalać 1,5 l wody. Dorzucić chili, estragon i różyczki brokułu. Całość gotować do miękkości warzyw. Zupę zdjąć z palnika. Przecisnąć do niej przez praskę czosnek. Wyjąć chili. Całość zmiksować ręcznym blenderem. Ewentualnie rozrzedzić zupę wrzątkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. ----- Podobne: Krem z brokułu
Weekendy w domu i ogrodzie