przedwiośniu bywa. Każdy próbuje na swój sposób "zaczarować" poprawę pogody, więc i ja postanowiłem dołożyć do tego mój "sposób na wiosnę", tworząc lekką i wiosennie zieloną w barwie zupę, a jej "słoneczny wyraz" wzmocnić gotowanymi na miękko jajkami. Tak powstała zupa krem z selera naciowego. To, że wygląda dobrze widać. A jak smakuje ta zupa? Aromat selera zna każdy. Jego
R'n'G KitchenPysznych zup nigdy dość. Są pożywne, odżywcze, rozgrzewają zimą, chłodzą latem. Zupy są dobre na wszystko. Dziś proponuję zupę aromatyczną i bardzo pyszną, zakochacie się niej na zabój, polecam gorąco. Pieczarkowa z ryżem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj wychodzę do was z propozycją krzepiąco rozgrzewającej zupy, na bazie żeberek wieprzowych, oraz kapusty kiszonej, która jak powszechnie wiadomo, jest królową wielu polskich przepisów kulinarnych. Nasza rodzima kuchnia jest zdrowa, musi być sycąca ("taki mamy klimat") i jest niepowtarzalnie smaczna! W moim wariancie przyjemnie kwaśny smak kapuśniaku osiągniemy dzięki wzbogaceniu zupy sokiem z kapusty kiszonej, a wyrazistości doda(...)ziemniaki. Gotujemy do miękkości, wlewamy sok z kiszonej kapusty i drobno posiekaną kapustę. Gotujemy przez 40 min z dodatkiem kminku. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mąkę, dodajemy chochlę wywaru z zupy, dokładnie łączymy. Wlewamy do całości, dokładnie łącząc. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions
R'n'G KitchenDziś zapraszam Was na pyszną, treściwą zupę z soczewicy zielonej. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, idealna na dzisiejszy mroźny dzień. Do zupy użyłam zielonej soczewicy Bio POLSKIE MŁYNY. Produkt jest niedostępne w markecie, ale możecie go zamówić na stronie sklepu internetowego . Tam również znajdziecie inne znakomite produkty. Polecam! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 szklanka zielonej
magiczna kuchnia KasiMagda Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, to na pewno nie jest Wam obcy ramen, czyli esencjonalny bulion podawany z masą dodatków. Jest to w sumie jedna z najbardziej sycących zup jakie znam, ilość dodatków czasem sprawia, że się zastawiam czy jem zupę z wkładką czy wkładkę z zupą Oczywiście nie muszę zachwalać tych restauracyjnych, bogatych w aromat i takie dodatki
Smaczna StronaJeśli nie macie pomysłu na zupę a zmęczeni jesteście w kółko rosołem, pomidorową czy ogórkową to polecam wykorzystać mrożonki i np puszki warzyw strączkowych i przygotować zupę we wschodnim klimacie, aromatyczną i rozgrzewającą. Dzięki dodatkowi przypraw nudna zupa jarzynowa nabierze całkiem innego charakteru. Możecie użyć dowolnych warzyw, akurat takich jakie macie zamrożone, u mnie to była mieszanka fasolki szparagowej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś zapraszam na pyszną zupę. Po sezonie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw z pomącą przyjdą nam mrożonki. Do tej zupy wykorzystałam właśnie warzywa mrożone. Wybrałam mieszankę wiosenną. Taka zupkę przygotujecie łatwo i szybko. Jest pyszna i zdrowa. Składniki: 3 skrzydełka z kurczaka 2 litry wody 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 średnie(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 5 minut. Następnie dodać zamrożone warzywa. Wsypać sól i pieprz. Ja sypię na oko. Później doprawiam jeszcze, tyle ile potrzeba. Zupę gotować jeszcze 15-20 minut. Po tym czasie dodać śmietankę, lubczyk, koperek i zieloną pietruszkę. Przyprawić solą i pieprzem według swojego smaku
Agusiowe smakołykiRozgrzewająca zupa paprykowa ostra. Idealna na zimowy obiad. Zrobiłam ją z piersią z kurczaka i dodałam liście szpinaku które mi zalegały w lodówce. Wyszło pyszne, lekkie rozgrzewające danie. 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 kawałek por biała część 2 papryki czerwone 1 papryczka chili 2 marchewki 100 g szpinaku świeżego sól(...)przesmażam cebulę i por, dodaję marchewkę, paprykę, chili i chwilę smażę całość. Wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut. Przesmażam kurczaka na patelni osobno. Dodaję do zupy pod koniec gotowania. Wlewam mleczko kokosowe, i chwilę jeszcze gotuję. Na końcu dodaję liście szpinaku, mieszam i już nie gotuję zupy. Szpinak zwiędnie od razu. Doprawiam według uznania jeszcze
wesoła kuchniaPyszna i błyskawiczna zupa buraczkowa, to idealna alternatywa dla czasochłonnego barszczu. U nas zyskała ona swych stałych wielbicieli. Dodatkowo jest zupą dietetyczną, u nas bez dodatku śmietany i bez glutenu. Dla zupoholików, to pyszna dodatkowa, dzienna porcja warzyw Dla wzbogacenia smaku warto wykorzystać bulion od parzenia wędzonej szynki (jak u mnie) lub dodać podsmażony boczek. Inspiracją był przepis(...)praskę ząbki czosnku, ocet winny, sok z cytryny, pieprz, cukier (do smaku), śmietanę jeśli dajemy i gotujemy jeszcze 5 minut. Ja dodałam tylko zakwas z buraków, po dodaniu już zupy nie gotowałam. Podajemy z purre z ziemniaków ze skwarkami lub z pasztecikami z pieczarkami, lub sam. smacznego
Smaczne Zdrowelitr, papryka ostra 1 łyżeczka, makaron świderki suchy 2 szklanki, sól ziołowa 1 łyżka, parmezan starty - ile potrzeba Obraną włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu ( rozdrobniona włoszczyzna jest zjedzona w zupie zwłaszcza przez dzieci ) wsypać do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, wsypać sól ziołową i gotować z 14 minut na średnim ogniu. Mielone z drobiu wyrobić(...)kleistą masę z pokrojoną cebulą, jajkiem, pieprzem mielonym kucharkiem, kaszą manną, formować nie duże pulpety zwilżonymi dłońmi, obtaczać w mące i wkładać do gotującej się zupy. Wlać sok pomidorowy, zagotować, wsypać makaron świderki, paprykę ostrą i gotować z 10 minut, na talerzu posypać parmezanem - bardzo szybka, łatwa, smaczna, sycąca, pożywna zupa pomidorowa z pulpetami, makaronem, parmezanem...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięuwielbiam zupy. Więc polecam Wam taką. Jeśli nie dodacie kurczaka będzie wegetariańska. I też pyszna. Składniki: 4 łyżki czerwonej soczewicy 1/2 główki białej kapusty 3 ziemniaki cebula pojedyncza pierś z kurczaka 6 suszonych pomidorów z zalewy marchewka puszka pomidorów krojonych litr wody(...)puszki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, dusiłem około 10 minut. Dolałem wodę i resztę składników oprócz kurczaka. Kurczaka pokroiłem w kostkę , podsmażyłem na reszcie masła na patelni, dodałem do zupy i gotowałem około 12 minut. Doprawiłem przyprawami, dodałem posiekany koperek. Zupę gotowałem do miękkości składników
R'n'G KitchenGrochówka Holenderska czyli Snert Grochówka, grochowa, zupa z groszku czy grochu, jest znana w różnych wariatach na całym świecie. Dla wyjaśnienia groszek to młode, zielone, niedojrzałe ziarno grochu. Bezsprzecznie groch jest uprawiany od wieków, Grecy i Rzymianie uprawiali groch już między 500-400 r. p.n.e. Arystofanes w swojej starożytnej komedia – The Birds – wspomina o zupie na bazie(...)łyżwach, a wzdłuż brzegów stoją chatki serwująca miskę gorącej i pożywnej grochówki. Będą w Holandii z pewnością znajdziesz drugą nazwę grochówki – erwtensope – co dosłownie oznacza – zupę grochową -. Snert natomiast pochodzi od starego Holenderskiego słowa – snirten – czyli – wyśmienita kuchnia-. Na zakończenie, niech słowo Snirten, będzie puentą moje przydługiej wypowiedzi. Życzę
RafalCookPonieważ uwielbiam grzyby oraz orientalne smaki, jedna z moich ulubionych zup musiała je w sobie połączyć – a ja musiałam się podzielić jej nieskomplikowaną recepturą. Porcja rosołu, makaron oraz jędrne i mięsiste grzyby, dzięki aromatycznym przyprawom zamieniają się tu w odżywcze oraz pełne smaku danie – bo w prostocie siła, a najwięcej sił czerpie się często z najprostszych pokarmów Azjatycki rosół uzyska(...)się, gotując ten tradycyjny z dużą ilością orientalnych przypraw. To szybki i praktyczny sposób na wykorzystanie resztek przygotowanej już zupy. Jeśli wiem, że będę miała niewiele czasu na przygotowanie posiłku, rosół z przyprawami gotuję z wyprzedzeniem, gorący przelewam do wyparzonego słoika, a po zamknięciu i wystudzeniu przechowuję do kilku dni w lodówce. Później wystarczy jedynie rosół podgrzać, doprawić sosem
Even Better Food