jeszcze trzeba dosypać. Moja fasolowa nie smakuje niestety jak babcina, ale jest dobrze doprawiona majerankiem. Nie miałam żadnych obaw, dotyczących tego przepisu. Od razu wiedziałam, że to będzie to. Zupa jest bardzo kremowa, sycąca i konkretna. Składniki są klasyczne, nie ma udziwnień i niepotrzebnych dodatków. Idealnie pasują do niej grzanki krótko smażone na oliwie. Składniki: 200 g suchej fasoli(...)liście laurowe, majeranek, chwilę gotujemy na małym ogniu. Całość miksujemy blenderem (wcześniej wyciągamy ziele i liście laurowe, nie będą nam potrzebne) na gładki krem, na wszelki wypadek można przetrzeć zupę przez gęste sito. Wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy jogurt (śmietanę), chwilę podgrzewamy (nie gotujemy). Fasolową podajemy w miskach, z dodatkiem ulubionej kiełbasy. Artykuł Kremowa zupa fasolowa pochodzi z serwisu
KardamonovyKrem z borowików z mascarpone to zupa naprawdę bardzo wykwintna. Delikatna, taka jak trzeba. Minimum składników, dodatkowo niezwykle kremowy ser mascarpone. Od czasu do czasu, można sobie pozwolić na odrobinę wypasu. Borowiki nie należą do tanich grzybów, nie ma znaczenia nawet czy są mrożone czy suszone. Ale zapach tych grzybów nie można z niczym porównać. We wszystkich „moich(...)domach w wigilię je się właśnie zupę grzybową. Taki krem jest miłą odmianą, smakuje naprawdę zupełnie inaczej niż taka klasyczna zupa grzybowa. Korzystając z okazji, chciałam wszystkim życzyć spokojnych świąt. Opychajcie się, byczcie i spędzajcie czas z najbliższymi. Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 250 g mrożonych borowików garść suszonych borowików 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki łyżka masła łyżka
Kardamonovydodatkowo załapałam się jeszcze parę lat temu na oryginalny, przywieziony prosto ze Szwajcarii. Omatko, mówię Wam, to jest smak ge nial ny, totalnie kompletny. A dziś serwuję Wam zupę z kurek, z grzankami, świeżym tymiankiem i tym właśnie rodzajem sera. #MyVictorinox Składniki: 750 ml wody 300 g kurek 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego pół białej(...)minut. Wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem kolejne parę minut – do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dosypujemy liście tymianku. Chleb kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia. Zupę przelewamy do misek, dodajemy odrobinę śmietany, grzanki i starty ser. Artykuł Zupa kurkowa z grzankami i serem gruyère pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyZacznę może od tego, że mam nadmiar jarzyn, papryk, cebul, kapust i buraków. Czasami wyjazdy My obfitują w „leżało, to wziąłem”. W pierwszej kolejności postanowiłam zrobić zupę z papryk. Wiecie co? Nie wiem jak, nie wiem czemu, ale wyszła genialna. A najlepsze, że zapomniałam dodać do niej cebulę i czosnek. To tylko bulion, przecier pomidorowy, papryki i przyprawy(...)dodajemy do niego passatę, puree z papryk, sól i pieprz i gotujemy jakieś 5 minut, pod koniec dorzucamy pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę. Makaron gotujemy al dente, koperek szatkujemy. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy makaron, koperek, świeżo mielony pieprz i marchewkę. Artykuł Zupa pomidorowo-paprykowa pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovywielkie d. To był kiepski weekend na blogowanie, nie wyszło mi totalnie nic, dodatkowo większość potraw mi nie smakowała. No cóż, zdarza się i tak. Mam jednak dla Was zupę, którą zrobiłam jakoś tydzień temu, zdjęcie czekało na publikację. Dzięki zakwasowi i kapuście, smakowała trochę jak barszcz ukraiński. Dla mnie, superekstradyska. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1/4 główki(...)ziemniaki, gotujemy do miękkości warzyw. Dolewamy zakwas, ocet, dodajemy majeranek, cukier, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 5 minut. Przed podaniem dodajemy jogurt (pamiętajcie, żeby nie dodawać go do wrzącej zupy) i posypujemy poszatkowanym koperkiem. Artykuł Zupa z czerwoną kapustą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovybył dzień eksperymentów. Jeden przepis był totalną porażką, drugi natomiast zupą z pieczonych ziemniaków. Ciuuu, no bomba! Od początku wiedziałam, że krem będzie z rozmarynem i z porem. Jeżeli spodziewacie się jakiegoś konkretnego smaku (z połączenia tych składników), to dokładnie właśnie taki smak uzyskałam, gotując tę zupę. Nawet Mięsożerca kierował się już w stronę kuchni po dokładkę, ale został pogoniony(...)kroimy w półplasterki, smażymy z plasterkami czosnku na wolnym ogniu około 4 minuty. Do pora dodajemy bulion, upieczone ziemniaki, rozmaryn, sól i świeżo zmielony pieprz, gotujemy 10 minut. Zupę studzimy, wlewamy do blendera, miksujemy na gładki krem, przelewamy do garnka i znowu zagotowujemy. Jeżeli krem wyszedł za gęsty – dolewamy wody, jeżeli za rzadki – gotujemy go bez pokrywki
Kardamonovyróżnymi dziwnymi sokami i miksturami, więc postanowiłam zrobić na jutro coś w miarę zdrowego. Na wstępie od razu zaznaczam, że nie wolno pomijać szczypiorku, jest tutaj niezbędny. Myślałam, że zupa wyjdzie trochę mdła, ale nic z tych rzeczy. Porządnie ją doprawcie, dodajcie szczypior i będzie gitara. Zawekowałam sobie jeden dodatkowy słoik, na dzień lenia. Tak, mnie również takie momenty czasem(...)laurowy i ziele angielskie, gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy różyczki kalafiora, gałkę muszkatołową, sól i świeżo mielony pieprz, całość gotujemy jakieś 3 minuty (do miękkości wszystkich warzyw). Zupę podajemy z łyżką jogurtu i poszatkowanym szczypiorkiem. Artykuł Zupa z białych warzyw pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyTutaj nie ma wielkiej filozofii, w lodówce miałam dogorywające bataty i otwarte mleczko kokosowe. Szast prast i mamy bardzo aromatyczną i rozgrzewającą zupę. To taki rodzaj zupy, którym się nie napchacie, ale będziecie się nim delektować. I zjedzcie ją sobie z czym chcecie. U nas była bez wypełniaczy. Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 2 średnie bataty 50 ml mleka kokosowego(...)całość, blendujemy na gładki krem. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, imbirem i gotujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, dodajemy mleko kokosowe. Podajemy z jalapeno i sezamem. Artykuł Zupa krem z batatów z mlekiem kokosowym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovynieplanowany. Wczoraj dostałam tonę warzyw od czarnocińskiej mamy, która to wszystko hoduje sama. Dostałam cukinie, zioła, kalarepy, porzeczki, masę innych dobroci, a także botwinkę. Przy okazji Mona zażyczyła sobie zupę z tejże zieleniny, więc raz dwa i proszę bardzo. W lodówce miałam jeszcze resztkę fety i efekty macie na zdjęciu. Składniki: pęczek botwinki 1 l bulionu warzywnego 1 szklanka(...)gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodajemy ocet i zakwas, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy 2 minuty. Przed podaniem dodajemy śmietanę, pokruszoną fetę i pokrojony w paski szczypiorek. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Artykuł Zupa z botwinki z fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyjakiegoś miesiąca, w kuchni na oknie pięknie prezentowała się dynia z Czarnocina. Dziś postanowiłam ją w końcu zużyć. A że za oknem trochę szaro-buro (cudownie), to wylądowała w zupie. Jedliśmy ją w czwórkę, z czego jegomość D oczywiście marudził, bo nie dość, że zupa była bez mięsa, to na dodatek była z curry. No co kto lubi. Dla reszty(...)minut. Dodajemy do tego kawałki dyni i obrane ząbki czosnku, curry i bulion. Gotujemy 5 minut, doprawiamy solą, studzimy. Do blendera wrzucamy zawartość garnka, miksujemy na gładki krem. Zupę przelewamy do misek, dodajemy jogurt, natkę, grzanki i słonecznik. Artykuł Krem z pieczonej dyni z curry pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyChyba więcej na ten temat pisać nie muszę. Bloga nie zawieszam, ale będzie mnie trochę mniej. Jak My wspomoże, blog nie padnie. Dziś udało mi się zrobić zdjęcie zupy cebulowej, więc póki młoda śpi, mogę na szybko napisać post. No to sru. Składniki: 1 l bulionu drobiowego 6 średnich cebul 2 ząbki czosnku 200 ml białego wytrawnego wina 1 mała(...)czosnek, liście laurowe i listki rozmarynu. Całość zalewamy winem i bulionem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotujemy około 10 minut. W międzyczasie opiekamy kromki (ja użyłam tostera). Ciepłą zupę przelewamy do misek żaroodpornych, kładziemy na wierzch bagietki i posypujemy serem, pieczemy 5 minut w piekarniku w 180 stopniach. Artykuł Zupa cebulowa pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyAuuuuu! Najlepsza zupa na świecie. I tyle w temacie. Składniki: 700 ml bulionu warzywnego 3 duże buraki szklanka zakwasu z buraków (opcjonalnie) 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki śmietany 18% 6 średnich ziemniaków 2 duże cebule 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3-4 porcje) Buraki pieczemy(...)ścieramy na tarce na dużych oczkach i wrzucamy do bulionu. Dodajemy do tego zakwas, czosnek i majeranek, gotujemy 15 minut, pod koniec wlewamy ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę odcedzamy, lekko studzimy i zabielamy śmietaną. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, tłuczemy, dodajemy cebulę i sól, mieszamy. Ziemniaki wykładamy na talerz, nalewamy
Kardamonovywiem jak u Was z pogodą, ale u nas dość chłodnawo. A jak chłodnawo to najlepiej wchodzi zupa. Do grochówki zabieram się nie wiem od ilu lat. Tak, lat. W dzieciństwie miałam ją na wyciągnięcie rąsi – jako córka wojskowego. I tak, mam świadomość tego, że domowa nigdy nie będzie smakować tak dobrze jak wojskowa. I tak, niebywale mnie(...)etapie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut. W międzyczasie obsmażamy na odrobinie oleju pokrojone w plasterki kiełbasy i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Pod koniec żeberka można pokroić w mniejsze kawałki i także wrzucić do zupy. Artykuł Grochówka pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovymyjemy, kroimy w większą kostkę i smażymy powoli w garnku na maśle, do zeszklenia. Pod koniec dodajemy czosnek, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, gotujemy do miękkości ziemniaków. Zupę studzimy, blendujemy na gęsty krem, wlewamy z powrotem go garnka, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Zupę przelewamy do misek, dodajemy pokrojony w kostkę ser, siemię lniane i grzanki(...)zupy dodałam po prostu bułki opieczone w tosterze. Wy możecie zrobić klasyczne grzanki, jak macie ochotę. Artykuł Krem z pora z grzankami i serem pleśniowym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysumie spodziewałam się dokładnie takiego smaku. Feta dodatkowo robi tutaj sporą robotę. I wiadomo, grzanki, w kremach zawsze sprawdzają się najlepiej. Tutaj nie ma jakichś szalonych kombinacji. Zupa smakuje tak jak trzeba. I jest tylko dla amatorów brukselki (a znam ich niewielu). Składniki: 1,5 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 500 g brukselki 1 cebula 2 ząbki czosnku duża szczypta(...)około 7 minut. Po tym czasie dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki cebulę i czosnek, wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości brukselki. Zupę wlewamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Przelewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, zagotowujemy. Chleb kroimy w większą kostkę i obsmażamy na patelni, na oleju
Kardamonovy