zupa - 39132 przepisów (strona:664/2609)

Kapuśniak z kaszą jęczmienną 66

Kapuśniak z kaszą jęczmienną to zupa, która od zawsze gościła w moim rodzinnym domu na Mazowszu. Jako mały brzdąc znałem doskonale jej smak i aromat, który roznosił się po domu podczas gotowania. Witał mnie również często, kiedy wracałem ze szkoły. To była bez wątpienia jedna z najczęściej gotowanych przez mamę zup. Niewątpliwą zaletą tego kapuśniaku była zapewne ekonomiczność przygotowania(...)ludziom nie żyło się zbyt dostatnio. Kapuśniak z kaszą jęczmienną był więc gotowany często na skórze ze słoniny lub boczku. Zdarzało się „od wielkiego dzwonu”, że w zupie pływało żeberko. Na pewno nie brakowało jednego.. kiszonej kapusty :). Kapuśniak podawany był zawsze z gotowanymi i okraszonymi ziemniakami. Dzisiejszy przepis nie jest jednak tak ekstremalny i kapuśniak będziemy gotować

Kuchnia Na Wypasie
Zupa rybna 61

Pożywna zupa rybna to fajny pomysł na obiad. Jak ją przygotować? Oto łatwy przepis, który zachwyci całą rodzinę. Składniki: 1,5 kg mieszanki warzyw z mintajem (mrożone Frosta) 4 litry wody puszka mleczka kokosowego garść ziaren ziela angielskiego pieprz dwie garści posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Do wrzącej wody wrzucić mieszankę warzyw z rybą, dosypać ziela angielskiego. Gotować dwadzieścia minut(...)ostatnie 5 wlać mleczko kokosowe i wrzucić garść pietruszki. Świeżą pietruszką i pieprzem posypać zupę na talerzu. Autor przepisu: Beata Kiecana Artykuł Zupa rybna pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Zupa gołąbkowa 75

Pyszna zupa inspirowana gołąbkami. Zawiera w sobie wszystko to, co najlepsze w gołąbkach. Składniki: mięso mielone (0.5kg) cebula (2) marchewka (3) kapusta włoska (1 mała główka) pomidory w puszce (2) ryż (100g) papryka w proszku liście laurowe ziele angielskie olej sól oraz pieprz Sposób przygotowania: Mięso razem z cebulą przesmażyć na oleju, dodać posiekaną kapustę oraz startą marchewkę(...)kostką rosołową) zagotować, doprawić solą i pieprzem, dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, następnie gotować wszystko pod przykryciem ok. 30 minut aż kapusta zmięknie, a ryż rozpadnie się, nadając zupie odpowiednią konsystencję. Autor przepisu: Roksana Englert Artykuł Zupa gołąbkowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Zupa brokułowa 79

Fantastyczna szybka zupa. Nie raz jeszcze pojawi się na naszym stole. Przepis podaję z moimi zmianami. Składniki: 1 brokuł 1 cebula 1 marchewka 3 duże ziemniaki 100 g serka topionego (śmietankowego lub ziołowego) 2 łyżki oleju 1 łyżeczka masła 1/4 szklanki śmietanki 30% 2-2,5 litra gorącego bulionu lub wody (u mnie woda) sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie(...)dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. 2. W międzyczasie brokuł podzielić na różyczki, opłukać pod bieżącą wodą. Dodać do gotującej się zupy. Gotować ok 5 minut bez przykrycia. Dodać rozdrobniony serek topiony, wymieszać do rozpuszczenia, po czym dodać śmietanę zaprawioną chochelką gorącej zupy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać zieleninę

Kuchnia domowa Ani
Zalewajka tuszowska – kuchnia podkarpacka 80

Zalewajka tuszowska – kuchnia podkarpacka Zalewajka to rodzaj prostej tradycyjnej zupy gotowanej na Podkarpaciu od pokoleń. Charakterystyczny jest jej kwaśny smak, gładka, kremowa konsystencja i dodatek ziemniaków. Do ugotowania zalewajki wykorzystuje się wodę z kiszonych ogórków, kwas kapuściany (nazywana bywa kwasówką) albo zakwas na biały barszcz. Zupa zagęszczona jest zwykle śmietaną, a czasem dodatkowo żółtkiem. Bywa, że smak zalewajki urozmaicony jest(...)wrzenia. Zalewajkę zaprawiamy śmietaną pilnując, żeby się nie zważyła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Okraszamy usmażonymi skwarkami z kiełbasy albo boczku. Zalewajka tuszowska – kuchnia podkarpacka Więcej podkarpackich zup znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA a tam między innymi przepisy na:     Zalewajka ogórkowa z Brzostka   Zalewajka ogórkowa z Glinika Średniego Kwasówka grzybowa zrejonu Dorzecza Wisłoka

Trzeci talerz
zupa grochowa 119

Domowa grochówka rozgrzewa i syci, a jej przygotowanie zabiera tylko chwilę i zapewniam Was, że nie wymaga żadnych wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Doskonała zupa na jesienno - zimowe chłody.   składniki: 1/2 kg łuskanego grochu 2 litry wody 1/2 kg ziemniaków 500 g wędzonej kiełbasy 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży liść laurowy 6 kulek ziela angielskiego(...)gotującego się grochu. Cebulę drobno siekam i podsmażam na niewielkiej ilości oleju, zeszkloną wrzucam do garnka z grochem i ziemniakami. Kiełbasę kroję w półplasterki, podsmażam i również dodaję do zupy. Całość doprawiam solą, pieprzem i majerankiem, gotuję około 30 minut. Po tym czasie zupa grochowa jest gotowa do jedzenia, jednak najlepiej smakuje następnego dnia

babka w formie
Zupa z ciecierzycy z makaronem quadrucci 57

oliwek Zagniatamy ciasto (uwaga: będzie, jak na nasze, polskie przyzwyczajenia bardzo suche), zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut.  Wałkujemy cienko i kroimy w tytułowe "kwadraciki". Zupa: 400 g ciecierzycy w zalewie  1 l bulionu (dla lubiących iść na skróty, może być z kostki) 1 marchew 1 łodyga selera naciowego 1 cebula średniej wielkości 1 łodyga rozmarynu(...)liść laurowy passata pomidorowa - do smaku sól & pieprz - do smaku Wykonanie: ciecierzycę płuczemy na sicie. Odkładamy dwie łyżki, które blendujemy, dzięki czemu zupa będzie bardziej gęsta i gładka. gotujemy Q uadrucci w mocno osolonej wodzie 3-4 minuty. Odsączamy na durszlaku. marchew, seler i cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. dodajemmy skrojony por i gałązkę rozmarynu

Pasta Po Polsku
Zupa krem z kukurydzy 66

razem przepis na zupę, która co prawda nie jest włoska, nie mniej jednak wyjątkowo pyszna.   Robię ją od prawie 20 lat i wciąż zachwyca tak samo 😀. Składniki: 2 puszki kukurydzy 2 średniej wielkości cebule 0,5l bulionu 1 żółtko 250ml mleczka kokosowego lub śmietany 18% bazylia suszona bazylia świeża oliwa z oliwek masło sól i pieprz do smaku(...)głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dorzucamy solidny kęs masła. wrzucamy pokrojoną cebulę, dodajemy dwie, solidne szczypty suszonej bazylii, szczyptę soli i doprawiamy pieprzem wg. uznania (zupa powinna rozgrzewać). dusimy na średnim ogniu, aż cebula pięknie nam się zeszkli. dodajemy zawartość 1 puszki kukurydzy (bez zalewy) i dusimy 3-4 minuty, pilnując by zawartość rondla nam się nie przypaliła

Pasta Po Polsku
Ekspresowa zupa pieczarkowa z mięsną wkładką 58

Dzień dobry😘 dziś na obiad wjeżdża ekspresowa zupa pieczarkowa z mięsną wkładką 🍽 Przygotowanie ekstremalnie szybkie ⚡️ ❗️Składniki❗️ 800g pieczarek  1 duża cebula  2 ząbki czosnku  2l bulionu  Olej do smażenia  Sól i pieprz do smaku  Śmietana 22% (2-3 łyżki)  Kulki mięsne: 500 g mięsa mielonego wołowego  sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielone chili(...)średnim ogniu 20 min, następnie wszystko zmiksować. ✅ mięsko doprawić, solą, pieprzem, dodać łyżkę ziół prowansalskich i chili (daje 0,5 łyżeczki). ✅ uformować małe kluski mięsne i wrzucić do zupy. ✅gotujemy na średnim ogniu 15 min Zupę podajemy z łyżka śmietany

Niezły Młynek
Do czego wykorzystać sos z pieczenia mięsa 161

podajemy z sosem, koniecznie zachowajcie ten smaczek i wrzućcie do zamrażarki w małym słoiczku czy nawet z torebką w której się piekł. Do czego wykorzystać potem ten sos? do zup: zupy strączkowe: grochówka, fasolowa, z soczewicy — genialnie z nim smakują. Pyszny też jest na nim krupnik czy zupa grzybowa; do risotto i kaszotto, dania typu jambalaya; do beszamelu

Dorota Smakuje
Rozgrzewający krem z kalafiora z jabłkiem na drugą połowę jesieni 97

Dawno nie było tu zupy, a przecież to właśnie one najszybciej rozlewają po wnętrzu troskliwe ciepło, tak ochoczo przyjmowane i wypatrywane podczas chłodnych dni. Bo kiedy na zewnątrz chłód coraz bardziej przenikliwy, a siąpiąca mżawka przenika prawie do szpiku, mierzwiąc włosy jesiennym wiatrem, wtedy ciepły posiłek jest jak rozgrzewający kocyk dla wnętrza. I na taką przytulność zapraszam Was dzisiaj(...)Kalafiora i pokrojone jabłko przełóż go garnka, podsmażaj całość przez 2-3min. i zalej całość bulionem / wodą - gotuj do momentu, aż kalafior będzie całkowicie miękki. 7. Zmiksuj zupę na krem przy pomocy blendera i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 8. Odłożone kawałki kalafiora skrop olejem i oprósz odrobiną soli - piecz w 180*C przez

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Marokańska zupa z batatami i ciecierzycą 84

Pyszna i pożywna, smakowicie przyprawiona zupa z batatami i ciecierzycą zabierze Was w podróż do Maroka Polecam! Fanom batatów polecam zupę krem z batatów i buraków , zapiekankę z batatów . Zachęcam do wypróbowania sera żółtego z batatów . Pyszny jest też tort batatowo-bananowy i fit brownie . Polecam również babeczki z kremem z batatów . Składniki: 2 niewielkie bataty 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy(...)dalej! Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Marokańska zupa z batatami i ciecierzycą pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Zupa z dyni nelson 124

mnóstwo przepisów na zupy z dyni. Wcale nie miałam zamieszczać tego przepisu. Zupa z dyni nie ma wielu kliknięć. Ale napiszę przepis, ponieważ do jej przyrządzenia użyłam dyni nelson, która jest warta tego, aby ją polecać. Kupiłam ją kilka tygodni temu. Zabierałam się do niej jak kot do jeża. Do tej pory używałam piżmowej lub hokkaido. Nelson oczarowała nas swoim(...)smakiem. Zupa jest wspaniała w smaku. Jej kawałek dodałam wczoraj do risotto z pieprzem i z solą truflową. Również smakowała niesamowicie.  1 kg dyni nelson ( po obraniu było ok 800 gram) 1 cebula sól do smaku  ząbek czosnku  2 liście curry 1/2 szklanki soczewicy czerwonej papryczka chili 1 łyżeczka kurkumy 1/2 świeżego chili lub szczypta suszonej szczypta

AZgotuj!
Zupa fasolowa 70

Pyszna i sycąca zupa fasolowa. Jeśli chcesz ją przygotować, musisz pomyśleć o niej dzień wcześniej, ponieważ fasola wymaga min. 10 godzinnego moczenia. Zupa ta jest idealna na chłodne dni. Składniki (na 4 porcje): 300g wędzonego boczku 250g fasoli Jaś 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki (500g) 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 2/3 łyżki soli(...)kostkę, marchewkę i pietruszkę w słupki. Z boczku odkrawamy skórkę i kroimy boczek w kostkę. Podsmażamy z obranym i pokrojonym w plasterki czosnkiem, w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dolewamy wodę, dodajemy warzywa, odsączoną namoczoną fasolę i przyprawy (bez majeranku). Gotujemy do miękkości fasoli i ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek. Smacznego

CookYourself

Proponowane wyszukiwania