zupa - 39132 przepisów (strona:655/2609)

pulpety w świeżych pomidorach z makaronem-pyszna zupa... 109

pulpetach, zagotować. Wsypać ziarna kopru (zawsze mam w słoiczku ziarenka po suszonym dużym koprze) , paprykę ostrą, sól, gotować z 10 minut, mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania i zdjąć z ognia, wsypać posiekany koperek, podawać z ugotowanym makaronem i posypać pieprzem mielonym -zupa ze świeżych pomidorów idealna na letnie dni, klopsiki z łopatki(...)delikatne i doskonale smakują z pomidorami jako pyszna zupa..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szybka zupa krem z zielonych szparagów 53

Póki mamy jeszcze w sklepach zielone polskie szparagi, to podrzucam Ci pomysł na te pyszne i zdrowe warzywa. Szybka zupa krem ze szparagów jest bardzo prosta do zrobienia. I tutaj mam dla Ciebie małą podpowiedź: zawsze mam w zamrażarce bulion lub rosół, przydaje się właśnie w takich momentach. Gdy gotuję rosół, od razu robię go więcej, część przelewam do pojemników(...)mrożę, a jak mam w planach zupę to po prostu go wyjmuję i podgrzewam. Dlatego przygotowanie dobrej zupy trwa tak krótko 😀. Polecam ten patent! Na blogu znajdziesz również inne pomysły na szparagi, zajrzyj tutaj → najlepsze przepisy na szparagi . KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz czerwony z botwinką – kuchnia podkarpacka 55

Barszcz czerwony z botwinką – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Korczyna, gmina Korczyna, powiat krośnieński Botwina to nazwa, która może oznaczać zarówno młode buraczki ćwikłowe wraz z łodygami i liśćmi, jak i zupę przygotowaną na bazie tych buraczków. Zwykle gotowana jest na wywarze warzywnym i zabielana śmietaną z mąką, co sprawia że jest bardziej zawiesista i kremowa w smaku. Młode łodygi i liście(...)często bywa lekko dokwaszana. Do tego celu świetnie nadaje się zwykły ocet, który dodatkowo sprawia, że buraczki nie tracą koloru. Ze względu na ten lekko kwaśny smak w Korczynie zupę z botwinką nazywa się barszczem czerwonym, choć próżno szukać wśród składników buraczanego zakwasu. Zastępuje go właśnie niewielka ilość octu. Zapraszam do wypróbowania przepisu Pani Zofii Pelczarskiej z Koła Gospodyń Wiejskich

Trzeci talerz
Zupa gyros 61

Dzisiaj chcę was przekonać do zupy co do której sama byłam sceptyczna, bo nie ufam daniom które powstają na wzór popularnych fast foodow. Mowa tym razem o zupie gyros. A przekonała mnie do niej siostra i miała rację, bo zupa naprawdę jest pyszna, syta, prosta i wcale gyrosu nie przypomina. Idealny jednogarnkowy obiad. Super alternatywa dla osób znudzonych naszymi ogórkowym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa minestrone 58

Podczas ostatniego wypadu do Wrocławia odwiedziliśmy włoską restauracje gdzie między innymi specjałami zjedliśmy pyszną zupę warzywną minestrone.  Bardzo nam zasmakowała więc postanowiłam ją powtórzyć w domu. Wyszło wspaniale, a jej przygotowanie okazało się bardzo łatwe i szybkie. Bulion warzywny lub drobiowy około 2 litry 1 duża papryka czerwona pół małej młodej cukinii 3 gałązki selera naciowego 1 mała puszka(...)dodać posiekany czosnek smażyć jeszcze 2-3 minuty. Podsmażone warzywa wraz z pokrojoną cukinią i pomidorami (opcjonalnie fasolką) dodać do gorącego bulionu. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 15-20 minut. Zupę można  podawać z ugotowanym drobnym  makaronem lub ryżem Smacznego

Andzia Pichci
Orientalna zupa z batatami 57

Gęsta i sycąca zupa w orientalnych klimatach - dziś mam dla Ciebie taką właśnie pyszną obiadową inspirację. W sumie to można by ją uznać także za danie jednogarnkowe. Po zjedzeniu talerza tej zupy, z pewnością nie będziemy już mieli miejsca na drugie danie 😉. Do przygotowania tej zupy można też wykorzystać mieszankę orientalnych warzyw w puszcze. To fajna opcja dla tych, którzy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa Słoneczny cud 60

dzięki temu możemy dokonać „słonecznego cudu” na talerzach! Patrząc na szare chmury za oknem, z których co rusz padał a to śnieg, a to drobny deszcz, wymyśliłem sobie złotą zupę krem, pieszczącą czule podniebienie kremową konsystencją! Na talerzu, po jej podaniu, dzięki konserwowej kukurydzy, żółtej paście curry i mleku kokosowemu uzyskałem słodkawo pikantny smak. I zapewniam, że naprawdę oprócz wartości(...)kulinarnych, konsumpcja tej zupy nastraja optymistycznie nawet w ponure dni! Wszystkich zainteresowanych odsyłam do szczegółowego przepisu i samodzielnego wykonania słonecznej zupy! Smacznego!   WJ               Składniki:     2 duże puszki kukurydzy konserwowej 1 szklanka mleka kokosowego 50 g żółtej pasty curry 1 natka pietruszki     Przygotowanie:   Kukurydzę wraz z zalewą przelewamy

R'n'G Kitchen
Szybka zupa pomidorowa z soczewicą 64

Dodajemy suchą soczewicę oraz wszystkie przyprawy, mieszamy i smażymy przez pół minuty. Dolewamy gorący bulin warzywny, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Dodajemy do gotującej się zupy passatę oraz pomidory z puszki. Gotujemy kolejne 15 minut. Na koniec do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy oraz śmietankę, dokładnie mieszamy. Zupę podajemy z dodatkiem makaronu orzo ugotowanym al'dente oraz

Qchnia po prostu
Barszcz ukraiński. 81

Dzisiaj przepis na pyszny barszcz ukraiński. Ta pyszna zupa to klasyk, który na stale wpisał się w menu prawie każdego polskiego domu. Tutaj moja wersja tej pysznej zupy, która mam nadzieje się Wam spodoba. Składniki: 2 l wywaru z żeberek żeberka z wywaru 5 – 6 łyżek fasoli Jas może być z puszki 2 marchewki 1 cebula 1 czerwona papryka

Pani M - kuchnia smakowita
Zupa kalafiorowa 54

Zupa kalafiorowa to moja ulubiona zupa warzywna. Można ją przygotować szybko i sprawnie korzystając z ugotowanego wcześniej rosołu lub z … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Zupa kalafiorowa</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Zupa paprykowo - pomidorowa z tiftelami 59

Aromatyczna, przepyszna zupa z małymi klopsikami zaspokoi głód niejednego głodomora i wielbiciela zup. Polecam bardzo gorąco, jest znakomita, idealna na chłodne, lutowe popołudnie. Tiftele to nic innego jak małe klopsiki, które tutaj pięknie współgrają z paprykowo - pomidorowym smakiem. Zupa z klopsikami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krem z buraków z fetą i prażonymi orzechami włoskimi 55

pospolite i niepozorne warzywo ma także właściwości lecznicze! Zawiera antocyjany (takie jak w czerwonym winie), które poprawiają odporność, opóźniają starzenie się komórek i mogą zapobiegać wystąpieniu nowotworów. Zupa jest sycąca – dzięki ziemniakom, fecie i prażonym orzechom włoskim może być opcją na lekki obiad. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Cebulę oraz(...)Wrzuć na patelnie buraki i zalej wszystko wywarem. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 40 min. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, wsyp szczyptę soli i pieprzu. Zmiksuj zupę na gładki krem. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Zagotuj ponownie. Przed podaniem możesz, kierując się potrzebami kubków smakowych, posypać krem: pokruszoną fetą, prażonymi orzechami włoskimi i szczypiorkiem. Zupa jest bardzo sycąca

Eat me! Fit me!

Proponowane wyszukiwania