dodatkiem suszonych grzybków, które dodają niesamowitego aromatu. Rozgrzewająca i bardzo sycąca. Idealna na obiadek dla całej rodzinki. Moja córka zawsze z góry mówiła, że nie lubi takich zup. Jednak, jak pierwszy raz posmakowała to zjadła talerz z dokładką. Teraz często krupniczek jest naszym posiłkiem obiadowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krupnik składniki: około 2 litry wody żeberka wieprzowe około(...)Mama. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krupnik wykonanie: Mięso należy umyć pod zimną wodą. Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć mięso. Doprowadzić do wrzenia. Zebrać łyżką szumowiny i zmniejszyć płomień. Zupa ma się lekko gotować z uchyloną pokrywką. Dodać 3 ziarna ziela, liście laurowe, czarny pieprz oraz grzybki. Wywar gotować na niezbyt dużym ogniu tak około godzinę. Po tym czasie mięso
Olcia gotuje!Zupa grzybowa z makaronem jest pyszna, aromatyczna oraz łatwa w przygotowaniu. Zupa kojarzy nam się z dzieciństwem oraz Wigilią Bożego Narodzenia. Grzyby mogą stanowić sycący, wartościowy i smaczny składnik codziennego menu. Zawierają dużo błonnika, który wpływa na poczucie sytości. Poza błonnikiem grzyby zawierają też sporo … The post Zupa grzybowa z makaronem appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawyKlasyka obroni się zawsze a czy może być bardziej klasyczna zupa niż jarzynowa?:) Kojarzy mi się głównie z latem, kiedy to warzywa są najsmaczniejsze. 1 udko z kurczaka 1/2 kalafiora 1/2 kapusty 2 marchewki 300g fasolki szparagowej 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 por 1 pęczek koperku sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Kapustę szatkujemy. Marchew(...)kurczaka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy por, fasolkę, marchew, pietruszkę i koperek. Gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy jeszcze 15-20 minut do miękkości warzyw. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchniJesienna zupa gruszkowo – selerowa . Do przygotowania zupy użyłam gruszki michałki oraz klapsy. Cebulę pokroić w półplasterki. Gruszki pokroić wyrzucając gniazda nasienne. Selera obrać i pokroić w kostkę. Do garnka z grubym dnem włożyć masło, dodać cebulę i chwilę przesmażyć. Wrzucić gruszki, oprószyć solą i dusić, aż gruszki będą miękkie. Dodać selera, oprószyć solą i pieprzem, wlać bulion, dodać zioła(...)gotować pod przykryciem, aż seler będzie miękki. Zupę zmiksować i przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Podałam z grzankami z serem z niebieską pleśnią – gorgonzolą. 600 g gruszki, 440 g selera, 270 g cebuli, 2 łyżki masła, gałązka tymianku gałązka rozmarynu sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, 1000 ml bulionu (warzywny, drobiowy
królestwo garówPyszna rozgrzewająca zupa krem. Idealna na takie dni jak teraz. Można ją zapakować do pracy i odgrzać w mikrofali. Ta wersja kremu z dyni jest szybsza do przygotowania niż ta z ubiegłego roku. Ale jest równie pyszna, w sumie trudno powiedzieć która lepsza... Polecam. Składniki: 700 g obranej dyni 300 g ziemniaków 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)mieszając. 2. Do warzyw wlać wodę - tyle, by było jej równo z warzywami. Gotować około 10 minut. 3. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować 5 minut. Zupę zdjąć z ognia, zblendować, dodając jednocześnie mleko. Postawić na ogniu i doprawić solą i pieprzem. Podawać z dowolnymi dodatkami. Źródło: Kwestia smaku
Kuchnia domowa AniMagda Kremowa zupa z delikatną nutą czosnku to idealna, rozgrzewająca propozycja na chłodne dni. Nie musicie się bać, że po tej zupie odpędzicie od siebie drugą połówkę, już nie mówiąc o wampirze – smak czosnku jest w niej bardzo wyważony, a dzięki pieczeniu, tracimy jego ostry charakter i uzyskujemy słodszą, znacznie delikatniejszą nutę smakową czosnku. Składniki (na 2 duże porcje(...)solą i pieprzem i mieszamy, najlepiej palcami, aby pokryły się wszystkim. Układamy kostki chleba wierzchem do góry, posypujemy tartym parmezanem. Wstawiamy dpo nagrzanego piekarnika na 4 minuty. Ugotowaną zupę blendujemy na gładko. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Serwujemy gorącą, z grzankami z parmezanem, skropioną odrobiną dobrej oliwy. Przejdź na początek
Smaczna StronaZupa krem z czosnku (wegańska!) Mega kremowa, aromatyczna, pyszna i bardzo prosta do zrobienia. Zupę krem z czosnku przygotowałam z dodatkiem oleju rzepakowego na którym podsmażyłam (do zarumienienia) warzywa. Olej rzepakowy jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3, prowitaminy A, witaminy K i E. Jest neutralny smakowo i odporny na wysokie temperatury. Nadaje się i do jedzenia(...)będą lekko brązowe (mi to zajęło ok. 10 min.). 3. Do podsmażonych warzyw wlewamy bulion warzywny. Dodajemy gałkę muszkatołową, paprykę słodką oraz sól. Gotujemy przez ok. 15 min. 4. Zupę blendujemy na gładko. Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem, orzechami nerkowca lub grzankami i świeżymi ziołami. Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych
CzarnawisienkaSzybko można wyczarować taką pyszną zupę z kapusty włoskiej. Przeważnie gotuję ją kilka dni po tym jak robię gołąbki, czemu? Do gołąbków zużywam duże liście wierzchnie a zostaje mi sam środek, pysznych i chrupiących liści, idealnie nadających się na zupę. Próbujecie ze mną? Zupa z kapusty włoskiej. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePamuła z jeżyn – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Brzostek, gmina Brzostek, powiat dębicki W naszym regionie pamułą nazywa się gęstą zupę owocową, zabielaną śmietaną i doprawianą na słodko. Najczęściej pamułę gotuje się ze śliwek, w tym ze śliwek suszonych, jednak w sezonie letnim w wielu zakątkach Podkarpacia gotuje się zupy owocowe z wiśni, czereśni czy jabłek. Pamułę z jeżyn gotuje się(...)okolicach Brzostka. Zupę zagęszcza się śmietaną i mąką. Podaje się ją na gorąco lub na zimno, ale zawsze z gorącymi ugotowanymi ziemniakami. Te kontrastowe smaki wbrew pozorom współgrają ze sobą, a niedowiarków zachęcam do spróbowania pamuły z ziemniakami. Przepis pani Pelagii Surdel z Brzostku pochodzi z publikacji „Brzosteckie przepisy kucharskie” wydanej przez Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Gminy Brzostek. Pamuła
Trzeci talerzParę tygodni temu wyczarowałam pyszne gazpacho, które świetnie sprawdziło się jako chłodnik na lipcowe upały. Sierpień póki co też daje w kość, więc jeżeli nie macie oporów przed jedzeniem zup na zimno, polecam Wam hiszpański chłodnik. Za przepisami rozglądałam się na hiszpańskich i amerykańskich stronach. Nie skorzystałam z konkretnego. I jedyne co zmieniłam to rodzaj octu użyty do zupy(...)blendera. Dodajemy do nich pozostawionego ogórka, resztę cebuli, paprykę i obrany ząbek czosnku, ocet, oliwę, bazylię i miksujemy aż uzyskamy gładki krem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zupę wkładamy do lodówki na jakieś 12-24 godziny. Po schłodzeniu gazpacho wlewamy do misek, posypujemy pokrojonymi drobno warzywami, skrapiamy oliwą, ozdabiamy liśćmi bazylii. Podobne przepisy: Chłodnik szczawiowo-ogórkowy Chłodnik z ogórkami
KardamonovyChłodnik, jak nazwa wskazuje, jest podawany na zimno. To prosta do wykonania orzeźwiająca zupa, która sprawdza się znakomicie w upalne dni. Nie tylko doskonale smakuje, ale jest też lekkostrawna, zaleca się ją więc osobom będącym na diecie redukcyjnej. Najbardziej popularny jest chłodnik litewski na bazie botwiny i buraków, tymczasem można tę zupę zrobić także z innych składników - zarówno warzyw(...)pestki i zetrzyj na tarce nie obierając ze skórki. 4. Posiekaj koperek i natkę. 5. Dodaj zielone składniki do nabiału, dopraw anyżem, papryką, solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. 6. Zupę schowaj do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę. 7. Przed podaniem polej oliwą z oliwek
Z notatnika dietetykaDzisiaj nietypowy chłodnik, bo z warzywa, z którego do tej pory go nie robiłam. Zupa jest z sałaty masłowej. A wyszła zupełnie przypadkowo jako efekt czyszczenia lodówki z sałaty masłowej, która już była lekko zwiędła, z reszty ogórków zielonego i kiszonego, liści szpinaku i koperku. Dla podkręcenia ciekawego smaku dodałam twarogu wędzonego, który uwielbiam i uważam, że pasuje idealnie(...)różnych zup. I tak naprawdę do tej zupy możecie dać różne zielone warzywa, które wam akurat zalegają w lodówce. Spróbujcie, chłodnik z sałaty masłowej może was naprawdę pozytywnie zaskoczyć. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprosta, ale i skromna. Do przygotowania posiłków wykorzystywano wiele składników, które współcześnie uważamy za odpadki i bezrefleksyjnie pozbywamy się ich. Doskonałym przykładem takiego dania są różnego rodzaju kwasówki, czyli zupy gotowane na wodzie po kiszonych ogórkach albo kapuście. Kwas pozostały po wykorzystaniu kiszonek zagotowywano i lekko zagęszczano mąką wymieszaną ze śmietaną. Czasem wzbogacano jego smak kilkoma suszonymi grzybami. Takie kwaśne(...)zupy zwykle podawano z całymi gotowanymi ziemniakami, które swoją konsystencją i łagodnym smakiem uzupełniały to intensywne smakowo danie. W Dolinie rzeki Strug (gminy Tyczyn, Błażowa, Chmielnik, Hyżne) kwasówki podawano nie tylko z ziemniakami, ale również z ugotowanym bobem. Przepis na to danie podają za „Wielką księgą tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydaną przez Województwo Podkarpackie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju
Trzeci talerzJeśli lubicie azjatyckie smaki to dzisiejszy wpis jest wręcz stworzony dla Was. Poznajcie mój przepis na naprawdę pyszną i aromatyczną zupę z kurczakiem i warzywami w tajskim stylu. Uwielbiam poznawać nowe smaki, dlatego staram się stale urozmaicać moje kulinarne menu o nowe, bardziej odważne wariacje. Polecam Wam to samo, to świetny pomysł na odkrycie zupełnie ... The post Zupa z kurczakiem(...)warzywami w tajskim stylu first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Zupa z kurczakiem i warzywami w tajskim stylu pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plZupa krem z zielonego groszku to danie, które świetnie wygląda i zasmakuje każdemu. Delikatna w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu. Musicie jej spróbować! Zapisz przepis The post Zupa krem z zielonego groszku first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Zupa krem z zielonego groszku pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.pl