roku wiosna zbiera się strasznie opornie. Dlatego zanim zaczniemy chrupać nowalijki można jeszcze sięgnąć po pożywne, rozgrzewające i sycące zupy jak krem ziemniaczany. Zupa idealna nie tylko na jesień, ale też na takie chłodniejsze wiosenne dni. To może być także propozycja na święta, bo z dodatkiem chrzanu będzie smakować zupełnie niecodziennie, bardziej świątecznie. A dodatek smażonych pieczarek doda jej całkiem(...)nowego smaku, bardziej wyrafinowanego i nasza zmiksowana kartoflanka zmieni się w zupę godną wykwintnego stołu Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolorowa, pyszna i aromatyczna! Taka jest nasza ZUPA KREM Z BATATÓW, POMIDORÓW I SOCZEWICY. Spróbuj i przekonaj się, jak smakuje zdrowie! Artykuł ZUPA KREM Z BATATÓW, POMIDORÓW I SOCZEWICY pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEbędzie miało piękny kolor, co będzie miało aksamitną konsystencję i intensywny smak, a powstanie z łatwo dostępnych produktów i będą one zdrowe... W ten sposób powstał mój przepis na zupę krem z pieczonych buraków czerwonych! To znane już od czasów Jagiełły w naszej kuchni warzywo, jest gwarantem pięknego koloru. Dzięki pieczeniu zatrzymujemy (co ważne) wszystkie wartościowe składniki w korzeniu, czyli(...)jest zdrowo. A dzięki miksowaniu, na talerzu otrzymamy aksamitną konsystencję naszego kremu! Jest to zupa, którą będziemy także "jeść oczami"! Biały kleks śmietany, rozciągnięty fantazyjnie na tym burgundowym kremie... Kto chętny, ten z łatwością zrobi ją sobie sam, korzystając z linku ze szczegółowym opisem. Zapraszam, życząc smacznego. Składniki: Normal 0 21 false false false
R'n'G KitchenZupa szczawiowa- przepis mojej mamy. Szczaw zawsze zbieram świeży-na zimę mrożę. SKŁADNIKI: (2-3 porcje) 3 duże garście świeżego szczawiu Mała cebula Łyżka masła Bulion warzywny Cukier, Maggi-ew, sól Pieprz Śmietanka 12% 2 jajka PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy szczaw, po 2-3 minutach zalewamy bulionem. Gotujemy(...)minut, doprawiamy pieprzem, odrobiną cukru (jednakże zupa powinna być bardziej kwaskowa, niż słodka), maggi. Jajka rozbełtuję jak na lane kluski ale bez mąki-tylko jajka. Na wrzącą zupę wlewam jajka. Na koniec troszkę śmietanki
Kopystką po garachprzed wstawieniem zakwasu do lodówki usunąć z niego liście laurowe, czosnek i ziele angielskie. Naczynia z zakwasem nie zamykaj szczelnie nawet gdy stoi w lodówce. Zakwas żurkowy nie jest zupą, a jedynie jednym ze składników żurku. Przed dodaniem go do wywaru wymieszaj zakwas. Piana na zakwasie na żurek Na powierzchni zakwasu może pojawić się piana i jest to zupełnie naturalne
Cztery Fajerydodatków, które sprawią, że wasz wywar nabierze aromatu i posmaku rosołu. Przyznam szczerze, że zakochałam się w jego smaku, i teraz już zawsze w ten sposób przygotowuję wywar do zup. Jest przepyszny i o wiele smaczniejszy, niż klasycznie ugotowane warzywa z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych oraz soli. Więcej przepisów na zupy, jak również do czego można wykorzystać rosół
WegePrzepisprzed wstawieniem zakwasu do lodówki usunąć z niego liście laurowe, czosnek i ziele angielskie. Naczynia z zakwasem nie zamykaj szczelnie nawet gdy stoi w lodówce. Zakwas żurkowy nie jest zupą, a jedynie jednym ze składników żurku. Przed dodaniem go do wywaru wymieszaj zakwas. Piana na zakwasie na żurek Na powierzchni zakwasu może pojawić się piana i jest to zupełnie naturalne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupa chrzanowa to świąteczna propozycja zamiast żurku czy barszczu . Lubię ją podawać z posiekanym szczypiorkiem . Jest dużo prostsza, bo nie trzeba dodawać zakwasu. Robi się ją błyskawicznie. Składniki: 1 i 3/4 l bulionu drobiowego ( u mnie rosół) 200 g wędzonego boczku 3 białe kiełbasy 4 ziemniaki 1 cebula 5-6 łyżek chrzanu 3 - 4 ząbki czosnku(...)zagotować bulion, dodać podsmażony boczek z cebulą, białe kiełbasy, liść laurowy, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz majeranek. Całość gotować ok 20 min,aż ziemniaki będą miękkie. Z zupy wyjąć białą kiełbasą, pokroić ją w plasterki i wrzucić spowrotem do zupy. Zupkę doprawić solą,pieprzem, dodać chrzan. Jeśli lubicie możecie też dodać śmietanę kremówkę . Osobiście tego
Niespełnione zdolności kulinarnePomidorowa to jedna z najczęstszych zup które są gotowane, chyba zaraz po rosole. U wielbiana przez dzieci jak i dorosłych. Najlepsza oczywiście z świeżych pomidorów, chociaż powiem że z koncentratem pomidorowym , też może być całkiem dobra. Polecam Składniki: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera 1/2 pora(...)pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie kroję marchewkę w kostkę i wrzucić z powrotem do zupy. Śmietanę mieszam z niewielką ilością zupy, i wlewam do garnka, mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem Podaję z makaronem i natką pietruszki. Smacznego
magiczna kuchnia KasiPrawdziwa uczta dla miłośników kremowych zup. Dość sycąca gęsta, a co najważniejsze pyszna! Sprawie że jak już się zacznie jeść to się chce więcej i więcej. Przyznam że długo zwlekałam z jej ugotowaniem ale smak tej zupy totalnie nas zachwycił. 4-5porcji Korzeń selera 150 g korzeń pietruszki 150g ziemniaki 2 małe ok. 130 g 1 duża cebula(...)zeszklić cebulę następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę. Całość podsmażamy co jakiś czas mieszając około 5-8 minut. Następnie wlewamy rosół/bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zupa się zagotuje dodajemy kalafiora i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, na koniec dodajemy śmietankę. Następnie wszystko miksujemy na jednolity krem. Świetnie smakuje z grzanką czosnkową
Andzia Pichciprzedwiośniu bywa. Każdy próbuje na swój sposób "zaczarować" poprawę pogody, więc i ja postanowiłem dołożyć do tego mój "sposób na wiosnę", tworząc lekką i wiosennie zieloną w barwie zupę, a jej "słoneczny wyraz" wzmocnić gotowanymi na miękko jajkami. Tak powstała zupa krem z selera naciowego. To, że wygląda dobrze widać. A jak smakuje ta zupa? Aromat selera zna każdy. Jego
R'n'G KitchenPysznych zup nigdy dość. Są pożywne, odżywcze, rozgrzewają zimą, chłodzą latem. Zupy są dobre na wszystko. Dziś proponuję zupę aromatyczną i bardzo pyszną, zakochacie się niej na zabój, polecam gorąco. Pieczarkowa z ryżem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj wychodzę do was z propozycją krzepiąco rozgrzewającej zupy, na bazie żeberek wieprzowych, oraz kapusty kiszonej, która jak powszechnie wiadomo, jest królową wielu polskich przepisów kulinarnych. Nasza rodzima kuchnia jest zdrowa, musi być sycąca ("taki mamy klimat") i jest niepowtarzalnie smaczna! W moim wariancie przyjemnie kwaśny smak kapuśniaku osiągniemy dzięki wzbogaceniu zupy sokiem z kapusty kiszonej, a wyrazistości doda(...)ziemniaki. Gotujemy do miękkości, wlewamy sok z kiszonej kapusty i drobno posiekaną kapustę. Gotujemy przez 40 min z dodatkiem kminku. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mąkę, dodajemy chochlę wywaru z zupy, dokładnie łączymy. Wlewamy do całości, dokładnie łącząc. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions
R'n'G Kitchen