zupa - 39132 przepisów (strona:665/2609)

Najprostsza zupa krem z dyni na mleczku kokosowym 80

znajdzie się jeszcze osoba, która w tym roku nie przyrządziła czegoś z dyni? Jeśli tak, to koniecznie niech to nadrobi gotując wspaniałą zupę krem z dyni! Wydaje mi się, że to najbardziej podstawowy przepis z jej wykorzystaniem, o tyle fajny, że zawsze polecam go na „przełamanie lodów”, by oswoić się z tym warzywem. Oswoić pod względem smaku(...)samej obróbki dyni. Dzisiejszy przepis to idealny przykład, że minimum składników = maksimum smaku. Ponadto, zupa jest bardzo sycąca i śmiało może stanowić samodzielny posiłek. Przekonajcie się sami! Przepis na 4 porcje, jedna to ok. 290kcal, B: 4g, T: 24g, W: 13,8g. Składniki: – 750g dyni Hokkaido, wydrążonej i obranej – 400ml mleczka kokosowego – 100-200ml wody

Be Fit Be Strong
Zupa z dyni 88

kremowa. Smak tej zupki jest niepowtarzalny. Pyszna i rozgrzewająca, podawana najczęściej z uprażonymi pestkami. Przygotowanie tej zupki jest bardzo proste, dlatego zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); zupa z dyni – składniki: 1 dynia około 2 kg 6 skrzydełek ( zamiast skrzydełek można też użyć bulionu warzywnego ) 2 ząbki czosnku 1 większa cebula 1 mała pietruszka 3 marchwie(...)soku z cytryny 1/4 łyżeczki kurkumy sól i pieprz do smaku olej do smażenia 1,2 litra wody 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); zupa z dyni – sposób przygotowania: Do większego garnka włożyłam mięso i zalałam wodą (1,2 litra ). Dodałam liście laurowe i ziele angielskie. Gotowałam wywar około 1 godzinę pod przykryciem. Następnie

Olcia gotuje!
Zupa szczawiowa z gnocchi 64

posiekałem i dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem marchew i gotowałem 25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy zniknęły grudki, dodałem 4 łyżki zupy ,wymieszałem i wlałem do reszty zupy. Dodałem wcześniej ugotowane gnocchi. Gotowałem 5 min i połączyłem ze śmietaną, wcześniej rozbełtanej z paroma łyżkami zupy. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem oraz cukrem

R'n'G Kitchen
Flaki z koziej brody (keto, Low carb) 145

Flaki z koziej brody, czyli wegetariański odpowiednik flaków z wykorzystaniem grzyba siedzunia sosnowego, znanego bardziej pod nazwą kozia broda. Zupa ta jest rewelacyjnym zamiennikiem tradycyjnych flaków doskonale znanych w kuchni polskiej , a zwłaszcza kuchni śląskiej . Mówią, że smaku nie do odróżnienia od tradycyjnych flaków, oceńcie proszę sami Przepis na flaki z koziej brody Składniki 2 łyżki masła (24 g) średnia(...)Potem całość smażymy około 5 minut . Gdy grzyb zmięknie całość zalewamy bulionem warzywnym , a także dodajemy przyprawy ( paprykę wędzoną, paprykę słodką, majeranek, imbir oraz gałkę muszkatołową ). Podgotowujemy 10 minut . Zupę podajemy na ciepło . Zobacz również #wegetariańskie #zupy #bezglutenu #bezorzechów #bezjajek #keto #LowCarb #dietacukrzycowa #szybkie<30min #kuchniapolska #kuchniaśląska #grzyby #bulion #majeranek #masło #marchew Artykuł Flaki z koziej brody (keto

WegePrzepis
Zupa krem z dyni na rosole. 115

królową  pomidorową. Ja też :)  Tym razem zrobiłam krem z dyni. Był to kolejny temat,  kursu kulinarnego Cookpad i Dagmary :) To jest moja wersja tej pysznej zupy.  Sprawdźcie koniecznie, czy będzie Wam smakować :) Korzystajcie, bo trwa  sezon na dynię. Jeśli lubicie dynię, to możecie zrobić z niej puree, zamrozić  i korzystać, przez cały rok. Przepis(...)puree znajdziecie  tu   Składniki: 1 mała dynia Hokkaido około 1 kg (po obraniu i wydrążeniu środka,  zostało mi 650 g. dyni i tyle wykorzystałam do mojej zupy) 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 litr rosołu sól, pieprz szczypta imbiru Do dekoracji: zielona pietruszka pestki dyni Wykonanie: Dynie umyć, przekroić na ćwiartki

Agusiowe smakołyki
Krem dyniowo pomidorowy z bekonem 105

podsmażamy przez ok. 8 minut od czasu do czasu mieszając. Zalewamy wywarem z warzyw, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem aż dynia z ziemniakami będą miękkie. Do gotującej się zupy dodajemy pomidory z puszki oraz wcześniej ugotowane warzywa. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Zupę miksujemy ręcznym blenderem. Przenosimy z powrotem na kuchnię, dodajemy wszystkie przyprawy, solimy do smaku(...)Powoli podgrzewamy a w międzyczasie przesmażamy na patelni plasterki boczku. Zupę podajemy gorącą, z ułożonymi na wierzchu rumianymi kawałkami boczku

Qchnia po prostu
Zupa dyniowa 153

Aromatyczna, rozgrzewająca, po prostu pyszna. No i ten cudowny żółty kolor!  Jedna ze smaczniejszych zup jakie jadłam. Polecam na jesienny obiad. 850 g dyni po obraniu 450 g ziemniaków cebula 2 ząbki czosnku duża marchewka  korzeń pietruszki 1,5 l wywaru warzywnego lub z kurczaka łyżka curry łyżeczka kurkumy łyżka garam masala sól, pieprz do smaku(...)korzeń pietruszki. Smażyć kilka minut, dodać przyprawy i zmiażdżone ząbki czosnku. Po kilku minutach wlać wywar i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.  Zupę zestawić z ognia, lekko przestudzić i dolać 100 ml śmietanki. Zmiksować na gładki krem. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Zupę podawać z kleksem śmietanki, posypaną natką pietruszki i grzankami

Smakołyki Asi
Jesienna zupa koperkowa z warzywami korzeniowymi. Idealna dla osób cierpiących na IBS, low FODMAP 119

też chętniej jecie zupy w chłodne wieczory? Szczególnie w okresie jesienno zimowym? Mnie zawsze rozgrzewają i wprawiają w dobry nastrój. Ta koperkowa zupa z różnymi warzywami korzeniowymi jest nie tylko pyszna ale również prosta i szybka w przygotowaniu. Zawiera produkty o niskiej zawartości FODMAP. Składniki na 8 porcji: 1kg ziemniaków 3 marchewki pomarańczowe  2 żółte marchewki (zamienne na zwykłe(...)liście laurowe Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa korzeniowe (ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę) obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i lekko podsmaż warzywa (dzięki temu zupa będzie miałą ładniejszy kolor) Zalej wodą, dodaj liście laurowe i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dopraw solą i pieprzem, dodaj mleko kokosowe, sok z cytryny oraz posiekany koperek

wysmienity
Szybki barszcz ukraiński 93

Dzień dobry Mało zup znajdziecie na tym blogu. A bez zupy nie wyobrażam sobie obiadu. Wymyśliłam sobie barszcz ukraiński bez uciążliwego moczenia i gotowania fasoli. Po prostu kupiłam Jaśka w puszce. Trudno go kupić, ale bywa czasem średni Jasiek w sklepie. Od dawna więc robię barszcz w ten sposób. Więcej, tak się rozbestwiłam, że i fasolową czasem tak robię. Polecam(...)dowywarui gotowałam do miękkości. Dodałam ziemniaki i przeciśnięty czosnek, a kiedy były miękkie wsypałam wiśnie i fasolę. Chwilę pogotowałam i zaprawiłam śmietaną. Wsypałam natkę pietruszki. Przepis na 3 litry zupy

Co w garnkach piszczy
Zupa dyniowa z ciecierzycą 86

Dzisiaj na obiad orientalne smaki i coś bardzo rozgrzewającego ! Zupa dyniowa z ciecierzycą i dodatkiem pysznej pasty przyprawowej firmy Patak’s Jest to brytyjska marka past curry, sosów i przypraw w stylu indyjskim. Osobiście przetestowałam kilka z nich i mogę śmiało stwierdzić, że potrawy przygotowane z wykorzystaniem tych produktów zawsze smakują wyśmienicie. A co dla mnie równie ważne mają(...)dynii oraz 2 łyżki mleczka kokosowego. Całość mieszamy i czekamy do zagotowania. Następnie wszystko miksujemy w blenderze. Zupkę podajemy z prażoną ciecierzycą i posypujemy świeżą cebulką. Smacznego Artykuł Zupa dyniowa z ciecierzycą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Zupa cebulowa z klopsikami 93

Już jakiś czas miałam ochotę zrobić zupę cebulową, ale taką nie do końca tradycyjną francuską, ale troszkę inną. Taka zupka jest bardzo rozgrzewająca, idealna na chłodniejsze wieczory. Zupa cebulowa z klopsikami składniki Artykuł Zupa cebulowa z klopsikami pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Zupa z włoskiej kapusty 86

michy.  Zostało sporo kapusty. Zrobiłam surówkę, część kapusty ugotowałam. Została ćwiartka na którą nie miałam pomysłu. Nie przepadam za kapuśniakiem ze słodkiej kapusty, jednak tym razem postanowiłam dać zupie szansę. Okazała się całkiem smaczna. Dzięki sporej ilości grzybów i kminku zupa jest wyrazista w smaku, a dzięki dodaniu ziemniaków - sycąca. Bardzo polecam na coraz chłodniejsze dni. inspiracją był przepis(...)przykryciem 5 minut od momentu kiedy bulion się zagotuje. Dodać kapustę, pietruszkę  i czosnek, gotować przez 15 minut, lub do czasu aż kapusta i ziemniaki będą miękkie  Zupę doprawić solą i majerankiem, posypać pietruszką. Smacznego

Stare Gary
Zupa dyniowa z prażonymi orzechami włoskimi w miodzie 134

ciągle jest kolorowo i smacznie, u mnie króluje w potrawach dynia, akurat mam to szczęście, że z mojego własnego ogrodu, małe foremne kule japońskiej dyni wręcz stworzone są do zup. Mięsiste o soczystym kolorze pomarańczy.  Smak zupy podkręca   imbir, sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy   i egzotyczne przyprawy, prażone orzechy włoskie w miodzie dopełniają  jej smaku. Już(...)pomarańczy, gotować 2 minuty,  zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować blenderem na krem,  wlać mleczko kokosowe,   wymieszać.  Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę rozlać do miseczek udekorować kleksem z mleczka kokosowego , posypać prażonymi orzechami udekorować natką kolendry   lub pietruszki   i podawać. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Zupa pomidorowa z ryżem 176

Smak mojego dzieciństwa – zupa pomidorowa z ryżem. Chociaż dzisiaj wolę ją w wersji z makaronem, tą z ryżem również zajadam ze smakiem. Przygotowana tak jak robiła to moja babcia, na wywarze drobiowo-wołowym. Zupę pomidorową przygotowuję na szybko (korzystając z włoszczyzny mrożonej) lub jeśli mi zostanie rosół z dnia poprzedniego. My lubimy pomidorową, która jest kwaskowata dlatego dodajemy dużo(...)burzyny). Następnie dodajemy mrożoną włoszczyznę i przyprawy. Gotujemy kolejne 15 minut. Dodajemy przepłukany i odsączony ryż oraz koncentrat pomidorowy i cukier. Gotujemy kolejne 10 minut, aż ryż będzie miękki. Zupę podajemy gorącą z kleksem śmietany i natką pietruszki. Smacznego

CookYourself
Zupa fasolkowa z soczewicą 81

Ponieważ fasolka szparagowa jest ciągle jeszcze osiągalna proponuję pyszną, jesienną zupę z jej udziałem. Tradycyjnie występują tu warzywka pokrojone w kostkę, jak w każdej zupie jarzynowej. Inność zupy polega na zagęszczeniu nie dodatkiem ziemniaków, czy makaronu, a czerwoną soczewicą. Soczewica nie jest zbyt popularna w naszej kuchni, a naprawdę warto po nią sięgnąć, bo to super zdrowy strączek. Soczewica jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania