zupa - 39132 przepisów (strona:665/2609)

Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą 80

Trochę inna, uboższa wersja barszczu ukraińskiego. Też smaczna. Ja w sumie zupy z burakami mogę jeść pod każdą postacią, lubię i już. Dla mnie połączenie buraków, octu i czosnku to połączenie idealne.  Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 0,5 l zakwasu z buraków 4 ziemniaki 3 ugotowane buraki 3/4 szklanki suchej ciecierzycy 1 duża cebula 2-3 ząbki(...)dodaję całe). Gotujemy 10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w średnią – wszystko smażymy na oleju na średnim ogniu, około 5 minut, następnie dodajemy to do zupy. Doprawiamy octem, solą i pieprzem. Wszystko chwilę gotujemy. Zupę przelewamy na talerze, dodajemy jogurt naturalny i poszatkowaną natkę pietruszki. Artykuł Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa meksykańska 64

oknem szaro-buro, piździ i pada. W sumie dobrze, rośliny teraz tego potrzebują. Mój organizm natomiast potrzebuje przy takie aurze czegoś w postaci zupy, najlepiej ostrej. Zupa meksykańska to w sumie chili con carne z większą ilością płynu. Wyszła sympatycznie. I jedna uwaga: nie pomijajcie świeżej kolendry, dla mnie to podstawa kuchni meksykańskiej. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego(...)razem z zalewą), a także pomidory w puszce. Całość doprawiamy wszystkimi przyprawami i gotujemy około 30 minut (pod przykryciem) na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy porwane liście kolendry. Artykuł Zupa meksykańska pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Minestrone z bobem 52

Parę dni temu zapytałam My na jakie zupy ma ochotę. Mięsożerny powiedział, że może zrobiłabym minestrone z bobem. No to zrobiłam, co za problem? Powoli zaczynam wracać do gotowania większej ilości zup, od września mam na nie zawsze większy chcieizm. Minestrone wyszła (jak zawsze) bardzo treściwa, aromatyczna, konkretna. Zwykle dodaje się do niej fasolę, tym razem w garnku wylądował mój(...)pokrojone w kostkę pomidory, znowu gotujemy 10 minut. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy. Uduszone warzywa zalewamy bulionem, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy obrany bób, zagotowujemy. Zupę podajemy z makaronem, poszatkowaną bazylią i startym serem. Artykuł Minestrone z bobem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą 59

wakacjach. Inna sprawa, że zostałam przez brata obdarowana mini blenderem, więc cwaniaczę. Zabrałam malucha na wakacje i będę to robiła co roku. Dzięki niemu zrobiłam nie tylko tytułową zupę, ale także pesto do niej. Podstawą zupy jest mój poprzedni przepis na pomidorówkę . Zmieniłam jednak ryż na makaron, dodałam dwa inne składniki i wyszła gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą. Zjedliśmy(...)wlewamy wodę i passatę, dorzucamy liść i ziele, gotujemy pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie gotujemy makaron al dente, przelewamy go zimną wodą, odstawiamy. Po 15 minutach gotowania zupy, wyjmujemy z niej liść i ziele, całość miksujemy na gładki krem. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy cukier, zagotowujemy. Podajemy z makaronem, plastrami mozzarelli i pesto. Całość

Kardamonovy
Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami 66

Przed chwilą np. zjedliśmy ciasto z burakami (przepis może niedługo opublikuję), wcześniej było carpaccio i zakwas. Ale wracając do tytułowego przepisu… barszcz czerwony to jedna z naszych ulubionych zup i powiem nieskromnie, że wychodzi mi naprawdę dobrze. Przedwczoraj zrobiłam dla odmiany barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami przepiórczymi. I znowu wyszedł świetnie. Myślę, że tym razem jednak to zasługa(...)minuty, przelewamy je zimną wodą i odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w średnią – wszystko smażymy na oleju na średnim ogniu, około 5 minut, następnie dodajemy to do zupy. Doprawiamy octem, solą i pieprzem. Wszystko chwilę gotujemy. Zupę wyłączamy i dodajemy do niej śmietanę. Podajemy z ugotowanymi jajkami i poszatkowaną natką pietruszki. Artykuł Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami

Kardamonovy
Dodatki do barszczu – 3 ciekawe sposoby podania 76

ciekawe sposoby podania Mój dzisiejszy wpis ma mieć za zadanie zainspirować Was do przygotowania świątecznego menu. Wiele osób to tradycjonaliści dla których czysty barszcz czerwony z uszkami to jedyna zupa, która może pojawić się na wigilijnej kolacji, no i świetnie Dostaję też czasem pytania od osób, które poszukują ciekawych, nowych rozwiązań, jak podać to czy tamto danie w innej odsłonie(...)Barszczu Czerwonym na wywarze warzywnym ze Schroniska Smaku (bardzo dobry smak i bardzo dobry skład). Sama zaś skupiłam się na przygotowaniu ciekawych, niebanalnych dodatków z którymi można podać tą zupę w nowej, efektownej odsłonie – tak by mód samemu postawić „kropkę nad i” w przygotowaniu wigilijnej zupy. 1 sposób podania – Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym, smażoną brukselką

Dorota Smakuje
Grochówka wojskowa 123

mojej wersji. Zupy z grochem lub fasolą zazwyczaj robię w okresie jesienno-zimowym. Ale gotuję je na samym wywarze z grochu lub fasoli, a nie na tłustym mięsie. Smakują równie dobrze i nie są bardzo tłuste. Zapraszam po przepis na grochówkę wojskową z ziemniaczkami ;-)  Składniki: 1 szklanka łuskanego grochu (połówki) 1 cebula 2 marchewki 4-5 niedużych ziemniaków liść(...)niewielkiej ilości oleju, po czym dodać pokrojoną marchewkę, całość chwilkę dusić, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze chwilę całość dusić. Warzywa z patelni wrzucić do gotującej się zupy. Dodać też kminek. Gotować, aż warzywa będą miękkie.  4. W międzyczasie kiełbasę dowolnie pokroić, podsmażyć na patelni, a potem dorzucić do zupy. Chwilkę gotować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie suszonym

Kuchnia domowa Ani
Rosół z kwaśną śmietaną 76

Rosół z kwaśną śmietaną czyli Ciorba radauteana Rosół z kwaśną śmietaną lub może zupa z kwaśnej śmietany – Ciorba radauteana – powstała w 1979 roku w mieście – Radauti – a jej twórczynią była – Cornelia Dumitrescu – mistrzyni kulinarna.  Dla wyjaśnienia ten rosół lub też zupa powstała jako alternatywa dla innej zupy – Ciorba de burta

RafalCook
Kapuśniak z kaszą jęczmienną 66

Kapuśniak z kaszą jęczmienną to zupa, która od zawsze gościła w moim rodzinnym domu na Mazowszu. Jako mały brzdąc znałem doskonale jej smak i aromat, który roznosił się po domu podczas gotowania. Witał mnie również często, kiedy wracałem ze szkoły. To była bez wątpienia jedna z najczęściej gotowanych przez mamę zup. Niewątpliwą zaletą tego kapuśniaku była zapewne ekonomiczność przygotowania(...)ludziom nie żyło się zbyt dostatnio. Kapuśniak z kaszą jęczmienną był więc gotowany często na skórze ze słoniny lub boczku. Zdarzało się „od wielkiego dzwonu”, że w zupie pływało żeberko. Na pewno nie brakowało jednego.. kiszonej kapusty :). Kapuśniak podawany był zawsze z gotowanymi i okraszonymi ziemniakami. Dzisiejszy przepis nie jest jednak tak ekstremalny i kapuśniak będziemy gotować

Kuchnia Na Wypasie
Zupa rybna 60

Pożywna zupa rybna to fajny pomysł na obiad. Jak ją przygotować? Oto łatwy przepis, który zachwyci całą rodzinę. Składniki: 1,5 kg mieszanki warzyw z mintajem (mrożone Frosta) 4 litry wody puszka mleczka kokosowego garść ziaren ziela angielskiego pieprz dwie garści posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Do wrzącej wody wrzucić mieszankę warzyw z rybą, dosypać ziela angielskiego. Gotować dwadzieścia minut(...)ostatnie 5 wlać mleczko kokosowe i wrzucić garść pietruszki. Świeżą pietruszką i pieprzem posypać zupę na talerzu. Autor przepisu: Beata Kiecana Artykuł Zupa rybna pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Zupa gołąbkowa 71

Pyszna zupa inspirowana gołąbkami. Zawiera w sobie wszystko to, co najlepsze w gołąbkach. Składniki: mięso mielone (0.5kg) cebula (2) marchewka (3) kapusta włoska (1 mała główka) pomidory w puszce (2) ryż (100g) papryka w proszku liście laurowe ziele angielskie olej sól oraz pieprz Sposób przygotowania: Mięso razem z cebulą przesmażyć na oleju, dodać posiekaną kapustę oraz startą marchewkę(...)kostką rosołową) zagotować, doprawić solą i pieprzem, dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, następnie gotować wszystko pod przykryciem ok. 30 minut aż kapusta zmięknie, a ryż rozpadnie się, nadając zupie odpowiednią konsystencję. Autor przepisu: Roksana Englert Artykuł Zupa gołąbkowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Zupa brokułowa 77

Fantastyczna szybka zupa. Nie raz jeszcze pojawi się na naszym stole. Przepis podaję z moimi zmianami. Składniki: 1 brokuł 1 cebula 1 marchewka 3 duże ziemniaki 100 g serka topionego (śmietankowego lub ziołowego) 2 łyżki oleju 1 łyżeczka masła 1/4 szklanki śmietanki 30% 2-2,5 litra gorącego bulionu lub wody (u mnie woda) sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie(...)dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. 2. W międzyczasie brokuł podzielić na różyczki, opłukać pod bieżącą wodą. Dodać do gotującej się zupy. Gotować ok 5 minut bez przykrycia. Dodać rozdrobniony serek topiony, wymieszać do rozpuszczenia, po czym dodać śmietanę zaprawioną chochelką gorącej zupy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać zieleninę

Kuchnia domowa Ani
Zupa krem z cukinii i szparagów z dodatkiem szpinaku, rzodkiewki i karmelizowanej cebuli dymki. Kuchnia zero waste 72

Jeśli tak jak ja kochacie zupy, to koniecznie spróbujcie mojej dzisiejszej propozycji. Pomysł na nią zrodził się nie tyle z oszczędności, co raczej z gotowania w stylu zero waste, gdyż nie znoszę marnowania żywności. W lodówce miałam jedną cukinię, niecały pęczek zielonych szparagów, garść szpinaku, kilka rzodkiewek, oraz cebulę dymkę ze szczypiorem. Oto przepis n a pyszną i zdrową zupę(...)patelni z obu stron po jednej minucie. Wyjęłam kilka główek szparagów a resztę warzyw zmiksowałam, doprawiłam do smaku i rozlałam na talerze. Rzodkiewkę pokroiłam na plasterki i dodałam do zupy. Talerz udekorowałam główkami szparagów, karmelizowaną cebulką i posypałam mieszanką ziół. Smacznego

Kasia i jej kobiecy świat
Zalewajka tuszowska – kuchnia podkarpacka 77

Zalewajka tuszowska – kuchnia podkarpacka Zalewajka to rodzaj prostej tradycyjnej zupy gotowanej na Podkarpaciu od pokoleń. Charakterystyczny jest jej kwaśny smak, gładka, kremowa konsystencja i dodatek ziemniaków. Do ugotowania zalewajki wykorzystuje się wodę z kiszonych ogórków, kwas kapuściany (nazywana bywa kwasówką) albo zakwas na biały barszcz. Zupa zagęszczona jest zwykle śmietaną, a czasem dodatkowo żółtkiem. Bywa, że smak zalewajki urozmaicony jest(...)wrzenia. Zalewajkę zaprawiamy śmietaną pilnując, żeby się nie zważyła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Okraszamy usmażonymi skwarkami z kiełbasy albo boczku. Zalewajka tuszowska – kuchnia podkarpacka Więcej podkarpackich zup znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA a tam między innymi przepisy na:     Zalewajka ogórkowa z Brzostka   Zalewajka ogórkowa z Glinika Średniego Kwasówka grzybowa zrejonu Dorzecza Wisłoka

Trzeci talerz
zupa grochowa 117

Domowa grochówka rozgrzewa i syci, a jej przygotowanie zabiera tylko chwilę i zapewniam Was, że nie wymaga żadnych wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Doskonała zupa na jesienno - zimowe chłody.   składniki: 1/2 kg łuskanego grochu 2 litry wody 1/2 kg ziemniaków 500 g wędzonej kiełbasy 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 duży liść laurowy 6 kulek ziela angielskiego(...)gotującego się grochu. Cebulę drobno siekam i podsmażam na niewielkiej ilości oleju, zeszkloną wrzucam do garnka z grochem i ziemniakami. Kiełbasę kroję w półplasterki, podsmażam i również dodaję do zupy. Całość doprawiam solą, pieprzem i majerankiem, gotuję około 30 minut. Po tym czasie zupa grochowa jest gotowa do jedzenia, jednak najlepiej smakuje następnego dnia

babka w formie