zupa - 38908 przepisów (strona:660/2594)

Rozgrzewająca zupa z zieloną soczewicą 76

Dziś zapraszam Was na pyszną, treściwą zupę z soczewicy zielonej. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, idealna na dzisiejszy mroźny dzień. Do zupy użyłam zielonej soczewicy Bio POLSKIE MŁYNY.  Produkt jest niedostępne w markecie, ale możecie go  zamówić na stronie sklepu internetowego . Tam również znajdziecie inne znakomite produkty. Polecam! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 szklanka   zielonej

magiczna kuchnia Kasi
Wegański ramen grzybowy 70

Magda Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, to na pewno nie jest Wam obcy ramen, czyli esencjonalny bulion podawany z masą dodatków. Jest to w sumie jedna z najbardziej sycących zup jakie znam, ilość dodatków czasem sprawia, że się zastawiam czy jem zupę z wkładką czy wkładkę z zupą Oczywiście nie muszę zachwalać tych restauracyjnych, bogatych w aromat i takie dodatki

Smaczna Strona
Zimowa zupa z ciecierzyca i fasolka 60

Jeśli nie macie pomysłu na zupę a zmęczeni jesteście w kółko rosołem, pomidorową czy ogórkową to polecam wykorzystać mrożonki i np puszki warzyw strączkowych i przygotować zupę we wschodnim klimacie, aromatyczną i rozgrzewającą. Dzięki dodatkowi przypraw nudna zupa jarzynowa nabierze całkiem innego charakteru. Możecie użyć dowolnych warzyw, akurat takich jakie macie zamrożone, u mnie to była mieszanka fasolki szparagowej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa jarzynowa z mrożonki. 99

Dziś zapraszam na pyszną zupę. Po sezonie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych  warzyw z pomącą przyjdą nam mrożonki. Do tej zupy wykorzystałam  właśnie warzywa mrożone. Wybrałam mieszankę wiosenną.  Taka zupkę przygotujecie łatwo i szybko. Jest pyszna i zdrowa.  Składniki: 3 skrzydełka z kurczaka 2 litry wody 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 średnie(...)pokrojone w kostkę ziemniaki.  Gotować kolejne 5 minut. Następnie dodać zamrożone warzywa. Wsypać sól i pieprz.  Ja sypię na oko. Później doprawiam jeszcze, tyle ile potrzeba.  Zupę gotować jeszcze 15-20 minut. Po tym czasie dodać śmietankę, lubczyk, koperek i zieloną pietruszkę. Przyprawić solą i pieprzem według swojego smaku

Agusiowe smakołyki
Pikantna zupa paprykowa 66

Rozgrzewająca zupa paprykowa ostra. Idealna na zimowy obiad. Zrobiłam ją z piersią  z kurczaka i dodałam liście szpinaku które mi zalegały w lodówce. Wyszło pyszne, lekkie rozgrzewające danie.               1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 kawałek por biała część 2 papryki czerwone 1 papryczka chili 2 marchewki 100 g szpinaku świeżego sól(...)przesmażam cebulę i por, dodaję marchewkę, paprykę, chili i chwilę smażę całość. Wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut. Przesmażam kurczaka na patelni osobno. Dodaję do zupy pod koniec gotowania. Wlewam mleczko kokosowe, i chwilę jeszcze gotuję. Na końcu dodaję liście szpinaku, mieszam i już nie gotuję zupy. Szpinak zwiędnie od razu. Doprawiam według uznania jeszcze

wesoła kuchnia
ZUPA BURACZKOWA, BARSZCZ CZERWONY 82

Pyszna i błyskawiczna zupa buraczkowa, to idealna alternatywa dla czasochłonnego barszczu. U nas zyskała ona swych stałych wielbicieli. Dodatkowo jest zupą dietetyczną, u nas bez dodatku śmietany i bez glutenu. Dla zupoholików, to pyszna dodatkowa, dzienna porcja warzyw  Dla wzbogacenia smaku warto wykorzystać bulion od parzenia wędzonej szynki (jak u mnie) lub dodać podsmażony boczek.  Inspiracją był przepis(...)praskę ząbki czosnku, ocet winny, sok z cytryny, pieprz, cukier (do smaku), śmietanę jeśli dajemy i gotujemy jeszcze 5 minut. Ja dodałam tylko zakwas z buraków, po dodaniu już zupy nie gotowałam. Podajemy z purre z ziemniaków ze skwarkami lub z pasztecikami z pieczarkami, lub sam. smacznego

Smaczne Zdrowe
pomidorowa zupa z pulpetami, makaronem,parmezanem... 57

litr, papryka ostra 1 łyżeczka, makaron świderki suchy 2 szklanki, sól ziołowa 1 łyżka, parmezan starty - ile potrzeba Obraną włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu ( rozdrobniona włoszczyzna jest zjedzona w zupie zwłaszcza przez dzieci ) wsypać do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, wsypać sól ziołową i gotować z 14 minut na średnim ogniu. Mielone z drobiu wyrobić(...)kleistą masę z pokrojoną cebulą, jajkiem, pieprzem mielonym kucharkiem, kaszą manną, formować nie duże pulpety zwilżonymi dłońmi, obtaczać w mące i wkładać do gotującej się zupy. Wlać sok pomidorowy, zagotować, wsypać makaron świderki, paprykę ostrą i gotować z 10 minut, na talerzu posypać parmezanem - bardzo szybka, łatwa, smaczna, sycąca, pożywna zupa pomidorowa z pulpetami, makaronem, parmezanem...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa z białej kapusty z czerwoną soczewicą 62

uwielbiam zupy. Więc polecam Wam taką. Jeśli nie dodacie kurczaka będzie wegetariańska. I też pyszna.              Składniki:       4 łyżki czerwonej soczewicy   1/2 główki białej kapusty   3 ziemniaki   cebula   pojedyncza pierś z kurczaka   6 suszonych pomidorów z zalewy   marchewka   puszka pomidorów krojonych   litr wody(...)puszki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, dusiłem około 10 minut. Dolałem wodę i resztę składników oprócz kurczaka. Kurczaka pokroiłem w kostkę , podsmażyłem na reszcie masła na patelni, dodałem do zupy i gotowałem około 12 minut. Doprawiłem przyprawami, dodałem posiekany koperek. Zupę gotowałem do miękkości składników

R'n'G Kitchen
Grochówka 56

Grochówka Holenderska czyli Snert Grochówka, grochowa, zupa z groszku czy grochu, jest znana w różnych wariatach na całym świecie. Dla wyjaśnienia groszek to młode, zielone, niedojrzałe ziarno grochu. Bezsprzecznie groch jest uprawiany od wieków, Grecy i Rzymianie uprawiali groch już między 500-400 r. p.n.e. Arystofanes w swojej starożytnej komedia – The Birds – wspomina o zupie na bazie(...)łyżwach, a wzdłuż brzegów stoją chatki serwująca miskę gorącej i pożywnej grochówki.  Będą w Holandii z pewnością znajdziesz drugą nazwę grochówki – erwtensope – co dosłownie oznacza – zupę grochową -. Snert natomiast pochodzi od starego Holenderskiego słowa – snirten – czyli – wyśmienita kuchnia-.  Na zakończenie, niech słowo Snirten, będzie puentą moje przydługiej wypowiedzi.  Życzę

RafalCook
Azjatycki rosół z grzybami i makaronem 54

Ponieważ uwielbiam grzyby oraz orientalne smaki, jedna z moich ulubionych zup musiała je w sobie połączyć – a ja musiałam się podzielić jej nieskomplikowaną recepturą. Porcja rosołu, makaron oraz jędrne i mięsiste grzyby, dzięki aromatycznym przyprawom zamieniają się tu w odżywcze oraz pełne smaku danie – bo w prostocie siła, a najwięcej sił czerpie się często z najprostszych pokarmów Azjatycki rosół uzyska(...)się, gotując ten tradycyjny z dużą ilością orientalnych przypraw.  To szybki i praktyczny sposób na wykorzystanie resztek przygotowanej już zupy. Jeśli wiem, że będę miała niewiele czasu na przygotowanie posiłku, rosół z przyprawami gotuję z wyprzedzeniem, gorący przelewam do wyparzonego słoika, a po zamknięciu i wystudzeniu przechowuję do kilku dni w lodówce. Później wystarczy jedynie rosół podgrzać, doprawić sosem

Even Better Food
Zupa buraczkowa 64

Zupa buraczkowa to smaczna propozycja na obiad. Prosta do zrobienia, pyszna i rozgrzewająca zupa o pięknym, czerwonym kolorze. Składniki oraz sposób przygotowania: Buraczki na parze, lub gotowane w mundurkach starkować odstawić na bok. Włoszczyznę, ziemniaki pokroić w kostkę zalać zimną wodą dodać jarzynkę lub sól, ziele angielskie i liść laurowy, trzy łyżki smalcu gęsięgo, dwa ząbki czosnku, dwa grzybki suszone(...)Gotować do miękkości warzyw włożyć starkowane buraczki, dodać dwie łyżki octu, jedną łyżkę przecieru pomidorowego, cukier, sól i pieprz do smaku śmietana, koperek. Autor przepisu: Katarzyna Kulbicka Artykuł Zupa buraczkowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Rozgrzewająca zupa-krem z pieczonych marchewek 79

razu myślę o rosole, ewentualnie zielonym groszku. Chociaż, na codzień nie żałujemy sobie również marchewki w surowej formie, jako chrupiącej przekąski między posiłkami. Jednak ostatnio, nasze podniebienia skradła zupa-krem z … The post Rozgrzewająca zupa-krem z pieczonych marchewek appeared first on FitSweet

Fitsweet.me
Kremowa zupa fasolowa 36

jeszcze trzeba dosypać. Moja fasolowa nie smakuje niestety jak babcina, ale jest dobrze doprawiona majerankiem. Nie miałam żadnych obaw, dotyczących tego przepisu. Od razu wiedziałam, że to będzie to. Zupa jest bardzo kremowa, sycąca i konkretna. Składniki są klasyczne, nie ma udziwnień i niepotrzebnych dodatków. Idealnie pasują do niej grzanki krótko smażone na oliwie. Składniki: 200 g suchej fasoli(...)liście laurowe, majeranek, chwilę gotujemy na małym ogniu. Całość miksujemy blenderem (wcześniej wyciągamy ziele i liście laurowe, nie będą nam potrzebne) na gładki krem, na wszelki wypadek można przetrzeć zupę przez gęste sito. Wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy jogurt (śmietanę), chwilę podgrzewamy (nie gotujemy). Fasolową podajemy w miskach, z dodatkiem ulubionej kiełbasy. Artykuł Kremowa zupa fasolowa pochodzi z serwisu

Kardamonovy