łyżki masła, gotować 25 minut. Dodać paprykę ostrą, kucharka, pieprz ziołowy, wlać mleko i tylko zagotować, zdjąć z ognia. Makaron ugotować w osolonej wodzie i podawać z zupą - bardzo lekka, mało kaloryczna zupa kalafiorowa na maśle z makaronem, zupa jest idealna na upały bo smakuje również w temperaturze pokojowej, nie trzeba jej podawać ciepłej........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięznajdzie się jeszcze osoba, która jeszcze nigdy nie przyrządziła czegoś z dyni? Jeśli tak, to koniecznie niech to nadrobi gotując wspaniałą zupę krem z dyni! Wydaje mi się, że to najbardziej podstawowy przepis z jej wykorzystaniem, o tyle fajny, że zawsze polecam go na „przełamanie lodów”, by oswoić się z tym warzywem. Oswoić pod względem smaku i samej obróbki dyni(...)Dzisiejszy przepis to idealny przykład, że minimum składników = maksimum smaku. Ponadto, zupa jest bardzo sycąca i śmiało może stanowić samodzielny posiłek. Przekonajcie się sami! Przepis na 4 porcje, jedna to ok. 290kcal, B: 4g, T: 24g, W: 13,8g. Składniki: – 750g dyni Hokkaido, wydrążonej i obranej – 400ml mleczka kokosowego – 100-200ml wody – 1 cebula – 20g oleju kokosowego – 20g imbiru
Be Fit Be StrongWiosenna zupa z kalarepy jest bardzo prosta do przygotowania, przepyszna w smaku i bardzo zdrowa. U nas obowiązkowy punkt w wiosenno - letnim menu. 3 porcje 1 litr delikatnego bulionu lub rosołu 2 duże kalarepy 2 większe marchewki 3 ziemniaki sól pieprz opcjonalnie wegeta 1/4 szklanki słodkiej śmietanki koperek 1 łyżka masła Kalarepę, ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy(...)smażymy około 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie wlewamy bulion lub rosół i całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Jedną chochelkę zupy miksujemy wraz ze śmietanką na gładki krem i wlewamy do zupy. Na koniec dodajemy posiekaną sporą ilość koperku . Całość zagotowujemy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze na małym ogniu
Andzia PichciBarszcz ogórkowy z bobem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Drohobyczka, gmina Dubiecko Podkarpackie gospodynie gotują zupy, o jakich nie śnili nawet najbardziej kreatywni profesjonalni kucharze. Tym razem zapraszam na barszcz ogórkowy z bobem – zupę ugotowaną na wodzie z ogórków kiszonych, podbitą mąką i śmietaną, podawaną z ugotowanym bobem. O ile biały barszcz na ogórczance w naszym regionie jest dobrze znany, o tyle(...)mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Na talerz nakładamy ugotowany bób i zalewamy go gorącym barszczem. Barszcz ogórkowy z bobem – kuchnia podkarpacka Więcej regionalnych zup znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam
Trzeci talerzzupę możesz przygotować od podstaw lub wykorzystać rosół, który już masz. Jest nie tylko pyszna, ale też wzmacnia, dlatego świetnie sprawdza się przy przeziębieniu albo gdy trzeba wrócić do formy po zakrapianej imprezie. Przepis na chiński rosołek jajeczny Składniki: Około 500 ml domowego rosołu przygotowanego na przykład według tego przepisu Około 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku Płaska(...)Pastę dodaj do gotującego się rosołu, wymieszaj, gotuj 2 minuty. Mąkę wymieszaj z 1/4 szklanki wody, wlej do rosołu, cały czas mieszając – nabierze konsystencji charakterystycznej dla wielu azjatyckich zup. Jajka roztrzep w miseczce, powoli wlej do gotującego się rosołu (nie mieszaj), poczekaj pół minuty, następnie delikatnie wymieszaj. Jeśli trzeba, zupę dopraw sosem sojowym, od razu podawaj z dodatkiem szczypiorku
Kulinarna PolskaGeneralnie uwielbiam zupy 😍 Wszystkie! Nie jestem jednak amatorem zup-kremów. Tak mam od zawsze ... 😉 Nie widzę celowości miksowania pięknych, ugotowanych warzyw na papkę. No i nie lubię zimnych zup typu chłodnik. Wyjątkiem jest tutaj chłodnik z buraków czy botwiny. To jedyny chłodnik, który toleruję i wcinam, aż mi się uszy trzęsą 😁 Zapraszam dziś wszystkich na pyszny chłodnik z botwiną
Walijskie PichcenieKremowa zupa pomidorowa , pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu zupa/chłodnik, według przepisu Davida Gaboriaud. Przygotowaliśmy ją podczas warsztatów z sokami marki Fortuna Bio . 600 ml soku pomidorowego (100% tłoczony pomidor Fortuna Bio), 2 pomidory malinowe, 1 papryka czerwona pieczona i marynowana w oliwie , 1 mozzarella, 2 – 3 kromki ciabatty, oliwa z oliwek, sól, pieprz, 1 – 2 ząbki czosnku, Pomidory(...)się ładnie zrumienić, nie przypalić. Paprykę pokroić w paski. Mozzarellę porwać na kawałki. Pieczone pomidory zmiksować na gładką masę z sokiem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać zupę do miseczki, dodać kawałki mozzarelli, paski papryki pieczonej i grzanki z ciabatty. Udekorować listkami bazylii. Zupę można podawać na zimno jako chłodnik, wówczas należy ją schłodzić, lub na ciepło podgrzewając
królestwo garówgotującego się rosołu dodali kilka gałązek bluszczyku kurdybanku dla zdrowia i urody Pokazywałam wam ostatnio rosół z pokrzywą, dziś czas na kolejne dzikie zioło, które lubię dorzucać do zup. Bluszczyk ma specyficzny zapach i smak, trochę jak oregano. Bardzo delikatnie, wręcz nieznacznie aromatyzuje zupy, ten rosół naprawdę fajnie smakuje. Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) należy do tej samej rodziny co macierzanka(...)maja do końca lata. Surowcem leczniczym jest cała roślina. Bluszczyk kurdybanek jest jednym z najstarszych polskich ziół, jego pozostałości odkryto podczas prac archeologicznych w Biskupinie. Chętnie nim przyprawiano zupy i inne potrawy, którym nadawał przyjemny lekko ziołowy aromat. Bluszczyk kurdybanek jest ziołem poprawiającym odporność, wzmacniającym cały organizm i dodającym sił. Oczyszcza wątrobę i nerki, poprawia pracę serca wycisza i tonizuje
Dorota SmakujeKrupnik z szybkowaru Szybciej się nie da! Zupa gotuje się praktycznie sama plus pięć minut na obieranie i krojenie warzyw. Lekka a przy tym sycąca zupa warzywna. Kilka prostych składników i można ugotować smaczne danie. Bazą jest cebula i oliwa plus seler i ziemniaki a także kasza i soczewica by było bardziej treściwie i różnorodnie. To gotujemy. Do tego przyprawy(...)mnie pieprz czarny świeżo mielony, sól himalajska, czosnek granulowany oraz natka pietruszki. Naprawdę smaczna ta zupa, cała rodzinka jadła a nie jest to u nas takie oczywiste Polecam! PRZEPIS NA KRUPNIK Z SZYBKOWARU Składniki: 2 duże cebule 5 łyżek oleju 3 litry wody 10 szt ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 łyżki suchej soczewicy 1 szkl kaszy jęczmiennej drobnej sól
Dorota SmakujeEkspresowa zupa wiosenna szparagowa z groszkiem. Wersja wegańska z fetą vege z oleju kokosowego. Podałam ją z chrupiącymi pistacjami. Czy może być coś lepszego i lekkiego na obiad sezonowy. 200 g groszku mrożonego 1 pęczek szparagów zielonych 1 por biała część 2 ziemniaki 1 cebula 1 kawałek korzenia selera sól,pieprz 50 g sera feta(...)główek.Końcówki szparagów jak jest potrzeba obieram. Wlewam dwa litry wody i gotuję do miękkości. Na końcu wrzucam główki szparagów i gotuję jeszcze trzy minuty. Potem wyjmuję je zupy. Zupę miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, bazylią świeżą. Podaję z główkami szparagów, serem feta pokrojonym,i pistacjami posiekanymi. Skrapiam oliwą bazyliową
wesoła kuchniaDziś mam dla Was jeden z moich ulubionych przepisów na szybką i pożywną zupę. Zawsze lubię mieć pod ręką szybkie w wykonaniu przepisy, ponieważ często się gdzieś spieszę. Dlatego polecam Wam zapisać sobie ten przepis na później, z pewnością się przyda. Składa się on z zaledwie 6 składników, w tym z 4 warzyw. Czyż nie brzmi to cudnie? Jeżeli zupa(...)pomidory, cebulę, sól i pieprz, gotujemy 8 min/100°C/obr. 2 , następnie miksujemy 40 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. 3. Dodajemy wodę, gotujemy 6 min/100°C/obr. 2 . Smacznego! Artykuł Zupa krem z pomidorów – szybka pomidorowa FIT pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongWiosenna zupa szczawiowa, która przypomina mi moje dzieciństwo. Jest to taka sezonowa zupa i najlepsza ze świeżym szczawiem z ogródka. Podałam ją z chipsami z rzodkiewki. 1 cebula 1 por biała część 2 ziemniaki 1 marchewka 1 kawałek korzenia selera 3 garście szczawiu 1/2 pęczka rzodkiewek 100 ml śmietany 30 % masło klarowane koperek, natka pietruszki sól, pieprz(...)czasie myję, osuszam, kroję. Przesmażam na patelni na odrobinie masła. Pod koniec gotowania warzywa dodaję szczaw, i jeszcze chwilę gotuję. Wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem, posypuję natką, koperkiem. Zupę podaję z przesmażonymi na maśle, pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami i jajkiem
wesoła kuchniabiałych szparagów najczęściej przygotowujemy zupę krem. Nie wszyscy przepadają jednak za zmiksowaną papką. Proponuję wiosenną zupę z młodymi ziemniakami i białymi szparagami, tym razem pokrojonymi w plasterki. Delikatna w smaku, pachnąca szparagami i szybka do przygotowania, w wydaniu wegetriańskim. Zamiast zagęszczać zupę mąką dodałam trochę makaronu. Polecam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatnio warzywne zupy wiodą prym w mojej kuchni, szczególną uwagę przykuwają kremy. Są treściwe, pożywne, a ich aromat unosi się po całym domu, zachęcając do degustacji. Zapraszam do skosztowania kremowej cukinii z dodatkiem pasty curry, która dzięki dodaniu mleka kokosowego, nadaje zupie pazura. <AG> Składniki: 400 g cukinii(...)kroimy na małe kawałki, dusimy na rozgrzanym oleju z dodatkiem pasty curry. Całość zalewamy wrzątkiem (około 1,2 litra), gotujemy kwadrans, lekko studzimy, dodajemy mleko i miksujemy na gładko. Zupę przecieramy przez drobne sito, podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchen