zupa - 39132 przepisów (strona:653/2609)

Zupa egipska z kurczakiem i gęstym jogurtem 41

Zupa na bazie wywaru z kurczaka z dodatkiem pora, szpinaku mięsa z kurczaka i ryżu zabielona na koniec jogurtem. ZUPA EGIPSKA Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI 500 gramów podudzi, udek lub ćwiartek z kurczaka; jarzyna do rosołu; 500 gramów liści świeżego szpinaku; 400 gramowy kubek gęstego jogurtu typu greckiego; 100 gramów białego ryżu; 1 cebula; 3 ząbki... Artykuł Zupa egipska z kurczakiem

Kuchnia Tomka
Zupa fasolowa Jokai prosto z Węgier 44

Zupa fasolowa na golonce wędzonej z dodatkiem warzyw korzeniowych oraz kiełbasy paprykowanej. ZUPA FASOLOWA JOKAI SKŁADNIKI golonko wędzone o wadze do 1,5 kilograma; 300 gramów drobnej, suszonej fasolki; 150 gramów węgierskiej kiełbasy paprykowanej; 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 2 marchewki; 2-3 pietruszki; kawałek selera; liście laurowe, ziele angielskie; smalec wieprzowy (najlepiej z mangalicy); mielona... Artykuł Zupa fasolowa

Kuchnia Tomka
Węgierska zupa z zielonego groszku 38

Zupa jarzynowa z dodatkiem odrobiny smalcu oraz skwarek i słodkiej, mielonej papryki. ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU SKŁADNIKI 450 gramów mrożonego zielonego groszku; marchewka (lub dwie małe); cebula; główka czosnku; kawałek selera; 1 pietruszka; słodka mielona papryka; natka pietruszki; 2 łyżki smalcu i/lub trochę słoniny i/lub boczku; 1 wiejskie jajko; mąka pszenna; ostra węgierska pasta paprykowa;... Artykuł Węgierska zupa z zielonego

Kuchnia Tomka
Zupa na cielęcinie warzywami wypełniona 38

Zupa jarzynowa przygotowana na giczy cielęcej z dodatkiem brokuła i startych warzyw na koniec zabielona śmietaną. ZUPA NA CIELĘCINIE SKŁADNIKI gicz cielęca o wadze 1,5 kilograma; 1 noga cielęca (kości); jarzyna, jak do rosołu; 1 brokuł; 1 żółta cukinia; 3-4 ziemniaki; natka pietruszki; pęczek koperku; 2 czerwone papryczki chilli; ziele angielskie; liście laurowe; gęsta kwaśna... Artykuł Zupa

Kuchnia Tomka
Zupa cebulowa prawdziwy przepis francuski 78

Zupa przyrządzana na bazie mocnego bulionu wołowego z dodatkiem mocno wysmażonej sporej ilości cebuli. ZUPA CEBULOWA SKŁADNIKI nawet 2 litry mocnego, domowego wywaru wołowego; 1 kilogram cebuli; 130 gramów masła; 250 ml białego wytrawnego wina; weka (bułka paryska, bułka wrocławska); czosnek; ser gruyere lub emmentaler; oliwa z oliwek; cukier; mąka pszenna; sól, pieprz; przepis na... Artykuł Zupa cebulowa prawdziwy przepis

Kuchnia Tomka
Zupa z mamuta z ogromem innych warzyw 36

Zupa jarzynowa z dodatkiem mamuta zbudowana na bazie soffritto czyli długo smażonych cebuli, selerze i marchwi. ZUPA Z MAMUTA SKŁADNIKI 500 gramów zielonego mamuta; 3 duże ziemniaki; 1 spora marchewka; bulwa kopru włoskiego (fenkułu); mały kawałek pora; 1 większa cebula; 1 duża łodyga selera naciowego; 2-3 ząbki czosnku; suszony cząber; suszone zioła prowansalskie; gęsta, kwaśna... Artykuł Zupa z mamuta

Kuchnia Tomka
Azjatycka zupa z kurczakiem 33

Prosta zupa na bazie wywaru z kurczaka z dodatkiem imbiru, fasolki, groszku i dymki podana z kurczakiem w pięciu smakach. AZJATYCKA ZUPA Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI około 1300 ml domowego bulionu drobiowego; kawałek świeżego imbiru wielkości dużego kciuka; 5 garści mrożonego zielonego groszku; 5 garści mrożonej zielonej fasolki szparagowej; 1 czerwona papryczka chilli; dymka; garść mieszanki... Artykuł Azjatycka zupa z kurczakiem

Kuchnia Tomka
Zupa fasolowa rodem z PROWANSJI 37

Zupa fasolowa z białej fasolki gotowana na bazie wędzonego boczku i ryżu z dodatkiem pomidorów i czosnku. ZUPA FASOLOWA Z PROWANSJI SKŁADNIKI 400 gramów suchej białej, drobnej fasolki; 150 gramów surowego, wędzonego boczku; 150 gramów ryżu basmati; 1-2 cebule; puszka pomidorów; 10 ząbków czosnku; 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich; 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki; 3... Artykuł Zupa fasolowa rodem

Kuchnia Tomka
Zupa z kalarepy z pstrągiem wędzonym 35

Zupa z kalarepy z dodatkiem białego wina podawana z wędzonym pstrągiem łososiowym. ZUPA Z KALAREPY SKŁADNIKI 700 ml wywaru warzywnego lub lekkiego drobiowego; dwie duże kalarepki o łącznej wadze około 800 gramów; 100-150 gramów wędzonej ryby; 1 duża cebula; cytryna; kilkanaście czarnych oliwek; natka pietruszki; 150 ml białego, półwytrawnego wina; słodka śmietanka; gałka muszkatołowa; sól,... Artykuł Zupa z kalarepy

Kuchnia Tomka
Zupa fasolowa na żeberkach wędzonych 43

Pyszna zupa fasolowa przygotowana na żeberku wędzonym oraz paprykowanej kiełbasie węgierskiej. ZUPA FASOLOWA NA ŻEBERKACH SKŁADNIKI 500 gramów drobnej, białej suchej fasolki; 400 gramów surowych, wędzonych żeberek wieprzowych; 250 gramów surowej, mocno paprykowanej kiełbasy wieprzowej; puszka pomidorów; 2 łyżeczki suszonego cząbru; 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki; 3 łyżki oliwy extra vergine; 3 łyżki czerwonego octu... Artykuł Zupa fasolowa na żeberkach

Kuchnia Tomka
Zupa krem z kalafiora z serem 37

Aromatyczna zupa krem z kalafiora przyrządzona na wywarze jarzynowym podana z grzankami i chrupiącą szynką. ZUPA KREM Z KALAFIORA SKŁADNIKI 1 kalafior o wadze około 500 gramów; 120 gramów twardego, wędzonego sera żółtego – najlepszy oczywiście oscypek; 80 gramów szynki szwarcwaldzkiej; 2 kromki dobrego, żytniego chleba na zakwasie; 1 litr bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego;... Artykuł Zupa krem z kalafiora

Kuchnia Tomka
ZUPA ZALEWAJKA Z GRZYBAMI 68

Zupa zalewajka z grzybami to danie łódzkiej kuchni regionalnej i właśnie w tym regionie najbardziej popularna.Chociaż niegdyś uważana za danie biedaków, dziś można jej spróbować w najlepszych łódzkich restauracjach. Mogą być również inne grzyby, najlepiej mieszane lub podgrzybki. Zupa powstała na ziemi łódzkiej i z  … The post ZUPA ZALEWAJKA Z GRZYBAMI appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Kartoflanka "wspomnienie Wojtka" 30

Dzisiejsza zupa "powstała" właściwie na zamówienie... Bliska mi osoba poprosiła: "Skoro potrafisz gotować, zrób mi kartoflankę! Tylko nie taką, jakiej przepisów jest pełen internet, czyli na bogato! Chcę doświadczyć tego wyjątkowego smaku z dzieciństwa, zupy mojej mamy!" Zgodziłem się, ale przecież potrzebowałem jakichś wskazówek... Co takiego świadczyło o jej wyjątkowości? Iiiii... usłyszałem : "Nie wiem. Kiedy wracaliśmy ze szkoły na obiad(...)drobno kroimy. Cebulę siekamy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy płaską łyżeczkę soli, gotujemy kwadrans od momentu zawrzenia. Wędlinę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu, dodajemy do zupy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy koperkiem

R'n'G Kitchen
Zupa krem z dyni z imbirem 31

Zupa krem z dyni z nutą imbiru, okraszona oryginalnym styryjskim olejem z pestek dyni i chrupiącymi, prażonymi pestkami dyni. ZUPA KREM Z DYNI SKŁADNIKI 1 dynia piżmowa o wadze 1,5 kilograma; 1 średnia marchewka; 800 ml <<domowy wywar jarzynowy>>; 1 cebula; pół łyżeczki mielonej kurkumy; 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego; pół łyżeczki mielonej, ostrej papryki(...)laska... Artykuł Zupa krem z dyni z imbirem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Zupa z batatów z chorizo i kolendrą 36

ZUPA Z BATATÓW SKŁADNIKI pół litra domowego bulionu warzywnego; 500 gramów batatów; 150 gramów miękkiej kiełbasy chorizo; cebula; marchewka; 2 łodygi selera naciowego; przyprawa curry; ostra papryczka chilli; świeża kolendra; limonka; 1-2 ząbki czosnku; sól, pieprz; przepis na zupę z batatów z chorizo i kolendrą Artykuł Zupa z batatów z chorizo i kolendrą pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka