Zupa powstała na totalnym spontanie według mojego pomysłu inspirowana smakami orientalnymi. Bardzo smaczna ale nie jest to oryginalny przepis na tradycyjne danie orientalne. Spróbujcie bo warto :) Jej dodatkowym atutem jest to że robi się bardzo szybko. około 3-4 porcje 1 pojedynczy filet z kurczaka około 200-250 g mieszanki warzyw chińskich mrożonych 2 -3 łodygi selera naciowego Zioła(...)Przyprawić sosem sojowym i jedną łyżką ziół tajskich. Smażyć chwilkę następnie dodać cebulę i seler naciowy całość jeszcze chwilkę podsmażać ciągle mieszając. Następnie wlać bulion lub rosół dodać ketchup. Zupę doprowadzić do wrzenia następnie dodać mieszankę warzyw chińskich. Całość ponownie zagotować i gotować na małym ogniu 10-15 minut. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody wlać do gotującej się
Andzia PichciDelikatna zupa koperkowa z wyrazistymi w smaku lanymi kluskami z parmezanem. Świetny i szybki sposób na wykorzystanie rosołu z wczoraj :) Zupa około1 litr delikatnego bulionu może być rosół z wczoraj :) 4-5 łyżek posiekanego koperku 50 ml słodkiej śmietanki opcjonalnie marchewka z gotowania bulionu kilka kropel maggi Lane kluski 2 jajka 2 solidne łyżki mąki pszennej(...)lejące. Jeżeli wyjdzie zbyt gęste można dodać 1 łyżkę zimnej wody. Bulion lub rosół zagotować dodać posiekany koperek następnie wolnym strumieniem wlewać ciasto na laną kluskę pilnując aby zupa się cały czas gotowała. Całość gotować jeszcze około 1-2 minuty na małym ogniu. Na koniec wlać słodką śmietankę. Smacznego
Andzia PichciZupa na bulionie z dodatkiem przesmażonego z kminem rzymskim pora oraz z ciecierzycą i chrupiącymi plastrami smażonej kiełbasy chorizo. ZUPA Z POREM SKŁADNIKI 100 gramów pikantnej kiełbasy chorizo; 2 naprawdę duże pory; 250 ml passaty pomidorowej; 240 gramów ciecierzycy z puszki; 1 litr domowego bulionu warzywnego; 100 gramów świeżego szpinaku „baby”; 2 ząbki czosnku; łyżeczka... Artykuł Zupa z porem chorizo
Kuchnia TomkaZupa na wywarze drobiowym z dodatkiem soczewicy i zielonego groszku, a także startych warzyw doprawionych mieloną kolendrą, kminem i kurkumą. ZUPA Z SOCZEWICY Z GROSZKIEM SKŁADNIKI 1,2 litra lekkiego wywaru drobiowego; 3/4 szklanki czerwonej soczewicy; około 150 gramów świeżego zielonego groszku; harrisa, czyli ostra pasta z papryki; mielona kolendra; mielony kmin rzymski; mielona kurkuma; 1... Artykuł Zupa z soczewicy
Kuchnia TomkaZupa jarzynowa na domowym bulionie drobiowym zrobiona na soffritto z dodatkiem mrożonych warzyw. ZUPA MINESTRONE SKŁADNIKI 1,5 litra domowego bulionu drobiowego; paczka mrożonych warzyw; 100 gramów szynki szwarcwaldzkiej; 1 kalarepa; 1 bulwa kopru włoskiego; 2 łodygi selera naciowego; 3 spore ząbki czosnku; 1 duża cebula; 1 duży pomidor; trochę drobnej fasolki z puszki lub słoiczka;... Artykuł Zupa minestrone
Kuchnia TomkaDziś przychodzę z rozgrzewającą i sycącą zupą w indyjskim stylu. Jest idealna na obiad właśnie zimową porą. Ja użyłam zielonej soczewicy, ale można oczywiście dodać czerwoną. Składniki (3-4 porcje): 2 łyżeczki przyprawy indyjskiej w płynie Qulino 250 g. filetu z kurczaka 3 łyżki oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 większej marchewki 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru(...)wodę i wsyp soczewicę. Gotuj przez 12 minut, następnie przełóż do garnka zawartość patelni i gotuj 5 minut. Wlej passatę pomidorową i mleczko kokosowe, gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw zupę sokiem z limonki, solą i pieprzem. Podawaj zupę posypaną świeżą kolendrą. *Post powstał we współpracy reklamowej z Qulino
Delicious PlaceZupa jarzynowa na bazie bulionu warzywnego z dodatkiem fasolki szparagowej, bobu i cukinii doprawiona domowym pesto bazyliowym. ZUPA JARZYNOWA Z PESTO SKŁADNIKI spora garść liści bazylii; garstka parmigiano reggiano; 3 ząbki czosnku; 100 ml oliwy extra vergine; szczypta soli; 1,5 litra domowego bulionu warzywnego; 1 spora żółta cukinia; 2-3 ziemniaki; 300 gramów zielonej fasolki szparagowej;... Artykuł Zupa jarzynowa
Kuchnia TomkaZupa fasolowa na boczku wędzonym z dodatkiem białej fasolki, kiełbasy i ziemniaków. ZUPA FASOLOWA Z WARZYWAMI SKŁADNIKI 500 gramów suchej, drobnej białej fasolki; 500 gramowy kawałek surowego, wędzonego boczku; duża jarzyna, jak do rosołu z kapustą włoską oraz porem; 200 gramów kiełbasy śląskiej; 3 duże ziemniaki; 4 liście laurowe; 6 ziaren ziela angielskiego; 1 łyżeczka... Artykuł Zupa fasolowa z warzywami
Kuchnia TomkaZupa na bulionie domowym dodatkiem krojonych warzyw, chili, imbiru, soczewicy i liści szpinaku doprawiona octem winnym. ZUPA WARZYWNA ZE SZPINAKIEM SKŁADNIKI 1200 ml domowego bulionu drobiowego lub warzywnego; 150 gramów czerwonej soczewicy; marchewka; łodyga selera naciowego; cebula; 1-2 ząbki czosnku; mały kawałek świeżego imbiru; 1 czerwona papryczka chilli; około 10 sztuk pomidorków koktajlowych; 100 gramów... Artykuł Zupa warzywna
Kuchnia TomkaZupa na wywarze jarzynowym z dodatkiem fali mung, czerwonej cebuli i czosnku doprawiona śmietaną. ZUPA Z FASOLI MUNG SKŁADNIKI około 150 gramów suchej fasoli mung; kilka ziemniaków; 1 duża czerwona cebula; 2-3 ząbki czosnku; 1 litr domowego bulionu warzywnego; kminek mielony; kwaśna, gęsta 18% śmietana; mąka; 100 gramów łososia wędzonego na zimno w plastrach; sól,... Artykuł Zupa z fasoli
Kuchnia TomkaZupa na bazie bulionu jarzynowego z dodatkiem cebuli i selera naciowego oraz wielkie pęczki natki pietruszki, szpinaku i rukoli. ZIELONA ZUPA SKŁADNIKI 1,2 litra wywaru warzywnego lub drobiowego; 1 łodyga selera naciowego; 1 cebula; duży pęczek szpinaku; duży pęczek natki pietruszki; dość sporo rukoli; 1-2 łyżki dobrego „zielonego” pesto; 50 gramów sera typu feta; makaron... Artykuł Zielona zupa
Kuchnia TomkaZupa na bazie bulionu drobiowego z dodatkiem fenkuła, startych pomidorów, ciecierzycy oraz ostrej papryczki chipotle. ZUPA POMIDOROWA NA OSTRO SKŁADNIKI 1200 ml domowego wywaru drobiowego lub warzywnego; bulwa kopru włoskiego; 500 ml domowego przecieru z pomidorów; 1 papryczka chipotle w niewielką ilością sosu adobo; 1 puszka ciecierzycy; przyprawa chilli con carne (opcja); limonka; jogurt naturalny;... Artykuł Zupa pomidorowa na ostro
Kuchnia TomkaZupa na wywarze drobiowym z dodatkiem pora przesmażonego na maśle oraz zielonego groszku i soczewicy. ZUPA POROWA Z SOCZEWICĄ SKŁADNIKI około 1,5 litra bulionu drobiowego; 200 gramów zielonej lub brązowej soczewicy; 1 duży por; 1 ząbek czosnku; natka pietruszki; 1 czerwona papryczka chilli; 150 gramów zielonego groszku; cytryna lub limonka. łyżka masła; 1 łyżeczka suszonego... Artykuł Zupa porowa
Kuchnia TomkaZupa jarzynowa z kalafiorem i burakiem liściasty z dodatkiem cienkich wędzonych kiełbasek. ZUPA JARZYNOWA Z FRANKFURTERKAMI SKŁADNIKI 1 litr domowego wywaru jarzynowego lub drobiowego; 4 surowe, mocno wędzone frankfurterki; nieduży kalafior; 1 duży burak liściasty (boćwina, z ang. chard, z niem. mangold); marchewka; pietruszka; czerwona papryczka chilli; gęsta, kwaśna śmietana; pęczek koperku; sól, pieprz; przepis... Artykuł Zupa jarzynowa z frankfurterkami
Kuchnia TomkaZupa z tajskimi przyprawami z dodatkiem kurczaka i mleczka kokosowego oraz galangalu lub imbiru. ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI 600 ml bulionu drobiowego (najlepiej azjatyckiego); 400 ml mleczka kokosowego; 300 gramów piersi z kurczaka; 300 gramów grzybów (najlepiej połowa shitake, połowa pieczarek); liście limonki kaffir; galangal (zamiennie imbir, gdy nie dostaniecie galangalu); 3 łodygi trawy... Artykuł Zupa tajska z kurczakiem
Kuchnia Tomka