zupa - 38908 przepisów (strona:647/2594)

Grochówka z boczkiem i kiełbasą 30

często gotuję zupę fasolową, to grochówkę zrobiłam pierwszy raz i już na pewno wiem, że nie ostatni. Do tej pory kojarzyła mi się z wojskową gochówką serwowaną z dużego kotła, chociaż nigdy jej nie jadłam. Moja wyszła bardzo smaczna, gęsta, sycąca i pachnąca wędzonką. Na drugi dzień była zdecydowanie lepsza, gdy smaki przegryzły się. Tradycyjna, polska zupa grochowa to będzie(...)pokrojoną kiełbasę i po przesmażeniu wrzucić do grochu. Gotować 15 minut. ? Na koniec dorzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotować, aż będą miękkie, mieszając od czasu do czasu. ? Zupę przyprawić pieprzem, papryką i majerankiem. Przed podaniem wymieszać z natką pietruszki

To co kocham
Zupa krem ziemniaczano-serowy 26

Zupa krem tym razem ziemniaczano-serowa, na bazie sera pleśniowego, o smaku lekko czosnkowym. Podawana z grzankami z chleba tostowego o smaku ziół prowansalskich, jest idealna na zimowy obiadek. Nam w zupełności wystarcza jako sycące danie obiadowe. Składniki: ? 6 ziemniaków ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 2 łyżki oliwy ? 200 g sera pleśniowego ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? sól, pieprz do smaku(...)litra wody gorącej, lekko posolić. ? Wrzucić obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę i gotować, aż będą miękkie. ? Dorzucić ser pokrojony w kostkę, zagotować, aż się rozpuści. ? Zmiksować zupę blenderem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką. ? Chleb tostowy pokroić w kostkę, wymieszać z ziołami prowansalskimi i podsmażyć na maśle. – Zupę podawać posypaną gruboziarnistym pieprzem i natką pietruszki z grzankami

To co kocham
Zupa krem z zielonych warzyw 24

Niby zima, a w powietrzu czuć wiosnę, ogarnęła więc mnie tęsknota za nią i za wiosenną zielenią. Stąd też zielona, bardzo dietetyczna zupa krem. Zielona za sprawą brokuła, cukinii, rukoli i bazylii. Aby stała się bardziej treściwa, polecam dodatek łyżki otrąb owsianych na miseczkę zupy. Doskonale prezentuje się z dodatkiem plastra pomidora. Składniki: ? 1 brokuł ? 1 cukinia ? ok. 10 listków(...)oliwie, dodać brokuła i cukinię. ? Całość zalać wodą tak, aby przykryła warzywa, i gotować do miękkości. ? Doprawić solą, pieprzem, dorzucić liście bazylii i rukolę, i już dłużej nie gotować. ? Zupę zmiksować i podawać na ciepło. Można jeść z dodatkiem otrąb lub płatków owsianych

To co kocham
Zupa krem szczawiowo-serowy 18

kamicę nerkową, reumatyzm czy artretyzm. Moja propozycja zupki kremu jest wyważona pod tym względem, bo zawiera serek śmietankowy i jajko. Należy pamiętać, że po dodaniu zbyt wcześnie szczawiu do zupy, pozostałe warzywa pozostaną twarde, dlatego dodajemy go na koniec. Składniki: ? 1 cebula ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? 4 ziemniaki ? 1 serek śmietankowy ok. 250 g ? 4 jajka ugotowane na twardo(...)litra wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. ? Na koniec dodać szczaw pokrojony i przesmażony na 2 łyżkach masła. Gotować ok. 10 minut. ? Zmiksować zupę na gładki krem, dodać serek śmietankowy i wymieszać, aż się rozpuści. ? Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. ? Opcjonalnie jajko posypać zmieloną papryką

To co kocham
Zupa z młodej kapusty na żeberkach 21

dzieciństwie nie przepadałam za zupą z białej kapusty, ani za kapuśniakiem z kiszonej kapusty. Ale do pewnych smaków trzeba dorosnąć i obecnie z przyjemnością zajadam się obiema zupami. Ta jest dość sycąca, bo na żeberkach i u nas podawana jako samodzielny obiad. Ponieważ kolor zupy na kapuście nie napawa dość optymistycznie, to dodałam kurkumy i wyszedł piękny, słoneczny kolor. Składniki

To co kocham
Zupa krem kukurydziana 26

straganach królują ostatnio kolby kukurydzy, nie mogłam się więc im oprzeć. Kolby leżały sobie kilka dni w lodówce z przeznaczeniem na gotowanie, ale potrzeba chwili spowodowała, że powstała kremowa zupa kukurydziana. Żółta, gęsta, gładka i pożywna zupa to propozycja w sam raz na deszczowe letnie dni. Składniki: ? 3 kolby kukurydzy ? 5 ziemniaków ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? 1 cebula ? 2 ząbki(...)Posolić do smaku, dodać pieprz, lubczyk i liście laurowe oraz kurkumę. Gotować 20 minut. ? Po tym czasie dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować jeszcze 30 minut. ? Zmiksować zupę blenderem i dodać śmietankę

To co kocham
Zupa krem dyniowa ze szpinakiem 23

Dynia, dynia, dynia… i następna zupa dyniowa, tym razem zielona, bo ze szpinakiem. Wszystkim smakowała, nawet chłopakom, chociaż myśleli, że jest to zupa z brokułem. Składniki: ? kawałek dyni, ok. 3 szklanek kostki ? 3 marchewki ? cebula, kawałek pora ? 2 garści świeżego szpinaku ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? pęczek zielonej pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki soku(...)smaku. ? Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. ? Pod koniec gotowania wrzucić umyty szpinak i posiekaną pietruszkę. Krótko zagotować. ? Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. ? Na koniec wlać śmietankę. My jedliśmy z kaszą jaglaną

To co kocham
Zupa pieczarkowa z dynią 28

Moje zapasy dyniowe powoli się kończą więc pora, by jak zwykle pojawiła się u nas w kuchni zupa na bazie dyni. Właściciwe jest to zupa pieczarkowa, a że kolor takiej zupy nie należy do najpiękniejszych, to podrasowałam ją dynią. Nie za dużo, aby nie zmieniła smaku i dało się wcisnąć chłopakom, że to marchewka. Zupka pyszna i bardzo sycąca dzięki

To co kocham
Zimowa zupa Parzybroda 20

Święta, święta, a tu przed świętami też trzeba coś jeść, a nie tylko planować menu i robić zakupy. Polecam Wam bardzo szybką, sycącą i rozgrzewającą zupę zimową. „Parzybroda” kojarzy mi się nierozłącznie z dzieciństwem. Zawsze gdy babcia nie miała pomysłu na zupę, to gotowała tę właśnie parzybrodę. Wtedy jakoś nie bardzo przypadła mi do gustu. Teraz doceniam(...)marchewkę, a ze spiżarni wzięła kawałek słoniny lub boczku i w godzinę miała gotowy obiad. Teraz co prawda warzywa nie z ogrodu tylko z warzywniaka i po chwili zupa gotowa. Jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż wystygnie i niestety „parzy w brodę”. Składniki: ? 1/2 średniej kapusty ? 1 cebula ? 3 marchewki ? 1 pietruszka ? kawałek selera ? 4 ziemniaki

To co kocham
Zupa podwójnie ziemniaczana 23

Został mi w lodówce jeden dorodny batat i postanowiłam ugotować zupę ziemniaczaną. Podwójnie ziemniaczaną, bo oprócz naszych ziemniaków ma właśnie batata potocznie zwanego słodkim ziemniakiem. Piękny kolor, aksamitna konsystencja i smak trudny do zinterpretowania. Składniki: ? 4 ziemniaki ? 1 batat ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? kawałek selera i pora ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 1 płaska łyżeczka imbiru ? sok z 1/2 cytryny(...)cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler, marchewkę. Podsmażyć ok. 1 minuty. ? Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, imbir i gotować ok. 10 minut. ? Do zupy wrzucić ziemniaki i i batat. Gotować do miękkości warzyw. ? Zupę zmiksoawać na gładki krem, wymieszać z sokiem z cytryny. ? Dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem

To co kocham
Zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną 22

Czasami z braku czasu chciałoby się zjeść coś, co można szybko przygotować. U mnie jest to najczęściej zupa, bo wszyscy lubimy każdą możliwą do ugotowania. Proponuję więc dzisiaj szybką i sycącą zupę pieczarkową zagęszczoną zdrową kaszą jaglaną, która w zupełności zastąpi cały obiad. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 1 marchewka, 4 ziemniaki ? 1 ząbek czosnku ? 2 łyżki sosu sojowego(...)się. ? Dodać pieczarki, posiekany drobno czosnek, startą marchewkę na tarce i całość podsmażyć. ? Zalać 1,5 litrami wrzącej wody, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 10 minut. ? Do zupy dorzucić kaszę jaglaną i pokrojone ziemniaki, gotować jeszcze 15 minut. ? Dodać śmietanę i natkę pietruszki

To co kocham
Kapuśniak z młodej kapusty 23

Kapuściany detoks wiosenny z młodej kapusty. Błyskawiczny, bo wiosenna młoda kapusta gotuje się szybciej niż pozostałe warzywa w zupie. Taka zupa smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku, bo później już mamy inne świeże warzywa. To moja propozycja na lekką letnią kolację. Składniki: ? 1 mała młoda kapusta ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 1/2 małego selera i pora ? 1 duża cebula(...)litrami gorącej wody, dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku, gotować 15 minut. ? Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, kapustę pokroić i dodać do warzyw. Gotować 30 minut. ? Do gotowej zupy wsypać posiekaną natkę pietruszki

To co kocham
Zielona zupa ze szparagami i kabanosem 21

cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. ? Zalać ok. 1,5 litra wrzącej wody i dodać sól do smaku, zioła, gotować 10 minut. ? Dorzucić do zupy pokrojoną cukinię i gotować jeszcze 15 minut. ? Gdy warzywa będą miękkie, wrzucić umyty szpinak i koperek, następnie zagotować. ? Zmiksować zupę na krem, doprawić solą i pieprzem. ? Szparagi przełamać i odrzucić(...)łykowatą część. ? Gotować w osolonej wodzie przez 7 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. ? Podawać zupę posypaną pokrojonymi kabanosami z kilkoma szparagami

To co kocham
Zupa kalfiorowa z marchewką 17

Letnią porą mogę jeść same zupy warzywne, które praktycznie gotuję na okrągło. Jem na obiad i na kolację, a czasem nawet na śniadanie. Tym razem powstała kalafiorowa z dużą ilością marchewki i zieleniny. Latem gotuję zupy niezabielane śmietaną, tylko czasem dodaję odrobinę mleka dla uzyskania jaśniejszego koloru. Składniki: ? 1 kalafior ? 4 ziemniaki ? pęczek młodej włoszczyzny – marchewka, pietruszka, seler(...)Gotować ok. 10 minut. ? Dorzucić do garnka różyczki kalafiora, zalać wodą, aby był cały przykryty. ? Dosypać zioła, pietruszkę, liście selera i lubczyku. ? Gotować do miękkości kalafiora 10-15 minut. ? Zupę na koniec doprawić do smaku i wlać mleko

To co kocham
Krem z zielonego groszku i jarmużu 29

Zielona zupa jesienią to nadzieja na szybką wiosnę, chociaż jesień mamy piękną i nie ma co narzekać. No ale jeśli komuś znudzi się zupa dyniowa, to polecam tę z zielonego groszku i jarmużu. Składniki: ? 1/2 opakowania zielonego groszku mrożonego ? 5 liści jarmużu ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? 3 ziemniaki ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? sól, pieprz(...)minutach gotowania dodać obrane i pokrojone ziemniaki oraz groszek zielony. ? Gotować do miękkości warzyw ok. 20 minut. ? Na koniec wrzucić liście jarmużu i gotować jeszcze 5 minut. ? Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem, posypać na talerzu zieleniną

To co kocham