zupa - 39132 przepisów (strona:646/2609)

Zupa Ostro- kwaśna po syczuańsku 30

Zupa słodko kwaśna po syczuańsku, to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Jej intensywny smak i aromat sprawiają, że jest idealnym wyborem dla miłośników orientalnych smaków. Zupa słodko kwaśna po syczuańsku to danie, które zaskakuje bogactwem smaków. Spróbujcie sami ugotować w domu i poczuj się jak w najlepszej chińskiej restauracji! Składniki: 300 g kukurydzy z puszki 20 g suszonych(...)powolnym strumieniem przelać przez sitko, na gotujący się rosół. Utworzą się cienkie nitki z lanego jajka. Gotować 3 minuty, posypać na koniec szczypiorkiem i skropić olejem sezamowym. Smacznego:) Artykuł Zupa Ostro- kwaśna po syczuańsku pochodzi z serwisu gotuj

gotuj ze mną
Krupnik na wędzonych żeberkach 28

gotować. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 2. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, cebulę zrumienić nad ogniem i razem z tartymi warzywami dorzucić do zupy. 3. Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, dodać do zupy. Kasza gotuje się średnio ok 20 minut do miękkości. W połowie gotowania się kaszy w zupie dodać pokrojone w grubszą

Kuchnia domowa Ani
Prosty przepis na krupnik na żeberkach z ziemniakami 55

Prawdziwy polski krupnik Tradycyjna polska zupa z ziemniakami i kaszą jęczmienną, czyli przepis na krupnik. Krupnik kojarzy mi się dzieciństwem, pyszna klarowna zupa z kaszą jęczmienną, pachnąca przypaloną cebulą i suszonymi grzybami. Krupnik Babci zawsze był z kleksem kwaśnej śmietany i tak mi zostało do dziś. I bez znaczenia czy jest to krupnik na rosole czy żeberkach, kleks obowiązkowy. Krupnik(...)pyszny krupnik jak u Babci to tylko na żeberkach, z osobno gotowaną kaszą. I bez znaczenia czy będzie to drobna kasza, gruba, perłowa czy pęczak, ważne aby była jęczmienna. Zupa krupnik tradycyjny przepis. Zapraszam 🙂     Przepis na krupnik tradycyjny z kaszą jęczmienną żeberka wieprzowe 0,5 kg ziemniaki 4 średnie kasza jęczmienna 5 – 6 łyżek marchew 1 sztuka

Dieta moja pasja
Kapuśniak bez kapusty 29

sobie stał w lodówce, aż nadszedł czas na połączenie go z mięsiwem i pyrami. Lejdis end dżentelmen aj priezen ju Kapuśniak bez kapusty! Zróbcie, później będziecie dziękować. Kwaskowość zupy sami regulujcie ;) Arek Gie Składniki:         1,5 kg żeberek 3 marchewki 2 pietruszki 1 kawałek selera korzeniowego 1 kawałek pora 4 liście laurowe 4 sztuki ziela angielskiego(...)minut. W razie potrzeby dolewamy wodę.   Żeberka i warzywa wyjmujemy z wywaru, usuwamy szumowiny.   Pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na dużych oczkach marchew, dodajemy do zupy i gotujemy do momentu, kiedy będą miękkie. Wtedy dodajemy pokrojone na porcje mięso, wlewamy połowę kwasu z kiszonej kapusty (później dolewamy wg uznania). Gotujemy przez 20 minut.   Na smalcu podsmażamy

R'n'G Kitchen
Krem marchewkowy z pieczoną ciecierzycą 29

Prosta i przepyszna zupa marchewkowa z dodatkiem ciecierzycy. Jej słodycz idealnie przełamuje kleks kwaśnej śmietany :) Składniki (5-6 porcji): 500 g obranej marchewki 100 g obranego korzenia pietruszki 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 150 g suchej ciecierzycy 700 ml bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól Na pieczoną cieciorkę(...)biały pieprz. Smaż kolejną minutę. Wsyp pietruszkę i marchewkę oraz połowę ugotowanej ciecierzycy. Mieszaj i smaż przez 2 minuty. Wlej bulion i gotuj pod przykryciem 15 minut. Następnie zblenduj zupę na krem. Drugą połowę ugotowanej ciecierzycy wrzuć do naczynia do zapiekania. Polej olejem i posyp przyprawami, wymieszaj. Piecz z termoobiegiem w 200°C około 10-15 minut, aż będzie chrupiąca

Delicious Place
Zupa 26

zagadałem się z Ulką przez telefon, że wyszło mi właśnie to, co widzicie na zdjęciu. Póki co, po prostu zwie się ZUPA. Idealnie rozgrzewająca i sycąca, lekko pikantna...no właśnie taki Zup :P jak zwał, tak zwał...jest fajna i już. Poleca się owy Zup do testu i ewentualnej zmiany nazwy, jak ktoś będzie miał pomysła. Bo ja miałem totalny

R'n'G Kitchen
Tantanmen ramen – błyskawiczny 36

kiedyś burgerownie wyrastały jak grzyby po deszczu, tak teraz mamy wysyp ramenów. Oj różnej są one jakości, różnej… A dobry ramen to sztuka. Moja wersja nie jest zupą gotowaną przez wiele godzin – zrobimy ją szybciej niż zamówiona na dowóz – przygotowanie takiego ramenu zajmuje ok. 20 minut (o ile mamy w domu dobry bulion – idealnie jak dzień(...)wcześniej robiliśmy rosół). Smakuje mi on znacznie bardziej, niż wiele zup tego typu jedzonych na mieście. Jego nuty smakowe będą inne w zależności od tego, czy bazą będzie tahini czy masło orzechowe oraz jakiego mleka użyjemy – sojowego czy kokosowego. Najlepiej wypróbować jaka wersja nam podpasuje najbardziej. Przyprawy takie jak olej chili, pasta miso, ocet ryżowy czy sos ostrygowy kupimy

Poezja smaku
Zupa przeciwzapalna 35

zdrowie.  P rzygotowałam ją ze składników przeciwzapalnych. Produkty przeciwzapalne wycofują choroby. Należą do nich min. błonnik, polifenole, beta karoten, likopen, magnez, cynk. Głównym bohaterem zupy jest beta karoten który znajduje się w batacie, marchwi, dyni. Kolejnymi produktami przeciwzapalnymi w zupie są kurkuma, czosnek, pestki dyni i nasiona słonecznika oraz świeży imbir. SKŁADNIKI 1/2 dyni piżmowej ( średnia wielkość) 2 marchewki(...)garnku rozgrzać oliwę i dodać warzywa i przyprawy. Chwilę poddusić. Wlać wodę do zakrycia warzyw i dodać wypłukaną soczewicą. Gotować 15 minut. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.  Zupę zmiksować. Podawać z prażonymi nasionami

AZgotuj!
Żurek 33

Przepis krok po kroku na żurek. Pyszna, tradycyjna mocno kwaskowa zupa o wyjątkowym smaku. Czas przygotowania:  1 godzina Ilość porcji:  4-6 osób Trudność przygotowania:  średnie SKŁADNIKI : 700g kiełbasy białej surowej 2 litry bulionu warzywnego 200g boczku surowego wędzonego 5-6 ziemniaków 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 500ml zakwasu żytniego do żurku 100ml śmietany 18% jajka(...)całość dodajemy do garnka. Do garnka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i ostudzoną kiełbasę pokrojoną w plastry. Gotujemy 15minut. 4. Po tym czasie dodajemy zakwas, chrzan i śmietanę zahartowaną zupą. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę i nasz żurek jest już gotowy… Podajemy z jajkiem. Smacznego Bądź na bieżąco z moimi  przepisami , zapraszam na mój

karolgotuje
Zupa pieczarkowa 48

Przepis na pyszną zupę pieczarkową. Łatwa i szybka do zrobienia, a będzie smakowała całej rodzinie. Składniki 1 ćwiartka z kurczaka lub kilka skrzydełek 2 l wody 2 niewielkie marchewki 3 średnie ziemniaki 250 g pieczarek 1 średnia cebula 1 łyżka masła 200 ml śmietanki 30% natka pietruszki lubczyk koperek sól pieprz Przygotowanie Kurczaka gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem(...)kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Większe pokroić, malutkie można dać w całości. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do zrumienienia. Mięsko obieramy z kości i dajemy do zupy razem z pieczarkami i jeszcze kilka minut gotujemy. Wyłączamy grzanie, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, koperek i zaprawiamy śmietanką. Autor przepisu: Bożena The post Zupa pieczarkowa first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Flaczki z boczniaków 36

Flaczki z boczniaków – to moja propozycja naprawdę bardzo smacznej zupy. Idealnie sprawdzi się na co dzień, ale też na świąteczny stół i obiecuję, że ta wegetariańska wersja flaków wołowych to jest prawdziwy hit. Tanie, zdrowe, smaczne – czego chcieć więcej. Jeśli jak ja lubicie boczniaki to zapraszam do wypróbowania moich przepisów na nie: Śledzie z boczniaków Boczniaki w panierce(...)minutę. Zaraz potem zalewamy 2 litrami wody. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sól, pieprz, kurkumę i gotujemy 20 minut. Boczniaki myjemy, kroimy w cienkie paseczki, dodajemy do zupy. Dodajemy też kostki rosołowe, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy 10 min. Zupę wyłączamy. Dodajemy majeranek, ostrą i słodką paprykę, imbir, czosnek granulowany, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Dorota Smakuje
ZUPA KREM Z DYNI BUTTERNUT Z ORZECHAMI WŁOSKIMI 24

Prosta acz wykwintna zupa sezonowa z dynią, którą dla odmiany możecie podać na święta, nawet jeśli w Polsce tradycyjnie serwuje się czerwony barszcz lub zupę grzybową. Udanych przygotowań świątecznych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 30 min. Porcja dla 4 osób: ● 1 dynia butternut (ok 1,3 kg) ●1 żółta cebula ● 300 g ziemniaków (najlepiej Bintje

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupa porowo-pieczarkowa z pulpetami 35

Dzisiaj zapraszam na zupę porowo-pieczarkową. Zupa pełna warzyw i z mięsna wkładką w postaci pulpecików. Bardzo smaczna i pożywna, w sam raz na chłodne dni. składniki: 350g pora (biała i jasnozielona część) 350 g pieczarek 350 g obranych ziemniaków 1 cebula 350 g mięsa mielonego, u mnie łopatka wieprzowa 1 łyżka mąki ryżowej sól,pieprz 2 łyżki masła(...)minut. W międzyczasie przygotować pulpety. Mięso mielone dokładnie wyrobić z dodatkiem mąki ryżowej, doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucić prosto do zupy, delikatnie zamieszać. Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec zabielić śmietanką

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z białych warzyw 26

Zupa krem z białych warzyw to kolejna propozycja na pożywny posiłek, szczególnie dla tych, którzy chcą schudnąć lub też już utrzymują „linię”. Osobiście nie polecam i nie stosuję żadnych diet – najlepszą dietą na schudnięcie jest zmiana nawyków żywieniowych – na te zdrowe. Po co diety cud, skoro po zakończonej diecie i tak wracacie do... Więcej The post(...)Zupa krem z białych warzyw appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek