zupa - 38908 przepisów (strona:646/2594)

Zupa pomidorowo - kalafiorowa wg "Mario" 34

Gospodarstwie Agroturystycznym "Domek na Wzgórzu". Niestety Frania już z nami nie ma 😥 i Mario sama prowadzi gospodarstwo ale jest równie pięknie i równie smacznie. Dziś polecę zupę wg Marysi ale trzeba tam być i spróbować bo choć wyszła mi bardzo smakowita ale ten smak tylko Mario potrafi wydobyć z warzyw, dodając do zupy dużo serca. Zobaczcie(...)wyszło i polecam odtworzyć. Zupa pomidorowo - kalafiorowa wg "Mario" - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jemy zdrowo na wsi i w mieście - recenzja 37

długich godzin w kuchni powinna znaleźć się w każdym domu. Ja postanowiłam przygotować przepis z użyciem szpinaku. Akurat miałam go w lodówce i czekał na jakiś zdrowy przepis. Orientalną zupę szpinakową z "Jemy zdrowo na wsi i w mieście" upichciłam w 15 minut! Czy nie wygląda smakowicie? Przepis zachęcił mnie do eksperymentowania z przyprawami, ponieważ zupy szpinakowej jeszcze nigdy(...)prosto" to głównie lekkie i zdrowe dania główne, orzeźwiające sałatki i desery. W tomie drugim "Jemy zdrowo i smacznie" więcej jest za to śniadań na słono i sycących zup. * Post powstał we współpracy reklamowej z JEMYZDROWO.PL

Delicious Place
ZUPA KREM Z BATATÓW 33

Krem z batatów to zupa tylko z kilku składników. Szybka i prosta do zrobienia, wystarczy tylko pół godziny. Cudowna, aksamitna, aromatyczna, słodkawa, a jednocześnie z wyczuwalnym posmakiem czosnku i cebuli. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie musicie ją zrobić :) Zupa krem z batatów- składniki: * 2 większe bataty (moje po obraniu miały około 700g) * 1 cebula * 1 ząbek czosnku * około(...)chwilę mieszając. Na koniec wlać rosół (wlać najpierw około 800 ml, w razie potrzeby dolać pozostałe 200ml), całość gotować około 10 minut (do czasu aż bataty zmiękną). Tak ugotowaną zupę zmiksować przy pomocy blendera na krem. Przed podaniem na wierzchu dać kleks śmietany i kilka groszków ptysiowych

Zrób to smacznie
Lohikeitto – Perunarieska 21

Lohikeitto – Perunarieska, krótka historia. Lohikeitto – Perunarieska – to poniżej – kremowa zupa nie tylko oczywiście znana w Finlandii, dla przykładu w Szwecji zwie się — laxsoppa. Zupa, w której króluje łosoś oczywiście Atlantycki w towarzystwie pora, ziemniaków, marchwi. A wszystko to gotowane w kremowym bulionie rybnym, śmietanie i oczywiście doprawione kope…szczypiorkiem. Koperek. Bo osobiście mój drogi czytelniku(...)placki ziemniaczane, taki trochę inne, bo Finlandii i z piekarnika. Placki idealnie smakują zaraz po upieczeniu z masłem, z różnymi pastami, wędzonym łososiem…a ja pożarłem to oczywiście zupą z łososiem. Na zakończenie, odpal mój kanał na YouTube i zobacz, jak to zrobiłem i pożremy to razem. Składniki Perunarieska Ugotowane ziemniaki 5-7 sztuk Mleko 1 szklanka Mąka pełnoziarnista

RafalCook
Krupnik z pieczarkami 26

kilku lat bardzo lubię krupnik, choć w dzieciństwie była to moja znienawidzona zupa. Czasem ją urozmaicam tak jak tutaj - dodałam pieczarek. Obowiązkowo dodaję koperek, tym razem w zupie wylądowała mrożona pietruszka - to już resztki moich mrożonych zapasów.  Składniki: 2 litry dowolnego bulionu - u mnie na skrzydełkach + ziele angielskie + liść laurowy + 2 suszone grzybki 1 marchewka 1 pietruszka(...)pieczarek siekana natka pietruszki lub koperku Sposób przygotowania: 1. Gotowy wywar zagotować. Dodać opłukaną pod zimną wodą kaszę i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Cebulę przypalić na gazie, dodać do zupy. Gotować. 2. W połowie gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. gotować do miękkości.  3. W międzyczasie pieczarki obrać, na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażyć pieczarki

Kuchnia domowa Ani
KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ/BIAŁEJ KAPUSTY. Z POMIDORAMI 34

Parzycha, parzybroda, zupa bieda, kapuśniak ... określeń tyle ile w Polsce regionów 😊 Ale ile określeń, tyle pewnie sposobów gotowania tej pysznej zupy. Bo można gotowac ją dosłownie na wszystkim, co mamy pod ręką. Ja bardzo lubię gotowaną na skrzydle z indyka, albo na wędzonych kościach, albo na porcji rosołowej z dodatkiem kilku skrzydełek (które jako miłośniczka mięsa z kością, po ogotowaniu(...)namiętnie obgryzam  😂). Możemy uświetnić ją przesmażonym boczkiem, albo dobrą wiejską kiełbasą, albo pominąć mięsną wkładkę i ugotować wersję typowo warzywną. Nie dajmy nigdy sobie wmówić, że ... ta zupa musi być gotowana na drobiu, a ta ... na żeberkach, a jeszcze inna na wołowinie.  Mnie osobiście denerwuje takie "narzucanie"  mi w kuchni przez inne osoby, ich sposobów gotowania bądź

Walijskie Pichcenie
Austria - Styryjska zupa chrzanowa (Krensuppe) 80

Idealnie wiosenna zupa chrzanowa z austriackiej Styrii - regionu, który już kilka razy gościł na naszym blogu. Przybliżyliśmy już najsłynniejszy styryjski produkt, czyli olej z pestek dyni - polecamy spojrzeć na przepis na sałatkę z soczewicy z olejem z pestek dyni . Tym razem przyszła pora na chrzan. Składniki (4 porcje): - 2 szklanki bulionu  - 2 łyżki oleju lub wegańskiego masła - 2 łyżki(...)wolnym ogniu. 4) W międzyczasie chleb kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, na grzanki. 5) Dodatkowo ścieramy odrobinę chrzanu na najdrobniejszych oczkach tarki i siekamy szczypiorek. 6) Gotową zupę chrzanową podajemy z grzankami chlebowymi, tartym chrzanem i szczypiorkiem

Roślinożerni urlopowicze
Barszcz biały 25

zależności od regionu kraju na śniadanie wielkanocne przygotowuje się różne zupy - chrzanową, żurek lub barszcz biały. Na pierwsze dwie znajdziecie już przepisy na moim blogu, dlatego dziś będzie ostatnia z tradycyjnych zup - barszcz biały. Barszcz biały - przepis na 8 porcji Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne: 700g białej kiełbasy, 2 litry wody, 3 marchewki, 2 pietruszki, liście pora (zielona część(...)grzyby, majeranek i gotuj kolejne 30 minut. 4. Wyjmij włoszczyznę i kiełbasę. 5. Dodaj zakwas i chrzan, gotuj jeszcze 10 minut. 6. Kiełbasę pokrój w plastry i dodaj do zupy. 7. Ugotowane na twardo jajka przekrój na pół lub ćwiartki i dodaj do talerzy z barszczem

Z notatnika dietetyka
Barszcz biały z lanymi kluseczkami 31

ugotowanym na twardo. Ciasto na lane kluski to tylko jajko i mąka pszenna - przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Barszcz biały. Barszcz biały      Barszcz biały to zupa, która kojarzy mi się z moim dzieciństwem i wspaniałymi, rodzinnymi chwilami. Uwielbiam jego kremowy smak i aromat ziół oraz przypraw. Ten przepis jest bardzo łatwy do wykonania, a jednocześnie daje(...)Kiełbasę wyjąć i pokroić w plastry. Barszcz biały zmiksować, z powrotem dodać białą kiełbasę oraz skwarki z boczku - zagotować. Wlewać ciasto na lane kluski cienkim strumieniem na gotującą się zupę. Zamieszać kluski i gotować około 2 minuty. Barszcz doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem, zaprawić śmietaną. Rozłożyć jajka na talerzach i zalać je gorącym barszczem z lanymi kluseczkami. Barszcz

Moja Książka Kucharska
Tajska zupa cytrynowa z kurczakiem i krewetkami 22

niedzielę kuchnia orientalna. Jedząc tę zupę poczujecie się, jak byście byli w Tajlandii. Ja się tam przeniosłam… do krainy orientu. Składniki dla 2 osób: ? 5 sztuk świeżych grzybów shitake ? 1/3 papryczki chili ? 2 ząbki czosnku ? 3 plastry świeżego imbiru ? 1/3 papryki czerwonej ? 1 pomidor ? 1 laska trawy cytrynowej ? sok z 1/2 lemonki ? 1/2 puszki mleka kokosowego ? 1 łyżka sosu(...)chili z czosnkiem, mleko kokosowe i sok z lemonki, paski papryki i fileciki pomidora. ? Krewetki obrać z pancerzy pozostwiając ogonek, wyjąć przewód pokarmowy. ? Kurczaka pokroić w paski. ? Wrzucić do zupy kurczaka, chwilę pogotować, dodać krewetki i gotować, aż zrobią się różowe. ? Doprawić zupę cukrem, solą, pieprzem. Dodać pokrojoną kolendrę. ? Przed podaniem wyjąć trawę cytrynową. Jeśli nie lubicie krewetek, można

To co kocham
Krem grzybowy z puree ziemniaczanym 30

Gęsta jesienna zupa – krem z grzybów, podawana z różą z puree ziemniaczanego z żółtym serem i pesto rukolowym. Alternatywa dla czerwonego barszczu na Wigilię. Składniki na 4 porcje: ? 1 kg ziemniaków ? 200 g sera żółtego ? 200 g masła ? 1 opakowanie mrożonki Zupa grzybowa Hortex ? 500 ml śmietany 30% ? garść rukoli ? 5 łyżek oliwy Wykonanie: ? Ugotować ziemniaki w posolonej wodzie(...)połową masła. ? Puree nałożyć do rękawa cukierniczego i uformować w głebokim talerzu rozetkę. ? Zapiec 5 minut w nagrzanym piekarniku do 200 st.C. ? Rukolę zmiksować z oliwą aż powstanie emulsja. ? Zupę grzybową zalać bulionem w ilości odpowiadającej połowie objętości wody na opakowaniu i gotować 15 minut. ? Dodać śmietanę i resztę masła, zmiksować. ? Krem grzybowy wlewamy na talerz z puree ziemniaczanym. ? Dekorujemy

To co kocham
Zupa bagienna 31

Zima w pełni, więc na rozgrzewkę proponuję kremową zupę z groszku zielonego i mozzarelli z ziołowymi grzankami. Składniki na 4-6 porcji: ? 2 opakowania groszku mrożonego ? 1 litr bulionu warzywnego ? 2 kule mozzarelli po 150 g ? 1 cebula dymka ? sól, pieprz do smaku Grzanki ziołowe ? 4-6 kromek chleba tostowego ? 1 łyżeczka oregano ? 1 łyżeczka bazylii ? 1 łyżeczka tymianku(...)drugą połową postąpić tak samo. ? Groszek gotować w bulionie z dymką przez 10 minut. ? Wrzucić mozzarellę pokrojoną na kawałki i zmiksować z groszkiem. ? Przyprawić solą i pieprzem. ? Podawać gęstą zupę krem z grzankami ziołowymi. Jeśli wolicie rzadszą zupę, to można dodać więcej bulionu. Inpiracja przepisem Nigelli Lawson

To co kocham
Zupa krem z dyni z nutką pomarańczy 21

Sezon dyniowy w pełni więc nie może zabraknąć na blogu kremowej zupy dyniowej. Nie do wiary, że z mdłej dyni można uzyskać wyrazisty smak. Dokonał tego dodatek soku z pomarańczy, ostrej papryczki i imbiru. Zupa ma idealnie gładką konsystencję i piękny dyniowy kolor. Strukturę przełamują chrupiące pestki z dyni. Składniki: ? 700 g miąższu dyni ? 2 marchewki ? 1 cebula ? 1/2 szklanki(...)warzywa będą miękkie. ? Zdjąć garnek z ognia, dodać serek po czym zmiksować na krem i doprawić solą i pieprzem. ? Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać nimi zupę na talerzu

To co kocham
Flaczki z boczniaków 21

Flaczki to klasyczna zupa z żołądka o dość kontrowersyjnej nazwie, poniekąd bardzo smaczna, ale moja rodzina jeszcze nie dojrzała do jej smaku. Moja propozycja jest wegetariańska, a zupa wizualnie i smakowo przypomina flaczki wołowe. Niby zupa grzybowa, ale dość aromatyczna dzięki majerankowi i gałce muszkatołowej a sprężyste boczniaki zaskakują swoją chrupkością. Rodzinka zjadła ze smakiem, ale słowo „flaczki

To co kocham