Ciepla, aromatyczna zupa o tej porze to dla mnie cos zbawiennego. Ostatnio ciagle mi zimno wiec ciesze sie, ze taka mala zupa moge sie rozgrzac. Ta piekna zupa w kolorze zachodzacego slonca wniosla do mojej kuchni troche radosci i optymizmu, jest idealna na panujaca za oknem szaruge. Do tego przepelniona jest wspanialymi aromatami, kminek i kolendra przenikaja sie nawzajem(...)zielona papryczka dodaje troszke pikanterii. W sumie to myslalam, ze zupa bedzie bardziej pikantna, ale ostatecznie ciesze sie, ze jest jak jest. Dzieki temu nawet Mojej Latorosli smakowala :) skladniki: 100g czerwonej soczewicy 500ml bulionu 1 cebula 1 zabek czosnku 4 marchewki mala puszka pomidorow 1 lyzka oliwy do smazenia 0,5 lyzeczki zmielonej kolendry 0,5 lyzeczki mielonego kminku
Przysmaki KarolkiCalkiem niedawno rozmawialam z moja znajoma o naszych preferencjach kulinarnych. W czasie tej rozmowy opowiadalam Jej jak bardzo nie lubie zup rybnych. Mam jedno takie wspomnienie z dziecinstwa dotyczace wigilijnej zupy z karpia. Nie lubie karpa i nigdy nie lubilam, a co dopiero zupy z niego. Niestety moja, juz niezyjaca, Ciocia uwazala, ze taka ryba to samo zdrowie i zarowno(...)moja Siostra powinnismy taka zupe zjesc choc ten jeden raz w roku. Dla mnie byla to prawdziwa katorga. Za sprawa tej nieszczesnej zupy przez dlugie lata na sama wzmianke o zupie rybnej dostwalam dreszczy. Ale poniewaz faktycznie ryba to zdrowie, a ja ciagle szukam nowych inspiracji jak rzeczona rybe przyzadzic, to tez pokusilam sie w koncu na zupe z dodatkiem
Przysmaki Karolkibrak czasu. Przyznam nieśmiało, że z zazdrością spoglądam na inne blogi, że tam tak wiele się dzieje. U mnie się dzieje lecz nie na blogu. A tymczasem obiecana zupa. Uwielbiam jej smak i zawsze będzie mi się kojarzyć z dzieciństwem i zupą jaką gotowali moi Rodzice. W moim domu zarówno Mama jak i Tata świetnie gotują(...)Nich chyba mam ten zapał do kuchni :-) Swoją zupę jednak nieco zmieniłam, dodałam do niej pęczek koperku dzięki czemu nabrała cudownego aromatu. W garnku znalazło się również miejsce na malutkie pulpeciki dzięki czemu zupa stała się ciekawsza. Zupa jarzynowa z koperkiem i pulpecikami składniki: wszystkie warzywa mają być młode 250g mielonego mięsa pieprz ziołowy pęczek koperku 1 kalarepa garść żółtej
Przysmaki Karolkimojej kuchni zima to zdecydowanie czas na zupy. Gdy za oknem panuje przejmujący mróz, gdy w powietrzu wiruje śnieg i właściwie pogoda jest jak jest, nie ma nic lepszego niż ciepły posiłek po powrocie do domu. Zupa sprawdza się doskonale. Zastanawiam się czy w tym sezonie zima da jeszcze o sobie znać, teraz chwilowo odpuściła. Lubię zupy rozgrzewające z dodatkiem(...)wielu aromatycznych przypraw, ale równie dobre są zupy kremy, które zdecydowanie uwielbiają moje dzieci. I właśnie taką zupę proponuje na dzisiaj. Nie powiem, że jest biała jak śnieg choć przygotowałam ją z białych warzyw: selera i kalafiora. Kremową konsystencje zaś przełamałam dodatkiem chrupiących pistacji, które bardzo fajnie komponują się smakowo i wizualnie. Krem z selera i kalafiora składniki
Przysmaki KarolkiPrzepis na szybką zupę w pięknym czerwonym kolorze. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na Walentynkową kolację. Dodatek tymianku i odrobina chili sprawia że zupa jest aromatyczna i pikantna. Składniki : * litr wywaru warzywnego bądź rosołu * puszka krojonych pomidorów * łyżka koncentratu pomidorowego * 2 czerwone papryki * mała czerwona cebula * łyżeczka słodkiej papryki w proszku * łyżeczka chili * łyżeczka tymianku * dodatkowo do zagęszczenia(...)zupy torebka ugotowanego ryżu * śmietana 18% * 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie : Rozgrzać oliwę , dodać przyprawy i pokrojoną w piórka cebulę, Przesmażyć, dodać do bulionu razem z pomidorami. Paprykę upiec, ściągnąć skórkę i dodać do zupy, gotować około 20 minut. Dodać koncentrat oraz ryż. Ewentualnie posolić, pieprzu już nie polecam - zupa jest już pikantna. Całość zostawić do przestygnięcia. Zupę
Magiczne Życie MartyLubicie dodawać groszek ptysiowy do zup? Gdy spróbujecie tego domowego, już nigdy nie zechcecie go kupować. Nie smakuje chemią, nie jest za słony – za to jest cudownie chrupiący na brzegach, a pulchny w środku. Zrobimy go w czasie, gdy zupa się gotuje. Jeśli zaś nie macie czasu można przygotować go nawet dzień czy dwa wcześniej – szczelnie zamknięty może(...)nawet tydzień czekać, aż najdzie nas ochota na zupę. Ja najbardziej lubię świeżo upieczony, gdy jest jeszcze ciepły. Groszek ptysiowy szczególnie polecam do zup kremów. W następnym wpisie pokażę do jakiej zupy pasuje idealnie. Składniki: 40 g masła (ciut mniej niż 1/4 kostki) 100 ml wody (niepełne pół szklanki) 80 g mąki (pół szklanki) 2 jajka duża szczypta soli listonic
Poezja smakuZupa z młodej kapusty to coś na co czekam cały sezon. Zawsze robiła ją mama, zadzwoniłam więc i podpytałam co i jak. Po prostu ją uwielbiam. Gdy jest ciepło dodajemy do niej kiełbaskę lub kabanosy i mamy lekki, a jednocześnie sycący obiad – dwa talerze takiej zupy i drugiego dania już wcale nie trzeba. Mój małż nie podziela mojego uwielbienia(...)takich zup, a mimo to brał dokładkę – coś takiego jest w młodych, świeżych warzywach, że smakują zupełnie inaczej. Składniki: 1/2 kg młodej kapusty (ok. pół dużej główki) około 5 szklanek bulionu warzywnego 3 cebule szalotki (lub białe cebulki dymki) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 młode marchewki 4 drobiowe kabanosy (lub chuda, wędzona kiełbasa) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
Poezja smakuZAWEKOWAĆ BARSZCZ CZERWONY Barszcz podgrzewamy aż do zagotowania. Przygotowujemy czyste słoiki – mogą być większe litrowe, mogą być na jedną porcję, takie po 300ml – to od was zależy. Zupa musi być bardzo gorąca, świeżo zagotowana! Porcje barszczu wlewamy do słoików – nie do pełna, zostawiamy ok 2cm wolnego miejsca na górze. Górę słoika z gwintem dobrze wycieramy papierowym ręcznikiem, słoik(...)zakręcamy ścisło i stawiamy do góry dnem. Kiedy wszystkie porcje zupy rozlejemy i wszystkie słoiki zakręcimy i postawimy, nakrywamy wszystko ściereczką by spokojnie i powoli stygło. Zostawiamy je tak do zupełnego ostygnięcia, po tym czasie zupy są zawekowane i gotowe. Tak przygotowany barszczyk możemy przechowywać w lodówce ok miesiąca. Artykuł Jak wekować barszcz czerwony pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeKwasówka z Torek – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Torki, gmina Medyka, powiat przemyski W centralne i wschodniej części Podkarpacia, na Pogórzu Przemyskim i Dynowskim, jednym z wigilijnych dań często bywa zupa na kapuście kiszonej lub samym soku z takiej kapusty, gotowana z suszonymi grzybami i kaszą jęczmienną. W zależności od lokalnej tradycji zupa ta nosi nazwę kwas, kwasówka albo kwaśnica. W miejscowości(...)Torki pod Medyką zupę tę doprawia się czosnkiem, co bardzo intensyfikuje jej smak. Zapraszam więc na kolejną wersję podkarpackiej wigilijnej kwasówki. Przepis Świetlicy wiejskiej w Torkach pochodzi z publikacji „Kulinarne skarby Lokalnej Grupy Działania „Ziemia Przemyska””. Kwasówka z Torek – kuchnia podkarpacka Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej 0,5 szklanki suszonych grzybów 5 łyżek kaszy jęczmiennej grubej 3 liście laurowe
Trzeci talerzostatnio dziennikarze zjawiają swoje teksty aby się klikało... Myślę jednak że szukając przepisu w sieci wpisujemy proste frazy... Ale dość wywodu. Pieczony kalafior nadaje zupie głębi smaku. Zupa jest pyszna. SKŁADNIKI 1 mały kalafior 1/2 główki czosnku 2 🥕 1 pietruszka korzeń sól himalajska 2- 3 ziemniaki 1-2 łyżki(...)rumienienia. W międzyczasie obrać marchewkę i pietruszkę oraz ziemniaki i pokroić ziemniaki w kostkę marchewkę pietruszkę w talarki. Włożyć do garnka wlać olej i podsmażyć kilka minut. Dodać do zupy upieczonego kalafiora i czosnek. Wlać wodę do zakrycia warzyw doprawić solą dodać resztę przypraw i gotować do miękkości mniej więcej 15 minut. Pod koniec gotowania dodać sos sojowy oraz wybraną
AZgotuj!Jesienią dobrej zupy nigdy dość bo ona i nasyci i rozgrzeje i pachnie obłędnie a także wywoła uśmiech na twarzy. Może i na zdjęciach nie wygląda tak jak w rzeczywistości ale zapewniam że jest przepyszna. Dlatego zachęcam do spróbowania. A jeśli ktoś chciałby spróbować innej zupy to dużo przepisów znajdzie na blogu, zachęcam. Jesienna zupa - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZupy pomidorowej zwanej też "pomidorówką" nigdy dość , kocham i zjadamy dużo. Tym razem zaserwuję talerz pełen aromatycznej zupy z pieczonych pomidorów a dzięki temu że pomidory upiekłam są bardziej pachnące i aż słodkie w smaku. Pomidorówka jest przepyszna, polecam. Zupa z pieczonych pomidorów - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSezon warzywny w moim warzywiaku już zakończony. Z ostatnich zebranych pomidorów zrobiłam zupę krem. Do pomidorów dorzuciłam jeszcze paprykę , czerwoną cebulę oraz marchewkę. Warzywa wcześniej upiekłam w piekarniku, z takich pieczonych zupa zupełnie inaczej smakuje. składniki: 1,5 kg mięsistych pomidorów 1 nieduża czerwona papryka 1 średnia marchewka 2 średnie czerwone cebule ok 750 ml bulionu oliwa do skropienia(...)garnka. Zalać bulionem. Dodać cukier oraz wędzoną paprykę. Całość gotować ok 10 minut. Potem zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietankę, do smaku doprawić solą oraz bazylią. Gotową zupę podałam z grzankami
Monia miesza i gotujeukrywam, że krupnik nigdy nie należał do moich ulubionych zup ... 😁 Tzn. tak zawsze o nim myślę, ale jak już zacznę jeść - to nie mogę się oderwać i stwierdzam: dlaczego ja za nim nie przepadam, skoro jest taki pyszny! 😋😂 Myślę, że wynika to trochę ze wspomnień, kiedy krupnik jawił nam się jako szara, mało apetyczna zupa ... Już dawno odczarowałam(...)swojej kuchni złą passę tej pysznej, i zdrowej zupy. Mój krupnik jest gęsty i kolorowy od aromatycznych warzyw. Gotuję go z różnymi gatunkami kaszy (żeby nie było nudy): a to pęczakiem, a to jaglaną, bulgurem, ale faworytem jest oczywiście mój ukochany kuskus perłowy. Składniki na duży gar: kawałek wędzonego żeberka porcja rosołowa z kurczaka wędzona kość schabowa liść laurowy ziele
Walijskie PichcenieZupa cebulowa na winie z grzankami z serem. Danie, które przygotowujemy w jednym garnku, propozycja podania w dwóch wariantach. Składniki: 1200g cebuli żółtej (waga po obraniu), 1litr bulionu, 300 ml wina białego (najlepiej wytrawnego), 2 łyżki masła, sól, grubomielony pieprz, łyżeczka przyprawy prowansalskiej dodatkowo: bagietka ulubiony ser żółty, oliwa, 1-2 ząbki czosnku Przygotowanie: Obraną cebulę kroimy na pół(...)smaku solą, oraz pieprzem. Bagietkę kroimy na kromki. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę dodajemy do 2-3 łyżek oliwy. Smarujemy pieczywo, układamy ser. Propozycja podania numer 1: zupę przelewamy do naczyń żaroodpornych, układamy na wierzchu bagietkę, zapiekamy w temperaturze 180 stopni aż ser nam się rozpuści. Propozycja podania numer 2: przygotowane kromki bagietki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej
Lena Gotuje