Zupa słodko kwaśna po syczuańsku, to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Jej intensywny smak i aromat sprawiają, że jest idealnym wyborem dla miłośników orientalnych smaków. Zupa słodko kwaśna po syczuańsku to danie, które zaskakuje bogactwem smaków. Spróbujcie sami ugotować w domu i poczuj się jak w najlepszej chińskiej restauracji! Składniki: 300 g kukurydzy z puszki 20 g suszonych(...)powolnym strumieniem przelać przez sitko, na gotujący się rosół. Utworzą się cienkie nitki z lanego jajka. Gotować 3 minuty, posypać na koniec szczypiorkiem i skropić olejem sezamowym. Smacznego:) Artykuł Zupa Ostro- kwaśna po syczuańsku pochodzi z serwisu gotuj
gotuj ze mnągotować. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 2. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, cebulę zrumienić nad ogniem i razem z tartymi warzywami dorzucić do zupy. 3. Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, dodać do zupy. Kasza gotuje się średnio ok 20 minut do miękkości. W połowie gotowania się kaszy w zupie dodać pokrojone w grubszą
Kuchnia domowa AniPrawdziwy polski krupnik Tradycyjna polska zupa z ziemniakami i kaszą jęczmienną, czyli przepis na krupnik. Krupnik kojarzy mi się dzieciństwem, pyszna klarowna zupa z kaszą jęczmienną, pachnąca przypaloną cebulą i suszonymi grzybami. Krupnik Babci zawsze był z kleksem kwaśnej śmietany i tak mi zostało do dziś. I bez znaczenia czy jest to krupnik na rosole czy żeberkach, kleks obowiązkowy. Krupnik(...)pyszny krupnik jak u Babci to tylko na żeberkach, z osobno gotowaną kaszą. I bez znaczenia czy będzie to drobna kasza, gruba, perłowa czy pęczak, ważne aby była jęczmienna. Zupa krupnik tradycyjny przepis. Zapraszam 🙂 Przepis na krupnik tradycyjny z kaszą jęczmienną żeberka wieprzowe 0,5 kg ziemniaki 4 średnie kasza jęczmienna 5 – 6 łyżek marchew 1 sztuka
Dieta moja pasjasobie stał w lodówce, aż nadszedł czas na połączenie go z mięsiwem i pyrami. Lejdis end dżentelmen aj priezen ju Kapuśniak bez kapusty! Zróbcie, później będziecie dziękować. Kwaskowość zupy sami regulujcie ;) Arek Gie Składniki: 1,5 kg żeberek 3 marchewki 2 pietruszki 1 kawałek selera korzeniowego 1 kawałek pora 4 liście laurowe 4 sztuki ziela angielskiego(...)minut. W razie potrzeby dolewamy wodę. Żeberka i warzywa wyjmujemy z wywaru, usuwamy szumowiny. Pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na dużych oczkach marchew, dodajemy do zupy i gotujemy do momentu, kiedy będą miękkie. Wtedy dodajemy pokrojone na porcje mięso, wlewamy połowę kwasu z kiszonej kapusty (później dolewamy wg uznania). Gotujemy przez 20 minut. Na smalcu podsmażamy
R'n'G KitchenProsta i przepyszna zupa marchewkowa z dodatkiem ciecierzycy. Jej słodycz idealnie przełamuje kleks kwaśnej śmietany :) Składniki (5-6 porcji): 500 g obranej marchewki 100 g obranego korzenia pietruszki 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 150 g suchej ciecierzycy 700 ml bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól Na pieczoną cieciorkę(...)biały pieprz. Smaż kolejną minutę. Wsyp pietruszkę i marchewkę oraz połowę ugotowanej ciecierzycy. Mieszaj i smaż przez 2 minuty. Wlej bulion i gotuj pod przykryciem 15 minut. Następnie zblenduj zupę na krem. Drugą połowę ugotowanej ciecierzycy wrzuć do naczynia do zapiekania. Polej olejem i posyp przyprawami, wymieszaj. Piecz z termoobiegiem w 200°C około 10-15 minut, aż będzie chrupiąca
Delicious Placezagadałem się z Ulką przez telefon, że wyszło mi właśnie to, co widzicie na zdjęciu. Póki co, po prostu zwie się ZUPA. Idealnie rozgrzewająca i sycąca, lekko pikantna...no właśnie taki Zup :P jak zwał, tak zwał...jest fajna i już. Poleca się owy Zup do testu i ewentualnej zmiany nazwy, jak ktoś będzie miał pomysła. Bo ja miałem totalny
R'n'G Kitchenkiedyś burgerownie wyrastały jak grzyby po deszczu, tak teraz mamy wysyp ramenów. Oj różnej są one jakości, różnej… A dobry ramen to sztuka. Moja wersja nie jest zupą gotowaną przez wiele godzin – zrobimy ją szybciej niż zamówiona na dowóz – przygotowanie takiego ramenu zajmuje ok. 20 minut (o ile mamy w domu dobry bulion – idealnie jak dzień(...)wcześniej robiliśmy rosół). Smakuje mi on znacznie bardziej, niż wiele zup tego typu jedzonych na mieście. Jego nuty smakowe będą inne w zależności od tego, czy bazą będzie tahini czy masło orzechowe oraz jakiego mleka użyjemy – sojowego czy kokosowego. Najlepiej wypróbować jaka wersja nam podpasuje najbardziej. Przyprawy takie jak olej chili, pasta miso, ocet ryżowy czy sos ostrygowy kupimy
Poezja smakuzdrowie. P rzygotowałam ją ze składników przeciwzapalnych. Produkty przeciwzapalne wycofują choroby. Należą do nich min. błonnik, polifenole, beta karoten, likopen, magnez, cynk. Głównym bohaterem zupy jest beta karoten który znajduje się w batacie, marchwi, dyni. Kolejnymi produktami przeciwzapalnymi w zupie są kurkuma, czosnek, pestki dyni i nasiona słonecznika oraz świeży imbir. SKŁADNIKI 1/2 dyni piżmowej ( średnia wielkość) 2 marchewki(...)garnku rozgrzać oliwę i dodać warzywa i przyprawy. Chwilę poddusić. Wlać wodę do zakrycia warzyw i dodać wypłukaną soczewicą. Gotować 15 minut. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy. Zupę zmiksować. Podawać z prażonymi nasionami
AZgotuj!Przepis krok po kroku na żurek. Pyszna, tradycyjna mocno kwaskowa zupa o wyjątkowym smaku. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 700g kiełbasy białej surowej 2 litry bulionu warzywnego 200g boczku surowego wędzonego 5-6 ziemniaków 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 500ml zakwasu żytniego do żurku 100ml śmietany 18% jajka(...)całość dodajemy do garnka. Do garnka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i ostudzoną kiełbasę pokrojoną w plastry. Gotujemy 15minut. 4. Po tym czasie dodajemy zakwas, chrzan i śmietanę zahartowaną zupą. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę i nasz żurek jest już gotowy… Podajemy z jajkiem. Smacznego Bądź na bieżąco z moimi przepisami , zapraszam na mój
karolgotujePrzepis na pyszną zupę pieczarkową. Łatwa i szybka do zrobienia, a będzie smakowała całej rodzinie. Składniki 1 ćwiartka z kurczaka lub kilka skrzydełek 2 l wody 2 niewielkie marchewki 3 średnie ziemniaki 250 g pieczarek 1 średnia cebula 1 łyżka masła 200 ml śmietanki 30% natka pietruszki lubczyk koperek sól pieprz Przygotowanie Kurczaka gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem(...)kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Większe pokroić, malutkie można dać w całości. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do zrumienienia. Mięsko obieramy z kości i dajemy do zupy razem z pieczarkami i jeszcze kilka minut gotujemy. Wyłączamy grzanie, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, koperek i zaprawiamy śmietanką. Autor przepisu: Bożena The post Zupa pieczarkowa first appeared on Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyFlaczki z boczniaków – to moja propozycja naprawdę bardzo smacznej zupy. Idealnie sprawdzi się na co dzień, ale też na świąteczny stół i obiecuję, że ta wegetariańska wersja flaków wołowych to jest prawdziwy hit. Tanie, zdrowe, smaczne – czego chcieć więcej. Jeśli jak ja lubicie boczniaki to zapraszam do wypróbowania moich przepisów na nie: Śledzie z boczniaków Boczniaki w panierce(...)minutę. Zaraz potem zalewamy 2 litrami wody. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sól, pieprz, kurkumę i gotujemy 20 minut. Boczniaki myjemy, kroimy w cienkie paseczki, dodajemy do zupy. Dodajemy też kostki rosołowe, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy 10 min. Zupę wyłączamy. Dodajemy majeranek, ostrą i słodką paprykę, imbir, czosnek granulowany, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Dorota SmakujeProsta acz wykwintna zupa sezonowa z dynią, którą dla odmiany możecie podać na święta, nawet jeśli w Polsce tradycyjnie serwuje się czerwony barszcz lub zupę grzybową. Udanych przygotowań świątecznych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 30 min. Porcja dla 4 osób: ● 1 dynia butternut (ok 1,3 kg) ●1 żółta cebula ● 300 g ziemniaków (najlepiej Bintje
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDzisiaj zapraszam na zupę porowo-pieczarkową. Zupa pełna warzyw i z mięsna wkładką w postaci pulpecików. Bardzo smaczna i pożywna, w sam raz na chłodne dni. składniki: 350g pora (biała i jasnozielona część) 350 g pieczarek 350 g obranych ziemniaków 1 cebula 350 g mięsa mielonego, u mnie łopatka wieprzowa 1 łyżka mąki ryżowej sól,pieprz 2 łyżki masła(...)minut. W międzyczasie przygotować pulpety. Mięso mielone dokładnie wyrobić z dodatkiem mąki ryżowej, doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucić prosto do zupy, delikatnie zamieszać. Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec zabielić śmietanką
Monia miesza i gotujeZupa krem z białych warzyw to kolejna propozycja na pożywny posiłek, szczególnie dla tych, którzy chcą schudnąć lub też już utrzymują „linię”. Osobiście nie polecam i nie stosuję żadnych diet – najlepszą dietą na schudnięcie jest zmiana nawyków żywieniowych – na te zdrowe. Po co diety cud, skoro po zakończonej diecie i tak wracacie do... Więcej The post(...)Zupa krem z białych warzyw appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnek