zupa - 39132 przepisów (strona:641/2609)

Najlepsza pomidorowa z recyklingu 129

najlepsza zupa pomidorowa,ale dla wielbicieli zup przygotowanych na wywarach miesnych.Pomidorowa lubia wszyscy,z apetytem wcinaja dzieci i ze smakiem zajadaja dorosli.Do przygotowania zupy wykorzystalam wywar z gotowania golonki, klik przepis tutaj.To wywar wyjatkowo tresciwy i esencjonalny,dzieki temu pomidorowa ma tak wyjatkowy, gleboki smak.Jest gesta,slodko-kwaskowata i bardzo,bardzo pomidorowa, po prostu pyszna.Jesli nie znacie tego smaku(...)czosnek .Pokroic w kostke. rozgrzac w garnku, w ktorym bedziemy przygotowywac zupe maslo i zeszklic cebule.Dodac czosnek.Wlac pomidory z puszki i wywar z gotowania golonki.Gotowac okolo 15-20 minut.Jesli zupa jest za kwasna wlej wiecej wywaru z golonki.Wszystko zalezy od jakosci pomidorow z puszki.Nalezy pamietac,ze pomidory z puszki sa bardziej aromatyczne i bardziej pomidorowe niz domowe przeciery. calosc zblendowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rozgrzewający krem jarzynowy z kasztanami 125

obawiam się , że jest uzależniający i jak jak z czekoladą na jednym kasztanie nie można poprzestać. Postanowiłam nie zjeść wszystkich jako przekąski , ale przyrządzić z ich dodatkiem wspaniałą , rozgrzewającą zupę krem , idealną na pogodę jaką mamy za oknem! Połączenie świeżych warzyw : soczystej marchewki , pietruszki , selera oraz pora z kasztanami stworzyło niesamowicie zgraną całość! Zupa nie tylko nasyci , ale i rozgrzeje(...)grubych oczkach. Dodajemy do gotującej się wody i na średnim ogniu gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy kasztany , lekko podgrzewamy , a następnie drobno siekamy. Wrzucamy do gotującej się zupy i dokładnie mieszamy. Kiedy warzywa są już ugotowane , doprawiamy do smaku , a następnie blenderem miksujemy na gładki krem. Wlewamy słodką śmietanę i dokładnie mieszamy. Podajemy gorącą ze świeżym chlebem

Ostra na Słodko
ZUPA GULASZOWA Z PULPETAMI 230

trzeba! O takiej porze najczęściej sięgamy po dania rozgrzewające które nie tyko sprawiają , że jest nam cieplej , ale też sycą na długie godziny. Jednym z takich jest właśnie ta zupa – gęsta , lekko pikantna , sycąca. Dodatek pulpecików sprawia , że śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad. SKŁADNIKI: - marchew – 2 szt – pietruszka – 1 szt – cebula(...)łyżki – mielona wołowina – 300 g – jajko – 1 szt – bułka tarta – 2 łyżki – mąka do obtoczenia – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ZUPA: Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy gorącym bulionem. Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku. Gotujemy

Ostra na Słodko
Miała być zupa dyniowa, a wyszła … cukiniowo – paprykowa 163

Nabyłam drogą kupna średnią dynię i już się chwaliłam na pewnym portalu społecznościowym, że jutro będzie zupa dyniowa, a tu się okazało, że w dyni nie ma dyni, a za to są same pestki. Pestki wyjęłam i uprażyłam, z dyni pewnie będzie lampion na helołin, a zupy jak nie było... Miała być zupa dyniowa, a wyszła … cukiniowo – paprykowa

Nie Bo Piekło
Zupa pieczarkowa, smaczna, tania, zdrowa 152

jakiś czas przeprowadzona taka rozmowa pt. co chcecie jutro na obiad? Nieprawdaż? Osoba gotująca w domu, bo przecież niekoniecznie musi to być mama, zadaje pytanie swojej gawiedzi „jaką zupę mam jutro ugotować?”. A przecież chodzi o to, że czasem to już nam pomysłów... Zupa pieczarkowa, smaczna, tania, zdrowa is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Krakersy cebulowe 209

Złociste, chrupiące i pachnące. Wyraziste w smaku. Mocno cebulowe. Z dodatkiem szczypiorku. Kto ma ochotę pochrupa ć?   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej; 1/4 szklanki mąki kukurydzianej; Opakowanie zupy cebulowej w proszku (31 g); 2 czubate łyżki suszonego szczypiorku; 125 g margaryny; 125 ml jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%. Sposób wykonania: W misce(...)mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą mąki, zupę cebulową i szczypiorek. Margarynę pokroić w drobną kostkę i dodać do miski z mąką. Całość wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 5 minut. Następnie dodać jogurt i wyrabiać mikserem z hakiem przez około 10 minut na średnich obrotach, aż ciasto dobrze się zagniecie. Ciasto można także wyrobić ręcznie

Gospodyni Miejska
Makaron z lubczykiem 177

ludowej był wykorzystywany jako magiczną roślinę miłości i jak go nie zastosować w naszej kuchni.:) Ja go wykorzystuję w zastępstwie sztucznej magii.  Makaron z lubczykiem często podaję w zupie jego cudowny zapach i smak świetnie ją podkreśla.  SKŁADNIKI: na 300 gram świeżego makaronu przepis autorski semolinę 300 g( jeżeli nie mamy semoliny możemy wykorzystać do tego mąkę(...)szerokości jakiej chcemy uzyskać  po czym postępujemy jak wyżej. - gotowy wysuszony  makaron trzymamy w szczelnie zamkniętym, suchym słoiku  Makaron pod taką postacią wykorzystuję jak wcześniej do zup. Następnym razem pokaże do jakiej zupy można go wykorzystać. Jedna wersja będzie Włoska a drugiej odsłonie  tradycyjna zupa Polska :) Zapach który się unosi po domu gdy makaron na stolnicy

Basia w kuchni
Zupa Wonton 341

Kolejne dobrze wszystkim znane danie kuchni chińskiej - bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy Tom Kha Gai , nie zastanawiałam się zbyt długo :) Pierwszy raz w życiu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie Słodko(...)pierożków): odrobina oleju 200 g wieprzowiny mielonej 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane 1 ząbek czosnku, starty na tarce 1/2 łyżki świeżo startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Zupa: 1,5 l  azjatyckiego bulionu drobiowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku odrobina oleju 2 łyżki sosu sojowego Dodatkowo: posiekany szczypiorek czosnek prażony** jajko do smarowania krawędzi CZAS PRZYGOTOWANIA

Tajskie smaki
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 167

serami, wędlinami i innymi aromatycznymi dodatkami, stanowi też doskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini . Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem pomidorów - pappa al pomodoro , albo sałatkę panzanellę . Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą i posypanym szczyptą soli (jednak), lub robiłam "alla panzanellę", podsmażając chleb na oliwie(...)szynki wieprzowej prosciutto toscano , salami salam e, finocchiony (kiełbasy z dodatkiem kopru włoskiego), soppressat y (salcesonu), słoniny ( lardo ) lub wędlin z dziczyzny. A jak Was najdzie ochota na zupę... to koniecznie spróbujcie jednej z poniższych. Pappa al pomodoro to zupa zrobiona ze świeżych pomidorów, chleba, oliwy, czosnku i bazylii, często serwowana na zimno. Pyszna, idealna na posiłek w upalny dzień

Chilli Czosnek i Oliwa
Jarzynowy krupnik (z marchewką i porem) 183

Jarzynowy krupnik przygotowuje się w tempie ekspresowym Nie mam w zwyczaju gotować zup z torebki. W ogóle zupy goszczą na moim stole zbyt rzadko i choć staram się jak mogę, nie zawsze mam czas albo ochotę. Prawda jest taka, że przez cały miesiąc zdarza się, że nie ugotuję ani jednej :) Tym bardziej przyznam szczerze, nie byłam zbyt szczęśliwa(...)ramach programu Przyjaciele Winiary, dostaliśmy do przetestowania zupy "z proszku". Ale "Rodzinne Zupy" zaskoczyły mnie pozytywnie. Po pierwsze - przygotowuje się je w tempie ekspresowym, bez użycia wywaru mięsnego, wystarczy tylko dodać warzywa. Po drugie - nie spodziewałam się, że torebki mogą kryć w sobie PRZYZWOITY SKŁAD, bowiem Winiary nie dodają do nich barwników, konserwantów ani wszechobecnego glutaminianu

Kraina Tysiąca Smaków
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 172

maderze to doprawdy raj dla smakoszy. Lepiej niż słowa opowiedzą o niej zdjęcia regionalnych potrawjakimi są m.in. zapiekany maderski chlebek z masłem czosnkowym, zazwyczaj podawany jako przystawka (czekadełko), mięczaki, zupa z chlebem, ośmiornica, ... Fot. Chlebek bolo de caco Fot. Przystawka, dwa rodzaje mięczaków lapas grelhadas żyjące na skałach, które w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto(...)patelni Fot. Tapas Fot. Tuńczyk Fot. Ośmiornica w oleju z cebulą Fot. Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź w oleju Fot. Tradycyjna zupa chlebowa z tymiankiem i jajkiem w koszulce Fot. Ośmiornica na sposób tradycyjny :) czyli podana w gorącym naczyniu, w dużej ilości oliwy, z warzywami Fot. Zupa ze skorupiakami Fot. Szaszłyk z kalmarów oraz langustynki

Taste Of My Day
W Innych Garnkach Gotować Nie Chcę! 174

których nie lubiłam gotować, a to przez to, że łatwo można je było przypalić. Z Ballarini to całkiem inna bajka. Z nimi zrobiłam swój pierwszy w życiu karmel, gulasze, zupy, duszone potrawy i smażone w małej ilości tłuszczu albo i bez. Chciałabym każdemu z Was chociaż na jeden dzień pożyczyć któryś z tych naczyń, abyście mogli otworzyć szeroko oczy(...)prawie cała linia White Stone Salento A teraz pokażę Wam jedną z potraw, które przygotowałam w tak zachwalanym przeze mnie garnku Ballarini White Stone Salento. Jest to Wiejska Zupa z Czarną Fasolą . Typ zup na bazie duszonych i smażonych składników, które można łatwo przypalić, ale nie z Salento! Zupa wbrew pozorom jest lekka, ale pożywna, polecam. Przepis znajdziecie w podlinkowanej

Blondynka Gotuje
Kapuśniak i placki ziemniaczane dla zabieganych 324

utrwalane są naturalną metodą, co pozwala wyeliminować dodatek jakichkolwiek substancji chemicznych. Wprowadzili na rynek linię Dań Babci Zosi - która inspirowana jest na tradycyjnej kuchni babci, w skład której wchodzą zupy oraz dania z ryżu i kaszy z dodatkiem warzyw. Wszystkie ich produkty znajdziecie na ich stronie SYS klik gdzie znajdziecie informacje o produktach a także gdzie możecie kupić(...)zamówić produkty klik . Ja jako pierwszą wypróbowałam Zupę Kapuśniak. Samo przygotowanie zupy jest bardzo proste. Wystarczy warzywa zalać wodą, ugotować do miękkości, dodać torebkę z zawartością przypraw, zagotować i pyszna zupka jest gotowa. Ja dodatkowo zabieliłam zupę śmietaną co moim zdaniem dobrze wpłynęło na smak. Zrobiłam również dwie wersje placków ziemniaczanych - klasyczne i z szpinakiem. Z szpinakiem placki jadłam

Ala piecze i gotuje
Klasyczna pomidorowa z ryżem 306

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie:  Do garnka wlewamy wodę, wkładamy udka, oczyszczoną włoszczyznę i kostki rosołowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy 45 minut. Po tym czasie zupę przecedzamy, dodajemy koncentrat i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Zabielamy śmietaną, dodajemy biały ryż i podajemy :) Możemy również dodać mięsko z kurczaka. Co zrobić, żeby zupa była jeszcze gęstsza ? Po przecedzeniu(...)zupy dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy. Wsypujemy ryż i gotujemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie zabielamy śmietaną i podajemy

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania