Domowy rosół czyli tradycyjna polska zupa, która najlepiej smakuje z co najmniej dwoma rodzajami mięs, dużą ilością warzyw i własnoręcznie zrobionym makaronem, to danie bez którego wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Jest to prosta aczkolwiek czasochłonna w przygotowaniu zupa, która może być bazą do przygotowania wielu innych zup np. pomidorowej. składniki na 4-5 porcji
Smakowite DaniaBarszcz czerwony to bardzo popularna polska zupa, podawana zazwyczaj z ziemniaczkami czy uszkami. Serwujemy go także w wersji do picia, jako dodatek do kapuśniaczków, krokietów czy innych przekąsek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W naszym domu barszcz czerwony gości bardzo często, szczególnie w wersji do picia. Najczęściej przygotowuje go w okresie jesienno-zimowym, by nieco rozgrzać organizm w te ponure i chłodne
Przepiski.plinne porównujemy do nich. Podobnie jest z rosołem, który gotują wszyscy, ale nigdy nie smakuje tak, jak ten znany z rodzinnego domu. W naszym regionie jedną z popularnych sezonowych zup przygotowywanych jesienią i wczesną zimą jest dynianka, zwana też banianką (niegdyś na dynię mówiono na Podkarpaciu bania). Gotowano i nadal gotuje się ją w wielu domach w podobny sposób(...)pomarańczowy kolor, albo jest blado-pomarańczowa. Bywa też mleczna lub gotowana na wodzie, a w zależności od rodzaju dyni i doprawienia – lekko słodka lub wytrawna. W naszym regionie do zupy dyniowej dodawano drobne kluseczki, zwane zacierką, ale i te bywały różne – miękkie i owalne z ciasta pierogowego, albo przygotowane z twardszego ciasta, startego na tarce. Dzisiaj zapraszam na delikatną
Trzeci talerzktórej ostatnie kolory są wyjątkowo soczyste. Nie raz zachwycił też zachodem słońca tak miękkim i w ciepłych barwach, jak gorące kawałki pieczonej dyni, z której skręciłam dziś szybką zupę. Piekła się w towarzystwie słodkiej papryki, cebuli, marchewki i rozochoconych ząbków czosnku, gotowych, by ograć podniebienie. Zmiksowałam towarzystwo z bulionem i podałam z uprażonymi na suchej patelni kawałkami tortilli, która zmieniła(...)pyszne, rumiane chrupadełko, a do tego pestki słonecznika i kleks śmietany dla chętnych. Całość rozgrzewa, przyjemnie głaszcze podniebienie wszelką słodyczą warzyw i ciepłem listopadowego słońca. Jeśli masz ochotę spróbować zupy środka Listopada, to siadaj do stołu, póki miseczki pełne słońca jeszcze gorące! :) Zupa dyniowa z pieczonymi warzywami Potrzebujesz: 400g dyni obranej i pokrojone w kostkę 2 czerwone papryki 1 duża
Kuchnia w Słońcu Skąpana