zupa - 38908 przepisów (strona:666/2594)

BOTWINKA NA CIELĘCINIE 105

Botwinka - zupa zwiastująca nadejście lata ... My - jej miłośnicy, gotujemy ją praktycznie od wiosny do późnego lata! Uwielbiam jej delikatność, a ta, ugotowana na cielęcinie ma przepyszny smak i aromat. U progu lata jemy ją dość często, bo później liście buraków są już zbyt duże i grube, tracą także swój smak i delikatność. Dziś moja ulubiona wersja: gęsta od warzyw(...)Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj koncentrat buraczany, sok z cytryny (do smaku), sól, pieprz, ew. szczyptę cukru. Dopraw śmietaną wcześniej zahartowaną odrobiną zupy. Do ugotowanej zupy wrzuć pokrojone wcześniej mięso. Posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Walijskie Pichcenie
Zupa botwinkowa 78

Jedna z ulubionych zup Ani. Raczej nie nadaje się na pełnowartościowy obiad, bardziej jako zupa przed drugim daniem. Pyszna (nawet bardzo), ale najeść się nią ciężko. Więc jeśli planujecie jakieś drugie danie, to ta zupa będzie jego idealnym dopełnieniem, będzie świetnym wstępem do obiadu. My zrobiliśmy garnek na 2-3 dni. Niestety (a właściwie „stety”) okazała się tak pyszna

Marder&Marder Manufacture
Torator – chłodnik bułgarski z ogórka FIT 63

chłodnik bułgarski, który wykonacie w 5 minut. Możecie spożyć go od razu po przygotowaniu, jednak polecam schłodzić go w lodówce co najmniej 30 minut – żeby się przegryzł. Taka zupa świetnie orzeźwia i ochładza, koniecznie musicie jej spróbować! Przepis na 4 porcje, jedna to około 227kcal, B: 9,6g, T: 14,3g, W: 16,7g. Składniki: – 500g gęstego jogurtu(...)ogórki, posiekany koperek i dymkę (zostawiamy trochę do ozdoby), przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny i koncentrat. Mieszamy, a następnie dolewamy zimnej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Zupę podajemy od razu lub wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut (a najlepiej na kilka godzin), żeby dobrze się schłodziła i przegryzła. Przed podaniem chłodnik posypujemy grubo posiekanymi orzechami

Be Fit Be Strong
Lubawski Zagraj 86

też będzie dobra , choć oryginalnie jednak jest z nutą wędzonki. Idealnie nadają się do niej skóry z boczku lub wędzona kiełbasa. Jak wiecie gotuję zazwyczaj dla 5 osób i zupy na dwa dni więc sami zdecydujcie na ile porcji jest ta potrawa ;) Składniki: - 1,5 kg ziemniaków - 2 marchewki - kawałek korzenia selera ( wielkości spodu dłoni) - 1 korzeń pietruszki(...)Kiedy ziemniaki zmiękną dodaję zawartość patelni i seler naciowy drobno posiekany.  Jajka mieszam z mąką, mlekiem i odrobine soli na zwarte ciasto - gęstsze niż na naleśniki. Kiedy zupa będzie praktycznie ugotowana wrzucam za pomocą widelca lub lejka kluseczki do zupy. Gotuję dosłownie 3 minuty . Dopiero wtedy doprawiam pieprzem i solą - z tą ostatnią doradzam ostrożnie. Natką pietruszki jest dodawana

Kuchnia Pełna Emocji
Szybciej się nie da! Brokułowa z szybkowaru 94

Szybciej się nie da! Brokułowa z szybkowaru. Gotowanie zupy to jedynie 10 minut plus pięć na obieranie i krojenie warzyw. Lekka a przy tym sycąca zupa warzywna. Teraz w letni czas wystarczy na cały obiad! Kilka prostych składników i można ugotować smaczne danie. Bazą jest cebula i oliwa plus seler i ziemniaki a także pęczak i soczewica by było bardziej(...)gotujemy. W ostatniej chwili drobno posiekany brokuł i przyprawy – clou sprawy. U mnie pieprz czarny świeżo mielony, sól himalajska, czosnek granulowany oraz czubrica zielona. Naprawdę smaczna ta zupa, cała rodzinka jadła a nie jest to u nas takie oczywiste Polecam! P RZEPIS BROKUŁOWA Z SZYBKOWARU Składniki: 3 łyżki oliwy 1 cebula 3 łyżki suche soczewicy czerwonej 3 łyżki kaszy

Dorota Smakuje
Gazpacho 70

trzeba czekać aż następnego dnia się schłodzi. Jeśli dodam jeszcze , że można zużyć resztki warzyw, a już na bank resztki pieczywa to może dodatkowo przekonam do tej zupy wielbicieli filozofii zero weste, którą zresztą sama wyznaję. Porcja na 3-4 osoby Składniki : - 3 duże, mięsiste pomidory - 1 duży, szklarniowy ogórek - 1 średniej wielkości, czerwona papryka - 1 mała, lub pół dużej(...)godziny. Resztkę chleba kroję w małe kawałeczki i smażę grzanki ( dodając do nich najlepiej ziół prowansalskich). Pozostawionego ogórka i paprykę kroję w kosteczkę - będzie z grzankami dodatkiem chrupiącym do zupy. Całość można udekorować koperkiem lub szczypiorkiem ( taki polski dodatek do hiszpańskiej zupy

Kuchnia Pełna Emocji
Zupa botwinka 77

Botwinka to zupa, którą obowiązkowo gotuję nie tylko w sezonie! Zawsze staram się mrozić młode buraczki z liśćmi i dzięki temu botwinka pojawia się na moim stole, kiedy tylko mam na nią ochotę. Cała moja rodzina uwielbia ten buraczkowy smak połączony z mnóstwem warzyw, śmietaną oraz posiekaną zieleniną. Często też do zupy dodajemy kawałki jajek ugotowanych na twardo. Pycha! Botwinka(...)pogotować około 15-20 minut i następnie wrzucić drobno pokrojone łodygi z listkami botwiny.  Wszystko razem gotować do miękkości oraz połączyć z sokiem z cytryny. Na końcu do zupy wmieszać śmietanę i uprzednio posiekaną zieleninę. Botwinkę doprawić do smaku. Botwinka - dodatkowe informacje: (*) Botwinkę można ugotować jedynie na wywarze z warzyw. Wtedy warto do niej dodać około łyżki masła, dobrej

Di gotuje
Krem pomidorowy malinowe love 167

Grasz w pomidora? GRAM… Coś dla Ciebie mam… POMIDOR 🍅 Zupę krem z…. POMIDOR 🍅 Z malinowymi… POMIDOR  🍅 Też pomidorami, ale i z malinami… POMIDOR  🍅 Zupa wyszła idealnie, smakowała jak….. GENIALNIE, aj….POMIDOR  🍅 I tak wygrywasz, bo nowy smak pomidorowej zdobywasz… POMIDOR  🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅 Składniki: 1,5 kg dojrzałych pomidorów malinowych, 1 biała cebula, 200   g marchewki, 1 niewielki(...)uzyskania kremowej, gładkiej konsystencji. Przecieramy przez gęste sito, żeby pozbyć się pestek zarówno z pomidorów jak i malin. Mieszamy i dopiero doprawiamy pieprzem, papryką wędzoną, ewentualnie solą do smaku. Zupę można podawać z łyżka np. serka kremowego, jogurtu, ale ja polecam z posiekaną pietruszką i lubczykiem

Moniki Smakołyki
Zupa z fasolką szparagową 96

razem z ich zieloną częścią). Dodajemy ziele angielskie, sól i pieprz, gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na ok. 2 cm kawałki. Z zupy odławiamy włoszczyznę oraz mięso a wrzucamy przygotowaną fasolkę. Gotujemy około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy ziemniaki: obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującej się zupy. Gdy warzywa(...)będą miękkie dodajemy pokrojoną w krążki wcześniej wyłowioną marchew. W miseczce mieszamy śmietanę z łyżką wazową gorącej zupy i wlewamy z powrotem do całości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec gotowania wrzucamy poszatkowany drobno koperek

Qchnia po prostu
Krem z kalafiora 94

Przepis na krem z kalafiora Klasyka, klasyka i jeszcze raz… PETARDA! Dzisiejszy krem z kalafiora, to idealnie gładka, kremowa i delikatna zupa. Mleczko kokosowe i garam masala, cudownie wzbogacają jej smak. W towarzystwie grzanek i zielonej pietruszki, ten krem będzie hiciorem na Twoim stole. Nie masz doświadczenia z grzankami? Nie wiesz jak się za nie zabrać? Sprawdź mój wpis(...)zrobić grzanki do zupy krem? “, tam wszystkiego się dowiesz. Przepisy na zupę krem wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery 😊 Artykuł Krem z kalafiora pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Tomato Borscht – The Elder Scrolls Online – barszcz pomidorowy 78

Greymoor oscyluje wokół wampirów, zdecydowaliśmy się na wykorzystanie motywu krwistoczerwonego jedzenia, dlatego Tomato Borscht, czyli barszcz pomidorowy, był dla nas idealnym wyborem. Pieczone pomidory i karmelizowane buraki nadają zupie niepowtarzalny, głęboki aromat – a jej rozgrzewający charakter idealnie przyda się po podróżach w mroźne zakątki prowincji Skyrim. Czas na gotowanie! Screenshot wykonany przez Atak Gaura – atak-guara.blogspot.com PRZEPIS W WERSJI(...)korzenie buraków, pokrój je w plastry i usmaż na 1 łyżeczce smalcu po kilka minut z każdej strony. Dodaj miód, zamieszaj i karmelizuj buraki przez 2 minuty. 7. GOTOWANIE ZUPY + OCET + SOK Z BURAKÓW Wlej bulion do garnka z wszystkimi podsmażonymi warzywami, dodaj podsmażone i pokrojone w kawałki buraki oraz ich liście. Dolej 100 ml koncentratu z kiszonych buraków oraz

Nerds Kitchen
Żurek 83

patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, cebulka powinna podsmażyć się na złoty kolor pod koniec dodać posiekany czosnek, smażyć 30 sekund, zdjąć z ognia dodać do zupy. Zakwas wlewać porcjami do zupy w ten sposób będziecie mogli idealnie doprawić żurek do własnego smaku, dodać majeranek, łyżkę chrzanu, sól i pieprz. Jeśli lubicie, to żurek można zabielić kwaśną(...)śmietaną. Do każdej porcji zupy podać ugotowane pokrojone jajko. Smacznego! Artykuł Żurek pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa krem z cukinii i szparagów z dodatkiem szpinaku, rzodkiewki i karmelizowanej cebuli dymki. Kuchnia zero waste 87

Jeśli tak jak ja kochacie zupy, to koniecznie spróbujcie mojej dzisiejszej propozycji. Pomysł na nią zrodził się nie tyle z oszczędności, co raczej z gotowania w stylu zero waste, gdyż nie znoszę marnowania żywności. W lodówce miałam jedną cukinię, niecały pęczek zielonych szparagów, garść szpinaku, kilka rzodkiewek, oraz cebulę dymkę ze szczypiorem. Oto przepis n a pyszną i zdrową zupę(...)patelni z obu stron po jednej minucie. Wyjęłam kilka główek szparagów a resztę warzyw zmiksowałam, doprawiłam do smaku i rozlałam na talerze. Rzodkiewkę pokroiłam na plasterki i dodałam do zupy. Talerz udekorowałam główkami szparagów, karmelizowaną cebulką i posypałam mieszanką ziół. Smacznego

Kasia i jej kobiecy świat
Zupa z soczewicy z batatami i fasolą 109

Przepyszna, gęsta i sycąca “Zupa z soczewicy z batatami i fasolą. Wyjątkowo zdrowa, pełna białka pochodzącego od strączków, a na dodatek wegańska. Dzięki przyprawom takim.. Czytaj więcej: Zupa z soczewicy z batatami i fasolą The post Zupa z soczewicy z batatami i fasolą appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja