Żółty krem warzywny, który warto podawać z ryżem jaśminowym lub smażonym tofu. Tak jak wiele moich zup, także ta wymaga podsmażenia składników na woku. POTRZEBUJEMY: Duży ziemniak lub batat Seler 2 marchewki 2 pietruszki Dużą cebulę 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego Przyprawy: kumin, kurkuma, sól, pieprz, papryka PRZYGOTOWANIE: Kroimy czosnek i cebulę oraz ziemniaka/batata na kawałki. Podsmażamy(...)reszta przypraw według uznania). Mieszamy i zalewamy bulionem. Całość powinna się dusić na małym ogniu od 20 do 30 minut. Po odstawieniu z ognia, możemy zblendować całość. Do tej zupy idealnie nadaje się ryż jaśminowy lub smażone tofu (najlepiej pokrojone w drobną kostkę długo smażone na małym ogniu, by przypominało grzanki). Artykuł Indyjska zupa warzywna pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl
Fleksitarianizm.plmyjemy, kroimy w większą kostkę i smażymy powoli w garnku na maśle, do zeszklenia. Pod koniec dodajemy czosnek, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, gotujemy do miękkości ziemniaków. Zupę studzimy, blendujemy na gęsty krem, wlewamy z powrotem go garnka, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Zupę przelewamy do misek, dodajemy pokrojony w kostkę ser, siemię lniane i grzanki(...)zupy dodałam po prostu bułki opieczone w tosterze. Wy możecie zrobić klasyczne grzanki, jak macie ochotę
KardamonovyRozgrzewająca zupa krem kokosowa z dynią i pomarańczem oraz pysznym wędzonym łososiem wędzonym na gorącą który rozpływa się w ustach. Zupa jest przepyszna, aromatyczna i nie można się od niej oderwać. 1 dynia hokkaido 1 korzeń natki pietruszki 1 por biała część 1 cebula 1 pomarańczo duże sól, pieprz papryczki chili żółta 200 ml mleczka kokosowego 750 ml bulionu(...)piekę około 15 minut temp 200 stopni. Do cebuli dodaję upieczoną dynię, wlewam bulion, zagotowuję, na końcu dodaję mleczko kokosowe. Całość miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, wlewam sok pomarańczowy. Zupę podaję z plastrem pomarańczy, łososiem wędzonym na gorąco, natką pietruszki, papryczką chili, pieprzem czerwonym i kawałkiem dyni
wesoła kuchniaPasta z nóżek grzybowych – do zapiekanek, pizzy, pasztecików, zupy, sosów itp. Zazwyczaj odcinam nóżki od grzybów i wykorzystuje same kapelusze. Marynuje je w zalewie octowej, smażę, mrożę lub suszę. Z nóżek grzybowych natomiast przygotowuje pyszną, aromatyczną pastę, która świetnie sprawdza się jako nadzienie do pierogów, krokietów, zapiekanek, pizzy, pasztecików, oraz jako dodatek do zup i sosów. Pastę robi się(...)CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Pasta z nóżek grzybowych – do zapiekanek, pizzy, pasztecików, zupy, sosów itp. pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemZupa pachnąca nie tylko grzybami, ale też leśnym jałowcem. Nie muszę chyba dodawać, że jest pyszna i syta. Składniki: 500g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki), 3 niewielkie cebule, 2 łyżki masła, 1 duża marchewka, 1 litr wywaru, 200ml jogurtu naturalnego, garść natki pietruszki, dwie garści makaronu jajeczna krajaneczka Lubella , 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego(...)przykryciem na małej mocy. Po tym czasie wrzucić surowy makaron i gotować ok 10 minut, aż zmięknie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Do śmietany dodać gorącą zupę, wymieszać. Całość przelać do zupy, zagotować. Doprawić posiekaną natką pietruszki
Słodki ZakątekMoja ulubiona jesienna zupa krem. Zrobiłam ją na mleczku kokosowym, dodałam świeżą kurkumę bo jest bardzo zdrowa. Zupę podałam z pomidorami suszonymi które sama ususzyłam. Z makaronem łazanki jest przepyszna. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Jest lekko ostra. 1/2 dyni hokkaido 1 cebula 1 por biała część 1 kawałek kurkumy świeżej 3 cm 200 ml mleczka(...)rzepakowym. Dynię i kurkumę przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję do miękkości dyni. Dodaję sól, pieprz, mleczko kokosowe i całość miksuję blenderem. Makaron gotuję aldente według instrukcji opakowania. Zupę podaję z łazankami, pokrojoną papryczką, mleczkiem kokosowym, oliwą dyniową, i pomidorami suszonymi oraz natką
wesoła kuchniagotującego się wywaru odławiamy włoszczyznę i mięso. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w średnią kostkę i wrzucamy do wywaru razem z usmażonymi grzybami. Gdy ziemniaki będą miękkie zaprawiamy zupę śmietanką - w osobnej miseczce dodajemy do niej łyżkę wazową gorącej zupy, mieszamy i wlewamy z powrotem do całości. Odłowioną wcześniej marchew kroimy w kostkę i dodajemy do całości. Delikatnie doprowadzamy(...)zupę do wrzenia
Qchnia po prostuniespełna minutę. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię. Duś całość kilka minut. Wlej bulion i ugotuj warzywa do miękkości. Wlej mleko kokosowe i na dość dużym ogniu gotuj zupę jeszcze 10- 15 minut, niech płyn nieco się zredukuje. Ściągnij garnek z ognia i zmiksuj składniki blenderem na gładki krem. Jeżeli masz wątpliwości czy krem jest odpowiednio gładki przetrzyj(...)przez sito. Na koniec dopraw solą i jeszcze raz doprowadź do wrzenia. Na suchej patelni usmaż na chrupko szynkę parmeńską. Ugotowaną zupę podaj z łyżką mascarpone, pokruszoną szynką parmeńską, natką pietruszki i dekoracją z listków botwinki, która nie jest konieczna, jednak podnosi walory smakowe zupy. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaTaką pożywną zupę zrobiliśmy sobie kilka dni temu na obiad. Czy to był dobry pomysł? myślę że idealny. Kremowe zupy są pożywne, smakowite a dodatki wybierzemy sobie sami, jakie lubimy. Polecam zatem zupy kremy. Krem z cukinii i awokado. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZupa dyniowa z kurczakiem i mlekiem kokosowym to prosty pomysł na zupę z lekką nutą orientu. Świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Źródło inspiracji: Kwestia Smaku Artykuł Zupa dyniowa z kurczakiem i mlekiem kokosowym pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plzupa to super pomysł na wrześniowy obiad. Papryka pokrojona w kostkę i duszona na małym ogniu powoli uwalnia swój smak, a dodatek jabłek lekko dosładza zupę. Wypróbujcie koniecznie to połączenie. Polecam! Ilość porcji: 5 porcji Czas przygotowania: 45-60 minut Składniki: papryka – 6 dużych sztuk / około 1,5 kg cebula – 2 sztuki pomidory – 1 kg czosnek(...)trochę wody i duś na najmniejszym ogniu około 25 minut. Pomidory umyj i pokrój w kostkę, jabłka zetrzyj na tarce i dodaj wszystko do garnka. Wlej resztę wody. Gdyby zupa była zbyt gęsta dodaj trochę wody. Gotuj całość na wolnym ogniu przez około 30 minut. Kiedy warzywa będą miękkie zblenduj całość na gładko. Podawaj z natką pietruszki i ulubionym pieczywem
wiecejwarzyw.plPatrząc na to, co ostatnimi czasy publikuję na blogu, bardzo łatwo można domyślić się, że uwielbiam zupy – kremy. Zupa – krem z brokułów, czy zupa
Vegan TasteZupa krem z pieczonych pomidorów jest po prostu genialna! Smakuje tak dobrze, że w końcu moja pomidorowa jest bezkonkurencyjnie lepsza od tej u babci 😀 dotąd ciężko mi było uzyskać taki werdykt od dzieci. Prawda jest taka, że ja zawsze… Artykuł Zupa krem z pieczonych pomidorów pochodzi z serwisu
Kolorowy PrzepisownikDzień dobry :-) Jesień się zaczęła na dobre i trzeba się jakoś rozgrzewać. U nas w domu zaczął się więc sezon na zupy :-) Tym razem padło na gulaszową z ziemniakami, papryką, marchewką i szynką wieprzową. Przepis na nią znalazłam tutaj ( klik ), zamiast mięsa wołowego dałam wieprzowe, bo tamtego nie kupiłam. Zupa pyszna, sycąca, robi się troszkę dłużej, ale z podanej porcji(...)paski paprykę i paprykę słodką, oraz ostrą. Gotujemy 15 minut. 5. Teraz mąkę łączymy ze szklanką wody i koncentratem pomidorowym. Mieszamy, żeby wszystko się połączyło i wlewamy do naszej zupy gulaszowej. Jeszcze kilka minut gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Smacznego
kruche babeczkiMagda Sycąca zupa, gęsta od składników, której każda łyżka to inna kombinacja smakowa – taka jest minestrone. Dla mnie jedna z najbardziej pożywnych zup i bardzo uniwersalnych. Jej smak i charakter zależy od tego co mamy w lodówce, na co aktualnie mamy sezon lub ochotę. Na jesień nie wyobrażam sobie nie podać jej z pyszną, słodką dynią. Do tego boczek(...)minut. Po tym czasie dodajemy makaron orzo oraz fasolę, mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut. Po tym czasie próbujemy, dodajemy do smaku miód lub cukier, sól oraz pieprz. Zupę podajemy gorącą, posypaną natką pietruszki i dużą porcją tartego parmezanu. Powrót na górę
Smaczna Strona