zupa - 39805 przepisów (strona:685/2654)

Gazpacho czyli hiszpański chłodnik 158

upały najlepsze są zimne zupy czyli chłodniki, które uwielbiam. Tym razem zamiast chłodnika na buraczkach czy botwince zrobiłam chłodnik hiszpański, chyba ich najsłynniejszą zupę czyli gazpacho. Z połączenia pomidorów, ogórka, wody i przypraw powstaje pyszna, orzeźwiająca zupa. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ramen 185

popularność. Jego wersji jest bardzo wiele, więc mamy tutaj duże pole do popisu. Ramen to nic innego, jak japoński rosół z makaronem i dodatkami. Wyróżnia się on od tradycyjnych zup japońskich tym, że zawiera mięso. Większość zup japońskich sporządzanych jest na bazie ryb lub warzyw. Podstawowym składnikiem zupy ramen jest sos sojowy, rzadziej miso. Trudno powiedzieć, że wzorowałam się dokładnie

Passions hobbies life
Warzywna zupa krem podawana z łososiem i szparagami 146

Pyszna i sycąca zupa krem, która idealnie sprawdzi się na obiad. Jeżeli nie przepadacie za łososiem, to można zastąpić go plasterkiem szynki dojrzewającej. Jeżeli zaś nie przepadacie za szparagami, to zupę krem można udekorować jedynie świeżą natką pietruszki. SKŁADNIKI 1 duży kalafior 2 czerwone papryki 500 g zielonych szparagów 1,5 l rosołu drobiowego lub 1 kostka rosołowa(...)krem (jeżeli dodaliście lubczyk, to go wyciągnąć) i doprawić solą, pieprzem i dużą szczyptą gałki muszkatołowej. Górę szparagów ugotować osobno w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru lub na parze. Zupę krem podawać z plasterkiem łososia i szparagami

Passions hobbies life
BOTWINKA Z ZIEMNIAKAMI 134

Składniki: większy pęczek botwinki, 8 młodych ziemniaków średniej wielkości, 2 młode marchewki, pęczek koperku, ząbek czosnku, sól, pieprz, łyżka soku z cytryny, 200 g śmietany 18% do zup, 2 łyżki oliwy, 1,5 bulionu warzywno-drobiowego. Przygotowanie: Ziemniaki kroję w kostkę, marchewkę i buraki ścieram na tarce o dużych oczkach (kawałek buraka odkładam). Botwinkę, koperek i czosnek drobno siekam(...)garnku rozgrzewam oliwę, podsmażam ziemniaki z czosnkiem, zalewam gorącym bulionem, gotuję na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaję buraki, marchewkę i botwinkę, gotuję przez kolejne 10 minut. Do zupy wlewam sok z cytryny, dodaję kawałek pozostawionego surowego buraka (aby miała ładny kolor). Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę, dodaję koperek. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Zupę podaję

JejKuchnia
DOMOWY ROSÓŁ 143

Rosół to najbardziej klasyczna i tradycyjna zupa na polskim stole. Mówi się, że w każdym domu w niedzielę podaje się rosół. My chyba tę statystykę obniżamy ponieważ rosół nie jest co tydzień. Zazwyczaj gotuję na rosole inne zupy. Mąż jednak miał ochotę na taki ciepły klasyczny rosół. Ja jako dobra żona przygotowałam mu go. Rosół to klasyka sama w sobie(...)drób, wołowina oraz podroby. Niektórzy dziwią się, że daje do zupy serduszka... ja jednak nie wyobrażam sobie rosołu bez nich. Rosół podałam z 8-jajeczną krajanką Arc-Pol Czaniec . Firma produkuje makarony z pasji i tradycji. Arc-Pol powstało dzięki podróży do Włoch. Tam narodziła się chęć przeniesienia niepowtarzalnych smaków do Polski.  Krajanka 8-jajeczna Arc Pol Czaniec przygotowywana

Kuchnia w oparach
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach 133

Nasza faworyta wśród zup. Gotowaliśmy w wielu wersjach, ale smaku "ukrainy" z przepisu mamy nie udało nam się uzyskać. Czasami zbliżamy się. Zdarza się, że pałaszujemy u siostry, jest bardzo zbliżona do tej z pamięci. Ale nie mamy teraz przecieru z malinowych, własnych nie nawożonych pomidorów. Śmietana oczywiście wiejska była, od naszej Raby... hmmm. Odgrzewana jest jeszcze lepsza. Składniki(...)wywarem i gotowałem przez ok. 10 minut, do miękkości warzyw. Dodałem buraczki, pokrojoną natkę pietruszki oraz naturalny sok pomidorowy. Gotowałem na małym ogniu do miękkości wszystkich składników. Do zupy wlałem śmietanę rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawiłem solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa jarzynowa z młodą kapustą, kalafiorem i koperkiem 173

zupę zawsze robię na początek sezonu na młode warzywa:). Pachnie wiosną i jest miłą odmianą po typowo zimowych, cięższych zupach. 1 udko z kurczaka 1/2 kalafiora 1/2 młodej kapusty 2 młode marchewki 1 pietruszka  2 łodygi młodego selera naciowego 3 młode ziemniaki  1 młody por 1 pęczek koperku sól, pieprz, vegeta 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Kapustę szatkujemy(...)Zbieramy szumowiny. Dodajemy por, seler naciowy, marchew, pietruszkę i koperek. Gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy jeszcze 15-20 minut do miękkości warzyw. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą

Szefowa kuchni
kalafiorowa zupa... 163

garnku zalać wodą dodać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, wsypać różyczki umytego kalafiora, gotować do miękkości na koniec dodać masło, wlać mleko, dodać pieprz ziołowy, paprykę ostrą, natkę pietruszki zupa najlepiej smakuje gdy jest gotowana wieczorem i na drugi podana, nam smakuje nie za gorąca, letnia - zupa kalafiorowa jest chętnie jedzoną w naszym domu zupą, musi być na mleku, maśle

W Mojej Kuchni Lubię
Czereśniowa zupa 306

Zupa z dojrzewających w słońcu słodkich czereśni, których smak uzupełnia delikatna nuta wina to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych owoców. Czereśniowa zupa swoim pięknym, głębokim kolorem z pewnością skusi i dostarczy niezbędnych witamin. Składniki: 1kg czereśni 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny 800ml wody 200 ml słodkiego wina szczypta cynamonu(...)resztę zmiksować, doprawić sokiem z cytryny, szczyptą cynamonu i wlać resztę wody wymieszanej z mąką ziemniaczanej. Gotować do zgęstnienia i ponownie włożyć odłożone czereśnie. Całość dokładnie wymieszać. 2. Gotową zupę podawać z makaronem i udekorować listkiem mięty

Szalona Kuchnia Eweliny
Botwinka z ziemniakami - pyszna zupa bez mięsa! 202

wyobrażam sobie, aby w mojej diecie nie było zup. Jem je codziennie, dosłownie! Gotuję je około 2 razy w tygodniu, tak aby starczyło na kilka dni. Lubię chyba wszystkie zupy i jak mam okazję to przygotowuję nowe, a jak nie to z przyjemnością wracam do moich starych przepisów. Na moim blogu znajdziecie przepis na chłodnik z botwiny ( TUTAJ ). Jak sama(...)nazwa mówi jest to wersja zupy na zimno, dlatego tym razem zrobiłam botwinę na ciepło i nieco ją "odżywiłam", bo dodałam ziemniaki. Wyszła niesamowicie pyszna! Dla mnie po prostu idealna 😍 Składniki: 2,5 l wody 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku  2-3 pęczki botwinki  pęczek kopereku pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku

Zdrowie na języku :P
Krem z pieczonej papryki z ciecierzycą 118

Krem z pieczonej papryki z ciecierzycą Krem z pieczonej papryki z ciecierzycą to idealne danie na jesienny wieczór. W Szkocji niestety pogoda nie rozpieszcza, a kolor  tej zupy jest niezwykle słoneczny. W taki sposób muszę się ratować brakiem słońca na niebie. Dodatek ciecierzycy sprawia, że zupa jest  gęsta i niezwykle sycąca - stanowi danie samo w sobie. Krem(...)obrać ze skórki i dodać do gotującej się ciecierzycy. Warzywa zalać wodą, na tyle aby je zakryła, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut.  Gdy zupa się ugotuje lekko ją przestudzić po czym dokładnie zmiksować. W razie potrzeby podgrzać i doprawić do smaku.  Podawać skropioną oliwą i przybraną posiekanymi czarnymi oliwkami. Świetnie smakuje z grillowaną

Codzienne Gotowanie
ZUPA BROKUŁOWA Z MARCHEWKĄ 191

Dziś zapraszam na pyszną zupę brokułową z  marchewką podawaną z kaszą jęczmienną. Lekka zupa na warzywnym wywarze z pewnością przypadnie do gustu nie jednej osobie :) Zapraszam i Smacznego :) ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO ODWIEDZENIA I POLUBIENIA MOJEJ STRONKI https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło :) SKŁADNIKI NA 4 OSOBY:    🍲 1 Brokuł 🍲 2 Marchewki   🍲 6 łyżek kaszy jęczmiennej(...)obieram i kroję na trzy częśći.  4. Zagotowuję wodę ,  dodaję marchewkę , kaszę , bokuła i pozostałe składniki.  5. Gotuję do chwili kiedy kasza będzie miękka.  6. Zupę przelewam do misek , dodaję po łyżce jogurtu.  7. Smacznego

Gotowanie Patki
KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 124

garnka przekładamy cebulę i przeciśnięty czosnek, podpiekamy na maśle. Następnie dodajemy warzywa  i szparagi z główkami. Wlewamy bulion i gotujemy około 15 minut ( główki wyjmujemy z zupy, odkładamy na talerz ). Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy łyżkę gęstej śmietany i blendujemy.  Zupę nakładamy do miseczek, posypujemy parmezanem i wkładamy główki szparag. Podajemy krem ciepły, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa truskawkowo-rabarbarowa z cynamonem 159

Nastał sezon na truskawki i rabarbar. Truskawki częściej goszczą w mojej kuchni, rabarbar rzadziej, ale tym razem połączyłam je w jedno i wyszła mi smaczna zupa. Składniki : 10 łodyg jak najbardziej czerwonego rabarbaru ok. 25 dag truskawek mała laska cynamonu cukier makaron Przygotowanie : Rabarbar i truskawki dokładnie umyć, truskawki pozbawić szypułek Rabarbar pokroić w kostkę i wrzucić(...)cukier wg uznania  Chwilę gotować razem, ale tak by nie rozgotować truskawek Wcześniej ugotować makaron, podawać razem.                    Zupę można wzbogacić śmietaną, dodać do zupy na talerzu, nie gotować

Proste Potrawy