Zupa krem głównie z dyni. Kolejne nowe zastosowanie dla tego warzywa. Bardzo interesujące, sycące, a dzięki dodatkowi jakim jest imbir także wspaniała na utrzymanie dobrej sylwetki. Inspirowana bardzo ze strony dietetyczne-przepisy, zmieniłam naprawdę niewiele. Warta ryzyka. Składniki na zupę krem z dyni (4 - 5 porcji): dynia 500 g papryka czerwona 200 g marchewka 100 g warzywko (nie Vegeta(...)kawałek świeżego imbiru). Zblendować. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Kromkę chleba wrzucić na patelnię i podgrzać do chrupkości. Bez tłuszczu! Grzankę natrzeć czosnkiem. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Nalać zupę, wrzucić grzankę, posypać mozzarellą i ziołami. Gotowe, smacznego
Karola gotujepokrojonej w paski papryczki pepperoni. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy odsączoną kukurydzę, doprawiamy kurkumą i imbirem. Podsmażamy przez 5 minut a następnie dodajemy ugotowane warzywa wraz z wywarem. Zupę miksujemy za pomocą ręcznego blendera. Dodajemy do zupy mleczko kokosowe, mieszamy i ponownie podgrzewamy do momentu zagotowania. Zupę podajemy z pokrojoną drugą połową papryczki,poszatkowaną natką pietruszki oraz grzankami. Grzanki
Qchnia po prostuoryginalnych przepisach na azjatyckie dania można znaleźć wiele egzotycznych składników, których próżno szukać w osiedlowym sklepie. Moja wersja bazuje na składnikach, które bez problemu powinniśmy znaleźć w większości sklepów. Zupa jest pikantna, a jednocześnie lekko słodka dzięki dodatkowi mleczka kokosowego. Cudownie rozgrzewa i przywołuje słońce :D Potrzeba jeszcze jakiejś zachęty? ;) ORIENTALNA ZUPA KOKOSOWA Mała czerwona papryka 200 g pieczarek Pół(...)około 10 minut Po tym czasie dodać mleczko kokosowe, sos rybny i sojowy, sok z limonki i przyprawy Gotować jeszcze około 10 minut W razie potrzeby doprawić Ja podałam zupę z kawałkami naturalnego tofu i świeżą pietruszką
HealthyCreationsDziś chciałabym przedstawić Wam pyszną, szybką, lecz nie do końca zdrową zupę według przepisu mojej kochanej babci Krysi. Jest to świetny pomysł na obiad, kiedy jesteśmy bardzo głodni, chcemy zjeść coś ciepłego, a nie mamy za dużo czasu na przygotowania. Nie jest skomplikowana, nie wymaga zdolności kulinarnych. Tę zupę wykonamy w dokładnie 12 minut! W między czasie możemy zagotować makaron(...)drobno siekamy i pod koniec gotowania dodajemy, mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, wcześniej ją hartując. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z makaronem, grzankami lub zajadamy bez niczego. Smacznego! Artykuł Studencka zupa ze świeżego ogórka w 12 minut pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongProsta zupa pieczarkowa z ziemniakami i dodatkiem kaszy jęczmiennej. Wersji zupy pieczarkowej jest bardzo dużo i długo szukałam swojej ulubionej. Najlepszą okazała się ta najprostsza, zaledwie z kilku składników i dużą ilością pieczarek oraz bez dużej ilości śmietany. Zupka jest rewelacyjna! - mocno pieczarkowa, o intensywnym smaku i aromacie. Dodatek ziemniaków oraz kaszy jęczmiennej sprawia, że jest również treściwa. Gdy mamy(...)następnie zalewamy bulionem. Zagotowujemy i wrzucamy ziemniaki. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Kaszę jęczmienną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i wrzucamy do zupy. Gotujemy do miękkości. Na końcu dodajemy śmietankę oraz przyprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Zagotowujemy
Kuchnia MagdaLenyZupa grzybowa to zupa aromatyczna, smaczna, sycąca. Przygotowuję ją ze świeżych grzybów i tylko w czasie kiedy rosną w lesie. … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Pyszna <span>zupa grzybowa</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerJesień przyszła a z nią katar oczywiście, zawsze o tej porze ratujemy się dyniową zupą z imbirem i curry (przepis TU KLIK! ). Tym razem miałam jeszcze batata i postanowiłam go wkręcić do zupy - stała się jeszcze bardziej kremowa i fajnie podkręcił się smak - spróbujcie koniecznie - mocno rozgrzewa! SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 mała dynia hokkaido -około
Moje Kuchenne Rewelacjejesienne chłodne dni coraz częściej sięgamy po rozgrzewające i sycące dania. Ta zupa jest idealna na taką pogodę, jaką obecnie mamy za oknami. Feta wspaniale komponuje się z pikantnym kremem z warzyw. Zupa świetnie smakuje z grzankami z żółtym serem. 4 czerwone papryki 4 pomidory cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła litr bulionu warzywnego(...)skórki i pokroić w kostkę. Dodać do papryki i smażyć razem ok 5 minut. Do warzyw wlać bulion, dodać przyprawy do smaku. Całość gotować jeszcze ok 10 minut. Ugotowaną zupę zmiksować. Podawać posypaną pokruszoną fetą i świeżymi listkami mięty oraz z grzankami z żółtym serem
Smakołyki Asicebula się zeszkli wlewamy do garnka bulion oraz przecier pomidorowy. Dodajemy listki bazylii oraz zioła prowansalskie, sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Zupę miksujemy za pomocą ręcznego blendera. W miseczce łączymy śmietanę z 1 łyżką wazową gorącej zupy a następnie wlewamy do całości. Doprowadzamy zupę do wrzenia. Pieczywo kroimy na kromki (około
Qchnia po prostuKolejna pyszna zupa na talerzu i na moim stole. Ja ją pokochałam a czy Wam przypadnie do gustu, napiszcie jak zrobicie. Zupa jest treściwa i pożywna, idealna na jesienny dzionek. Polecam gorąco. Zupa z soczewicą, ziemniakami i szynką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejakiegoś miesiąca, w kuchni na oknie pięknie prezentowała się dynia z Czarnocina. Dziś postanowiłam ją w końcu zużyć. A że za oknem trochę szaro-buro (cudownie), to wylądowała w zupie. Jedliśmy ją w czwórkę, z czego jegomość D oczywiście marudził, bo nie dość, że zupa była bez mięsa, to na dodatek była z curry. No co kto lubi. Dla reszty(...)minut. Dodajemy do tego kawałki dyni i obrane ząbki czosnku, curry i bulion. Gotujemy 5 minut, doprawiamy solą, studzimy. Do blendera wrzucamy zawartość garnka, miksujemy na gładki krem. Zupę przelewamy do misek, dodajemy jogurt, natkę, grzanki i słonecznik
Kardamonovynamoczyłam na noc Do garnka z wodą wrzuciłam pokrojone ziemniaki i namoczony groch oraz pokrojoną cebulę, liść laurowy i ziarnisty pieprz - gotowałam Startą marchew przesmażyć na oleju, dodać do zupy, wrzucić pokrojony seler, pietruszkę, gałązkę selera i lubczyku oraz ugotowaną cieciorkę - dogotować do miękkości warzyw Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, majerankiem Kto lubi już na talerzu doda do zupy(...)łyżkę śmietany. Z tych składników otrzymałam zupę dla 5 osób
Proste Potrawymałymi dyniami sprzedawanymi w sklepach. Nasze szalone, bez nawozów, na kompostowniku są kilkukrotnie większe niż moja głowa. Dlatego każde rozwiązania do wykorzystania dyni mile widziane. Za zupami krem nikt poza mną nie przepada, więc jak dla siebie to robię tylko wersja na raz. Mając przygotowany mus z dyni (przepis tutaj ) przygotowanie zupy zajmie nam dosłownie chwilę - stąd uznaję ją najprostszą(...)zupą świata. Składniki: 1 szklanka musu z dyni 2 łyżki mleka kokosowego 1/2 szklanki wody sól do smaku Przygotowanie: wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy ;) - Thermomix czas 20 min / temp 90 st/ obr 2 Można ozdobić płatkami z migdałów lub jeszcze lepiej pestkami z dyni :) Smacznego
Gotowanie z pasjąWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na zupę: łyżka masła, 1/2 łyżki oleju, 1/2 cebuli, marchewka, 1 litr bulionu, 4 większe ziemniaki, pęczek koperku, małe opakowanie śmietany 18% (200 g), po szczypcie soli, pieprzu i kurkumy. Składniki na pulpeciki: 30 dag mielonego, jajko, łyżka bułki tartej, łyżeczka majeranku(...)łyżeczki soli, szczypta pieprzu, 1/2 małej cebuli, mąka do obtoczenia pulpecików, 2 łyżki oleju do podsmażenia pulpecików. Przygotowanie: Cebulę do pulpecików i zupy drobno siekam, marchewkę ścieram na tarce, ziemniaki kroję w kostkę. Mięso dokładnie wyrabiam z 1/2 posiekanej cebuli, jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami. Zwilżonymi rękoma formuję małe kuleczki, obtaczam w mące i podsmażam na rozgrzanym oleju. Podsmażone mięso
JejKuchniaRano wróciliśmy z urlopu, czas nadrobić zaległości (z przyjemnością, żeby nie było). Ci od mięsa mówią, że zupa wyszła bardzo fajnie. Ja to bym ją najchętniej wchłonęła bez mięsa, sami wiecie. Powoli zaczyna się dla mnie najlepsza pora roku na zupy, więc spodziewajcie się więcej takich przepisów. Składniki: 1,5 l wody 2 surowe białe kiełbasy 2 pęczki koperku(...)wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Zawartość garnka zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i poszatkowany koperek, gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę wlewamy do misek, dodajemy jogurt
Kardamonovy