Krem z pieczonej papryki z ciecierzycą Krem z pieczonej papryki z ciecierzycą to idealne danie na jesienny wieczór. W Szkocji niestety pogoda nie rozpieszcza, a kolor tej zupy jest niezwykle słoneczny. W taki sposób muszę się ratować brakiem słońca na niebie. Dodatek ciecierzycy sprawia, że zupa jest gęsta i niezwykle sycąca - stanowi danie samo w sobie. Krem(...)obrać ze skórki i dodać do gotującej się ciecierzycy. Warzywa zalać wodą, na tyle aby je zakryła, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Gdy zupa się ugotuje lekko ją przestudzić po czym dokładnie zmiksować. W razie potrzeby podgrzać i doprawić do smaku. Podawać skropioną oliwą i przybraną posiekanymi czarnymi oliwkami. Świetnie smakuje z grillowaną
Codzienne GotowanieDziś zapraszam na pyszną zupę brokułową z marchewką podawaną z kaszą jęczmienną. Lekka zupa na warzywnym wywarze z pewnością przypadnie do gustu nie jednej osobie :) Zapraszam i Smacznego :) ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO ODWIEDZENIA I POLUBIENIA MOJEJ STRONKI https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło :) SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 🍲 1 Brokuł 🍲 2 Marchewki 🍲 6 łyżek kaszy jęczmiennej(...)obieram i kroję na trzy częśći. 4. Zagotowuję wodę , dodaję marchewkę , kaszę , bokuła i pozostałe składniki. 5. Gotuję do chwili kiedy kasza będzie miękka. 6. Zupę przelewam do misek , dodaję po łyżce jogurtu. 7. Smacznego
Gotowanie Patkigarnka przekładamy cebulę i przeciśnięty czosnek, podpiekamy na maśle. Następnie dodajemy warzywa i szparagi z główkami. Wlewamy bulion i gotujemy około 15 minut ( główki wyjmujemy z zupy, odkładamy na talerz ). Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy łyżkę gęstej śmietany i blendujemy. Zupę nakładamy do miseczek, posypujemy parmezanem i wkładamy główki szparag. Podajemy krem ciepły, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliNastał sezon na truskawki i rabarbar. Truskawki częściej goszczą w mojej kuchni, rabarbar rzadziej, ale tym razem połączyłam je w jedno i wyszła mi smaczna zupa. Składniki : 10 łodyg jak najbardziej czerwonego rabarbaru ok. 25 dag truskawek mała laska cynamonu cukier makaron Przygotowanie : Rabarbar i truskawki dokładnie umyć, truskawki pozbawić szypułek Rabarbar pokroić w kostkę i wrzucić(...)cukier wg uznania Chwilę gotować razem, ale tak by nie rozgotować truskawek Wcześniej ugotować makaron, podawać razem. Zupę można wzbogacić śmietaną, dodać do zupy na talerzu, nie gotować
Proste PotrawyJedna z moich lubionych zup. Kiedy nie mam pomysłu na obiad, to wtedy zawsze sprawdza się ona. Gęsta i treściwa więc jako jednodaniowy obiad warto ją przygotować. Jest banalnie prosta i nie gotuje się godzinami. Polecam! Składniki : * 2 cebule * marchewka * czerwona papryka * 2 łyżki oliwy z oliwek * kilka ziemniaków * 400g mięsa mielonego * puszka pomidorów krojonych * 2 łyżki(...)mięso i jak straci różowy kolor to całość przełożyć do garnka, dolać wodę i gotować około 20-30 minut pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Ugotować do miękkości. Dodać pomidory i koncentrat. Zupę doprawić. Można dodać 2-3 łyżki słodkiej śmietanki kremówki. Jest wtedy delikatniejsza
Magiczne Życie MartyKremowa zupa uwodząca pięknym, zielonym kolorem. Propozycja ciepłego obiadu do przygotowania w 20-25 minut. W dodatku można ją przygotować nie mając niemal nic w lodówce... wystarczy groszek na dnie zamrażalki. Składniki: 2 białe cebule 2 łyżki masła 900g zielonego groszku (2 opakowania) pęczek natki pietruszki 1l bulionu warzywnego/drobiowego 500ml mleka sól, czarny pieprz, tymianek Sposób przygotowania(...)przykryciem kilka minut do miękkości groszku. Dolewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy, najlepiej w mikserze kielichowym. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. W czasie gdy gotuje się zupa, cienko pokrojone plasterki boczku umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 6-8 minut do uzyskania chrupiącej konsystencji. Zupę serwujemy
Pyry na GazOstatnio gotowałam botwinkę a tym razem popełniłam sałaciankę :D Myślę, że wielu kręci nosem na samą nazwę a co mówić na smak :D Jako dziecko nie przepadałam za tą zupą. Miłość przyszła z wiekiem. Teraz z prawdziwym smakiem opycham się tym jak dla mnie przysmakiem. Fakt, robię ją teraz sama a nie moja mama a tym samym mogę zrobić zwyczajnie(...)kopru * ok. 1,5 litra wody * ocet albo kwasek cytrynowy Wodę zagotowałam z liściem i zielem. Do wrzącej wody wrzuciłam wcześniej umytą sałatę. Posiekałam ją dość drobno, chociaż w zupie i tak wyglądała jak makaron spagetti :D Przemieszałam, dodałam dwie łyżki stopionej słoniny, przyprawiłam solą i odrobiną przyprawy uniwersalnej. Zaraz jak sałata zmniejszyła swoją objętość zagęściłam mąką rozmieszaną
Pieprzyć z Fantazjąsię marzyło i stało się :D Jednak sen czasami podsuwa jakieś nowe pomysły. W moim przypadku to zazwyczaj jest pomysł na obiad :D No ja tak mam :D Zupa krem z dyni. To wymyśliłam :D Kiedyś próbowałam przyrządzić to danie, ale po nieudanej próbie jej przyrządzenia zaniechałam na dość długo. Smak widocznie z wiekiem się zmienia, gdyż tym razem zrobiłam(...)cebula czy czosnek już dodają wyrazistości potrawie a śmietana wieńczy dzieło. Myślałam, żeby dodać odrobinę papryki ostrej albo gałki muszkatołowej, ale jednak te składniki wystarczyły, by uczynić tę zupę naprawdę smaczną :D To jest fajna sprawa kiedy przyjmujemy gości. Zawsze możemy podać zupę krem z dyni jako pierwsze danie zamiast rosołu :D Ale ich zaskoczymy :D Życzę smacznego :D Lidka
Pieprzyć z Fantazjąbądź ラーメン; rāmen) – japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Ramen do Japonii przywędrował z Chin i różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, podczas gdy tradycyjnie w Japonii stosowało się głównie ryby i warzywa. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej(...)Jest jednym z najczęściej spotykanych dań typu Fast food. Ramen został wykorzystany do stworzenia pierwowzoru tzw. zup błyskawicznych. Ramen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz i serwujący go lokal wymyśla własną recepturę. Moja wersja Ramen inspirowana jest kilkoma przepisami z internetu. We wszystkie składniki można się zaopatrzyć w Sklepie Internetowym z azjatycką żywnością i akcesoriami SlodkoKwasny.com . Składniki
mojewypiekiinietylkoBotwinka jest moją ulubioną jarzyną na wiosnę. Tutaj użyłam ją jako bazę do zupy kremu. Listki botwinki podsmażone na maśle, chrupiące i delikatne są uwiecznieniem zupy. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Zupa krem z botwinki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSezon na szparagi trwa na tyle krótko, że trzeba korzystać z niego na różne sposoby. Jednym z tych sposobów jest zrobienie zupy ze szparagami. Jest lekka i smakuje wiosną, bo ma w sobie młode warzywa i dużo koperku. 1 pęczek zielonych szparagów 5 pałek z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 3 gałązki selera naciowego 1 por 1 cebula(...)nóżek ściągamy skórę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa poza szparagami i koprem. Gotujemy przez 1 godzinę. 3. Z zupy wyjmujemy pałki, oddzielamy mięso od kości. Mięso wrzucamy do zupy. Dodajemy szparagi i koperek, doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem, gotujemy jeszcze 15 minut
Szefowa kuchnipoczątek napiszę że jest pyszna, potem dodam że jest bardzo zdrowa, zupa z pokrzywy. Pokrzywę majową zbieram często na surówki, do suszenia, do zup, czy do koktajli. Cały sezon można zrywać młode odrosty pokrzywy. O zastosowaniu pokrzywy więcej poczytajcie pod linkiem na zielono. Pamiętajcie aby pokrzywę zbierać na polach i łąkach z dala od szos, dróg i autostrad. Zupa krem
Moje Małe CzarowanieKrem z cebuli to jedna z pyszniejszych zup. Przygotowana z serkiem topionym oraz dodatkiem grzanek czosnkowych jest bardzo aksamitna, smaczna, pachnąca i rozgrzewająca. SKŁADNIKI : 4 duże cebule 2 ziemniaki 100 g serka topionego sól, pieprz do smaku jarzynka 2 łyżki masła szczypiorek do posypania(...)rozgniecionym czosnkiem, posypujemy tartym serem i zapiekamy kilka minut w piekarniku aż ładnie się zarumienią. Cebulę obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy na złoto na maśle. Następnie dodajmy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy serek kremowy i mieszając czekamy aż się rozpuści. Zupę blendujemy, doprawiamy do smaku, posypujemy szczypiorkiem i podajemy z grzankami. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliWitam,Witam po krótkiej przerwie. Dzisiaj pyszna zupa podana z makaronem razowym, można z tej opcji zrezygnować i podawać samą. Aromatyczna zupa o obłędnym smaku,tak to można ująć. Zapraszam do przepisu Składniki 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 marchew 15 plasterków pora 1 łyżka masła 200 g filet z kurczaka,indyka 1/2 puszki … Czytaj(...)dalej Zupa curry
gotuj ze mną