zupa - 39309 przepisów (strona:687/2621)

Czereśniowa zupa 281

Zupa z dojrzewających w słońcu słodkich czereśni, których smak uzupełnia delikatna nuta wina to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych owoców. Czereśniowa zupa swoim pięknym, głębokim kolorem z pewnością skusi i dostarczy niezbędnych witamin. Składniki: 1kg czereśni 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny 800ml wody 200 ml słodkiego wina szczypta cynamonu(...)resztę zmiksować, doprawić sokiem z cytryny, szczyptą cynamonu i wlać resztę wody wymieszanej z mąką ziemniaczanej. Gotować do zgęstnienia i ponownie włożyć odłożone czereśnie. Całość dokładnie wymieszać. 2. Gotową zupę podawać z makaronem i udekorować listkiem mięty

Szalona Kuchnia Eweliny
Botwinka z ziemniakami - pyszna zupa bez mięsa! 177

wyobrażam sobie, aby w mojej diecie nie było zup. Jem je codziennie, dosłownie! Gotuję je około 2 razy w tygodniu, tak aby starczyło na kilka dni. Lubię chyba wszystkie zupy i jak mam okazję to przygotowuję nowe, a jak nie to z przyjemnością wracam do moich starych przepisów. Na moim blogu znajdziecie przepis na chłodnik z botwiny ( TUTAJ ). Jak sama(...)nazwa mówi jest to wersja zupy na zimno, dlatego tym razem zrobiłam botwinę na ciepło i nieco ją "odżywiłam", bo dodałam ziemniaki. Wyszła niesamowicie pyszna! Dla mnie po prostu idealna 😍 Składniki: 2,5 l wody 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku  2-3 pęczki botwinki  pęczek kopereku pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku

Zdrowie na języku :P
Krem z pieczonej papryki z ciecierzycą 89

Krem z pieczonej papryki z ciecierzycą Krem z pieczonej papryki z ciecierzycą to idealne danie na jesienny wieczór. W Szkocji niestety pogoda nie rozpieszcza, a kolor  tej zupy jest niezwykle słoneczny. W taki sposób muszę się ratować brakiem słońca na niebie. Dodatek ciecierzycy sprawia, że zupa jest  gęsta i niezwykle sycąca - stanowi danie samo w sobie. Krem(...)obrać ze skórki i dodać do gotującej się ciecierzycy. Warzywa zalać wodą, na tyle aby je zakryła, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut.  Gdy zupa się ugotuje lekko ją przestudzić po czym dokładnie zmiksować. W razie potrzeby podgrzać i doprawić do smaku.  Podawać skropioną oliwą i przybraną posiekanymi czarnymi oliwkami. Świetnie smakuje z grillowaną

Codzienne Gotowanie
ZUPA BROKUŁOWA Z MARCHEWKĄ 172

Dziś zapraszam na pyszną zupę brokułową z  marchewką podawaną z kaszą jęczmienną. Lekka zupa na warzywnym wywarze z pewnością przypadnie do gustu nie jednej osobie :) Zapraszam i Smacznego :) ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO ODWIEDZENIA I POLUBIENIA MOJEJ STRONKI https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło :) SKŁADNIKI NA 4 OSOBY:    🍲 1 Brokuł 🍲 2 Marchewki   🍲 6 łyżek kaszy jęczmiennej(...)obieram i kroję na trzy częśći.  4. Zagotowuję wodę ,  dodaję marchewkę , kaszę , bokuła i pozostałe składniki.  5. Gotuję do chwili kiedy kasza będzie miękka.  6. Zupę przelewam do misek , dodaję po łyżce jogurtu.  7. Smacznego

Gotowanie Patki
KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 107

garnka przekładamy cebulę i przeciśnięty czosnek, podpiekamy na maśle. Następnie dodajemy warzywa  i szparagi z główkami. Wlewamy bulion i gotujemy około 15 minut ( główki wyjmujemy z zupy, odkładamy na talerz ). Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy łyżkę gęstej śmietany i blendujemy.  Zupę nakładamy do miseczek, posypujemy parmezanem i wkładamy główki szparag. Podajemy krem ciepły, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa truskawkowo-rabarbarowa z cynamonem 139

Nastał sezon na truskawki i rabarbar. Truskawki częściej goszczą w mojej kuchni, rabarbar rzadziej, ale tym razem połączyłam je w jedno i wyszła mi smaczna zupa. Składniki : 10 łodyg jak najbardziej czerwonego rabarbaru ok. 25 dag truskawek mała laska cynamonu cukier makaron Przygotowanie : Rabarbar i truskawki dokładnie umyć, truskawki pozbawić szypułek Rabarbar pokroić w kostkę i wrzucić(...)cukier wg uznania  Chwilę gotować razem, ale tak by nie rozgotować truskawek Wcześniej ugotować makaron, podawać razem.                    Zupę można wzbogacić śmietaną, dodać do zupy na talerzu, nie gotować

Proste Potrawy
Zupa gulaszowa z mięsem mielonym 126

Jedna z moich lubionych zup. Kiedy nie mam pomysłu na obiad, to wtedy zawsze sprawdza się ona. Gęsta i treściwa więc jako jednodaniowy obiad warto ją przygotować. Jest banalnie prosta i nie gotuje się godzinami. Polecam!  Składniki : * 2 cebule * marchewka * czerwona papryka * 2 łyżki oliwy z oliwek  * kilka ziemniaków * 400g mięsa mielonego * puszka pomidorów krojonych  * 2 łyżki(...)mięso i jak straci różowy kolor to całość przełożyć do garnka, dolać wodę i gotować około 20-30 minut pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Ugotować do miękkości. Dodać pomidory i koncentrat. Zupę doprawić. Można dodać 2-3 łyżki słodkiej śmietanki kremówki. Jest wtedy delikatniejsza

Magiczne Życie Marty
Krem z groszku z chipsem z boczku 89

Kremowa zupa uwodząca pięknym, zielonym kolorem. Propozycja ciepłego obiadu do przygotowania w 20-25 minut. W dodatku można ją przygotować nie mając niemal nic w lodówce... wystarczy groszek na dnie zamrażalki.    Składniki: 2 białe cebule 2 łyżki masła 900g zielonego groszku (2 opakowania) pęczek natki pietruszki 1l bulionu warzywnego/drobiowego 500ml mleka sól, czarny pieprz, tymianek Sposób przygotowania(...)przykryciem kilka minut do miękkości groszku. Dolewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy, najlepiej w mikserze kielichowym. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. W czasie gdy gotuje się zupa, cienko pokrojone plasterki boczku umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 6-8 minut do uzyskania chrupiącej konsystencji. Zupę serwujemy

Pyry na Gaz
zupa z sałaty - sałata parzona - sałacianka 243

Ostatnio gotowałam botwinkę a tym razem popełniłam sałaciankę :D Myślę, że wielu kręci nosem na samą nazwę a co mówić na smak :D Jako dziecko nie przepadałam za tą zupą. Miłość przyszła z wiekiem. Teraz z prawdziwym smakiem opycham się tym jak dla mnie przysmakiem. Fakt, robię ją teraz sama a nie moja mama a tym samym mogę zrobić zwyczajnie(...)kopru * ok. 1,5 litra wody * ocet albo kwasek cytrynowy Wodę zagotowałam z liściem i zielem. Do wrzącej wody wrzuciłam wcześniej umytą sałatę. Posiekałam ją dość drobno, chociaż w zupie i tak wyglądała jak makaron spagetti :D Przemieszałam, dodałam dwie łyżki stopionej słoniny, przyprawiłam solą i odrobiną przyprawy uniwersalnej. Zaraz jak sałata zmniejszyła swoją objętość zagęściłam  mąką rozmieszaną

Pieprzyć z Fantazją
zupa krem z dyni 111

się marzyło i stało się :D Jednak sen czasami podsuwa jakieś nowe pomysły. W moim przypadku to zazwyczaj jest pomysł na obiad :D No ja tak mam :D Zupa krem z dyni. To wymyśliłam :D Kiedyś próbowałam przyrządzić to danie, ale po nieudanej próbie jej przyrządzenia zaniechałam na dość długo. Smak widocznie z wiekiem się zmienia, gdyż tym razem zrobiłam(...)cebula czy czosnek już dodają wyrazistości potrawie a śmietana wieńczy dzieło. Myślałam, żeby dodać odrobinę papryki ostrej albo gałki muszkatołowej, ale jednak te składniki wystarczyły, by uczynić tę zupę naprawdę smaczną :D To jest fajna sprawa kiedy przyjmujemy gości. Zawsze możemy podać zupę krem z dyni jako pierwsze danie zamiast rosołu :D Ale ich zaskoczymy :D Życzę smacznego :D Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Ramen 190

bądź ラーメン; rāmen) – japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Ramen do Japonii przywędrował z Chin i różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, podczas gdy tradycyjnie w Japonii stosowało się głównie ryby i warzywa. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej(...)Jest jednym z najczęściej spotykanych dań typu Fast food. Ramen został wykorzystany do stworzenia pierwowzoru tzw. zup błyskawicznych. Ramen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz i serwujący go lokal wymyśla własną recepturę. Moja wersja Ramen inspirowana jest kilkoma przepisami z internetu. We wszystkie składniki można się zaopatrzyć w Sklepie Internetowym z azjatycką żywnością i akcesoriami SlodkoKwasny.com . Składniki

mojewypiekiinietylko
Zupa krem z botwinki 178

Botwinka jest moją ulubioną jarzyną na wiosnę. Tutaj użyłam ją jako bazę do zupy kremu. Listki botwinki podsmażone na maśle, chrupiące i delikatne są uwiecznieniem zupy. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Zupa krem z botwinki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Lekka, wiosenna zupa ze szparagami 96

Sezon na szparagi trwa na tyle krótko, że trzeba korzystać z niego na różne sposoby. Jednym z tych sposobów jest zrobienie zupy ze szparagami. Jest lekka i smakuje wiosną, bo ma w sobie młode warzywa i dużo koperku. 1 pęczek zielonych szparagów 5 pałek z kurczaka  3 marchewki 1 pietruszka 3 gałązki selera naciowego 1 por 1 cebula(...)nóżek ściągamy skórę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa poza szparagami i koprem. Gotujemy przez 1 godzinę. 3. Z zupy wyjmujemy pałki, oddzielamy mięso od kości. Mięso wrzucamy do zupy. Dodajemy szparagi i koperek, doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem, gotujemy jeszcze 15 minut

Szefowa kuchni
Zupa krem z pokrzywy 140

początek napiszę że jest pyszna, potem dodam że jest bardzo zdrowa, zupa z pokrzywy. Pokrzywę majową zbieram często na surówki, do suszenia, do zup, czy do koktajli. Cały sezon można zrywać młode odrosty pokrzywy. O zastosowaniu pokrzywy więcej poczytajcie pod linkiem na zielono. Pamiętajcie aby pokrzywę zbierać na polach i łąkach z dala od szos, dróg i autostrad. Zupa krem

Moje Małe Czarowanie