Jedna z moich lubionych zup. Kiedy nie mam pomysłu na obiad, to wtedy zawsze sprawdza się ona. Gęsta i treściwa więc jako jednodaniowy obiad warto ją przygotować. Jest banalnie prosta i nie gotuje się godzinami. Polecam! Składniki : * 2 cebule * marchewka * czerwona papryka * 2 łyżki oliwy z oliwek * kilka ziemniaków * 400g mięsa mielonego * puszka pomidorów krojonych * 2 łyżki(...)mięso i jak straci różowy kolor to całość przełożyć do garnka, dolać wodę i gotować około 20-30 minut pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Ugotować do miękkości. Dodać pomidory i koncentrat. Zupę doprawić. Można dodać 2-3 łyżki słodkiej śmietanki kremówki. Jest wtedy delikatniejsza
Magiczne Życie MartyKremowa zupa uwodząca pięknym, zielonym kolorem. Propozycja ciepłego obiadu do przygotowania w 20-25 minut. W dodatku można ją przygotować nie mając niemal nic w lodówce... wystarczy groszek na dnie zamrażalki. Składniki: 2 białe cebule 2 łyżki masła 900g zielonego groszku (2 opakowania) pęczek natki pietruszki 1l bulionu warzywnego/drobiowego 500ml mleka sól, czarny pieprz, tymianek Sposób przygotowania(...)przykryciem kilka minut do miękkości groszku. Dolewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy, najlepiej w mikserze kielichowym. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. W czasie gdy gotuje się zupa, cienko pokrojone plasterki boczku umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 6-8 minut do uzyskania chrupiącej konsystencji. Zupę serwujemy
Pyry na GazOstatnio gotowałam botwinkę a tym razem popełniłam sałaciankę :D Myślę, że wielu kręci nosem na samą nazwę a co mówić na smak :D Jako dziecko nie przepadałam za tą zupą. Miłość przyszła z wiekiem. Teraz z prawdziwym smakiem opycham się tym jak dla mnie przysmakiem. Fakt, robię ją teraz sama a nie moja mama a tym samym mogę zrobić zwyczajnie(...)kopru * ok. 1,5 litra wody * ocet albo kwasek cytrynowy Wodę zagotowałam z liściem i zielem. Do wrzącej wody wrzuciłam wcześniej umytą sałatę. Posiekałam ją dość drobno, chociaż w zupie i tak wyglądała jak makaron spagetti :D Przemieszałam, dodałam dwie łyżki stopionej słoniny, przyprawiłam solą i odrobiną przyprawy uniwersalnej. Zaraz jak sałata zmniejszyła swoją objętość zagęściłam mąką rozmieszaną
Pieprzyć z Fantazjąsię marzyło i stało się :D Jednak sen czasami podsuwa jakieś nowe pomysły. W moim przypadku to zazwyczaj jest pomysł na obiad :D No ja tak mam :D Zupa krem z dyni. To wymyśliłam :D Kiedyś próbowałam przyrządzić to danie, ale po nieudanej próbie jej przyrządzenia zaniechałam na dość długo. Smak widocznie z wiekiem się zmienia, gdyż tym razem zrobiłam(...)cebula czy czosnek już dodają wyrazistości potrawie a śmietana wieńczy dzieło. Myślałam, żeby dodać odrobinę papryki ostrej albo gałki muszkatołowej, ale jednak te składniki wystarczyły, by uczynić tę zupę naprawdę smaczną :D To jest fajna sprawa kiedy przyjmujemy gości. Zawsze możemy podać zupę krem z dyni jako pierwsze danie zamiast rosołu :D Ale ich zaskoczymy :D Życzę smacznego :D Lidka
Pieprzyć z Fantazjąbądź ラーメン; rāmen) – japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Ramen do Japonii przywędrował z Chin i różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, podczas gdy tradycyjnie w Japonii stosowało się głównie ryby i warzywa. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej(...)Jest jednym z najczęściej spotykanych dań typu Fast food. Ramen został wykorzystany do stworzenia pierwowzoru tzw. zup błyskawicznych. Ramen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz i serwujący go lokal wymyśla własną recepturę. Moja wersja Ramen inspirowana jest kilkoma przepisami z internetu. We wszystkie składniki można się zaopatrzyć w Sklepie Internetowym z azjatycką żywnością i akcesoriami SlodkoKwasny.com . Składniki
mojewypiekiinietylkoBotwinka jest moją ulubioną jarzyną na wiosnę. Tutaj użyłam ją jako bazę do zupy kremu. Listki botwinki podsmażone na maśle, chrupiące i delikatne są uwiecznieniem zupy. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Zupa krem z botwinki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSezon na szparagi trwa na tyle krótko, że trzeba korzystać z niego na różne sposoby. Jednym z tych sposobów jest zrobienie zupy ze szparagami. Jest lekka i smakuje wiosną, bo ma w sobie młode warzywa i dużo koperku. 1 pęczek zielonych szparagów 5 pałek z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 3 gałązki selera naciowego 1 por 1 cebula(...)nóżek ściągamy skórę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa poza szparagami i koprem. Gotujemy przez 1 godzinę. 3. Z zupy wyjmujemy pałki, oddzielamy mięso od kości. Mięso wrzucamy do zupy. Dodajemy szparagi i koperek, doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem, gotujemy jeszcze 15 minut
Szefowa kuchnipoczątek napiszę że jest pyszna, potem dodam że jest bardzo zdrowa, zupa z pokrzywy. Pokrzywę majową zbieram często na surówki, do suszenia, do zup, czy do koktajli. Cały sezon można zrywać młode odrosty pokrzywy. O zastosowaniu pokrzywy więcej poczytajcie pod linkiem na zielono. Pamiętajcie aby pokrzywę zbierać na polach i łąkach z dala od szos, dróg i autostrad. Zupa krem
Moje Małe CzarowanieKrem z cebuli to jedna z pyszniejszych zup. Przygotowana z serkiem topionym oraz dodatkiem grzanek czosnkowych jest bardzo aksamitna, smaczna, pachnąca i rozgrzewająca. SKŁADNIKI : 4 duże cebule 2 ziemniaki 100 g serka topionego sól, pieprz do smaku jarzynka 2 łyżki masła szczypiorek do posypania(...)rozgniecionym czosnkiem, posypujemy tartym serem i zapiekamy kilka minut w piekarniku aż ładnie się zarumienią. Cebulę obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy na złoto na maśle. Następnie dodajmy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy serek kremowy i mieszając czekamy aż się rozpuści. Zupę blendujemy, doprawiamy do smaku, posypujemy szczypiorkiem i podajemy z grzankami. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliWitam,Witam po krótkiej przerwie. Dzisiaj pyszna zupa podana z makaronem razowym, można z tej opcji zrezygnować i podawać samą. Aromatyczna zupa o obłędnym smaku,tak to można ująć. Zapraszam do przepisu Składniki 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 marchew 15 plasterków pora 1 łyżka masła 200 g filet z kurczaka,indyka 1/2 puszki … Czytaj(...)dalej Zupa curry
gotuj ze mnączas na szparagi. Zupa szparagowa musi być więc u mnie dziś sycący krem i pachnące czosnkiem bułeczki. pęczek zielonych szparagów (500g) 1 duży ziemniak 1-2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu drobiowego sól świeżo mielony pieprz pestki dyni W garnku roztopić masło,dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek,krótko podsmażyć. Dodać ziemniaki pokrojone(...)wrzucić do garnka,zalać bulionem i gotować kilkanaście minut aż warzywa będą miękkie. Na 2-3 minuty przed końcem gotowania wrzuć główki szparagów,lekko podgotowane (al'dente) wyjąć z zupy i odłożyć do dekoracji. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Nalać porcje na talerze,ułożyć szparagowe główki i posypać pestkami dyni. Krem
Kolorowa kuchnia Elkitymczasem przygotowałam dziś dla Was zupkę :) Kapuśniak z dodatkiem młodej kapusty i pomidorów :) Jeśli tak jak ja lubicie to warzywo, to nie może zabraknąć na Waszym stole tej wiosennej zupy :) Jest znacznie delikatniejszy niż tradycyjny kapuśniak, lecz to niebywale jego zaleta - wiosną przecież szukamy nieco mniej kalorycznych potraw. Składniki na 3-4 porcje: 2 skrzydełka 100 g wędzonego boczku(...)się wodę wrzucić najpierw marchew, pietruszkę oraz seler. Po kilku minutach dodać ziemniaki, kapustę oraz przecier pomidorowy. Gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Boczek oraz skrzydełka wyjąć z zupy. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i vegetą. Dodać pokrojone w kawałki mięso oraz boczek. Przed podaniem posypać świeżo posiekanym koperkiem
My simple kitchenZupa krem z białych warzyw to kolejna propozycja na pożywny posiłek, szczególnie dla tych, którzy chcą schudnąć lub też już utrzymują „linię”. Osobiście nie polecam i nie stosuję żadnych diet – najlepszą dietą na schudnięcie jest zmiana nawyków żywieniowych – na te zdrowe. Po co diety cud, skoro po zakończonej diecie i tak wracacie do... Więcej The post(...)Zupa krem z białych warzyw appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekObrane ząbki czosnku razem z 2 gałązkami tymianku i 2 łyżkami oleju/oliwy, podsmażamy na patelni na małym ogniu. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Dorzucamy do zupy razem z zawartością patelni. Gotujemy całość na małym ogniu, przez ok. 15-20 minut. Miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy do zupy podsmażony uprzednio boczek pokrojony w kostkę. Dolewamy śmietanki(...)Doprawiamy pieprzem i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut aby zupa przeszła aromatem boczku. Nakładamy do miseczek, dodajemy jajko podzielone na ćwiartki i posypujemy całość resztą tymianku. Wszystkiego pysznego
Pyszny DuetSłodko ostry kurczak po żydowsku, pożywna sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, spaghetti primavera, risotto, zupa calo verde z młodą kapustą i misa obfitości z pęczakiem i krewetkami. W każdym daniu mnóstwo zielonych warzyw, zwłaszcza groszku, fasolki i szparagów – tak wygląda menu na ten tydzień. Warzywo dla kobiet w ciąży i niemowlaków Młoda fasolka i groszek! Co prawda sezon(...)pierwszy w tym roku w naszym jadłospisie pojawiła się młoda kapusta – w ciekawej, eksperymentalnej formule, jako zamiennik jarmużu (sezon na niego dopiero się zacznie) w portugalskiej zupie calo verde (taka nasza polska wersja, do której zainspirowała nas Czytelniczka bloga – Marta). Całe menu na tydzień kosztowało nas 134 zł dla dwóch osób (dwa najdroższe składniki to krewetki
Niedzielny kucharz