zupa - 39132 przepisów (strona:682/2609)

Migdałowa zupa 127

Zupa o migdałowym smaku z kuchni osmańskiej. Składniki 250 ml bulionu z kurczaka 250ml mleka 1,5 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 130 g migdałów 1/2 łyżeczki ziele angielskie sól, pieprz do smaku opcjonalnie ,kurkuma do smaku i koloru Wykonanie Migdały ze skórką zalać wrzątkiem,obrać,pozostawić do ostygnięcia .  2 łyżki obranych migdałów odłożyć. Zimne migdały zmielić drobno(...)minuty, dodać mąkę, ciągle mieszając . Gotować 2-3 minuty , dodać kruszonkę migdałów. Wlać mleko ,a następnie rosół powoli mieszając. Ziele angielskie, sól i pieprz do smaku dodać .Doprowadzić zupę do wrzenia. Gotować przez 8- 10 minut . Udekorować zupę drobno posiekanymi migdałami podsmażonymi na reszcie masła .Udekorować pietruszką ,lub bazylią świeżą

w mojej kuchni
ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I MARCHEWKI Z GRANATEM I ESTRAGONEM 133

Zamiast tradycyjnej zupy grzybowej lub rybnej, na święta proponuję Wam zupę krem z pieczonych warzyw z dodatkiem oliwy estragonowej i ziaren granatu. Jej oryginalny i subtelny smak na pewno zaskoczy Waszych gości, a jeśli podacie ją w eleganckich talerzach firmy Ambition będzie smakowała jeszcze lepiej! Czas przygotowania : ok. 60 min. Porcja dla 4 osób : ● 300 g marchewki ● 2 czerwone papryki(...)solą i pieprzem, wstaw na nagrzanego piekarnika na około 40 minut. W międzyczasie zagotuj bulion warzywny, dodaj upieczone do miękkości warzywa. Zmiksuj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawaj gorącą zupę w eleganckich, kwadratowych talerzach firmy Ambition , doprawioną oliwą z dodatkiem estragonu i posypaną ziarenkami granatu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupa z ciecierzycy i soczewicy z wolnowaru 111

Znakomita zupa na grudniowe chłody. Można ją oczywiście przygotować tradycyjnie, w garnku na kuchni, ja jednak bardzo chwalę sobie wolnowar. Wrzucam wszystkie składniki i mogę wyjść z domu. Jeżeli nawet czas gotowania się wydłuży, nic się nie stanie. Warzywa nie rozpadną się, nadal pozostaną w kawałkach. Użyłam warzyw z puszek - to bardzo wygodne rozwiązanie i w przypadku takiej zupy sprawdza(...)przez 6 - 8 godzin lub high przez 3 - 4 godziny. Przed końcem gotowania wrzucić opłukany szpinak, zamieszać, przykryć i gotować jeszcze ok 10 minut - aż szpinak " zwiędnie". Gotową zupę doprawić solą, pieprzem ewentualnie ostrą przyprawą typu harissa. Podawać gorące. Smacznego

Stare Gary
Zupa z fasolą 134

zup nie trzeba nas przekonywać ani namawiać. I choć zazwyczaj powinny być pierwszym daniem, u nas są pierwszym i jedynym, te mocno warzywne, z mięsem lub bez, z dodatkiem kasz, ryżu, soczewicy – solidna porcja zaspokoi nasz obiadowy głód. Dziś jarzynowa, delikatna zupa z dodatkiem pieczonej fasoli, ziemniaków, marchewki i pomidorów. Przyprawiona lubczykiem, podana z natką lub koperkiem. Prosta, szybka

Zasmakuj Kuchni
Krupnik saski 99

Przepis pochodzi z książki z 1987 roku "Zupy świata" Danuty i Henryka Dębskich. Nie pytajcie mnie dlaczego nazywa się saski bo nie wiem, nigdzie nie znalazłam na ten temat informacji. To niespotykane teraz, ale przepisy z tej książki nie są publikowane w necie, nie mogłam znaleźć żadnego, a wypróbowałam już kilka. Powiem tylko tyle, że zupa jest pyszna

Moje Małe Czarowanie
Zupa ogórkowa z selerem naciowym 182

wywaru mięsnego wrzucamy startą marchew, pietruszkę oraz pokrojone ziemniaki. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Odławiamy kurczaka. Szarpiemy go na mniejsze kawałki i z powrotem wrzucamy do garnka.  Do zupy dodajemy podduszone ogórki i selera naciowego z patelni.  W miseczce mieszamy mąkę ze śmietaną. Następnie dodajemy 2 łyżki wazowe zupy, mieszamy. Wlewamy do całości energicznie mieszając. Doprowadzamy powoli do wrzenia(...)Zupę podajemy posypaną posiekanym świeżym koperkiem oraz bagietką (lub innym ulubionym pieczywem

Qchnia po prostu
Spaghetti bolognese z papryką 182

Klasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rosół z gęsi. 152

Rosół z gęsi, to zupa doskonała. Moim zdaniem jest najsmaczniejszym ze wszystkich rosołów drobiowych. Cechuje się esencjonalnym, głębokim smakiem. Do gotowania dodaję śliwki suszone, to zdecydowanie podkręca charakter rosołu z gęsi. Szkoda, że sezon na świeże mięso gęsi jest tak krótki, chętnie gotowałabym ten rosół przez okrągły rok. Składniki: 2 uda z gęsi (waga 1 kg) lub porcja rosołowa(...)pęczka natki pietruszki 3 łyżeczki soli himalajskiej 3,5 l wody Przygotowanie: Mięso umyć  przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować na wolnym ogniu. Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni. Zmniejszyć ogień i dodać obrane marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę (w łupinach, przekrojoną do połowy), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Dodać

Codziennik Kuchenny
Rozgrzewający krem z dyni z mlekiem kokosowym 99

Dynię uwielbiam. Za smak, kolor i możliwość kombinacji w kuchni. Zupa krem jest przepyszna, a dodatkowo z mleczkiem kokosowym i imbirem smakuje wyśmienicie Co nam trzeba? 500 g miąższu dyni 2 ziemniaki 2 marchewki kawałek piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 1 średnia cebula przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kurkumy i curry po 1/4 łyżeczki mielonej ostrej(...)kostkę. Na oliwie lub oleju podsmażamy lekko pokrojoną w kosteczkę cebulę Dodajemy dynię oraz ziemniaki, przyprawiamy i podsmażamy razem przez ok. 5 minut. Dodajmy całość do garnka z zupą i dorzucamy posiekane mięso, zostawiając 2 łyżeczki do posypania. Do zupy dajemy obrany i tarkowany imbir-około 2/3 naszego kawałka Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Po tym czasie dodajemy mleko

Latosiowydom
Warzywny krem z cukinią i natką 100

Pożywna, w pięknym jesiennym kolorze zupa, która poprawi każdemu nastrój. Aromatyczna i pełna witamin. Robi się prosto i dość szybko. Polecam. Co nam trzeba? Około pół kg piersi z kurczaka 4 średnie marchewki 1 mała pietruszka pół selera 1 duża cebula lub 2 małe 2 młode cukinie 2 pęczki natki pietruszki przyprawy: po płaskiej łyżeczce: soli, curry, papryki słodkiej(...)oliwa) szczypta chili Robimy! Nastawiamy 3 litry wody. Gotujemy pierś i dorzucamy obrane i drobno pokrojone warzywa. Gotujemy do miękkości, przyprawiamy. Wyjmujemy mięso, siekamy drobno i wrzucamy całość do zupy. Siekamy 80% naszej natki i dorzucamy do garnka. Całość miksujemy blenderem. Jeśli jest za gęste, dodajemy wody. To nie ma być papka. Przed podaniem rozpuszczamy w zupie olej (oliwę

Latosiowydom
Zupa botwinka 117

Botwinka to jedna z moich ulubionych zup z młodych warzywa. Jeśli buraczki są jeszcze bardzo małe dokładam 2 buraki, aby miała ładniejszy kolor, w tym przypadku nie było to konieczne. Botwinkę można włożyć w słoiki, aby cieszyć się nią zimą. Składniki: 1 duży pęczek botwinki lub dwa małe 2 marchewki 1 pietruszka kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego kilka ziemniaków śmietana(...)ogniu. Kiedy mięso będzie prawię miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a także pokrojoną botwinkę. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę z wywaru mięsnego kroję w kostkę i ponownie wrzucam do zupy. Kiedy ziemniaki i botwinka będą miękkie dodać sok z cytryny i przyprawić. Zatrzepać śmietaną i zagotować lub dodać śmietanę dopiero na talerzu. Ugotowane mięso pokroić i dodać do zupy

talerz przyjemności
Zupa kalafiorowa z topinamburem Michaela Mosleya 151

Zupa kalafiorowa z topinamurem to idealna jesienna zupa, pyszna, sycąca i o wyjątkowym smaku. Kalafior to dobre źródło witaminy C. Zawiera też związki stymulujące wydzielanie odtruwających enzymów. Z kolei w topinamburze jest mnóstwo przyjaznej dla naszych jelit inuliny. Inulina to prebiotyk, który stymuluje wzrost, korzystnej mikroflory jelit, poprawiając odporność organizmu. Topinambur to delikatno - słodki smak, a jednocześnie jest rześki(...)mleka kokosowego z puszki 600 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki sosu sojowego tamari świeżo zmielony czarny pieprz garść posiekanych liści kolendry/pietruszki Przygotowanie: rozgrzać oliwę w garnku, w którym gotujesz zupę. Przez 5 minut smażyć na średnim ogniu cebulkę, czosnek i kurkumę dodać różyczki kalafiora i topinamburu, dokładnie wymieszać, wlać bulion, mleko kokosowe i sos sojowy. Zagotować, następnie od razu zmniejszyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa cebulowa z grzankami z serem 605

Pyszna zupa na chłodne dni,smażona cebulka i grzanki z serem to rewelacyjne połączenie,dodatek białego wina jeszcze fajnie podkreśla jej smak-do tego robi się bardzo szybko i prosto,polecam Składniki: 1,3 kg cebuli 50 g masła 50 g oliwy z oliwek 150 ml białego wytrawnego wina 1,5 l wywaru wołowego lub drobiowego 2 łyżki świeżego tymianku(...)plasterki. Posyp drobno startym serem, może być wymieszany z tymiankiem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj aż będą rumiane, około 5 minut. Zupę podawaj z grzankami. Jeżeli zostanie żółty ser, można nim dodatkowo posypać zupę. przepis ze strony: Jakub Kuroń -dziękuję

Swojskie jedzonko
Krem z dyni z soczewicą i mlekiem kokosowym 129

Ziołowa herbata. Planowanie i organizacja. Hm... czy to już pora na świece zapachowe?;) Pogoda za oknem słoneczna i piękna niczym kolor dzisiejszej zupy. Dynia to królowa jesieni i zupy z jej dodatkiem nie mogło oczywiście zabraknąć :) Urozmaicona soczewicą i mlekiem kokosowym. Nie przesadźcie podczas jej przyprawiania, aby nie zabić delikatnego, orzechowego smaku soczewicy oraz aromatu kokosa :) Normal 0 21 false(...)chwilę przesmażyć. Dodać dynię oraz ziemniaki i smażyć całość 2-3 minuty mieszając. Wsypać soczewicę i wlać bulion. Przykryć i gotować na małym ogniu aż soczewica się rozpadnie. Następnie zupę zdjąć z ognia i zmiksować. Wlać mleko kokosowe i ponownie zagotować. Przyprawić chili, kurkumą i ewentualnie solą

My simple kitchen
Zupa gyros 904

Niezwykle aromatyczna, sycąca zupa o smaku gyrosa z dodatkiem kurczaka, kolorowych papryk, intensywnego czosnku  oraz nutą pikanterii w postaci chilli idealnie rozgrzewa w zimowe dni. Składniki: 650g fileta z kurczaka 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 6 łyżeczek przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka ziół prowansalskich tymianek 2 cebule 3 łyżeczki słodkiej papryki 200g słodkiej śmietany 30% 100g śmietany(...)czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 300ml sosu chilli 1 zupa cebulowa (w proszku) 100g śmietankowego serka topionego 600ml wody Wykonanie: 1. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać olej, przyprawę do gyrosa, zioła prowansalskie, słodką paprykę, fileta pokrojonego w grubą kostkę i całość dokładnie wymieszać. Odstawić na około 60 minut. Po tym czasie usmażyć na oliwie i wystudzić. Dodać

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania