Zupa o migdałowym smaku z kuchni osmańskiej. Składniki 250 ml bulionu z kurczaka 250ml mleka 1,5 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 130 g migdałów 1/2 łyżeczki ziele angielskie sól, pieprz do smaku opcjonalnie ,kurkuma do smaku i koloru Wykonanie Migdały ze skórką zalać wrzątkiem,obrać,pozostawić do ostygnięcia . 2 łyżki obranych migdałów odłożyć. Zimne migdały zmielić drobno(...)minuty, dodać mąkę, ciągle mieszając . Gotować 2-3 minuty , dodać kruszonkę migdałów. Wlać mleko ,a następnie rosół powoli mieszając. Ziele angielskie, sól i pieprz do smaku dodać .Doprowadzić zupę do wrzenia. Gotować przez 8- 10 minut . Udekorować zupę drobno posiekanymi migdałami podsmażonymi na reszcie masła .Udekorować pietruszką ,lub bazylią świeżą
w mojej kuchniZamiast tradycyjnej zupy grzybowej lub rybnej, na święta proponuję Wam zupę krem z pieczonych warzyw z dodatkiem oliwy estragonowej i ziaren granatu. Jej oryginalny i subtelny smak na pewno zaskoczy Waszych gości, a jeśli podacie ją w eleganckich talerzach firmy Ambition będzie smakowała jeszcze lepiej! Czas przygotowania : ok. 60 min. Porcja dla 4 osób : ● 300 g marchewki ● 2 czerwone papryki(...)solą i pieprzem, wstaw na nagrzanego piekarnika na około 40 minut. W międzyczasie zagotuj bulion warzywny, dodaj upieczone do miękkości warzywa. Zmiksuj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawaj gorącą zupę w eleganckich, kwadratowych talerzach firmy Ambition , doprawioną oliwą z dodatkiem estragonu i posypaną ziarenkami granatu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZnakomita zupa na grudniowe chłody. Można ją oczywiście przygotować tradycyjnie, w garnku na kuchni, ja jednak bardzo chwalę sobie wolnowar. Wrzucam wszystkie składniki i mogę wyjść z domu. Jeżeli nawet czas gotowania się wydłuży, nic się nie stanie. Warzywa nie rozpadną się, nadal pozostaną w kawałkach. Użyłam warzyw z puszek - to bardzo wygodne rozwiązanie i w przypadku takiej zupy sprawdza(...)przez 6 - 8 godzin lub high przez 3 - 4 godziny. Przed końcem gotowania wrzucić opłukany szpinak, zamieszać, przykryć i gotować jeszcze ok 10 minut - aż szpinak " zwiędnie". Gotową zupę doprawić solą, pieprzem ewentualnie ostrą przyprawą typu harissa. Podawać gorące. Smacznego
Stare Garyzup nie trzeba nas przekonywać ani namawiać. I choć zazwyczaj powinny być pierwszym daniem, u nas są pierwszym i jedynym, te mocno warzywne, z mięsem lub bez, z dodatkiem kasz, ryżu, soczewicy – solidna porcja zaspokoi nasz obiadowy głód. Dziś jarzynowa, delikatna zupa z dodatkiem pieczonej fasoli, ziemniaków, marchewki i pomidorów. Przyprawiona lubczykiem, podana z natką lub koperkiem. Prosta, szybka
Zasmakuj KuchniPrzepis pochodzi z książki z 1987 roku "Zupy świata" Danuty i Henryka Dębskich. Nie pytajcie mnie dlaczego nazywa się saski bo nie wiem, nigdzie nie znalazłam na ten temat informacji. To niespotykane teraz, ale przepisy z tej książki nie są publikowane w necie, nie mogłam znaleźć żadnego, a wypróbowałam już kilka. Powiem tylko tyle, że zupa jest pyszna
Moje Małe Czarowaniewywaru mięsnego wrzucamy startą marchew, pietruszkę oraz pokrojone ziemniaki. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Odławiamy kurczaka. Szarpiemy go na mniejsze kawałki i z powrotem wrzucamy do garnka. Do zupy dodajemy podduszone ogórki i selera naciowego z patelni. W miseczce mieszamy mąkę ze śmietaną. Następnie dodajemy 2 łyżki wazowe zupy, mieszamy. Wlewamy do całości energicznie mieszając. Doprowadzamy powoli do wrzenia(...)Zupę podajemy posypaną posiekanym świeżym koperkiem oraz bagietką (lub innym ulubionym pieczywem
Qchnia po prostuKlasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Rosół z gęsi, to zupa doskonała. Moim zdaniem jest najsmaczniejszym ze wszystkich rosołów drobiowych. Cechuje się esencjonalnym, głębokim smakiem. Do gotowania dodaję śliwki suszone, to zdecydowanie podkręca charakter rosołu z gęsi. Szkoda, że sezon na świeże mięso gęsi jest tak krótki, chętnie gotowałabym ten rosół przez okrągły rok. Składniki: 2 uda z gęsi (waga 1 kg) lub porcja rosołowa(...)pęczka natki pietruszki 3 łyżeczki soli himalajskiej 3,5 l wody Przygotowanie: Mięso umyć przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować na wolnym ogniu. Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni. Zmniejszyć ogień i dodać obrane marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę (w łupinach, przekrojoną do połowy), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Dodać
Codziennik KuchennyDynię uwielbiam. Za smak, kolor i możliwość kombinacji w kuchni. Zupa krem jest przepyszna, a dodatkowo z mleczkiem kokosowym i imbirem smakuje wyśmienicie Co nam trzeba? 500 g miąższu dyni 2 ziemniaki 2 marchewki kawałek piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 1 średnia cebula przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kurkumy i curry po 1/4 łyżeczki mielonej ostrej(...)kostkę. Na oliwie lub oleju podsmażamy lekko pokrojoną w kosteczkę cebulę Dodajemy dynię oraz ziemniaki, przyprawiamy i podsmażamy razem przez ok. 5 minut. Dodajmy całość do garnka z zupą i dorzucamy posiekane mięso, zostawiając 2 łyżeczki do posypania. Do zupy dajemy obrany i tarkowany imbir-około 2/3 naszego kawałka Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Po tym czasie dodajemy mleko
LatosiowydomPożywna, w pięknym jesiennym kolorze zupa, która poprawi każdemu nastrój. Aromatyczna i pełna witamin. Robi się prosto i dość szybko. Polecam. Co nam trzeba? Około pół kg piersi z kurczaka 4 średnie marchewki 1 mała pietruszka pół selera 1 duża cebula lub 2 małe 2 młode cukinie 2 pęczki natki pietruszki przyprawy: po płaskiej łyżeczce: soli, curry, papryki słodkiej(...)oliwa) szczypta chili Robimy! Nastawiamy 3 litry wody. Gotujemy pierś i dorzucamy obrane i drobno pokrojone warzywa. Gotujemy do miękkości, przyprawiamy. Wyjmujemy mięso, siekamy drobno i wrzucamy całość do zupy. Siekamy 80% naszej natki i dorzucamy do garnka. Całość miksujemy blenderem. Jeśli jest za gęste, dodajemy wody. To nie ma być papka. Przed podaniem rozpuszczamy w zupie olej (oliwę
LatosiowydomBotwinka to jedna z moich ulubionych zup z młodych warzywa. Jeśli buraczki są jeszcze bardzo małe dokładam 2 buraki, aby miała ładniejszy kolor, w tym przypadku nie było to konieczne. Botwinkę można włożyć w słoiki, aby cieszyć się nią zimą. Składniki: 1 duży pęczek botwinki lub dwa małe 2 marchewki 1 pietruszka kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego kilka ziemniaków śmietana(...)ogniu. Kiedy mięso będzie prawię miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a także pokrojoną botwinkę. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę z wywaru mięsnego kroję w kostkę i ponownie wrzucam do zupy. Kiedy ziemniaki i botwinka będą miękkie dodać sok z cytryny i przyprawić. Zatrzepać śmietaną i zagotować lub dodać śmietanę dopiero na talerzu. Ugotowane mięso pokroić i dodać do zupy
talerz przyjemnościZupa kalafiorowa z topinamurem to idealna jesienna zupa, pyszna, sycąca i o wyjątkowym smaku. Kalafior to dobre źródło witaminy C. Zawiera też związki stymulujące wydzielanie odtruwających enzymów. Z kolei w topinamburze jest mnóstwo przyjaznej dla naszych jelit inuliny. Inulina to prebiotyk, który stymuluje wzrost, korzystnej mikroflory jelit, poprawiając odporność organizmu. Topinambur to delikatno - słodki smak, a jednocześnie jest rześki(...)mleka kokosowego z puszki 600 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki sosu sojowego tamari świeżo zmielony czarny pieprz garść posiekanych liści kolendry/pietruszki Przygotowanie: rozgrzać oliwę w garnku, w którym gotujesz zupę. Przez 5 minut smażyć na średnim ogniu cebulkę, czosnek i kurkumę dodać różyczki kalafiora i topinamburu, dokładnie wymieszać, wlać bulion, mleko kokosowe i sos sojowy. Zagotować, następnie od razu zmniejszyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszna zupa na chłodne dni,smażona cebulka i grzanki z serem to rewelacyjne połączenie,dodatek białego wina jeszcze fajnie podkreśla jej smak-do tego robi się bardzo szybko i prosto,polecam Składniki: 1,3 kg cebuli 50 g masła 50 g oliwy z oliwek 150 ml białego wytrawnego wina 1,5 l wywaru wołowego lub drobiowego 2 łyżki świeżego tymianku(...)plasterki. Posyp drobno startym serem, może być wymieszany z tymiankiem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj aż będą rumiane, około 5 minut. Zupę podawaj z grzankami. Jeżeli zostanie żółty ser, można nim dodatkowo posypać zupę. przepis ze strony: Jakub Kuroń -dziękuję
Swojskie jedzonkoZiołowa herbata. Planowanie i organizacja. Hm... czy to już pora na świece zapachowe?;) Pogoda za oknem słoneczna i piękna niczym kolor dzisiejszej zupy. Dynia to królowa jesieni i zupy z jej dodatkiem nie mogło oczywiście zabraknąć :) Urozmaicona soczewicą i mlekiem kokosowym. Nie przesadźcie podczas jej przyprawiania, aby nie zabić delikatnego, orzechowego smaku soczewicy oraz aromatu kokosa :) Normal 0 21 false(...)chwilę przesmażyć. Dodać dynię oraz ziemniaki i smażyć całość 2-3 minuty mieszając. Wsypać soczewicę i wlać bulion. Przykryć i gotować na małym ogniu aż soczewica się rozpadnie. Następnie zupę zdjąć z ognia i zmiksować. Wlać mleko kokosowe i ponownie zagotować. Przyprawić chili, kurkumą i ewentualnie solą
My simple kitchenNiezwykle aromatyczna, sycąca zupa o smaku gyrosa z dodatkiem kurczaka, kolorowych papryk, intensywnego czosnku oraz nutą pikanterii w postaci chilli idealnie rozgrzewa w zimowe dni. Składniki: 650g fileta z kurczaka 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 6 łyżeczek przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka ziół prowansalskich tymianek 2 cebule 3 łyżeczki słodkiej papryki 200g słodkiej śmietany 30% 100g śmietany(...)czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 300ml sosu chilli 1 zupa cebulowa (w proszku) 100g śmietankowego serka topionego 600ml wody Wykonanie: 1. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać olej, przyprawę do gyrosa, zioła prowansalskie, słodką paprykę, fileta pokrojonego w grubą kostkę i całość dokładnie wymieszać. Odstawić na około 60 minut. Po tym czasie usmażyć na oliwie i wystudzić. Dodać
Szalona Kuchnia Eweliny