zupa - 39132 przepisów (strona:680/2609)

Barszcz ukraiński 98

Cześć! Jako dziecko uwielbiałam barszcz ukraiński i tak mi zostało.  Ta zupa ma to do siebie, że nie mogę jej przestać jeść :) Moje wykonanie barszczu ukraińskiego >>> Składniki: * 2 buraki czerwone ok. 60 dkg  * 3/4 szklanki fasoli Jaś * 2 marchewki * 1 pietruszka * 3 spore ziemniaki * 15 - 20 dkg kapusty białej * 10 cm białej części pora(...)koniec wlałam śmietanę. Przyprawiłam do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Przed podaniem posypałam koprem. Notatki: * z tej ilości i w takim garnku wyszło mi 3,5 l zupy * zamiast bulionu można dodać masło (często gotuję zupy na maśle, do gotujących się warzyw dodaję 1-2 łyżki masła) Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Najlepsza zupa cebulowa 227

Zupa cebulowa to proste, ale wykwintne danie. Klasyczne, rodem z Francji, ale doskonale sprawdza się na moim polskim stole. Taka zupa z cebuli, na prawdziwym rosole , doskonale rozgrzewa w zimowy dzień. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kapuśniak z kiszonej kapusty i kaszy 91

laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby, kaszę, pokrojona kapustę kiszona, Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na gorącą patelnię wrzucić boczek i smażyć aż powstaną skwarki. Wszystko z patelni dodać do zupy. Gotować zupę aż mięso będzie miękkie. W między czasie oskrobać ziemniaki i pokroić w małe kawałki. Ziemniaki i marchewkę, pietruszkę i pora pokrojonego w paseczki ugotować do miękkości w osobnym(...)garnuszku. Marchew i ziemniaki dodać do zupy jak już mięso będzie miękkie. Można wlać trochę wody od gotowania warzyw. W razie potrzeby doprawić do smaku. Zupka jest pyszna. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Tajska zupa z ananasem i krewetkami 150

Pyszna rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami i ananasem oraz batatem. Zupę zrobiłam na mleczku kokosowym, z chili bo lubię na ostro. Do tego rozgrzewający imbir. Zupa jest tak dobra, że szybko znika. Uwielbiam azjatyckie smaki. Podałam ją z ryżem. 1 batat 1 cebula mała 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1/2 papryczki chili 1 limonka 25 dag krewetek

wesoła kuchnia
ZUPA GOŁĄBKOWA Z THERMOMASTERA II + FILMIK 90

Przepyszna wręcz niewalająca smakiem i aromatem. Idealna na chłodne dni, sycąca zupa gołąbkowa. Jeżeli jeszcze jej nie gotowaliście to najwyższy czas ją przygotować. Polecam.  SKŁADNIKI :  300 g kapusty białej  300 g mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki oleju 1 marchew, kawałek selera i selera naciowego 3 ząbki czosnku por ( biała część ) 100 g  1 woreczek ryżu(...)całą jarzynę, liść, ziela i pieprz w ziarnkach, wodę, jarzynkę, przecier i ryż. Zamykamy dzban i gotujemy 20 minut 120 %.  Po 15 minutach temperaturę zmniejszamy an 80-90 %. Zupę doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Czas gotowania  wydłużamy jeszcze o 10 minut. Zupę podajemy ciepłą. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Fasolowa rybna zupa 130

Fasolowa ale w innym wydaniu, na ostro i rybna. Zupa ma fajny wędzony smak dzięki wędzonej rybie i papryce. Zapewniam was że nie oderwiecie się od talerza.  1 i 1/2 szklanki fasoli ugotowanej 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 40 dag filetu z dorsza 30 dag wędzonego dorsza 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka(...)pozbawiam nasion i kroję w kawałki. Dodaję do warzyw, wlewam dwa litry wody, dodaję ziele, liść laurowy, chili papryczkę pokrojoną,  sól, pieprz i gotuję 15 minut. Na wierzch zupy dodaję filety z dorsza, serek topiony, sos sojowy, fasolę i gotuję na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Na końcu dodaje kawałki ryby wędzonej obrane, widelcem rozdrabniam ugotowane filety ryby, doprawiam

wesoła kuchnia
Zupa jarzynowa z brokułem 238

Zupa jarzynowa z brokułem to lekkie danie. Dzięki dodatkowi selera naciowego jej smak jest bardzo wyrazisty. Dzięki podsmażeniu warzyw zupa nabiera dodatkowo bogatszego, głębokiego smaku. 2 marchewki pietruszka seler 2 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki cebula 250 g brokuła 4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe sól do smaku olej do smażenia Warzywa obieramy i myjemy. Marchewki, pietruszkę i selera

Dieta bez mleka
Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą 165

Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą to szybka przekąska idealna na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na spotkaniu ze znajomymi, ale również możecie przygotować ją na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kapuśniak na żeberkach wędzonych 125

dodajemy pieprz, ziele oraz listki i gotujemy na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy boczek pokrojony w paski. Gdy będzie rumiany wrzucamy go do zupy. Na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i również wrzucamy ją do zupy. Gdy włoszczyzna będzie miękka, odławiamy ją razem z mięsem. Marchew kroimy w kostkę, mięso oddzielamy od kości(...)garnka wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Gdy będą gotowe dodajemy odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną, pokrojoną marchew oraz mięso z żeberek. Doprawiamy całość kminkiem. Zupę gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusta zmięknie

Qchnia po prostu
Krupnik warzywno jaglany 115

Zupy uwielbiam , szczególnie te gotowane w sezonie zimowym z dużą ilością kaszy i warzyw. Dziś propozycja na warzywny krupnik z dodatkiem zdrowej kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy, miska takiej gorącej pożywnej zupy wspaniale rozgrzeje po powrocie z zimowego spaceru. A jak u Was z zupami?  SKŁADNIKI: 7 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka ¼ selera ½ pora 1 cebula 1 szklanka mrożonej

Wanilia i Kardamon
Rosół drobiowy 89

Codzienne gotowanie i planowanie menu dziś zaprowadziło mnie do zup. Ochota na rosół jest zawsze, szczególnie ostatnio gdy po spacerach potrzeba zdrowej i porządnej rozgrzewki. To mam! Tradycyjny, esencjonalny, długo gotowany na wolnym ogniu, na kawałkach kury, z dużą ilością włoszczyzny, goździków, opalanej cebuli i pęczka natki pietruszki. Gorący rosół podaję ze świeżo skrojonym koperkiem, pszennymi nitkami, mocno przyprawiam pieprzem(...)jadł, niech się odważy;) Rosół jest idealny na kilka dni, rozgrzewa, dodaje energii, wracam przy nim do wspomnień dzieciństwa, każdy go zna! Jeśli planuję przygotować z niego zupę pomidorową to podwajam składniki. I tak za dzień, dwa, powstaje pomidorowa z passatą, koncentratem pomidorowym lub przetartymi świeżymi pomidorami bez skórki (szczególnie latem z dojrzałych, pięknych pomidorów). Koperek plus kilka łyżeczek śmietany

Zasmakuj Kuchni
KWAŚNICA - tradycyjna góralska zupa 113

Najlepsza kwaśnica z dużymi kawałkami mięsa. Przepis na pyszną kwaśnicę góralską. Tradycyjna polska kwaśnica - najlepsza zupa z kiszonej kapusty na tłustym rosole z golonki, wędzonych żeberek lub karkówki. Syta i smaczna kwaśnica góralska z ziemniakami, cebulą i dużymi kawałkami mięsa, z dodatkiem czosnku i mielonej papryki. Prawdziwa kwaśnica ugotowana na rosole z karkówki i włoszczyzny. Staropolski przepis na tradycyjną kwaśnicę(...)większe kawałki i paprykę mieloną, podgotować, nie dogotowując całkowicie, tak by kapusta pozostała chrupka. Krok 4. Na smalcu podsmażyć posiekaną cebulę i dodać ją do kwaśnicy . Po kilku minutach zupę zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z kapusty kiszonej. Kwaśnicę podawać gorącą, równomiernie rozdzielając mięso na każda porcję. Kwaśnica im dłużej postoi tym staje się

Moja Książka Kucharska
Zupa włoska z ciecierzycą, pomidorkami i szpinakiem 116

Magda Zupa w której aż roi się od smacznych i różnorodnych dodatków to propozycja na jednodaniowy obiad. Na pewno najemy się nią do syta, bo w środku znajdziemy wiele składników, które zapewnią nam pełnym brzuch – ciecierzyca, drobny makaron, pomidorki i szpinak. Aby nie było tylko warzywnie polecam posypać zupę tartym parmezanem – nada dodatkowy smak i kilka sycących kalorii(...)dodajemy do garnka pokrojone pomidorki koktajlowe, pół puszki krojonych pomidorów oraz liście szpinaku i gotujemy jeszcze 5 minut.   Na sam koniec doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy gorącą, posypaną z wierzchu tartym parmezanem.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Zupa -krem z marchewki z pomarańczą i sola odkwaszajaca organizm 117

przepaliły. Dodać ciepłą przegotowaną wodę,tyle aby było ponad powierzchnie warzyw około 3-4 cm , ogrzewać -gotować około 25-30 minut, aż marchewki będą miękkie. Starać się ,aby temperatura zupy nie przekraczała 90°C .Doprawić solą odkwaszającą ,lub zwykłą solą ,dodać  sok z pomarańczy .Ugotowaną zupę zmiksować  na krem:)) Jak zupa się gotuje, na suchej patelni prażymy pestki

mojej kuchni
Migdałowa zupa 93

Zupa o migdałowym smaku z kuchni osmańskiej. Składniki 250 ml bulionu z kurczaka 250ml mleka 1,5 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 130 g migdałów 1/2 łyżeczki ziele angielskie sól, pieprz do smaku opcjonalnie ,kurkuma do smaku i koloru Wykonanie Migdały ze skórką zalać wrzątkiem,obrać,pozostawić do ostygnięcia .  2 łyżki obranych migdałów odłożyć. Zimne migdały zmielić drobno(...)minuty, dodać mąkę, ciągle mieszając . Gotować 2-3 minuty , dodać kruszonkę migdałów. Wlać mleko ,a następnie rosół powoli mieszając. Ziele angielskie, sól i pieprz do smaku dodać .Doprowadzić zupę do wrzenia. Gotować przez 8- 10 minut . Udekorować zupę drobno posiekanymi migdałami podsmażonymi na reszcie masła .Udekorować pietruszką ,lub bazylią świeżą

mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania