wiem jak u Was z pogodą, ale u nas dość chłodnawo. A jak chłodnawo to najlepiej wchodzi zupa. Do grochówki zabieram się nie wiem od ilu lat. Tak, lat. W dzieciństwie miałam ją na wyciągnięcie rąsi - jako córka wojskowego. I tak, mam świadomość tego, że domowa nigdy nie będzie smakować tak dobrze jak wojskowa. I tak, niebywale mnie(...)etapie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut. W międzyczasie obsmażamy na odrobinie oleju pokrojone w plasterki kiełbasy i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Pod koniec żeberka można pokroić w mniejsze kawałki i także wrzucić do zupy
KardamonovyPasta z awokado na ostro to idealny dodatek do chrupiącej tortilli, ale również może być wykorzystana jako pasta do pieczywa. Lista składników i przepis jest poniżej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wiosenna zupa z młodej włoszczyzny. Ja ją miksuję, nie lubię „śmieci” w zupie ;) , ale oczywiście nie trzeba jej miksować. pęczek młodej włoszczyzny, kalarepka, 2 ziemniaki obiadowe (typ B), 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren kolendry, sól, 2 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej (mazurskiej), Włoszczyznę dokładnie umyć (wyrzucam tylko natkę marchewki), pokroić. Ziemniaki i kalarepkę obrać pokroić (nie ważne jak, warzywa mają(...)Zmiksować. Przecedzić przez sito. Doprawić do smaku solą. W razie potrzeby dolać trochę wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zagotować, wrzucić wypłukaną kaszę i gotować, aż kasza będzie miękka. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dolać trochę wody. Pamiętajmy, łatwiej dolać trochę wody, niż później ją wygotowywać. Ja podałam z pulpetami z kurczaka. zastawa
królestwo garówZupa chrzanowa gotowana na białej kiełbasie i z warzywami, to pyszna propozycja na świąteczny, wielkanocny stół. Gęsta, aksamitnie gładka, doprawiona chrzanem i majerankiem, ot, taka odmiana dla żurku 😉 Do pokrojonej kiełbaski, na której gotowała się zupa, można podać jajko, choć wspaniale smakuje także z grzankami. 4 porcje 1,2 litra bulionu warzywnego 400 g ziemniaków 200 g białej kiełbasy(...)drobno pokrojoną cebulę oraz sprasowany czosnek. Kiełbasę włożyć do garnka, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz drobno pokrojone warzywa, zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Kiełbasę wyjąć, a zupę zmiksować na gładko. Doprawić chrzanem, solą, pieprzem oraz majerankiem do smaku. Podawać z ugotowanym jajkami i pokrojoną kiełbaską. Smacznego
Kraina Miodem Płynącajednak można ją przygotować na kilka sposobów. Taki nowoczesny to dla mnie ten drobiowy, podany z marchewką i makaronem, koniecznie jajecznym. Aby jednak trochę urozmaicić sobie tradycyjną zupę, lubię poeksperymentować z dodatkami. Karmelizowane rzodkiewki z mięta, były strzałem w dziesiątkę i dodały do dania przyjemnej słodyczy. Natomiast na specjalne okazje, lubię przyrządzać rosół po staropolsku. Gotuje się go dłużej(...)Dodajemy miód, miętę, solimy i pieprzymy i karmelizujemy. Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Do miseczek nalewamy porcję zupy. Podajemy z makaronem, kawałkami mięsa, marchewki i karmelizowanymi rzodkiewkami. Smacznego. Rosół staropolski z borowikami Rosół: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 seler, kawałek pora, cebula opalona nad ogniem, liść kapusty włoskiej
Mienta blogDzisiaj pomysł na dobrze znane włoskie danie w zaskakującej formie. Lazania w formie zupy. Dekonstrukcja - rewolucja, ale smak ten sam. Pomidorowo-makaronowa uczta dla każdego. Głęboki smak pomidorów w tym daniu podkreśla gęsty koncentrat Pudliszki. ZUPA LAZANIOWA Składniki: 1/2 l bulionu 200 g mięsa wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżeczki(...)usmażonego mięsa dodajemy pokrojone pomidory bez skóry oraz koncentrat pomidorowy Pudliszki. Całość mieszamy i razem dusimy przez chwilę, następnie do rondla wlewamy bulion i gotujemy przez 10 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy szeroki makaron lub gotujemy makaron do lazanii i kroimy do w grube wstęgi. Wierzch można dodatkowo posypać odrobinę parmezanem. #pudliszki
Bon appetit mon amiePrzepis pochodzi z książki "Zupy siostry Marii" wyd. Martel Składniki 400 g łopatki wieprzowej 100 g drobnej fasoli 4-5 czerwonych buraków 1-2 cebule 1-2 ząbki czosnku włoszczyzna 4-5 ziemniaków 4-5 świeżych pomidorów lub pomidory bez skóry z puszki 150 g kapusty (najlepiej włoskiej) kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 1 liść laurowy sól do smaku(...)wywaru, dodać ziemniaki i chwilę pogotować. Dorzucić pomidory, buraki i kapustę. Posolić do smaku. Marchewkę i pietruszkę z włoszczyzny oraz mięso pokroić i razem z ugotowaną fasolą dodać do zupy. Można dodać trochę koncentratu buraczanego aby zupa zyskała na kolorze. Chwilę pogotować
Kuchenne aromatyprzeciwnicy tradycyjnych flaków wołowych. Przyznam, że ja je uwielbiam, jednak w Anglii bardzo ciężko je dostać (bynajmniej ja na nie nie trafiłam) i dlatego od czasu do czasu gotuję zupę alternatywną dla flaków. Ugotowana jest z udek kurczaka, z dodatkiem majeranku i przyprawy do flaków smakuje prawie jak tradycyjne flaki :) Pyszna, aromatyczna, pożywna, rozgrzewająca zupa. W sam raz z pajdą(...)pokroić w drobne kawałki. Mięso dodać do wywaru, wsypać majeranek i przyprawę do flaków, zagotować. W między czasie przygotować na patelni zasmażkę z masła i mąki. Zasmażkę dodać do zupy, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą
Zrób to smaczniełyżeczka pieprzu ziołowego 1 pęczek świeżego koperku 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz olej Wykonanie: 1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać opakowania zupy kapuśniak i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wlać wywar z żeberek, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek, pieprz i gotować do miękkości warzyw. 2. Po tym czasie doprawić do smaku solą, pieprzem(...)postaci kremu. Chwilkę gotować na małym ogniu i ponownie całość dokładnie wymieszać. 3. Kremowy kapuśniak podawać z kleksem śmietany, plastrem wędzonego łososia i posiekanym koperkiem. Oryginalne kompozycje pysznych zup dla kulinarnych entuzjastów. Zupy Hortex to smaczne rozwiązanie dla tych, którzy lubią urozmaicenie w swojej kuchni – jest ich aż 13 do wyboru a każdą przygotujesz w maksymalnie 20 minut! #durszlakXhortex
Szalona Kuchnia EwelinyDużo się w tej zupie dzieje i dlatego też, jest pełna aromatu i niepowtarzalnego smaku. Cytryna dopełnia smak zupy idealnie. Szczerze polecam, szybka w przygotowaniu i pyszna. Składniki 500 g filetów z ryby 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera i pora 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka … Czytaj dalej Grecka(...)zupa cytrynowa
gotuj ze mnąRobimy zupy z różnych kiszonek bo są zdrowe i smaczne .Ja dziś polecam Wam kochani zupę z kiszonego selera.Zupa ma bardzo intensywny smak i po trochu przypomina zupę z kiszonych ogorkow.Zapraszam. 1 słoik startego selera ukiszonego 1.5 l.wywaru z kury 1 marchewka starta 1 pietruszka starta 1 mały por część biała pokrojony w kostke 3 śr.ziemniaki w kostce
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSzybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ania zrobiła rewelacyjny krupnik. Taki trochę inny niż tradycyjny, nieco wzbogacony. Śmiało mogę powiedzieć, że to jeden z lepszych krupników jakie jadłem. Ania w ogóle rewelacyjne zupy robi. Twierdzi, że nie umie gotować, ale jak już coś zrobi, to po prostu kapcie spadają. Zwłaszcza właśnie jak jakąś zupę wykręci. Zawsze robi takie mega esencjonalne. Ja to mógłbym tylko samymi tymi(...)zupami żyć. No nic, ja już zjadłem, teraz Wasza kolej. Ale musicie sami sobie zrobić. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureDahl to aromatyczna zupa przygotowana na bazie bogatej w białko i wiele składników odżywczych soczewicy, naszpikowanych w witaminy pomidorów, chrupiącej papryki, słodkiego mleczka kokosowego i mieszanki przypraw z całego świata. Gęsta, wyrazista w smaku zupa świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Składniki: 300g czerwonej soczewicy 3 czerwone papryki 7 pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 300ml mleka kokosowego 1 litr wody(...)miękkości soczewicy. Od czasu do czasu zamieszać aby się nie przypaliło. Na samym końcu wlać mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i zagotować. 4. Gotową zupę podawać posypaną natką z pietruszki
Szalona Kuchnia Ewelinyoraz odrobinę soli. Smażymy całość około 4 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa zalewamy gorącą, przegotowaną wodą (około 2 litry). Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Do zupy dodajemy starte na dużych oczkach tarki ogórki kiszone, zalewę z ogórków oraz odsączoną ciecierzycę. Całość powoli zagotowujemy. W osobnej misce hartujemy śmietanę dwiema łyżkami wazowymi gorącej zupy i wlewamy(...)powrotem do garnka. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Ponownie powoli doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem zupę posypujemy poszatkowanym koperkiem
Qchnia po prostu