gołąbkami jest dużo pracy, pomyślałam sobie żeby zrobić podobną w smaku zupę. Udało się, smakowała nam bardzo. Do garnka wlać olej. Jak olej jest gorący dodać pokrojoną drobno cebulę. Smażyć aż cebulka nabierze złotego koloru. Następnie dodać pokrojony drobno ząbek czosnku, pokrojoną drobno kapustę, pieczarki pokrojone w plasterki, pomidory wcześniej obrane ze skórki i pokrojone drobno, grzybki suszone. Smażyć(...)smaku solą i pieprzem. Przygotowanie klopsów – do miski wrzucić mięso, posiekaną drobno cebulę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać i uformować kulki. Wrzucić klopsiki do zupy, dodać ryż. Gotować na małym ogniu 15 minut. Co jakiś czas zamieszać, żeby ryż nie przywarł do dna garnka. Wlać śmietanę, wymieszać. Smacznego
Kuchnia PokoleńChłopski kociołek Pyszne danie jednogarnkowe, do wykonania którego możemy użyć prawie wszystko co mamy akurat w lodówce: pieczone mięso z poprzedniego obiadu, dowolną kiełbasę, warzywa oraz zioła. Do zupy dodajemy surowy makaron (taki jaki akurat mamy w szafce) oraz koncentrat pomidorowy, które ją zagęszczają i powodują, że danie jest syte i bardzo smaczne. Polecam! Składniki(...)surowy makaron oraz kukurydzę konserwową *** *** Gotujemy przez około 10 minut. Jeżeli danie będzie zbyt gęste dolewamy trochę wody *** *** Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut *** *** Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką oraz opcjonalnie cukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ
Blog z ApetytemMagda Rozgrzewająca, kremowa, z dużą ilością ciągnącego się sera – czegóż chcieć więcej od talerza zupy. Do tego pyszna, a jej gęsta konsystencja nasyci zgłodniałe brzuchy. Oprócz sera znajdziemy w niej różyczki brokuła, który świetnie komponują się z serowym towarzystwem. Szybka, prosta i bardzo zimowa propozycja na rozgrzanie. Składniki (na 3-4 porcje): mały brokuł szklanka startego sera Cheddar kulka(...)gotować wrzucamy różyczki brokuła, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości – około 10 minut. W tym czasie kulkę mozzarelli drobno kroimy. Gdy brokuł jest już miękki, dodajemy do zupy wszystkie sery – Cheddar, mozzarellę oraz parmezan – dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 3 minuty do rozpuszczenia. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy
Smaczna StronaBardzo ciekawa zupa o orientalnym smaku. Ja zupę podawałam z kulkami ryżu,smakowała wyśmienicie, zachęcam do wypróbowania. Składniki 2 puszki mandarynek 300 g fileta z indyka marchew,pietruszka,kawałek selera i pora 1 łyżka curry 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka masła pieprz,sól 1/2 szklanki śmietany 18 % szczypiorek 1 szklanka ugotowanego ryżu Włoszczyznę pokroić na kawałki … Czytaj dalej(...)Zupa mandarynkowa
gotuj ze mnąPyszna zupa dyniowa dobra na mróz i na chlapę, idealnie rozgrzewa albo wychładza jak kto woli, zupa marzenie. A do tego jest bardzo smaczna i pożywna. Że dynia to skarbnica witamin i innych doskonałości wspominać chyba nie muszę. Zaczynamy gotowanie. Dyniowa zupa z pulpetami z drobiu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTaki trochę oszukany barszcz ukraiński. W smaku ta zupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu z buraków 3 buraki 3 ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany (przepis(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie dodajemy do tego zakwas, buraki, odsączoną fasolę, rozdrobniony czosnek, ocet i przyprawy. Całość gotujemy jakieś 15 minut. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Zabielamy ją jogurtem lub śmietaną. Jogurt polecam dodać dopiero do miski z zupą, wtedy jest mniejsza szansa, że się zwarzy
KardamonovyBuraki czerwone uwielbiamy, szczególnie zimą. Zajadamy się nimi w postaci kiszonki, sałatki, pasty oraz kremowej zupy, którą wprost uwielbiamy! Wszyscy. To znaczy zarówno dzieci, jak i dorośli. Bardzo pożywne i smakowicie doprawione połączenie buraków i słodkich ziemniaków, które pozytywnie zaskoczy największych sceptyków buraków Polecam! Ciekawe pomysły na wykorzystanie buraków czerwonych to kiszonka , sałatka do obiadu , pasta do kanapek , sałatka(...)zalewamy wodą, mieszamy i gotujemy aż buraki zmiękną (gotują się wolniej niż słodkie ziemniaki). Następnie dolewamy mleko kokosowe i sos sojowy, mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Miksujemy blenderem. Zupę krem z buraków podajemy z prażoną ciecierzycą (przepis tutaj ) lub prażonymi pestkami dyni. Można polać mlekiem kokosowym i/lub sokiem z cytryny. My jeszcze koniecznie używamy płatków chilli, które dodają fajnego
Lamarida.pldodać łyżkę domowego smalcu ze skwareczkami i gotować z 40 minut na średnim ogniu dodać sól, gałkę muszkatołową, pieprz zmielony, śmietanę wymieszać z wodą i mąką i wlać do zupy, zagotować do zagęszczenia zupy mieszając podać z ugotowanym makaronem np. kokardki - zawsze zamrażam wodę z obgotowywania grzybów takich jak prawdziwki, podgrzybki, które po obgotowaniu robię jako marynowane, oczywiście też przy(...)sortowaniu grzybów do suszenia część też po obgotowaniu zamrażam i jest pyszna zupa grzybowa lub inne potrawy z dodatkiem tych grzybów czy wywaru..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięświęta. Cieszcie się sobą, i każdą chwilą razem spędzoną z rodzinami, przyjaciółmi, znajomymi. Smacznego karpia wam życzę albo innej rybki i symbolicznie dzielę się z Wami opłatkiem. Pyszna zupa grzybowa pieczarkowa z makaronem bezglutenowym pod gwiazdami. Zupa kremowa z dodatkiem serka, aksamitna. Polecam na świątecznym stole i nie tylko. 500 g pieczarek 1 cebula 2 marchewki 1 kawałek selera(...)dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem. Z bulionu wyjmuję marchewkę, ziele, liść a resztę miksuję blenderem. Do bulionu dodaję przesmażone pieczarki, serek, śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem. Makaron gotuję aldente. Zupę podaję z makaronem, marchewką, przesmażonymi plastrami pieczarek, natką pietruszki
wesoła kuchniawędzonym łososiem Pyszny krem z dodatkiem wędzonego łososia, napełnia żołądek i rozgrzewa. Jest cudownym lekiem na jesienną chandrę. Poniżej przepis na tą cudowną zupę. Składniki: 1 średniej wielkości kalafior, około 1kg 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 duży ziemniak 500 ml wywaru warzywnego 750 ml ZINEGO(...)cienkie plastry ziemniaka oraz kalafiora. Wlej wywar i mleko, gotuj na małym ogniu 20-25 minut aż warzywa będą miękkie. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem, stopniowo dodając starty parmezan. Podawaj z kawałkami wędzonego łososia i grzankami. Warto przed podaniem, skropić zupę oliwą truflową. Pudding chlebowy
kuron.com.plnieosiągalna. To krzyżówka jarmużu z kapustą pastewną, także jarmuż jest najbliższy oryginału. Widziałam przepisy z kapustą włoską, dla mnie jednak jest to super przepis na wykorzystanie jarmużu właśnie. Zupa jest gęsta, sycąca i pożywna, w sam raz na jesienno-zimowe chłody. Zaskakuje prostotą i niewielką ilością składników. Caldo verde to bardzo ekonomiczny posiłek ze sporą porcją warzyw. Zupa jest pyszna(...)czosnek zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i przesmażyć razem, aż ziemniaki zapachną wlać bulion i gotować pod przykryciem do miękkości ziemniaków około 15 minut wyłowić z zupy część ziemniakjów, resztę zmiksować na krem. Dołożyć niezmiksowane ziemniaki oraz przygotowany jarmuż, następnie zagotować. Gotować jeszcze kilka minut. W wersji na bogato dodać pokrojoną w kawałki kiełbasę. Doprawić pieprzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo prosta i pyszna zupa z suszonych grzybów. Im ich więcej w zupie - tym jest lepsza. Ja ją uwielbiam i pierwszy raz podobną jadłam u cioci miesiąc temu... i przepadłam całkowicie. Idealna na obiad jak i kolację świąteczną. Składniki: 5-6 garści suszonych grzybów ok. 5 l wody 4 łyżki jogurtu naturalnego Odrobina mąki orkiszowej Sól Pieprz Natka pietruszki Makaron(...)przez 5h lub najlepiej całą noc. Kroimy na długie paski. Wrzucamy do garnka wraz z wodą po moczeniu i dolewamy resztę. Jogurt mieszamy z mąką i odrobiną wody z zupy. Mieszamy i dodajemy do całości. Gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pietruszkę. Podajemy z makaronem jajecznym
CzarnawisienkaZupa o migdałowym smaku z kuchni osmańskiej. Składniki 250 ml bulionu z kurczaka 250ml mleka 1,5 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 130 g migdałów 1/2 łyżeczki ziele angielskie sól, pieprz do smaku opcjonalnie ,kurkuma do smaku i koloru Wykonanie Migdały ze skórką zalać wrzątkiem,obrać,pozostawić do ostygnięcia . 2 łyżki obranych migdałów odłożyć. Zimne migdały zmielić drobno(...)minuty, dodać mąkę, ciągle mieszając . Gotować 2-3 minuty , dodać kruszonkę migdałów. Wlać mleko ,a następnie rosół powoli mieszając. Ziele angielskie, sól i pieprz do smaku dodać .Doprowadzić zupę do wrzenia. Gotować przez 8- 10 minut . Udekorować zupę drobno posiekanymi migdałami podsmażonymi na reszcie masła .Udekorować pietruszką ,lub bazylią świeżą
w mojej kuchniZamiast tradycyjnej zupy grzybowej lub rybnej, na święta proponuję Wam zupę krem z pieczonych warzyw z dodatkiem oliwy estragonowej i ziaren granatu. Jej oryginalny i subtelny smak na pewno zaskoczy Waszych gości, a jeśli podacie ją w eleganckich talerzach firmy Ambition będzie smakowała jeszcze lepiej! Czas przygotowania : ok. 60 min. Porcja dla 4 osób : ● 300 g marchewki ● 2 czerwone papryki(...)solą i pieprzem, wstaw na nagrzanego piekarnika na około 40 minut. W międzyczasie zagotuj bulion warzywny, dodaj upieczone do miękkości warzywa. Zmiksuj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawaj gorącą zupę w eleganckich, kwadratowych talerzach firmy Ambition , doprawioną oliwą z dodatkiem estragonu i posypaną ziarenkami granatu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZnakomita zupa na grudniowe chłody. Można ją oczywiście przygotować tradycyjnie, w garnku na kuchni, ja jednak bardzo chwalę sobie wolnowar. Wrzucam wszystkie składniki i mogę wyjść z domu. Jeżeli nawet czas gotowania się wydłuży, nic się nie stanie. Warzywa nie rozpadną się, nadal pozostaną w kawałkach. Użyłam warzyw z puszek - to bardzo wygodne rozwiązanie i w przypadku takiej zupy sprawdza(...)przez 6 - 8 godzin lub high przez 3 - 4 godziny. Przed końcem gotowania wrzucić opłukany szpinak, zamieszać, przykryć i gotować jeszcze ok 10 minut - aż szpinak " zwiędnie". Gotową zupę doprawić solą, pieprzem ewentualnie ostrą przyprawą typu harissa. Podawać gorące. Smacznego
Stare Gary