Dzisiaj kolejny pomysł na chłodnik jagodowy. Za oknem pada deszcz jednak my się nie poddajemy i wywołujemy lato zupami na zimno Czego potrzebujemy: 1 opakowanie chłodnika jagodowego WINIARY 300 ml wody 100 ml serka mascarpone 150 ml jogurtu naturalnego 250 ml mleka bazylia skórka pomarańczowa 1 anyż 5 goździków cynamon 1/2 łyżeczki octu balsamicznego Owoce do podania wiórki kokosa(...)anyżem, goździkami, skórką pomarańczową, bazylią i szczyptą cynamonu. Opakowanie chłodnika WINIARY rozpuszczamy we wrzącej wodzi (przyprawy korzenne i skórkę pomarańczową odkładamy na bok). Czekamy aż wystygnie. Do ostudzonej zupy dodajemy serek mascarpone z mlekiem i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt wymieszany z octem balsamicznym dodajemy do zupy. Mieszamy. Podajemy z sezonowymi owocami (jagody, maliny, porzeczki) i wiórkami kokosowymi 'Przepis bierze udział
Kuchnia w oparachBardzo lubimy z mężem jeść wszystko co grzybowe. Ta zupa jest jedną z naszych ulubionych bo robi się ją szybko a jest przepyszna. Do tego ziemniaki, śmietana i... wino i jesteśmy w raju. Grzyby podsmażałam na maśle który uwydatnia smak grzybów. Do zupy wykorzystałam bulion #Krakus aby było #smacznieiszybko . Spróbujcie! Składniki: 300 g grzybów 2 łyżki masła(...)suszone oregano, sól i pieprz. Smażymy 3 minuty. Zalewamy winem i dusimy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do uzyskania miękkości ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec zabielamy zupę śmietanką
Kuchnia w oparachminuty w niewielkiej ilości wody. Szparagi przed gotowaniem należy umyć i odłamać z nich końcówki. Odpowiednio krótkie gotowanie sprawi, że szparagi będą chrupiące, jędrne i zielone. Co powiecie na zupę szparagową podaną na śniadanie? Z dodatkiem płatków owsianych i jogurtu? Mówię Wam... niebo w gębie :) Składniki: 1 op. zielonych szparagów 0,7 l. wody 150 g jogurtu greckiego(...)grube końce (ok. 3 cm), łodyżki pokroić na 2 cm kawałki. Szparagi zalewamy wodą, solimy i gotujemy 3 minuty. Jogurt grecki mieszamy z płatkami owsianymi i odstawiamy na bok. Zupę zestawiamy z ognia, dodajemy cytrynę i odrobinę białego pieprzu. Blendujemy. Zupę przelewamy do miski, dodajemy łyżki jogurtu z płatkami owsianymi
Kuchnia w oparachświątecznym stole musi być barszcz biały.Barszcz biały to tradycyjna polska zupa gotowana na zakwasie i kiełbasie. Zupa nie należy do lekkich ale dzięki Espumisan Max nie musimy martwić się o wzdęcia, uczucie ucisku i pełności. Wystarczy wziąć 1 kapsułkę dziennie aby naszz brzuch uśmiechał się do nas. Producent Espumisan Max pisze: jest bardzo skuteczny dzięki wysokiej zawartości(...)Dodajemy chrzan kiełbasę, suszone grzyby, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie. Dolewamy dobrze rozmieszany zakwas. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać majeranek i kiełbasę. Gotujemy. Rozrobioną śmietanę w małej ilości zupy dolewamy do garnka. Gotujemy. Plasterki kiełbasy zawijamy w ciasto francuskie. Pieczemy do uzyskania złocistego koloru. Jajka gotujemy na twardo. Barszcz podajemy z szaszłykiem z ciasta francuskiego i jajkiem ESPUMISAN
Kuchnia w oparachDomowy rosół kojarzy mi się z niedzielnym obiadem w gronie najbliższych, leczeniem zatruć pokarmowych czy kaca po dobrej imprezie. Prosta i szybka zupa. Poniżej przedstawiam listę produktów i przepis jak go wykonać. Składniki: 1 tuszka kurczaka 1 szponder 3 szt. marchewki 1 mała por 1 mała cebula 1 mały seler 1 mała pietruszka korzeń Sól Pieprz Ziele angielskie wedle uznania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dobra zupa to podstawa naszych obiadów, musi być treściwa i pożywna. Tą która przedstawiam dziś właśnie taka jest. Pachnie latem i ogórkami małosolnymi, ot tak mi się już zachciało. Warto ugotować ulubiona zupę w trochę innej wersji i cieszyć się niebanalnym smakiem. Zupa ogórkowa z kaszą gryczaną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBulion warzywny to podstawa większości zup i kremów ale także sosów i dań jednogarnkowych. Dziś u mnie przepis na wywar warzywny tylko z naturalnych składników bez zbędnych dodatków, wzmacniaczy smaku, sztucznych kostek bulionowych wypełnionych glutaminianem sodu i solą. Bulion warzywny pełen naturalnych składników Jakiś czas temu poczyniłam wpis o tym jak ugotować najlepszy rosół mięsny. Teraz przyszedł czas na przepis(...)dodatków, wzmacniaczy smaku, sztucznych kostek bulionowych wypełnionych glutaminianem sodu i solą. Bulion według mojego przepisu jest przygotowywany tylko z naturalnych składników. W mojej kuchni taki bulion to podstawa większości zup i kremów ale także sosów i dań jednogarnkowych. Dobra wiadomość jest taka, że przepis na bulion jest super prosty a przygotowanie go zamie Ci tylko kilka minut i masz pełną
Book of spellsostrego), 3 ząbki czosnku, łyżeczka octu. Przygotowanie: Ugotować wywar z udka. Dodać zielę i liść laurowy. Do gotującego się wywaru włożyć kiełbasę. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę i wrzucić do zupy. Ugotowaną kiełbasę wyjmujemy, lekko studzimy, obieramy, kroimy w pół plastry i dodajemy do zupy. Smietanę hartujemy i zabielamy nią barszcz. Dodajemy chrzan i czosnek. Zagęszczamy zupę zawiesiną z mąki
Kulinarne blogowaniedodać majeranek, paprykę ostrą, natkę pietruszki mielone mięso wieprzowe (60 dag) wyrobić z jajkiem, tartą bułką, solą, pieprzem, cebulą, bułką odciśniętą z wody, na smalcu smażyć małe, rumiane klopsiki zupę podać z klopsikami, zupa nie jest mocno tłusta - zupa z kiszonej kapusty z dodatkiem kaszy jęczmiennej jest w naszym domu gotowana od wielu pokoleń, jest po prostu pyszna z różnymi
W Mojej Kuchni Lubięminut: buraki czerwone 1,5kg, woda 2 litry, po ugotowaniu buraki wyjąć , wystudzić i połowę ilości pokroić w kawałki, pozostałe buraki utarłam do ćwikły i resztki nie starte do zupy dałam na smalcu podsmażyć włoszczyznę startą w rozdrabniaczu (użyłam zamrożonej, lubię mieć zawsze startą włoszczyznę w zamrażalniku) razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami z 5 minut mieszając wlać(...)wlać wywar z buraków, ocet jabłkowy, wsypać pokrojone buraki, groszek z puszki z zalewą, majeranek, do smaku dodać kucharka i z 10 minut gotować na mniejszym ogniu blenderem zmiksować zupę , podać z jakiem na twardo i śmietaną - takie zupy na szybko i bezmięsne bardzo lubimy i są dla nas odpowiednie, wystarczy mieć warzywa, okrasę lub smalec,olej i główny składnik
W Mojej Kuchni Lubięwody. Gotuję na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie do mięsa dodaję marchewkę (tylko tę w całości) i pietruszkę, gotuję przez kolejne 15 minut. Następnie do zupy dodaję startą marchewkę i ziemniaki, solę. Gotuję 10-15 minut (do miękkości ziemniaków). Wyjmuję mięso i kroję na kawałki, wkładam z powrotem do zupy. Do garnka dodaję przecier z ogórków, gotuję(...)około 5 minut. Na koniec zaprawiam zupę wcześniej zahartowaną śmietaną, w razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaBardzo prosta i orzeźwiająca zupa. Rano wstaliśmy, a tu…śnieg! Chociaż w taki sposób można „przywołać” wiosnę. Składniki 1 duża marchew 4 ziemniaki średniej wielkości 1/2 główki młodej kapusty 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 mała puszka groszku konserwowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Marchew i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy na plasterki, ziemniaki w kostkę, zalewamy zimną wodą(...)dodajemy sól, liście i ziele angielskie. Gotujemy kwadrans od momentu, kiedy zupa zacznie wrzeć. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy razem z groszkiem (z zalewą), gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem
R'n'G Kitchenbarszczu w moim domu nawet się wiele nie mówiło, no chyba że o czerwonym ;) Tak więc była to dla mnie kolejna próba, ale moim skromnym zdaniem- w pełni udana! Zupa smakowała obłędnie. Lekko kwaskowa, gęsta i pachnąca majerankiem. Na pewno dużą rolę odegrał tutaj zakwas, który wcześniej przygotowałam i do czego Was również zachęcałam przy okazji jego publikacji. Na nastawienie(...)oraz ziele angielskie. Zalewamy wodą. Zmniejszamy temp. do 100⁰C. 5 minut przed końcem wlewamy dobrze wymieszany zakwas na barszcz oraz dodajemy majeranek, a 3 minuty później mieszamy odrobinę zupy ze śmietaną i wlewamy do całości. Gotowy barszcz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie podajemy z jajkiem i świeżym pieczywem. Sposób przygotowania tradycyjny: Boczek kroimy w kostkę
Kuchnia w czekoladzieDzień dobry :-) Na pewno lubicie zupę ogórkową, my bardzo, a że długo nie było to zrobiłam. Zniknęła szybciutko, wyszła bardzo smaczna. Ja miałam z nią jeszcze jedną przygodę, bo coś mnie naszło i napiłam się wody z ogórków. Nie pijam jej na co dzień, ale nie powiem, mogłabym pić, smak mi nie przeszkadza. Na drugi dzień powiem Wam, dostałam takich(...)bóli brzucha, że hej. Więc ostrzegam ha ha, zupę możecie jeść do woli, ale z wodą uwaga, tym bardziej, jak nie pijecie jej za często ;-). Miłego popołudnia :-) Składniki: około 450 g skrzydełek około 2,5 litra wody 2 marchewki 1 większa pietruszka kawałek pora kawałek selera 5 średnich ziemniaków około 500 g ogórków (bez zalewy) 1 ząbek czosnku
kruche babeczkiKiedyś spacerując bez celu po Krakowie zabłądziłam do orientalnej knajpki i zamówiłam zupę won ton, która mnie urzekła delikatnością smaku. Trochę poczytałam i pomyślałam, że warto wypróbować ten smak w domu. Podstawą tej zupy jest esencjonalny wywar, bo to on stanowi o jej jakości i smaku. Długo gotowany na wieprzowinie z kością i drobiu, z dużą ilością zielonych pęków cebuli(...)pierożków won ton więc zrobiłam zwykłe ciasto na pierogi i zwinęłam w sakiewki. Gdy zabrakło pierożków podałam wywar w towarzystwie gotowanych jajek ale to już powoli zmierzamy w kierunku zupy ramen więc nie będę się zapędzać :). No ale kuchnia po to jest, żeby dobrze się bawić, a przede wszystkim, żeby dobrze zjeść więc mieszajcie, dodawajcie i odkrywajcie nowe smaki
Apetyczna babeczka