późnej jesieni serwuje tą zupę, a że mam spory zapas cukinii to pewnie jeszcze do listopada będzie można cieszyć się jej smakiem. Oprócz warzyw, które są podstawą tego dania zawsze wybieram dobrej jakości kiełbasę, która nadaje zupie lekko dymiony specyficzny aromat, a tą od Hańderka polecam szczególnie, bo jest naprawdę godna polecenia. Poza tym jeśli mogę Wam coś(...)zasugerować to do smażenia lecza zawsze wybieram smalec, bo i on ma duży wpływ na smak końcowy potrawy. Składniki na gar zupy dla 6 osób: - 50 dag kiełbasy dymionej - 3 średnie cebule - 4 czerwone papryki - 1 średnia cukinia - 3 duże pomidory - smalec do smażenia, ok 2 łyżek - sól - pieprz - majeranek 1. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę
Apetyczna babeczkaTaki miałam pomysł na zupę jakiś czas temu a potem już gotowałam ją częściej. Jest bardzo aromatyczna, pachnąca latem, z kluseczkami i plantanami. O plantanach pisałam już wcześniej, poczytajcie. Zupę gotuje się szybko i szybko znika z talerzy. Wytrawna zupa kokosowa z plantanami i kluseczkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZupę pomidorową 🍲 z pomidorków koktajlowych 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 🍅 ugotowałam, do której dodatkowo batat 🍠 dodałam. Mocno warzywna 🌶️ 🍅 🥕 🍠 , fajnie kremowa, a dzięki przyprawom 🌾 wyjątkowa. Słodycz 🍬 z ostrością 😈 ciekawie się komponuje, a wędzona papryka im wtóruje. Polecam Wam 😍 ją ugotować, a nie będziecie żałować 😊. Można ją z grzankami podawać lub samą zajadać. Składniki(...)przyprawy, oprócz papryki wędzonej (ją dodamy na samym końcu). Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż batat będzie miękki. Całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę przecieramy przez gęste sito, żeby oddzielić pestki i skórkę z pomidorów. Dolewamy ok. 150 ml gorącej przegotowanej wody, dodajemy papryki mielonej wędzonej i mieszamy. Jeśli wolicie rzadszą zupę, wystarczy dolać
Moniki Smakołykipopularnej sieci sklepów wędzoną paprykę i po raz pierwszy dodałam ją do sosu paprykowego, przyprawa ta na stałe zagościła w mojej kuchni. Dzisiaj proponuję dodać wędzoną paprykę do kremowej zupy z dyni! Składniki: 300 g mrożonej lub 350 miąższu ze świeżej dyni 1 mały seler pokrojony na kawałki 1 duża marchew pokrojona na kawałki 3 ząbki czosnku 1 l bulionu(...)słodkiej śmietanki 18% groszek ptysiowy lub grzanki Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. Umieścić w garnku, zalać bulionem warzywnym lub wywarem mięsnym. Jeżeli używamy bulionu, to warto wzbogacić zupę 2 łyżkami oliwy lub oleju, ponieważ zawarte w warzywach witaminy rozpuszczają się w tłuszczach. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować, dodać słodką śmietankę, posiekany koper, curry i wędzoną paprykę
Czerwień i błękitzupa jest przepyszna! Bardzo aromatyczna i sycąca. Mój mąż nie przepada za kalafiorem, tymczasem zupę zjadł ze smakiem. Jest to więc świetne rozwiązanie na przemycenie warzyw do menu każdego niejadka. No bo w końcu czego nie widać, tego (podobno) nie ma ;-) SKŁADNIKI 1 duży kalafior 1 mała cukinia 3 ziemniaki (o łącznej wadze 400 g) 1 biała papryka(...)czasu warzywa wymieszać, tak aby wszystkie równomiernie się ugotowały. Całość zblendować na jednolitą masę (najlepiej przy pomocy blendera ręcznego) i dobrze doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gorącą zupę nalewać do talerzy lub miseczek i udekorować umytą i posiekaną natką pietruszki
Passions hobbies lifeCieszę się z tego co mam. A wracając do kolorowego jedzenia to dziś soczyste czerwienie i pomarańcze. Aksamitna czerwona papryka i pomarańczowa soczewica. Z nich doskonały duet w postaci zupy. Do tego odrobina przypraw, parę dodatków i gotowe. Przyjemna w smaku, w kolorze zachodzącego słońca - czego można chcieć więcej w taki dzień? Zupa z soczewicy i pieczonej papryki składniki(...)pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa wraz z soczewicą i cebulką z czosnkiem zalewamy bulionem i gotujemy aż soczewica będzie miękka. Dodajemy zmiksowaną paprykę oraz śmietanę. Zupę należy zagotować doprawić do smaku solą i pieprzem oraz natką pietruszki
Przysmaki Karolkimoje najmłodsze dziecię :-( No niestety zaczął się okres przeziębień i sezon dla firm farmaceutycznych, co widać po ilości specyfików reklamowanych w telewizji he - zauważyliście? Wracamy do przepisu, pyszna zupa z kalafiorem, dynią Hokkaido, ziemniakami, kurkumą i natką pietruszki. Do tego troszkę śmietany, cebulka i czosnek i wyszła naprawdę fajna zupa. Najbardziej zajadała się moja córcia. Kupiłam nawet kolejną dynię(...)takiej mniejszej) 3 średnie ziemniaki natka pietruszki suszone oregano 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła klarowanego 1/2 szklanki śmietany 18% do zup i sosów 1. Kalafiora myjemy, dzielimy na drobne różyczki, dynię obieramy kroimy w kostkę, tak samo ziemniakii cebulę. Czosnek drobno siekamy. 2. Do garnka dajemy łyżkę masła i oliwy
kruche babeczkiZupy robię dosyć często, bo bardzo je lubimy. Dziś gościła u nas ze świeżych ogórków i powiem, że wyszła delikatna, aromatyczna i bardzo pyszna. Taka zupa to świetna alternatywa dla tradycjonalnej ogórkowej . Jeżeli jeszcze nie robiliście takiej to zapraszam do wypróbowania przepisu :) Składniki: 2 L bulionu(...)patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone ogórki i smażyć do momentu aż ładnie się zeszklą. Ogórki dodać do garnka i całość gotować do miękkości ziemniaków. Śmietanę zahartować, wlać do zupy. Na koniec całość doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natka pietruszki. Smacznego
magiczna kuchnia Kasibraku czasu na gotowanie, zupy są ostatnio podstawą mojego wyżywienia :) Ciepłe, pożywne i koniecznie z dużą ilością warzyw. Składniki -1 cebula -500g kiszonych ogórków -2 ziemniaki -1 udko kurczaka -3 marchewki -1 pietruszka -pieprz -100g śmietany -sól Przygotowanie Marchewki i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaki obrać, opłukać(...)pokroić w średniej wielkości kostkę. Udko kurczaka dokładnie umyć, razem z przygotowanymi warzywami włożyć do garnka, zalać 2l wrzątku (osobiście wolę gęste zupy, więc sądzę, że 1,5 by zupełnie wystarczyło), doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować do momentu, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Ogórki kiszone zetrzeć na tartce o grubych oczkach. z wywaru wyjąć udko, wrzucić
Zielona Kuchniazupą pomidorową raczej nie przepadam. Ot. przeciętna zupa. Rozmyślając nad sposobem w jaki mogę spożytkować kartonik passaty trafiłam na ten przepis. Myślę - czemu nie? Przynajmniej zioła lubię. Zostałam zaskoczona smakiem i aromatem. Miła odmiana od tradycyjnej domowej 'pomidorówki'. Chyba zagości u mnie na stałe. Składniki -400 ml wody -400 g passaty pomidorowej (do przygotowania użyłam pasaty w kartonie firmy Valfrutta(...)Doprowadzić do wrzenia, przykryć, gotować przez 25 - 30 minut na małym ogniu. Dodać bazylię i zmiksować na maksymalnych obrotach blendera na gładki krem. Podgrzewając na małym ogniu, dodać mascarpone. Zupę wymieszać i podawać gorącą. Źródło: Kwestia Smaku Smacznego
Zielona KuchniaZupa o zaskakującym smaku – kalafiorowo-pomidorowa z wędzoną papryką. W monotonnej diecie dr Dąbrowskiej ta kremowa zupa pozwala cieszyć się dobrym smakiem. Składniki: – 1/2 kalafiora – 1 cebula – 1 pietruszka – 1 marchewka – kawałek imbiru – papryka wędzona, sól, pieprz do smaku – pęczek koperku – 1 szklanka soku pomidorowego(...)wody, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, zalać wodą (1,5 litra) i gotować 10 minut. – Dodać kalafior i koperek, gotować do miękkości warzyw. – Zupę zmiksować z sokiem pomidorowym, doprawić papryką wędzoną, pieprzem i solą
To co kochamGazpacho to hiszpańska zupa, wywodząca się z Andaluzji, która nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Głównym składnikiem gazpacho są pomidory, dlatego trzeba pamiętać, aby wybrać te wysokiej jakości, dojrzałe i pachnące. Ja osobiście zawsze czekam na pomidory malinowe z ogródka teściowej. Zupa jest lekka, pyszna i orzeźwiająca. Idealna na upały, ale i w nieco zimniejszej porze można(...)podać jako pyszny dodatek do obiadu. Ja osobiście gazpacho podaję z grzankami, ale do zupy można również dorzucić jajka, oliwki czy orzechy. Składniki (na dwie porcje): około 600 g pomidorów (4 duże) 1 długi ogórek lub 3-4 gruntowe czerwona papryka mała cebula 3 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu winnego 2 kromki chleba pszennego sól
e-PrzepisyKulinarneDalej pozostajemy w temacie grzybowym. Uwielbiam zupy, jak zapewne większość z Was. Zatem dlaczego by nie zrobić jej, gdy nadarza się okazja na świeże grzyby. Grzybowa z suszonych grzybów, to zupełnie inny wymiar smaku. Spróbujcie koniecznie. Składniki: świeże grzyby leśne ziemniaki bulion warzywny/mięsny mleko suszone grzyby leśne natka pietruszki ulubiony makaron sól, pieprz, Przygotowanie: Grzyby czyścimy i kroimy(...)drobniejsze kawałki. Obgotowuję je jeden raz w osolonej wodzie. Odcedzam. Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję osobno. Makaron można gotować bezpośrednio w zupie, z zaznaczaniem że zjemy ją "za jednym podejściem" (makaron dłużej przebywający w cieczy pęcznieje i następnego dnia przy odgrzewaniu zastaniemy makaron z sosem zamiast zupy). Do garnka wlewam bulion, wrzucam obgotowane grzyby świeże i dodaję garstkę
Karczma HonoriettyPyszna zupa na każdą porę roku, a zwłaszcza na jesień. Delikatnie pikantna, rozgrzewająca, a zarazem niezwykle delikatna, dzięki dodatkowi mleczka kokosowego :) Gęsta, pożywna, a jednocześnie prosta w wykonaniu, to dokonała potrawa na obiad, zwłaszcza dla zabieganych :) SKŁADNIKI: mięso z 2 ćwiartek z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/2 ostrej świeżej papryczki 2 małe cebule 1 średnia marchewka(...)czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w krążki papryczkę i chwilkę mieszamy. Wlewamy bulion i przykrywamy, aby doprowadzić do wrzenia. W tym czasie kroimy warzywa, zaczynając od marchewki. Od razu dorzucamy do zupy. Jest najtwardsza, więc ważne, aby wylądowała w garnku pierwsza. Później dodajemy pokrojone pieczarki i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie wlewamy mleczko kokosowe wraz z gęstą zawartością
Kuchnia od dwojgaDziś kolejny przepis na pyszną, aromatyczną zupę. Tym razem padło na pieczarkową, taką z dużą ilością pieczarek podsmażonych na maśle z dodatkiem makaronu i obowiązkowo zabielana. Sam przepis jest banalnie prosty, a zupa bardzo sycąca. Polecam 😊 Składniki: 2 udka z kurczaka 500 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 liście laurowe(...)cebulę razem z pieczarkami. Z gotowego wywaru wyjąć mięso, dodać pieczarki z cebulą, przykryć garnek i gotujemy około 15 minut. W kubku wymieszać śmietanę z wywarem i wlać do zupy. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym drobnym makaronem (muszelki, kolanka). Przed podaniem posypać natką pietruszki
magiczna kuchnia Kasi