zupa - 39353 przepisów (strona:711/2624)

Zupa gołąbkowa 525

Zupa ta „chodziła za mną” już od dłuższego czasu. Przyczyniły się do tego pozytywne opinie na jej temat. Musiałam przygotować ją osobiście, ażeby przekonać się czy faktycznie jest taka dobra i przywołuje na myśl tytułowe gołąbki. Jak dla mnie pierwsze potwierdziło się w 100%, bardzo nam wszystkim smakowała. Jeśli zaś chodzi o przyrównanie jej z gołąbkami, to pytam(...)tego jej odmówić nie można. Jedyne co na pewno zmienię następnym razem, to ilość ryżu. Dałam 100 g i jak dla mnie mogłoby go być odrobinkę więcej – wówczas zupa będzie mega gęsta i treściwa, i będzie to świetna propozycja na jednodaniowy/syty obiad. 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula olej do smażenia 1/2 główki włoskiej kapusty

Smaki Na Talerzu
Zupa porowa z klopsikami 189

Iście syta zupa, z dodatkiem pysznego, indyczego mięsa połączonego z parmezanem. A ten smak, brązowych pieczarek, które aromatem dorównują grzybom leśnym, jest niesamowity. Polecamy część podsmażyć na maśle i udekorować nimi zupę. Składniki 50 g masła 3 białe części pora 2 ząbki czosnku 200 g brązowych pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50 ml białego wytrawnego wina 150 g pęczaku(...)Mięso łączymy z serem, bułką tartą, natką i koncentratem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy małe pulpeciki, które zapiekamy 15 min w temperaturze 190°C. Do zupy wkładamy pulpeciki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy od razu po przygotowaniu. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

R'n'G Kitchen
Lekka zupa warzywna z indykiem. 169

oraz zdrowy brązowy ryż, a odejmiemy nadmiar soli zastępując ją ziołami, to mamy przepis na wartościowy, szybki i bardzo smaczny obiad. Wszystko, co trzeba w jednym talerzu. Mnie ta zupa smakowała bardzo, a na drugi dzień jeszcze bardziej. Tak to już z dobrymi zupami jest - smacznego! :) Składniki: 400 g piersi lub polędwiczek z indyka 150 g brązowego ryżu 4 łodygi(...)kolejne 5 minut. Dodać bulion, jarmuż, ryż i pokrojone w kostkę pomidory (skórkę i nasiona można usunąć). Gotować na małym ogniu około 25 minut, lub do miękkości warzyw.  Zupę podawać gorącą. Najlepiej smakuje po odgrzaniu

zadanie-gotowanie
Zupa gulaszowa z kaszą pęczak 257

jest to tradycyjna węgierska zupa gulaszowa, ale jej bardzo smaczna wariacja, równie  treściwa i rozgrzewająca, ale i bardziej pożywna- z  mięsem wołowym  (można wykorzystać np.: łopatkę, ligawę czy nawet karkówkę), warzy wami oraz dodatk owo kaszą pęczak, a całość  doprawiona mieloną papryką: słodką i ostrą- dla nadania pikanterii.  Idealna na teraz, kiedy w końcu nastały(...)gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz kaszę pęczak, a  5 minut przed końcem doprawić koncentratem, solą, słodką oraz ostrą papryką. Smacznego! :)  * dodatek kaszy sprawia, że zupa ma bardzo gęstą konsystencję, jeżeli więc wolicie bardziej 'wodniste' zupy, to wystarczy zmniejszyć ilośc kaszy do 1/4 szklanki

Kraina Miodem Płynąca
Kwaśnica ( nie mylić z kapuśniakiem) wpisana na listę produktów tradycyjnych MRiRW. 190

Wydawać by się mogło,  że zupa jak zupa, u większości z nas zwana kapuśniakiem. Nie  do końca tak jest, ponieważ między kwaśnicą,  a kapuśniakiem jest trochę różnic.  Kapuśniak może być z każdego rodzaju kapusty szatkowanej z główki. Może też być z kiszonej lub pół na pół z surową. Ma dodatek warzyw i coś z mięsa. Natomiast(...)kwaśnica jest tylko z kiszonej kapusty, na wieprzowinie ( najlepiej świńskiej głowie),  czymś wędzonym, bez warzyw. Dopuszczalna jest marchewka, jeżeli nie było jej w kiszonej kapuście. Zupa powinna być kwaśna, tłusta, mocno doprawiona, a więc bardzo wskazana na chłodne mroźne dni. Dlatego jej kolebką są góry, bo nikt tak się nie zna na zimie i mrozie jak górale

Dieta moja pasja
Zupa krem z topinamburu i quinoy z boczniakami à la chrupiący boczek (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 152

Uwielbiam topinambur, robię z niego pure, chipsy, piekę go, a ostatnio wymyśliłam tą zupę, którą gorąco polecam :) Idealnie do niej pasują boczniaki, przygotowane tak, aby imitowały chrupiący boczek. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 500 gram topinamburu  1 cebula 3 - 4 łyżki oleju kokosowego 600 ml wywaru warzywnego 6 boczniaków 1 łyżka sosu sojowego BG mąka z czerwone soczewicy(...)garnka z wywarem warzywnym. Następnie dodajemy obrany i pokrojony na mniejsze kawałki topinambur. Gotujemy pod przykryciem, aż topinambur będzie miękki i dorzucamy quinoę, dotujemy jeszcze pięć minut i gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy ją na krem. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta dolewamy trochę wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.  Boczniaki skrapiamy sosem sojowym, obsypujemy wędzoną papryką, delikatnie solimy

Quinoa Raz!
Pikantny krem kukurydziany 159

Jest zima - musi być zimno. I właśnie z powodu tego w naszym domu ostatnio królują mocno rozgrzewające potrawy. Dzisiaj na stół wjechała zupa krem z kukurydzy z dodatkiem rozgrzewającego chilli. Krem okazał się strzałem w dziesiątkę w taki mróz. Dlatego postanowiliśmy się nim z Wami podzielić. Wykonanie tego dania zajmuje niewiele czasu, a sam przepis jest naprawdę prosty. Zapraszamy(...)czasie blendujemy całość na gładką masę. Papryczkę kroimy w krążki, jeśli zależy nam na podbiciu ostrości nie wyrzucamy pestek, tylko dodajemy je wraz z pokrojoną papryczką do zupy. Ponownie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu. Pora kroimy w krążki i smażymy na maśle. Kiedy się zeszkli dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powstałą zasmażkę wraz z porem przekładamy do zupy. Dodajemy

Kuchnia od dwojga
Zupa chrzanowa 123

Mamy wreszcie prawdziwą zimę 👍Trzaskający mróz wymusza na naszych organizmach chęć  jedzenia gorących, rozgrzewających potraw. Znakomicie do rozgrzania naszego organizmu nadaje się zupa chrzanowa. Znalazłam ją w starych przepisach mojej mamy. Zapewniam Was, że w tamtych czasach zimy były bardziej mroźne niż teraz 😊 A wiec rozgrzewajmy się pożywnymi zupami z tamtych czasów. Składniki: -25 dag kości cielęcych lub wołowych(...)warzywa z przyprawami. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do wywaru dodajemy starty chrzan, podsmażony boczek, roztarty z solą czosnek. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką i zabielić zupę. Zagotować chwilę, aby mąka straciła smak surowizny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami na twardo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Zupa krem selerowo-batatowa 178

Jedzmy zupy. Mają dużo błonnika, a poza tym rozgrzewają, co w taką pogodę, jaką teraz mamy za oknem, jest ważne. Szczególnie przed wyjściem z domu. Po powrocie z mrozu - też będzie jak znalazł :) Składniki: 1/2 dużego selera (mój 350 gramów) 1 batat 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka mleka sojowego 1 jabłko 2 łyżki oleju kokosowego 3 liście(...)minut stale mieszając. Na minutę przed zakończeniem duszenia dodałam sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową Całość zalałam wywarem warzywnym i pod przykryciem gotowałam 30 minut, aż warzywa całkowicie zmiękły Zupę zmiksowałam ręcznym blenderem, dodałam szklankę mleka sojowego i ponownie zblendowałam Można podać z prażonym słonecznikiem.  Można również posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Do zup kremów uwielbiam zarówno prażony słonecznik

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa krem selerowo-batatowa 178

Jedzmy zupy. Mają dużo błonnika, a poza tym rozgrzewają, co w taką pogodę, jaką teraz mamy za oknem, jest ważne. Szczególnie przed wyjściem z domu. Po powrocie z mrozu - też będzie jak znalazł :) Składniki: 1/2 dużego selera (mój 350 gramów) 1 batat 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka mleka sojowego 1 jabłko 2 łyżki oleju kokosowego 3 liście(...)minut stale mieszając. Na minutę przed zakończeniem duszenia dodałam sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową Całość zalałam wywarem warzywnym i pod przykryciem gotowałam 30 minut, aż warzywa całkowicie zmiękły Zupę zmiksowałam ręcznym blenderem, dodałam szklankę mleka sojowego i ponownie zblendowałam Można podać z prażonym słonecznikiem.  Można również posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Do zup kremów uwielbiam zarówno prażony słonecznik

Szczęśliwa kuchnia
Zupa pomidorowa z ryżem basmati 157

lubi pomidorowej, łapka w górę? My uwielbiamy, ale my uwielbiamy też wszystkie zupy. Z ryżem przywołuje wspomnienia dzieciństwa, wy też macie takie skojarzenia? Jak pomidorowa to z ryżem, jak rosół to z domowym makaronem? Bo tak się jadało u babci?! Pomidorowa to ulubiona zupka wszystkich dzieci i zazwyczaj tak jest że jak inne zupy nie są pomarańczowe to są blee(...)liście bazylii z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po tym czasie wyjmujemy listki i ziele a pozostały wywar z warzywami miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ryż do zupy i razem gotujemy jeszcze 10 minut. Zaprawiamy śmietanką 30%. ‪#‎ Zaryżykuj‬   ‪#‎ UncleBens‬   ‪#‎ wyzwanie‬   ‪#‎ ryż ‬ ‪#‎ konkurs‬

Życie zaczyna się w kuchni
Krupnik z żołądkami 138

cebulę. Gdy stanie się szklista, dołóż do garnka żołądki. Całość smaż chwilę razem, a następnie podlej wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz sól. Gdy żołądki będą miękkie, do zupy dodaj pokrojone wcześniej warzywa oraz ugotowaną kaszę i ewentualnie dolej wodę. Zupę dopraw do smaku i gotuj jeszcze przez 20-30 minut. Krupnik będzie gotowy, gdy warzywa będą miękkie. Gotową(...)zupę podawaj udekorowaną posiekaną natką pietruszki

blog.moje-pasje.info
ZUPA Z SELERA NACIOWEGO I PORA 142

wodą. Gotuję około 30 minut z dodatkiem ziela angielskiego, listków laurowych, soli i pieprzu. Z garnka wyjmuję ziemniaki oraz marchewkę, kroję w kostkę. Resztę składników miksuję. Jogurt hartuję odrobiną zupy, dokładnie mieszam, dodaję do garnka wraz z tymiankiem, curry i pokrojonymi warzywami. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem. Pietruszkę i szczypiorek siekam, trochę odkładam, resztę dodaję(...)zupy wraz z pokrojonymi jajkami, mieszam. Zupę przelewam do talerzy, posypuję pozostałą zieleniną

JejKuchnia
KREMOWA ZUPA KALAFIOROWA 129

mięsa dodaję kalafiora, ziemniaki i włoszczyznę wraz z przyprawami (pieprz, sól, lubczyk). Gotuję kolejne 20 minut. Cebulę szklę na maśle. Mięso wyjmuję, obieram i wkładam z powrotem do zupy. Jogurt łączę z mascarpone, mlekiem, mąką, odrobiną zupy oraz częścią kalafiora. Miksuję, wlewam do garnka. Dodaję koperek i cebulę. Chwilę gotuję na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu(...)zupa zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiam do smaku

JejKuchnia