zupa - 39309 przepisów (strona:707/2621)

Zupa paprykowo-pomarańczowa z selerem naciowym 87

posypaną cybuchami. W rondelku gotowaliśmy mleko na budyń. Delikatnie owinęłam naczynia ściereczkami i spakowałam. Niech teraz moja krakowska kuchnia strzeże bezcenne pamiątki z dawnych lat… A dla Was zupa bardzo oryginalna w smaku. Czuć paprykę pieczoną, charakterystyczny seler naciowy, kwaskowatą pomarańczę. Spróbujcie! Składniki 5 papryk czerwonych 3 ząbki czosnku 200ml soku z pomarańczy 1 seler naciowy 2 ziemniaki(...)garnka wlać wodę, ok,2 litrów, dodać marchewkę, pokrojonego na kawałki selera naciowego, ziemniaki,czosnek. Gotować do miękkości. Następnie dodać upieczoną paprykę i sok z pomarańczy. Zmiksować całość. Smacznego! Zupa jest dużo smaczniejsza następnego dnia Artykuł Zupa paprykowo-pomarańczowa z selerem naciowym pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Zupa z botwinką i kaszą jaglaną 178

Szybka, sezonowa zupa z botwinki i kaszy jaglanej, którą trzeba obowiązkowo przygotować. Nie tylko dlatego, że jest pyszna, ale również ze względu na bogactwo witamin Składniki: 1 pęczek botwinki 100 g kaszy jaglanej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 l bulionu 1 marchewka 1 mała pietruszka (korzeń) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1-2 łyżki oleju rzepakowego(...)pokrojone buraczki, kaszę jaglaną, liście i łodyżki botwinki. Gotować pod przykryciem (na malutkim ogniu) przez około 15 minut do miękkości. Następnie zahartować śmietanę (do śmietany wlać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszać) i wlać do zupy. Zagotować, dodać posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapisz

Oryginalny smak
Krem z zielonych szparagów 132

Zupa szparagowa to stały punkt w menu o tej porze roku. Wersji jest wiele. Bardzo lubię zieloną zupę, taką jarzynową, z tym, co teraz świeże i pyszne, oczywiści także ze szparagami. Jednak najlepszy według mnie jest krem z tych warzyw. Zmiksowane oddają mnóstwo smaku i aromatu. Powstaje swego rodzaju esencja, można by rzec, że to 200% szparagów w szparagach. Proponuję(...)dzisiaj moją wersję, aksamitną, jednak z chrupiącą, także szparagową niespodzianką. Wszystkie moje miksowane zupy muszą mieć jakiś element do pochrupania. Dodatkowa tekstura zawsze mile widziana :) Czytaj więcej

Pichceniomania
Zupa z zielonych warzyw z pistacjami 141

Wiosna za oknem, to i w kuchni się zazieleniło. Zielone szparagi, koktajle, smoothies, sałatki i zupy. Jest w czym wybierać. Mimo pięknej pogody zdecydowałam się na zieloną zupę. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, lub dodać do niej trochę mięsiwa. Warto pamiętać, że zielone warzywa uznawane są za najzdrowsze. Zawierają mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, kwas foliowy, a także żelazo(...)dalej smażymy mieszając. Po około 10 minutach dodajemy pozostałe składniki: pokrojony w małe kawałki brokuł i cukinię oraz liście szpinaku. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Zupę miksujemy na krem i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy posypaną posiekanymi pistacjami

Smakowity Blog Kulinarny
Lekka zupa z zielonych warzyw z drobiowymi pulpecikami i makaronem 163

Wiosenna i lekka zupa z mixem warzyw w zielonym kolorze, czyli cukinią, fasolką szparagową, brokułami, szparagami i zielonym groszkiem wzbogacona o dodatek delikatnych, mięciutkich i maleńkich pulpecików z piersi indyka oraz makaronu. Dzięki mrożonym warzywom (nawet są mieszanki z samych zielonych warzyw) jej smakiem można cieszyć się cały rok, jednak teraz- w okresie wiosennym- warto przygotować ze świeżych darów natury(...)przy okazji czy wiecie, że zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych? No, to teraz już nie powinno być żadnych wątpliwości, aby przygotować takową zupę! 😊 Zupa, 4 porcje: * woda- 1,2 litra (lub bulion warzywny/drobiowy) * cukinia- 1 mała * fasolka szparagowa zielona- 16 strączków * brokuł- 12 małych główek * szparagi- 6 szt. * groszek zielony- 1/2 szklanki * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * śmietanka

Kraina Miodem Płynąca
Zupa z wiosennej zieleniny i quinoy 125

Wiosna to najlepszy czas na wykorzystanie zielonych części roślin i chwastów do przygotowania zdrowej i pożywnej zupy. Do mojego dzisiejszego obiadu wrzuciłam między innymi młodą pokrzywę, szpinak, liście kalarepy i rzodkiewki. Zupę zagęściłam komosą ryżową, wyszło całkiem pożywnie i niedrogo.  Składniki: 1/3 szklanki nasion białej quinoy 5 łyżek ugotowanej białej quinoy (jako dodatek) 1 litr wywar warzywnego 2 szalotki(...)zaczną mięknąć i dodajemy quinoę, gotujemy kolejne 15 minut. Wrzucamy poszatkowaną zieleninę - pokrzywę, liście rzodkiewki, liście kalarepy, lubczyk i szpinak, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 5 minut. Następnie blendujemy zupę, podajemy ją z ugotowaną quinoą i świeżym tymiankiem.  Smacznego

Quinoa Raz!
Wegańska zupa z boczniaków i kaszy jaglanej 103

Będzie intensywnie i pikantnie, a do tego bardzo smacznie. Przypomniałam sobie o moich zapasach  ajvaru  i pomyślałam, że skoro jest on idealny do sosów to do zup nada się tym bardziej. Boczniaki same w sobie nie mają bardzo zdecydowanego smaku dlatego w duecie z sosem paprykowym smakują wyśmienicie. Moja zupa jest zupełnie vegańska, bo wywar tez czysto roślinny(...)Warzywa obrać, natkę pietruszki wrzucić w całości, cebulę opalić mocno nad ogniem lub opiec na suchej patelni. Wszystko razem gotować na wolnym ogniu ok. 60 minut, wywar odcedzić. Zupa właściwa: - 2 do 3 litrów wywaru - 30 do 50 dag bocznikaów - 2 do 3 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego extra virgin - 3 łyżki ajvaru - 1/2 szklanki kaszy jaglanej  - sól - pęczek cebuli

Apetyczna babeczka
Krem z groszku, szparagów i szynki parmeńskiej (Crema di asparagi, piselli e prosciutto crudo) 121

łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę oraz seler naciowy . Dodajemy szparagi oraz groszek,  doprawiamy sol ą i  pieprzem.  Na koniec dolewamy gorący bulion. Zupę gotujemy ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu zup ę miksujemy na krem.  Zupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy posiekaną natką pietruszki, plasterkami selera

La grande e la piccola cuoca
Zupa krem z marchewki i imbiru - Tefal Cuisine Companion 119

Pyszna zupa krem z marchewki i imbiru. Delikatnie słodka z imbirową nuta. Kolejna propozycja zupy krem na moim blogu. Oj chyba pojawi się niebawem sporo zup, kremów na blogu :) Składniki (2 porcje): - 6 marchewek - 1 mały seler - 1 duża pietruszka - 1 litr bulionu - 1 łyżka masła - świeży imbir (gruby plaster 2-3cm) - sól, pieprz Warzywa i imbir obrać

CookYourself
Tradycyjna zupa szczawiowa 185

Wiosna to czas na rwanie, a raczej łamanie bzu i ścinanie  działkowego szczawiu, choć w sumie mamy go do Jesieni, bo ścięty szybko odrasta. Jest wiele przepisów na zupę szczawiową, ale ta najbardziej tradycyjna, chyba smakuje najlepiej. Taką właśnie Wam dzisiaj polecam. Składniki: 300 g świeżego szczawiu 500 g żeberek wieprzowych 1 mała marchewka 1 mała cebula 1 średni(...)gotować kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć  garnek z palnika i wlać słodką śmietankę. Jajka ugotować na twardo, dwa zetrzeć na tarce i dodać do zupy, pozostałe pozostawić do dekoracji talerza. Zupę podawać z jajkiem i ewentualnie wkładką mięsną... Smacznego

Gosia gotuje
Zupa pieczarkowa na maśle 170

zrozumiecie, że te problemy nie są wymysłem szalonych ekologów, lecz realnym zagrożeniem dla naszej mniej lub bardziej odległej przyszłości.  Zanim jednak porozmawiamy o środowisku, zapraszam na pyszną zupę pieczarkową. Ugotowałam ją dość szybko i bez mięsa. Myślicie, że się nią nie najecie? że jest mało wyrazista w smaku? Nic z tych rzeczy. Jest lekka, a jednocześnie intensywna w smaku(...)pieczarki będą usmażone, wszystko przełożyć do garnka, dodać resztę masła i wlać około 1-1,5 litra wody. (Pamiętać o "przepłukaniu" patelni wodą i wlaniu jej do garnka z zupą, aby nie tracić smaku.) Zupę posolić i gotować przez kilka minut. Zdjąć z ognia, wlać słodką śmietankę i przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Podawać z makaronem i ulubioną zieleniną, np. koperkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZUPA Z ANANASA Z MARCHEWKĄ 125

Egzotyczna zupa z ananasem z naszą pyszną ,polską marchewką  okraszoną lekką ostrością czerwonego pieprzu. 0,5 kg marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 szklanki bulionu drobiowego kawałki mięsa z bulionu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka masła pół ananasa tymianek sól świeżo mielony czarny pieprz świeżo mielony czerwony pieprz ************************************* Masło rozpuścić na patelni i usmażyć cebulę pokrojoną(...)warzywa zmiękną.Bulion zagotować, a mięso z niego pokroić na kawałki.Do bulionu dodać warzywa,doprowadzić do wrzenia.Gotujemy na małym gazie ok.20 minut.Zestawić z ognia i zmiksować zupę na krem.Dodać jogurt,tymianek,sól,pieprz czarny i czerwony.Miksować dalej z 3 minuty.Ananasa pokroić na cząstki lub w kostkę.Połowę wymieszać z zupą.Podawać w głębokim talerzu z kawałkami

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania