Dzisiaj mamy dla Was kolejny przepis z bobem w roli głównej a jest nim pyszna zupa pomidorowa z bobem i zieloną fasolką szparagową :) Składniki na zupę pomidorową z bobem: – 500 g bobu – 300 g zielonej fasolki szparagowej – 400 g pomidorów – 1 por – 1 marchewka – 1 łyżka masła
Kuchenne WariacjeJakiś czas temu pokazałam wam zupę petardę, czyli zupę bananowa. Weszła ona na stałe do naszego menu i co jakiś czas jest przeze mnie robiona, modyfikowana. Tym razem wzbogaciłam ją o dodatek jarmużu, dzięki czemu zupa nie tylko zyskała zielony odcień ale i trochę nowy smak. Polecam, a przekonacie się że znika w tempie ekspresowym. Smakuje zawsze . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBób jeszcze mi się nie przejadł. Ugotowałam go dość dużo, więc oprócz zdrowej przekąski do podjadania, wyszła mi też zupa. Lekka, z bogactwem letnich, młodych warzyw, ale równocześnie bardzo sycąca. Obiecałam sobie, że bobu już wystarczy tego lata, ale zobaczymy, co się jeszcze wydarzy. Składniki: – 300 g bobu – garść fasolki szparagowej(...)litra, dodać przyprawy, sól, pieprz. – Bób gotować 15 minut, odcedzić i obrać ze skórki. Fasolkę pokroić na kawałki ok. 3 cm. – Do zupy dodać obrany bób i fasolkę, gotować 10 minut. – Na koniec wlać śmietankę zahartowaną gorącą zupą i już nie gotować. – Podawać z ugotowanym makaronem wymieszanym bezpośrednio
To co kochammłodych ziemniaków da się wyczarować prawdziwe cuda! Żałuję, że nie mogę ich jeść bez umiaru. Dzisiejsza zupa jest sycąca i aromatyczna z dodatkiem hiszpańskiej wędzonej papryki pimienton i oliwy z oliwek, posypana natka pietruszki, a do teko wszystkiego chrupiący papadam, który kocham i podsmażona na skwarki szynka :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 kg ugotowanych młodych ziemniaczków(...)quinoę i gdy wszystko trochę przestygnie, starannie miksujemy blenderem. Papadam i szynkę smażymy na złoto na oleju (osobno). Ugotowane ciepłe ziemniaki, obieramy i przeciskamy przez praskę, mieszamy z zupą i jeszcze raz blendujemy, ale bardzo krótko i na bardzo niskich obrotach, żeby krem był aksamitny, ale nie "klejący". Doprawiam solą, i wędzoną papryką. Zupę podajemy z kawałkami papadamu
Quinoa Raz!Sezon grzybowy ruszył na całego, więc mam dla Was zupę grzybową. Nie jest to jednak tradycyjna grzybówka bo z kiełbasą wędzoną, ziemniakami i warzywami, podana ze szczypiorkiem. Jest to ulubiona zupa mojego męża i często pojawia się u nas nie tylko w sezonie grzybowym. W zimie przygotowują ją z grzybów suszonych, które wcześniej moczę w wodzie przez całą noc. Następnego(...)cebulą przekładamy do wywaru i gotujemy około 30 min. aż będą miękkie. Jeżeli jest konieczność przyprawiamy pieprzem lub/i solą. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na końcu do zupy dodajemy posiekany szczypiorek
Kuchnia MagdaLenyzupa jest lekka, pachnie wiosną, latem:). Chyba nawet mogę określić ją mianem mojej ulubionej spośród zup, które dotychczas gotowałam. Polecam! 1 udko z kurczaka 1/2 kalafiora 300g fasolki szparagowej 2 młode marchewki 1 pietruszka 3 młode ziemniaki 1 młody por 1 pęczek koperku sól, pieprz, vegeta 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Marchew(...)kurczaka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy por, fasolkę, marchew, pietruszkę i koperek. Gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy jeszcze 15-20 minut do miękkości warzyw. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą
Szefowa kuchniKapuśniak z młodej kapusty, z podsmażanymi warzywami. Podsmażenie warzyw podbija smak zupy. Składniki: 3 skrzydełka 1 mały por gałązka lubczyku pietruszka mały seler 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 10 ziaren pieprzu czarnego -------------------- 1 cebula 200 g marchewki 200 g ziemniaków 2 ząbki czosnku około 2 łyżki oleju -------------------- 0,5 kg młodej kapusty (ćwiartka niewielkiej kapusty) 1 płaska łyżeczka(...)gotujemy do jej miękkości (około 10 minut). Po kilku minutach bulion z kapustą doprawiamy przyprawą warzywną, pieprzem mielonym, maggi i solą. Ze skrzydełek obieramy mięso i ponownie dorzucamy do zupy. Gdy kapusta jest miękka, dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy do ich miękkości. Jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą. Zupę wyłączamy. Dodajemy siekany koperek. Smacznego
Smak mojego domuIdąc śladem moich ulubionych zup , dzisiaj wrzucam przepis na brokułową z serkiem topionym. Wypróbowana przez moich znajomych, moją siostrę, ponoć nawet dzieci się nią zajadają ze smakiem! To chyba najlepsza opinia. Koniecznie wypróbuj! Składniki: 1 szklanka posiekanej włoszczyzny (u mnie marchew, pietruszka, seler) 1 średni ziemniak 1 brokuł (może być opakowanie mrożonego) 100 g serka topionego 1 l wody(...)zacznie się topić. Całość zalej gorącą wodą lub gorącym bulionem, gotuj ok 20 minut. Po tym czasie dodaj brokuł, przypraw solą, pieprzem i gotuj do ulubionej miękkości brokuła. Gotową zupę przed podaniem posyp pestkami dyni, możesz dodać kleks śmietany lub jogurtu. Zupę możesz również zblendować, ale ja wolę taką chrupiącą wersję. Smacznego! Daj znać w komentarzu jeśli wypróbowałaś\eś przepis
Mój pomysł nasezonie kurkowym - zupa ta to częsty gość na moim stole! Mój mąż ją uwielbia, więc tylko donosi mi grzyby. Zawsze mam mnóstwo różnych pomysłów na ich wykorzystanie, ale najczęściej... lądują w zupie. Cóż, ten smak, aromat i mnóstwo koperku... Pycha! mięso/koście na wywar 300g świeżych kurek 4-5 ziemniaków (niewielkich) 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera(...)kurkami (większe pokroić). Całość lekko posolić, oprószyć pieprzem i smażyć do momentu - aż powstały z grzybów płyn całkowicie odparuje. Cebulę z kurkami przełożyć do garnka pod koniec gotowania się zupy i gotować do miękkości grzybów. Dodać majeranek, śmietanę, wmieszać posiekany koperek i doprawić do smaku
Di gotujeSkładniki: 300 g krótkiego makaronu (u mnie w kształcie gnocchi ); 1 średnia cebula; 1 opakowanie zupy borowikowej w proszku (u mnie Knorr , 50 g); 3 łyżki masła klarowanego; 1 czubata łyżka mąki pszennej; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Natkę pietruszki umyć(...)osuszyć, drobno posiekać. Zupę cebulową wsypać do garnka. Wlać zimną wodę (500 ml). Dokładnie wymieszać. Postawić na ogniu. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut. Na rozgrzane na patelni masło klarowane wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Gdy cebula będzie już złocista wsypać mąkę pszenną (1 łyżka) i stale, energicznie mieszając, podsmażać jeszcze przez krótką chwilę, aż mąką delikatnie
Gospodyni MiejskaPogoda Wam dopisała i macie za duże ogórki do słoików? Lubicie zupę ogórkową? Ułatwcie sobie życie i ukiście już starte ogórki! Składniki: (takie same jak do zwykłych kiszonych ogórków) ząbki czosnku chrzan dojrzały koper opcjonalnie po 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki duże ogórki słoiki (mogą być małe, dostosujcie sobie wielkość do porcji na 1 zupę) Wykonanie(...)Najlepiej gdy będą duże i ciężko je inaczej wykorzystać. Tartą papkę powkładać do słoiczków. Zakręcić i ostawić na pewien czas w ciemne miejsce do ukiszenia. Potem dodawać przy gotowaniu zupy ogórkowej lub może nawet w ramach surówki? Smacznego
W kuchni bez szafekzrobić z jego resztką. Pomidorowa? Owszem, bardzo chętnie. Lubię pod każda postacią i trzeba przyznać, że to najszybsze rozwiązanie. Jednak z takiego dobrego rosołu można zrobić znacznie więcej pysznych zup. Ja przygotowałam zupę śmietanową z zielonym groszkiem i nutą mięty. Do tego odrobina mięsa z rosołu i naprawdę mamy pyszny obiad. Gwarantuję, że najecie się nim. Składniki: 1 litr rosołu(...)przełożyć do miseczki lub niewielkiego garnuszka. Zahartować ją, aby nie zważyła się, czyli mieszając wlać stopniowo do niej około półtorej szklanki wrzącego rosołu. Następnie całość przelać do garnka z zupą. Na końcu dodać drobno posiekaną miętę, sól i pieprz do smaku oraz pokrojone w mniejsze kawałki mięso z rosołu. Można podawać z drobnym makaronem lub kluseczkami. A co Wy robicie
Codzienna kuchnia niecodziennaKrem kalafiorowy to pomysł na szybką, smaczną, tanią i prostą do przygotowania zupę-krem. Przed podaniem należy ją posypać posiekanym koperkiem. Składniki na 4 porcje: 1,5 l wody + 3 płaskie łyżeczki domowej wegety 1 duży kalafior 2 średniej wielkości ziemniaki 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej odrobina kurkumy 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki śmietany(...)gotujących się warzyw dodać cebulę wraz z czosnkiem. Na sam koniec wsypać przyprawy (sól, pieprz, kurkumę i gałkę muszkatołową). Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw. Następnie zupę zmiksować na krem. Na sam koniec dodać śmietanę. Gotowy krem przelać do talerzy i posypać posiekanym koperkiem. Od lewej strony: gotowanie różyczek kalafiora, ziemniaków i wygląd zupy przed zmiksowaniem
Ugotowaćpewnością każdy z Was ma swoje ulubione dania z dzieciństwa, które pamięta przygotowywane przez mamę lub babcię. Zupa truskawkowa jest takim moim daniem z lat dziecięcych. Przygotowywana na szybko w sezonie truskawkowym to moja ulubiona potrawa, zaraz obok przepysznych kanapek z truskawkami. Oczywiście możemy ją również przygotować z mrożonych truskawek poza sezonem. Zazwyczaj gotuje ją z kupnym makaronem(...)próbowania Ilość: 2 porcje Czas przygotowania: 40 minut Składniki: Makaron pełnoziarnisty: – 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 1 jajko – 1 łyżka oliwy – szczypta soli – woda (opcjonalnie) Zupa truskawkowa: – 600g truskawek – 25g cukru – 1 czubata łyżka śmietany 12% Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na makaron umieszczamy w misie i dokładnie wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest
PodwójnaporcjaZapraszam na kremową zupę, pożywna i mega smaczna. Dynia i batat świetnie się komponuje z pikantnymi rzodkiewkami, szalotką i pomidorami. Wypróbujcie przepis, warto:) 1 mała dynia 4- 5 szalotek 1 – 2 pęczki rzodkiewek 1 spory batat kawałek imbiru 3- 4 ząbki czosnku, lub łyżeczka granulowanego puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowego Przyprawy(...)oczywiście kawałki świeżych warzyw), wszystko mieszam i chwile duszę, następnie podlewam wrzątkiem, tak, aby woda zakryła warzywa, ( jeśli chcecie bardziej rzadszą to więcej wody, jeśli bardziej gęstsza to mniej) Zupę gotuję do miękkości warzyw, ściągam z gazu, dodaję jogurt i miksuję na krem. Jeśli trzeba dosalam do smaku. Podaję gorącą z grzankami lub bez :) SMACZNEGO
Takie tam pichcenie