zupa - 38908 przepisów (strona:710/2594)

Zupa kremowa z pieczonej papryki 163

papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu z indyka oliwa z oliwek olej do smażenia sól pieprz słodka sproszkowana papryka Składniki pozwalają na wykonanie 1,5 litra zupy z pieczonej papryki. Przygotowanie. 1. Papryka. Paprykę dobrze umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Paprykę układać skórą do dołu smarując jej wnętrze oliwą(...)funkcji termoobiegu.   2. Bulion z cebulą. Przygotowany wcześniej bulion rozgrzać w osobnym garnku. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni. Dodać do bulionu. 3. Zupa z pieczonej papryki. Upieczoną paprykę obrać ze skóry. Razem z czosnkiem dołożyć do bulionu ze smażoną cebulą. Gotować przez 5 minut po czym zblendować na aksamitną masę. Gotować jeszcze przez 10 minut

Pij soki wyciskane
Wegańska zupa-krem z buraka i "Serce z kryształu" 191

Niedawno robiłam krem z białych warzyw , a dziś zapraszam na czerwony krem z buraka. Zupa jest pożywna, mimo braku białka pochodzenia zwierzęcego. Pasuje do obecnej aury na dworze - przyciąga wzrok kolorem i rozgrzewa zziębnięte ciało. W trakcie jej przygotowania można zająć się innymi domowymi pracami, które zazwyczaj zostawiamy na sobotę. Składniki (na 4 porcje) : 2-3 buraki ziemniak marchew pietruszka(...)garnka wrzucić buraki, ziemniak, pietruszkę, seler i marchew. Obsmażyć. Dodać cebulę i czosnek. Gdy uwolni się zapach obu warzyw, wlać ok. 1,5 l wody. Zagotować. Do wrzącej zupy wrzucić liście laurowe i zmniejszyć moc palnika. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć liście laurowe. Lekko schłodzoną zupę zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżym tymiankiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku 150

kilku blogach kulinarnych widziałam kremową zupę z pieczonego kalafiora. Byłam ciekawa smaku. Zupa nie jest mdła, o ile dodamy dużo ziół, przypraw oraz sporo pieczonego czosnku. Zupę podałam najprościej jak się da, z domowymi grzankami :) Składniki: 1 kalafior 1 główka czosnku 1 seler mielony kminek, gałka muszkatołowa ostra i słodka papryka zioła do pizzy olej lub oliwa sól i pieprz

Czerwień i błękit
Krupnik dyniowy 150

Zupy to najlepszy posiłek aby rozgrzać żołądek ale też by zaspokoić głód, zależy tylko co włożymy do garnka. Zupę znalazłam u Olgi Smile i zainspirowała mnie ona do zrobienia własnej wersji bo jak wiadomo dyni u mnie pod dostatkiem a krupnik uwielbiam więc do dzieła. W marketach dynię można dostać więc zabieramy się do gotowania, nie pożałujecie, można użyć swojej(...)ulubionej albo jaką uda się Wam zakupić. Jakie zupy są Waszymi ulubionymi? Krupnik dyniowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szybka zupa pomidorowo-kokosowa czyli spóźniony Zupowy Wtorek odc.87 114

dzisiaj jeść jeśli okaże się, że ledwo mogę ruszać szczęką. Szybko wpadłam na pomysł pomidorowej kokosowej w sam raz do wypicie z kubka. Oto i ona. Szybka, spontaniczna, gęsta zupa z kokosową nutą ale przede wszystkim POMIDOROWA! Szybka zupa pomidorowo-kokosowa 1 cebula, posiekana 1/2 łyżeczki imbiru pokrojonego w paseczki po 1/2 łyżeczki soli i przyprawy garam masala 2 łyżki(...)oleju razem z paseczkami imbiru. Dodajemy przyprawy, mieszamy i smazymy 1 minutę. Zalewamy pomidorami, przecierem i wodą. Zagotowujemy. Dolewamy mleczko i gotujemy ok 10-15 minut. Może my te zupę podać solo lub np z ryżem. Świetnie będzie smakować z grzankami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z białych warzyw z chipsami boczkowymi i ziemniaczanymi chruścikami 109

wiem czy Wam już kiedyś o tym pisałam, ale prawda  jest taka, że zupy jem, aczkolwiek nie są to moje ulubione potrawy. Co innego, kiedy na stole pojawiają się zupy "kremowe" z różnymi dodatkami- grzankami, chipsami z boczku czy warzyw. Te, mogę jeść codziennie 😍 Taką z białych warzyw robiłam po raz pierwszy, zainspirowana przepisem P. Ewy Wachowicz. Wyszła gęsta(...)paseczki "słupki", obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy porcjami w rozgrzanym oleju. Zarówno upieczony boczek jak i usmażony chruścik ziemniaczany przekładamy na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z chrupiącymi dodatkami i natką pietruszki

Kuchnia w czekoladzie
Szybka zupa pomidorowa o odrobinie innego smaku 109

jest propozycja dla zapracowanych, wystarczy pół godzinki i zupa gotowa. Do garnka dodać masło, roztopić. Cebulę i ząbki czosnku obrać i pokroić drobno.Dodać do garnka i obsmażyć na blado złoty kolor. Uważać żeby nie przypalić, ma być tylko zarumieniona. Dodać pastę harissa i pokrojony w cienkie paski schab,marchewki pokrojone w małą kostkę, wymieszać. Smażyć aż schab straci kolor

Kuchnia Pokoleń
Pomidorowa zupa z soczewicą 138

Wypoczęta, nieprzejedzona, radosna i pełna energii wracam po świątecznej przerwie do blogowania:) Mam nadzieję, że i Wy czujecie przypływ wiosennej mocy.  Zaczynam od pomidorowej zupy z soczewicą. Jest aromatyczna, syta, gęsta, rozgrzewająca - mnie wystarcza za cały obiad. A Wy jakie macie kulinarne plany na dziś?;)  Składniki: 1 puszka krojonych pomidorów 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula(...)rozgrzać oliwę i  zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać pomidory, koncentrat, wlać bulion, wyspać opłukaną soczewicę. Gotować na małym ogniu ok 30 minut, aż soczewicą będzie miękka. Zupę doprawić kuminem, pieprzem, papryką i chili, posolić do smaku. Boczek lub kiełbasę zrumienić na niewielkiej ilości oliwy. Zupę podawać ze zrumienionym boczkiem, posypana natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego

Obiad gotowy
Zupa gulaszowa z fasolą 128

Kolejny piękny dzień. Kolejny powód do radości i snucia planów. Kolejny pyszny obiad:) Dziś polecam zupę gulaszową z wołowiną i fasolą. Gdybym musiała opisać ją jednym słowem, powiedziałabym, że jest sycąca. Nie - lepiej: rozgrzewająca. Albo aromatyczna. A może gęsta. Na pewno pyszna. Chyba jednym słowem się nie da:)  Składniki: 400g wołowiny (karkówka, udziec) 2 szklanki ugotowanej fasoli 1 marchew(...)półkrążki, wrzucić do garnka. Dodać pomidory, koncentrat, liść, ziele, wlać gorący bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (gotowałam w szybkowarze 20 minut). Do zupy dodać fasolę, ajvar, zagęścić mąką rozmieszaną z odrobiną bulionu, gotować jeszcze ok 5 minut. Kolendrę utłuc z moździerzu, wymieszać z pozostałymi przyprawami, wsypać do zupy. Posolić wg gustu. Najlepiej smakuje

Obiad gotowy
ZUPA POROWA Z SEREM GRANA PADANO I ZIELENINĄ 149

Grana Padano (starty na tarce o małych oczkach), po większej garści posiekanej natki pietruszki i szczypiorku (można również użyć rzeżuchy, kolendry), jajka ugotowane na twardo (jedno do każdej porcji zupy). Przygotowanie: Pora obieram, myję i kroję w plasterki, natomiast ziemniaki i cebulę w kostkę. Czosnek rozgniatam nożem. Warzywa podsmażam około 3 minuty na maśle z dodatkiem curry, pieprzu cayenne, lubczyku(...)soli. Zalewam bulionem, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję około 20-25 minut. Warzywa miksuję na krem. Serek topiony łączę z odrobiną zupy, miksuję, wlewam z powrotem. W razie potrzeby zupę doprawiam do smaku. Podaję z tartym serem Grana Padano (można również zrobić wersję bez sera), zieleniną i jajkiem

JejKuchnia
Zupa gołąbkowa 496

Zupa ta „chodziła za mną” już od dłuższego czasu. Przyczyniły się do tego pozytywne opinie na jej temat. Musiałam przygotować ją osobiście, ażeby przekonać się czy faktycznie jest taka dobra i przywołuje na myśl tytułowe gołąbki. Jak dla mnie pierwsze potwierdziło się w 100%, bardzo nam wszystkim smakowała. Jeśli zaś chodzi o przyrównanie jej z gołąbkami, to pytam(...)tego jej odmówić nie można. Jedyne co na pewno zmienię następnym razem, to ilość ryżu. Dałam 100 g i jak dla mnie mogłoby go być odrobinkę więcej – wówczas zupa będzie mega gęsta i treściwa, i będzie to świetna propozycja na jednodaniowy/syty obiad. 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula olej do smażenia 1/2 główki włoskiej kapusty

Smaki Na Talerzu
Zupa porowa z klopsikami 169

Iście syta zupa, z dodatkiem pysznego, indyczego mięsa połączonego z parmezanem. A ten smak, brązowych pieczarek, które aromatem dorównują grzybom leśnym, jest niesamowity. Polecamy część podsmażyć na maśle i udekorować nimi zupę. Składniki 50 g masła 3 białe części pora 2 ząbki czosnku 200 g brązowych pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50 ml białego wytrawnego wina 150 g pęczaku(...)Mięso łączymy z serem, bułką tartą, natką i koncentratem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy małe pulpeciki, które zapiekamy 15 min w temperaturze 190°C. Do zupy wkładamy pulpeciki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy od razu po przygotowaniu. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

R'n'G Kitchen
Lekka zupa warzywna z indykiem. 143

oraz zdrowy brązowy ryż, a odejmiemy nadmiar soli zastępując ją ziołami, to mamy przepis na wartościowy, szybki i bardzo smaczny obiad. Wszystko, co trzeba w jednym talerzu. Mnie ta zupa smakowała bardzo, a na drugi dzień jeszcze bardziej. Tak to już z dobrymi zupami jest - smacznego! :) Składniki: 400 g piersi lub polędwiczek z indyka 150 g brązowego ryżu 4 łodygi(...)kolejne 5 minut. Dodać bulion, jarmuż, ryż i pokrojone w kostkę pomidory (skórkę i nasiona można usunąć). Gotować na małym ogniu około 25 minut, lub do miękkości warzyw.  Zupę podawać gorącą. Najlepiej smakuje po odgrzaniu

zadanie-gotowanie
Zupa gulaszowa z kaszą pęczak 233

jest to tradycyjna węgierska zupa gulaszowa, ale jej bardzo smaczna wariacja, równie  treściwa i rozgrzewająca, ale i bardziej pożywna- z  mięsem wołowym  (można wykorzystać np.: łopatkę, ligawę czy nawet karkówkę), warzy wami oraz dodatk owo kaszą pęczak, a całość  doprawiona mieloną papryką: słodką i ostrą- dla nadania pikanterii.  Idealna na teraz, kiedy w końcu nastały(...)gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz kaszę pęczak, a  5 minut przed końcem doprawić koncentratem, solą, słodką oraz ostrą papryką. Smacznego! :)  * dodatek kaszy sprawia, że zupa ma bardzo gęstą konsystencję, jeżeli więc wolicie bardziej 'wodniste' zupy, to wystarczy zmniejszyć ilośc kaszy do 1/4 szklanki

Kraina Miodem Płynąca
Kwaśnica ( nie mylić z kapuśniakiem) wpisana na listę produktów tradycyjnych MRiRW. 156

Wydawać by się mogło,  że zupa jak zupa, u większości z nas zwana kapuśniakiem. Nie  do końca tak jest, ponieważ między kwaśnicą,  a kapuśniakiem jest trochę różnic.  Kapuśniak może być z każdego rodzaju kapusty szatkowanej z główki. Może też być z kiszonej lub pół na pół z surową. Ma dodatek warzyw i coś z mięsa. Natomiast(...)kwaśnica jest tylko z kiszonej kapusty, na wieprzowinie ( najlepiej świńskiej głowie),  czymś wędzonym, bez warzyw. Dopuszczalna jest marchewka, jeżeli nie było jej w kiszonej kapuście. Zupa powinna być kwaśna, tłusta, mocno doprawiona, a więc bardzo wskazana na chłodne mroźne dni. Dlatego jej kolebką są góry, bo nikt tak się nie zna na zimie i mrozie jak górale

Dieta moja pasja