Pomysł na szybki, zdrowy obiad - zupa pieczarkowa z sezamem i groszkiem ptysiowym :) Składniki: 250g pieczarek 1 l bulionu warzywnego 100g serka śmietankowego 4 łyżki oleju sezamowego 4 łyżki sezamu Sól himalajska Pieprz czarny Czosnek granulowany Papryka chilli Groszek ptysiowy/grzanki Przygotowanie: Gotujemy bulion na małym ogniu. Na patelni smażymy pokrojone w plastry pieczarki z solą himalajską i olejem sezamowym(...)pieczarki miksujemy na gładki krem razem z sezamem, pieprzem, chilli i odrobiną czosnku granulowanego. Przekładamy do bulionu i gotujemy. W miseczce mieszamy serek śmietankowy z gorącym bulionem. Przelewamy do zupy. Jeżeli serek nam się zważy - zupę przelewamy przez sito. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami
CzarnawisienkaDawno nie gotowałam, zupy ogórkowej. Najczęściej do niej dodaję ryż lub ziemniaki. Ale w ostatni weekend ogórkowa zyskała nowe oblicze, bo dodałam do niej kaszę jęczmienną. Dzieci prosiły o dokładkę :) Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 selera 1 mała pietruszka 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej 4 ogórki kiszone 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól(...)dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy
Czerwień i błękitBardzo lubię mieszankę chińską i postanowiłam zrobić z niej zupę tajską, ale w trakcie gotowania zorientowałam się, że nie mam mleka kokosowego, więc postanowiłam zaprawić zupę zasmażką. Moim zdaniem wyszła smaczna i syta, a kiedyś zrobię wersję zaprawioną mlekiem kokosowym i wtedy będę miała porównanie. Składniki: mieszanka warzyw chińskich (mrożonka Hortex) 300 g pieczarek 300 g mielonego mięsa(...)około 20 minut, doprawić solą, pieprzem, papryką i imbirem. Przygotować zasmażkę: rozgrzać około 1 łyżkę masła, dodać mąkę i podsmażać do momentu uzyskania lekko złotego koloru. Dodać zasmażkę do zupy i zagotować. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościWłoska zupa cebulowa różni się od francuskiej, przede wszystkim sposobem wysmażenia cebuli. Francuzi ją karmelizują, natomiast Włosi podsmażają. Włosi dodają świeżo starty parmezan, Francuzi grzankę z serem. Dziś troszkę wymieszałam te dwa przepisy-wyszła włoska zupa z francuska grzanką. Kilka składników-a potrafi zdziałać cuda. SKŁADNIKI: 4 porcje 3-4 duże cebule 1-1,5 bulionu warzywnego 3/4 szklanki wytrawnego(...)Doprawiamy oregano i podlewamy winem. Czekamy,aż alkohol odparuje i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 -40 minut. Jeżeli dodajemy tylko parmezan-to na dno miseczki wsypujemy łyżeczką i zalewamy gorąca zupą. Jeżeli robimy grzankę-to kawałek "wczorajszej" bułki nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, posypujemy serem cheddar i do piekarnika, aż ser się nie rozpuści
Kopystką po garachprzez cały rok korzystam z mrożonego groszku czy kukurydzy, właściwie zupełnie nie jadam konserwowych warzyw ze względu na ich specyficzny smak, chociaż są wyjątki. Stąd moja propozycja na dziś- zupa idealna! Banalnie prosta a do tego przepyszna zupa pomidorowa z kurczakiem, fasolką szparagową, groszkiem i pieczarkami, która nasyci niejeden pusty żołądek. Bardzo treściwa i gęsta, gdyż przygotowana na bazie soku(...)minuty. Wlewam sok jabłkowy, sok pomidorowy oraz bulion i gotuję całość 6-7 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaję mrożony groszek oraz fasolkę i gotuję zupę jeszcze 5 minut. Doprawiam solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, Podaję z posiekaną bazylią. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaZupa krem z białych warzyw. Polecana szczególnie w okresie jesienno-zimowym (duża ilość warzyw korzeniowych), ale nie tylko. Jak dla mnie trochę zbyt gęsta, ale po dolaniu wody, idealna. Z dodatkiem chrupkich kawałków szynki- wręcz bajeczna. Polecam bardzo gorąco. Choć co niektórzy, mogą kręcić nosem na warzywa, za którymi nie przepadają lub mleko (mnie również nie podobał się ten pomysł(...)razu uspakajam, w zupie są one niewyczuwalne. Przeraziła mnie m.in.ilość selera, którego nie lubię jak i wspomniane wyżej mleko. Wszystko razem stworzyło idealną całość. Zupa bardzo zaskakująca swym smakiem, oczywiście w sensie pozytywnym. Przepis znaleziony tutaj . Porcja dla 4-6 osób. Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 por (biała część) - 1/2 korzenia selera - 2 pietruszki (u mnie jedna
Smaczne ZdroweDziś mam dla Was pomysł na pyszną ,treściwą i zdrową zupę. Pomysł jest Siostry Marii :-) I jak zwykle moje trzy grosze do całości. W tej propozycji dołożyłam kalafiora gotowanego na parze ,a wywar z kostek rosołowych zastąpiłam rosołem z kaczki. Rosół z ekologicznej kaczuszki mojej cioci gotowany był jak zwykle na wodzie filtrowanej. Mieszkam w bloku w dużym mieście(...)Siostry Marii". Dania i potrawy jednogarnkowe Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na pożywne i sycące potrawy z jednego garnka, od gęstych, wieloskładnikowych zup zaczynając, poprzez różnego rodzaju gulasze, zapiekanki, kasze z warzywami, na klasycznym leczo czy risotcie kończąc. Siostra Maria Goretti Guziak należy do Zgromadzenia Sióstr Salawatorianek i od 50 lat , jako dyplomowany
Z Kuchni Do KuchniWarzywa gotuję w bulionie do miękkości (koniecznie na małym ogniu) - około 20 minut. Dodaję sok z cytryny, sól i pieprz, gotuję kolejne 15 minut. Koperek siekam. Wyłączam gaz. Do zupy wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę (dokładnie połączoną z odrobiną zupą), mieszam. Na koniec wsypuję zieleninę, ewentualnie doprawiam do smaku. Zupę należy odgrzewać na małym ogniu i nie dopuścić do zagotowania
JejKuchniastrączkach wręcz się zakochałam. Strączki gotuję, robię z nich kotlety i prowadzę o nich warsztaty np. w piątek w jednej ze szkół podstawowych :) Dzisiaj mam dla Was wspaniałą zupę z czerwonej soczewicy. Jest prosta w przygotowaniu, pełna smaku, imbirowa, zaskakuje obecnością cytryny. Przepis pochodzi z książki Sarah Wilson "My new roots". Zupa z soczewicy, z imbirem i cytryna(...)się cały aromat. Dodajemy pomidory, 3 plastreki cytryny oraz soczewice. Całość zalewamy gorącym wywarem. Przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz o gotujemy ok 30 minut aż soczewica stanie się miękka. Zupę podajemy posypaną zieleniną i skropioną sosem klonowym, można również użyć cytrynowych plastrów do dekoracji
Dzieje kuchennej Wiewióryzupka jest takim wyjściem awaryjnym kiedy nam się śpieszy albo drugie danie jest dopiero w planach :P Zupa nie ma mięsa bo logicznie nie mogła by być szybką gdyż mięso potrzebuje czasu aby oddało cały swój smak i wzbogaciło zupę, ale możecie i spróbować wersji z mięskiem. Polecam tą zupkę, naprawdę można się nią najeść :) Składniki na 2 osoby około(...)oraz natkę pietruszki oczywiście posiekaną. Dodajemy także nasz kawałek selera oraz por. 2. Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą do tond aż woda będzie czysta. Następnie dodajemy ją do zupy. Doprawiamy zupkę i co jakiś czas ja mieszamy. 10 minut przed końcem gotowania dosypujemy kasze mannę ( jeśli zupka jest już dla nas wystarczająco gęsta to kaszę mannę pomijamy
Gotowanie...to proste !Moje dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju zupy. Bardzo się cieszę z tego powodu, bo dzięki temu mogę im przemycić warzywa, których w innej formie by nie zjedli. Jeśli Wasze dzieci również nie przepadają za warzywnymi dodatkami zdecydowanie polecam zacząć im przyrządzać zupy krem w rozmaitych kolorach. Dzisiaj z okazji zbliżającej się wiosny zupa zielona :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji
Kolizje SmakówUwielbiam grzyby toteż od razu wiedziałam jak je wykorzystać. Od razu przypomniały mi się wycieczki na grzybobranie do lasu :) Chętnie bym pojechała, choćby zaraz. Tym razem zdecydowałam się na zupę krem. Składniki na krem z prawdziwków posypany parmezanem i natką pietruszki (4 porcje): prawdziwki mrożone (lub świeże) około 600 g 3 marchewki 3 pietruszki seler, por, kapusta (opcjonalnie) 2 łyżki(...)pora i kapustę to musimy je wyłowić (podobnie jak liście laurowe etc.). Wywar połączyć z grzybami. Gotować kolejne 10 minut. Zabielić śmietaną i w razie potrzeby ponownie doprawić. Odstawić zupę i zblendować na gładką masę. Podawać posypaną parmezanem i natką pietruszki. Niektórzy jedzą zupy krem z grzankami, ale dla mnie to stanowczo zbyt dużo. Krem sam w sobie jest bardzo
Karola gotujeDziś polecam Wam prostą, szybką i rozgrzewającą zupę. Ten przepis powstał zupełnie przypadkiem, zazwyczaj robię zupę z soczewicy mocno doprawioną i z pomidorami w jakiejkolwiek formie, jeśli nie mam świeżych pod ręką to dodaję suszone, sok, koncentrat, pomidory z puszki itp. Jednak pewnego razu nie miałam pod ręką nic pomidorowego i czegoś mi brakowało, szukałam jakiegoś zastępnika, wpadło(...)pepperoni. Doprawiamy solą i pieprzem, gdy soczewica zacznie mięknąć dosypujemy quinoę. Gotujemy kolejne 10 - 15 minut (aż quinoa się ugotuje) i na sam koniec dodajemy kakao, mieszamy dokładnie i zupa jest gotowa do zjedzenia
Quinoa Raz!planowałam gotować tej zupy. Kiedy jednak na stoisku rybnym wypatrzyłam łupacza, nie mogłam się oprzeć. Wprawdzie nie była to wersja wędzona tej ryby, ale cóż, klamka zapadła. Dokupiłam za to wędzoną makrelę i z uśmiechem na twarzy wróciłam do domu :) Powstała bardzo smaczna zupa rybna. Koniecznie trzeba podawać ją ze szczypiorkiem. Świetnie dopełnia całość. Mam nadzieję, ze będzie mi dane(...)wędzonej makreli. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Warzywa zalać wodą i mlekiem i gotować do miękkości. Wyjąć skórę z makreli, dodać podsmażonego wcześniej łupacza. Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podawać ze szczypiorkiem
zadanie-gotowaniepieprzu, gotujemy około 5 minut następnie dodajemy Kaszę z woreczka i gotujemy około 10 minut. Gdy kasza lekko zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dolewamy wody. Gęstość zupy zależy już od Waszego upodobania, jeśli lubicie rzadkie dolejcie więcej wody. Zupę gotujemy na małym ogniu tak długo aż ziemniaki będą all dente. Wyciągamy natkę pietruszki i por.Jeśli lubicie pietruszkę(...)możecie posiekać. Zupę przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą, pieprzem lub domową vegetą, na samym końcu dodajemy śmietankę i mieszamy. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili