Dziś na stole zupa ogórkowa, taką jaką gotowała moja babcia. Lekko kwaśna, wyrazista w smaku, przepyszna, taki smak pamiętam z dzieciństwa i zapamiętam go na zawsze. Koniecznie zabielana śmietaną i podana z koperkiem. Polecam zupę bo jest nie tylko smakowita ale i treściwa i zaspokoi głód po ciężkim dniu pracy. Zachęcam do spróbowania. Tradycyjna zupa ogórkowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniestaram się zaspokajać ich oczekiwania, ale żeby nie było, że z tego powodu jest nudno, to wprowadzam nieco urozmaiceń. Tym oto sposobem dziś mam dla Was propozycje na szparagową zupę do picia. Taka wersja jest doskonałym uzupełnieniem obiadu czy kolacji. Sami zobaczcie. Szparagowa zupa do picia składniki na 4 porcje 1 pęczek zielonych szparagów 150 g mrożonego groszku(...)Wyławiamy kwiatowe końcówki, a resztę miksujemy. stawiamy ponownie na ogniu. Dodajemy mleko kokosowe oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tabasco. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Zupa smakuje na ciepło i na zimno. Przed podaniem rozlewamy ją do szklanek, do każdej wkładamy odłożone wcześniej kwiatowe końcówki
Przysmaki Karolkijedna jaskółka wiosny nie czyni ale jedna botwinka na talerzu dla mnie zdecydowanie tak :). Gdy pojawiają się w sklepie pierwsze młode buraczki nie mogę się oprzeć żeby tej zupy nie ugotować. Lubicie? Oto jak ja ją przyrządzam: Składniki: jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki 3 marchewki pietruszka (korzeń) kawałek selera 3 ziemniaki 2 litry bulionu (u mnie drobiowy(...)dwóch udkach z kurczaka) kilka kropli soku z cytryny szczypta lubczyku, ziół prowansalskich, majeranku ząbek młodego czosnku kilka łodyżek koperku 100 ml śmietanki 18% do zup Wykonanie: Botwinkę dokładnie myjemy. Odcinamy brzydkie liście i wyrzucamy. Resztę kroimy na 2-3 cm kawałki. Obieramy ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę. Pokrojoną botwinkę zalewamy 2 szklankami wody, skrapiamy cytryną i gotujemy na maleńkim ogniu
Mama z miastakapusty kiszonej jak i słodkiej. Z kapusty słodkiej robi się bardzo szybko, ok. 30 minut - jeśli ma się wcześniej przygotowany wywar z mięsa. Składniki: (na ok. 3 litry zupy) 1 - 2 litry rosołu ok. 400 g kapusty włoskiej nie kiszonej 3-4 ziemniaki średniej wielkości 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego mała cebulka 2-3 łyżki smalcu 2 łyżki mąki(...)gotować dalej na małym ogniu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, wrzucić cebulkę pokrojoną w kostkę i usmażyć ją na złoto. Zrumienioną cebulkę zebrać z patelni i wrzucić do zupy, zostawiając większość roztopionego tłuszczu na patelni. Następnie na patelnię dorzucić jeszcze jedną lub dwie łyżki smalcu, roztopić i wsypać mąkę. Mąkę podsmażyć - ja zawsze podsmażam do momentu kiedy mąka lekko
Ze smakiem bez glutenuhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} U mnie dzisiaj pyszna majowa zupa z pokrzywą Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka lub udko 2 spore szklanki młodych czubków z pokrzywy 3 marchewki 3-4 ziemniaki kawałek selera kawałek białej części pora mała cebula(...)łącznie z przyprawami ugotować wywar. Gdy mięso i warzywa są już miękkie dodać duszoną pokrzywę i gotować jeszcze około 10 minut. Po wyłączeniu już ognia pod garnkiem dodać do zupy śmietankę. Zazwyczaj warzywa do zupy poza marchewką kroję w kosteczkę a marchewkę ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach jednak tym razem użyłam włoszczyzny w paskach
W garach u GosiGęsta, treściwa, rozgrzewająca, idealna na obecnie panującą pogodę. Aura nas nie rozpieszcza, więc na rozgrzewkę i poprawę humoru polecam pyszną zupę gołąbkową 😊 SKŁADNIKI: 50 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 2-3 łyżki oleju mała marchewka kawałek korzenia pietruszki kawałek bulwy selera 60 dag kapusty włoskiej liść laurowy 4-5 kulek ziela angielskiego sól 10 dag suchego ryżu(...)kolejne 15 minut. Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym, pieprzem, sproszkowaną papryką i jeszcze ewentualnie solą. Koncentratu proponuję dodać najpierw 2-3 łyżki, spróbować i dodać jeszcze tyle, aby doprawić zupę według upodobania. Zupę jeszcze razem zagotować, po czym odstawić do wystudzenia. Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się połączą
Kuchenne zapiski EdytyMiałam bataty czyli słodkie ziemniaki i nie miałam na nie pomysłu, tym razem nie. Zupa zawsze dobrze smakuje jak nie wiesz co zrobić, tak powstała zupa krem, pożywna, pachnąca, idealna na obiad. Gotuje się szybko i szybko znika a doskonale syci. Zupa krem ze słodkich ziemniaków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMiso-shiru to tradycyjna japońska zupa przygotowywana na bazie bulionu dashi i pasty miso, czyli sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu lub jęczmienia. Występują różne rodzaje past miso, ale najbardziej znanymi są: shiro miso (biała pasta miso), aka miso (czerwona pasta miso) i awase miso (mieszana pasta miso). Różnią się kolorem, smakiem i długością procesu fermentacji. Należy pamiętać, aby nigdy(...)ilość pasty należy dostosować do własnych preferencji. Miso-shiru Japończycy jedzą prawie każdego dnia z różnymi składnikami, w zależności od regionu, pory roku i upodobań. Smak i zapach zupy jest specyficzny, dlatego też nie każdemu musi smakować. Spróbujecie? Składniki (na 2 porcje): 1/2 l bulionu dashi 2-3 łyżki pasty miso 200 g jedwabistego tofu około 10 g suszonych wodorostów
Oryginalny smakkostkę i w małej ilości wody je ugotować do miękkości razem z koprem włoskim w osobnym garnku w małej ilości wody gotować z 20 minut ogórki starte na zupę, dwa opakowania/woreczki do ziemniaków wlać rosół (zostawić 1 szklankę do śmietany), wlać ogórki, dodać z rosołu pokrojone marchewki, seler, pietruszkę, gotować z 10 minut mąkę wymieszać ze śmietaną, rosołem i wlać(...)zupy mieszając do zagotowania, dodać pieprz mielony - zupa ogórkowa z koprem ma wyborny smak i zapach...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięGęsta, kremowa i sycąca, na białych szparagach, z dodatkiem pikantnej kiełbaski chorizo, dzięki której został przełamany delikatny smak zupy oraz obowiązkowo doprawiona odrobiną gałki muszkatołowej i skórki z cytryny, która subtelnie orzeźwia całość. Zupa-krem w sezonie szparagowym, to nie tylko sezonowy rarytas, a wręcz pyszna konieczność! 😋 4 porcje: * woda- 1 litr * szparagi- 500 g * ziemniaki- 250 g * kiełbasa(...)około 10-15 minut- w zależności od grubości i świeżości szparagów. Zmiksować na gładki krem (można pozostawić parę główek do ozdoby wierzchu), a jeżeli pojawią się jakiekolwiek łyki, to zupę przelać przez sitko. Na koniec doprawić solą, pieprzem, skórką z cytryny oraz gałką. Podawać z wyłożoną kiełbaską. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaZupa tajska kokosowo-ananasowa jest bardzo aromatyczna, lekko ostra, pyszna i nietypowa w smaku. Dzisiaj przygotowałam ją z kurczakiem i warzywami przez co jest lekko strawna i pożywna(...)PRZYGOTOWANIE : Do garnka wlewamy olej, podpiekamy cebulę i pokrojonego kurczaka. Ananasa wycinamy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, wlewamy bulion, dodajemy sól, papryczkę chilli, kmin, tarty imbir, paprykę w proszku, mleko kokosowe oraz warzywa chińskie. Mieszamy i zagotowujemy. Na koniec wsypujemy pokrojoną kolendrę i doprawiamy zupę do smaku cukrem, imbirem i wlewamy sok z cytryny
Kulinarne Fantazje MarioliAksamitna zupa KREM Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW z dodatkiem białej części... Artykuł KREM Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW I PORA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEangielskiego i pieprzu. Zalewamy 3-4 litrami, gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy z wywaru, wlewamy zakwas i dodajemy chrzan tarty, zagotowujemy, gotujemy przez 5 minut. Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, na końcu wlewamy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Zupę
Bajeczna KuchniaNiskie temperatury nie odpuszczają, więc trzeba się ratować rozgrzewającymi potrawami, bo jakoś już tak głupio chodzić w zimowych płaszczach. Moja propozycja to gęsta, aromatyczna zupa z pieczonych bakłażanów. Idealnie smakuje z kromką pieczywa na zakwasie ale śmiało można dodać do niej ulubionej kaszy, będzie wtedy stanowiła pełny posiłek. Wzbudziła zachwyt wszystkich, więc dzielę się z Wami tym szczęściem. Składniki(...)więcej niż 1 l). Gotuj całość przez 15 minut na małym ogniu. W międzyczasie bakłażany powinny się już upiec, więc wyjmij je z piekarnika, wydrąż miąższ i dodaj do zupy. Zdejmij ją z ognia i zblenduj całość. Podawaj z kolendrą lub innym ulubionym zielskiem oraz z kilkoma kroplami oliwy. Smacznego! ps. Gwarantuję, że będzie Wam mało Artykuł Rozgrzewająca zupa
greenscarfgarnka, wsypać mrożone śliwki bez pestek, wlać wodę zagotować, wsypać cukier, cynamon, goździki i gotować z 10 minut na średnim ogniu kisiel wymieszać w szklance zimnej wody, wlać do zupy i mieszając zagotować, zdjąć z ognia wystudzoną zupę podawać ze śmietaną i ugotowanym makaronem jaki się lubi - zupa jest smaczna, orzeźwiająca i latem i zimą...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię