Sezon szparagowy w pełni więc warto korzystać z tych pysznych warzyw. Tym razem proponujemy Wam smaczną i szybką w przygotowaniu wiosenną zupę ze szparagami :) Składniki na zupę: – 1 cebula – 1 średni por – 2 łodygi selera naciowego z liśćmi – 1 marchewka – 1 średnia cukinia – 250 g zielonych
Kuchenne WariacjeWypróbowując przepisy z udziałem szparagów, nie mogłam nie spróbować również tego na zupę. Przepis znalazłam w dodatku do Świata Kobiety tom 57. Zupka wyszła bardzo delikatna. Dodatek mięsa, grzanek i szparagów pokrojonych na mniejsze kawałki sprawił, że była również dość treściwa. Z pewnością do powtórki w przyszłym sezonie szparagowym:) 1-2 piersi z kurczaka 1 duża cebula 100 g masła(...)kroimy na mniejsze kawałki. Mniej więcej półtorej szklanki wody z gotowania szparagów dodajemy do wywaru. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Śmietanę łączymy z żółtkiem, a następnie wlewamy do zupy. Chleb tostowy kroimy w kostkę a następnie rumienimy na suchej patelni lub w piekarniku. Pokrojone na kawałki mięso wykładamy na talerz, zalewamy zupą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, posypujemy
Smaki Na TalerzuTopinambur i pieczarki to takie dobre połączenie, które pasuje do siebie wprost idealnie. Zupa krem jest delikatna a przy tym niebywale smaczna. Podrasowana smażonymi pieczarkami, główkami szparag i chipsem z szynki parmeńskiej smakuje wybornie! Składniki na 3-4 porcje: 250 gram pieczarek brązowych 200 gram topinamburu 2 ziemniaki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula(...)obieram. Wszystkie składniki kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Smażę składniki 2-3 minuty. Wlewam wino, redukuję i dodaję bulion. Gotuję składniki do miękkości, następnie wlewam mleko. Gotuję zupę jeszcze 5 minut. Po tym czasie doprawiam solą i pieprzem. Na suchej patelni smażę szynkę parmeńską do momentu aż stanie się chrupka. Następnie ściągam chipsy z szynki z patelni
Mango PapajaDzisiaj moja ulubiona majowa zupa z młodymi buraczkami- po prostu pycha! :) Idealna w swej prostocie, gotuje się prawie sama :) Składniki: 2 pęczki botwinki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera łyżka kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz 2 litry bulionu drobiowego Botwinkę myjemy. Buraki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy bulion i dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy(...)warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy pokrojone łodygi i liście botwinki. Gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie do kubka wlewamy łyżkę wazową zupy i mieszamy z łyżką śmietany. Wlewamy wszystko do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, można dodać odrobinę kwasu cytrynowego. Życzę smacznego! :) PS. Swoją botwinkę podawałam z fetą
Czerwona PorzeczkaFantastyczna zupa o niecodziennym, wspaniałym i głębokim smaku. Nikt, kto ją jadł, nie potrafił odgadnąć, z czego jest zrobiona. Niedoceniona kalarepka wiedzie tu prym. Spróbujcie! /przepis własny/ Składniki: 3 kalarepki 1 indycza szyja 2 marchewki 1/4 selera 1 korzeń pietruszki pęczek zielonej cebulki 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta czosnku sól, pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Do garnka wrzucamy: indyczą szyjkę, pietruszkę(...)marchew, kawałek selera oraz cebulkę. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki kalarepkę i całość gotujemy do miękkości. Szyjkę usuwamy, zupę miksujemy i doprawiamy do smaku. Artykuł Zupa krem z kalarepki pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaposypaną cybuchami. W rondelku gotowaliśmy mleko na budyń. Delikatnie owinęłam naczynia ściereczkami i spakowałam. Niech teraz moja krakowska kuchnia strzeże bezcenne pamiątki z dawnych lat… A dla Was zupa bardzo oryginalna w smaku. Czuć paprykę pieczoną, charakterystyczny seler naciowy, kwaskowatą pomarańczę. Spróbujcie! Składniki 5 papryk czerwonych 3 ząbki czosnku 200ml soku z pomarańczy 1 seler naciowy 2 ziemniaki(...)garnka wlać wodę, ok,2 litrów, dodać marchewkę, pokrojonego na kawałki selera naciowego, ziemniaki,czosnek. Gotować do miękkości. Następnie dodać upieczoną paprykę i sok z pomarańczy. Zmiksować całość. Smacznego! Zupa jest dużo smaczniejsza następnego dnia Artykuł Zupa paprykowo-pomarańczowa z selerem naciowym pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaSzybka, sezonowa zupa z botwinki i kaszy jaglanej, którą trzeba obowiązkowo przygotować. Nie tylko dlatego, że jest pyszna, ale również ze względu na bogactwo witamin Składniki: 1 pęczek botwinki 100 g kaszy jaglanej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 l bulionu 1 marchewka 1 mała pietruszka (korzeń) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1-2 łyżki oleju rzepakowego(...)pokrojone buraczki, kaszę jaglaną, liście i łodyżki botwinki. Gotować pod przykryciem (na malutkim ogniu) przez około 15 minut do miękkości. Następnie zahartować śmietanę (do śmietany wlać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszać) i wlać do zupy. Zagotować, dodać posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapisz
Oryginalny smakZupa szparagowa to stały punkt w menu o tej porze roku. Wersji jest wiele. Bardzo lubię zieloną zupę, taką jarzynową, z tym, co teraz świeże i pyszne, oczywiści także ze szparagami. Jednak najlepszy według mnie jest krem z tych warzyw. Zmiksowane oddają mnóstwo smaku i aromatu. Powstaje swego rodzaju esencja, można by rzec, że to 200% szparagów w szparagach. Proponuję(...)dzisiaj moją wersję, aksamitną, jednak z chrupiącą, także szparagową niespodzianką. Wszystkie moje miksowane zupy muszą mieć jakiś element do pochrupania. Dodatkowa tekstura zawsze mile widziana :) Czytaj więcej
PichceniomaniaWiosna za oknem, to i w kuchni się zazieleniło. Zielone szparagi, koktajle, smoothies, sałatki i zupy. Jest w czym wybierać. Mimo pięknej pogody zdecydowałam się na zieloną zupę. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, lub dodać do niej trochę mięsiwa. Warto pamiętać, że zielone warzywa uznawane są za najzdrowsze. Zawierają mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, kwas foliowy, a także żelazo(...)dalej smażymy mieszając. Po około 10 minutach dodajemy pozostałe składniki: pokrojony w małe kawałki brokuł i cukinię oraz liście szpinaku. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Zupę miksujemy na krem i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy posypaną posiekanymi pistacjami
Smakowity Blog KulinarnyWiosenna i lekka zupa z mixem warzyw w zielonym kolorze, czyli cukinią, fasolką szparagową, brokułami, szparagami i zielonym groszkiem wzbogacona o dodatek delikatnych, mięciutkich i maleńkich pulpecików z piersi indyka oraz makaronu. Dzięki mrożonym warzywom (nawet są mieszanki z samych zielonych warzyw) jej smakiem można cieszyć się cały rok, jednak teraz- w okresie wiosennym- warto przygotować ze świeżych darów natury(...)przy okazji czy wiecie, że zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych? No, to teraz już nie powinno być żadnych wątpliwości, aby przygotować takową zupę! 😊 Zupa, 4 porcje: * woda- 1,2 litra (lub bulion warzywny/drobiowy) * cukinia- 1 mała * fasolka szparagowa zielona- 16 strączków * brokuł- 12 małych główek * szparagi- 6 szt. * groszek zielony- 1/2 szklanki * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * śmietanka
Kraina Miodem PłynącaWiosna to najlepszy czas na wykorzystanie zielonych części roślin i chwastów do przygotowania zdrowej i pożywnej zupy. Do mojego dzisiejszego obiadu wrzuciłam między innymi młodą pokrzywę, szpinak, liście kalarepy i rzodkiewki. Zupę zagęściłam komosą ryżową, wyszło całkiem pożywnie i niedrogo. Składniki: 1/3 szklanki nasion białej quinoy 5 łyżek ugotowanej białej quinoy (jako dodatek) 1 litr wywar warzywnego 2 szalotki(...)zaczną mięknąć i dodajemy quinoę, gotujemy kolejne 15 minut. Wrzucamy poszatkowaną zieleninę - pokrzywę, liście rzodkiewki, liście kalarepy, lubczyk i szpinak, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 5 minut. Następnie blendujemy zupę, podajemy ją z ugotowaną quinoą i świeżym tymiankiem. Smacznego
Quinoa Raz!Będzie intensywnie i pikantnie, a do tego bardzo smacznie. Przypomniałam sobie o moich zapasach ajvaru i pomyślałam, że skoro jest on idealny do sosów to do zup nada się tym bardziej. Boczniaki same w sobie nie mają bardzo zdecydowanego smaku dlatego w duecie z sosem paprykowym smakują wyśmienicie. Moja zupa jest zupełnie vegańska, bo wywar tez czysto roślinny(...)Warzywa obrać, natkę pietruszki wrzucić w całości, cebulę opalić mocno nad ogniem lub opiec na suchej patelni. Wszystko razem gotować na wolnym ogniu ok. 60 minut, wywar odcedzić. Zupa właściwa: - 2 do 3 litrów wywaru - 30 do 50 dag bocznikaów - 2 do 3 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego extra virgin - 3 łyżki ajvaru - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - sól - pęczek cebuli
Apetyczna babeczkałyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę oraz seler naciowy . Dodajemy szparagi oraz groszek, doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Zupę gotujemy ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu zup ę miksujemy na krem. Zupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy posiekaną natką pietruszki, plasterkami selera
La grande e la piccola cuocaPyszna zupa krem z marchewki i imbiru. Delikatnie słodka z imbirową nuta. Kolejna propozycja zupy krem na moim blogu. Oj chyba pojawi się niebawem sporo zup, kremów na blogu :) Składniki (2 porcje): - 6 marchewek - 1 mały seler - 1 duża pietruszka - 1 litr bulionu - 1 łyżka masła - świeży imbir (gruby plaster 2-3cm) - sól, pieprz Warzywa i imbir obrać
CookYourself