Idąc śladem moich ulubionych zup , dzisiaj wrzucam przepis na brokułową z serkiem topionym. Wypróbowana przez moich znajomych, moją siostrę, ponoć nawet dzieci się nią zajadają ze smakiem! To chyba najlepsza opinia. Koniecznie wypróbuj! Składniki: 1 szklanka posiekanej włoszczyzny (u mnie marchew, pietruszka, seler) 1 średni ziemniak 1 brokuł (może być opakowanie mrożonego) 100 g serka topionego 1 l wody(...)zacznie się topić. Całość zalej gorącą wodą lub gorącym bulionem, gotuj ok 20 minut. Po tym czasie dodaj brokuł, przypraw solą, pieprzem i gotuj do ulubionej miękkości brokuła. Gotową zupę przed podaniem posyp pestkami dyni, możesz dodać kleks śmietany lub jogurtu. Zupę możesz również zblendować, ale ja wolę taką chrupiącą wersję. Smacznego! Daj znać w komentarzu jeśli wypróbowałaś\eś przepis
Mój pomysł nasezonie kurkowym - zupa ta to częsty gość na moim stole! Mój mąż ją uwielbia, więc tylko donosi mi grzyby. Zawsze mam mnóstwo różnych pomysłów na ich wykorzystanie, ale najczęściej... lądują w zupie. Cóż, ten smak, aromat i mnóstwo koperku... Pycha! mięso/koście na wywar 300g świeżych kurek 4-5 ziemniaków (niewielkich) 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera(...)kurkami (większe pokroić). Całość lekko posolić, oprószyć pieprzem i smażyć do momentu - aż powstały z grzybów płyn całkowicie odparuje. Cebulę z kurkami przełożyć do garnka pod koniec gotowania się zupy i gotować do miękkości grzybów. Dodać majeranek, śmietanę, wmieszać posiekany koperek i doprawić do smaku
Di gotujeSkładniki: 300 g krótkiego makaronu (u mnie w kształcie gnocchi ); 1 średnia cebula; 1 opakowanie zupy borowikowej w proszku (u mnie Knorr , 50 g); 3 łyżki masła klarowanego; 1 czubata łyżka mąki pszennej; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Natkę pietruszki umyć(...)osuszyć, drobno posiekać. Zupę cebulową wsypać do garnka. Wlać zimną wodę (500 ml). Dokładnie wymieszać. Postawić na ogniu. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut. Na rozgrzane na patelni masło klarowane wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Gdy cebula będzie już złocista wsypać mąkę pszenną (1 łyżka) i stale, energicznie mieszając, podsmażać jeszcze przez krótką chwilę, aż mąką delikatnie
Gospodyni MiejskaPogoda Wam dopisała i macie za duże ogórki do słoików? Lubicie zupę ogórkową? Ułatwcie sobie życie i ukiście już starte ogórki! Składniki: (takie same jak do zwykłych kiszonych ogórków) ząbki czosnku chrzan dojrzały koper opcjonalnie po 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki duże ogórki słoiki (mogą być małe, dostosujcie sobie wielkość do porcji na 1 zupę) Wykonanie(...)Najlepiej gdy będą duże i ciężko je inaczej wykorzystać. Tartą papkę powkładać do słoiczków. Zakręcić i ostawić na pewien czas w ciemne miejsce do ukiszenia. Potem dodawać przy gotowaniu zupy ogórkowej lub może nawet w ramach surówki? Smacznego
W kuchni bez szafekzrobić z jego resztką. Pomidorowa? Owszem, bardzo chętnie. Lubię pod każda postacią i trzeba przyznać, że to najszybsze rozwiązanie. Jednak z takiego dobrego rosołu można zrobić znacznie więcej pysznych zup. Ja przygotowałam zupę śmietanową z zielonym groszkiem i nutą mięty. Do tego odrobina mięsa z rosołu i naprawdę mamy pyszny obiad. Gwarantuję, że najecie się nim. Składniki: 1 litr rosołu(...)przełożyć do miseczki lub niewielkiego garnuszka. Zahartować ją, aby nie zważyła się, czyli mieszając wlać stopniowo do niej około półtorej szklanki wrzącego rosołu. Następnie całość przelać do garnka z zupą. Na końcu dodać drobno posiekaną miętę, sól i pieprz do smaku oraz pokrojone w mniejsze kawałki mięso z rosołu. Można podawać z drobnym makaronem lub kluseczkami. A co Wy robicie
Codzienna kuchnia niecodziennaKrem kalafiorowy to pomysł na szybką, smaczną, tanią i prostą do przygotowania zupę-krem. Przed podaniem należy ją posypać posiekanym koperkiem. Składniki na 4 porcje: 1,5 l wody + 3 płaskie łyżeczki domowej wegety 1 duży kalafior 2 średniej wielkości ziemniaki 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej odrobina kurkumy 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki śmietany(...)gotujących się warzyw dodać cebulę wraz z czosnkiem. Na sam koniec wsypać przyprawy (sól, pieprz, kurkumę i gałkę muszkatołową). Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw. Następnie zupę zmiksować na krem. Na sam koniec dodać śmietanę. Gotowy krem przelać do talerzy i posypać posiekanym koperkiem. Od lewej strony: gotowanie różyczek kalafiora, ziemniaków i wygląd zupy przed zmiksowaniem
Ugotowaćpewnością każdy z Was ma swoje ulubione dania z dzieciństwa, które pamięta przygotowywane przez mamę lub babcię. Zupa truskawkowa jest takim moim daniem z lat dziecięcych. Przygotowywana na szybko w sezonie truskawkowym to moja ulubiona potrawa, zaraz obok przepysznych kanapek z truskawkami. Oczywiście możemy ją również przygotować z mrożonych truskawek poza sezonem. Zazwyczaj gotuje ją z kupnym makaronem(...)próbowania Ilość: 2 porcje Czas przygotowania: 40 minut Składniki: Makaron pełnoziarnisty: – 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 1 jajko – 1 łyżka oliwy – szczypta soli – woda (opcjonalnie) Zupa truskawkowa: – 600g truskawek – 25g cukru – 1 czubata łyżka śmietany 12% Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na makaron umieszczamy w misie i dokładnie wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest
PodwójnaporcjaZapraszam na kremową zupę, pożywna i mega smaczna. Dynia i batat świetnie się komponuje z pikantnymi rzodkiewkami, szalotką i pomidorami. Wypróbujcie przepis, warto:) 1 mała dynia 4- 5 szalotek 1 – 2 pęczki rzodkiewek 1 spory batat kawałek imbiru 3- 4 ząbki czosnku, lub łyżeczka granulowanego puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowego Przyprawy(...)oczywiście kawałki świeżych warzyw), wszystko mieszam i chwile duszę, następnie podlewam wrzątkiem, tak, aby woda zakryła warzywa, ( jeśli chcecie bardziej rzadszą to więcej wody, jeśli bardziej gęstsza to mniej) Zupę gotuję do miękkości warzyw, ściągam z gazu, dodaję jogurt i miksuję na krem. Jeśli trzeba dosalam do smaku. Podaję gorącą z grzankami lub bez :) SMACZNEGO
Takie tam pichceniecytryny, owoce będą jędrne wsypać cukier, włożyć z dwie gałązki mięty z liśćmi, gotować na średnim ogniu z 10 minut kisiel wymieszać w 1/2 litrze zimnej wody, wlać do zupy mieszając do lekkiego zagęszczenia, zupę dobrze wystudzić podawać z kaszą manną, ze śmietaną 12% i listkami mięty - zupa smakuje jako danie obiadowe ale też można podać na deser
W Mojej Kuchni Lubięgarnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy. Startą skórkę pomarańczy siekamy i dodajemy do garnka. Z dwóch kostek przygotowujemy 2 litry bulionu warzywnego, zalewamy nim marchew w garnku (aby zupa była bardziej gęsta można dodać mniej bulionu). Gotujemy mniej więcej 15 minut. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera. Po zmiksowaniu ponownie podgotowujemy. Do zupy dodajemy 150 ml śmietany. Mieszamy, doprawiamy(...)pieprzem i solą. Zupę przelewamy do talerzy, posypujemy grzankami i dekorujemy listkiem kolendry (bądź natki pietruszki). *** Mała przeróbka przepisu zaczerpniętego z jakiejś gazetki, od razu trafił do mojego kulinarnego kajecika
wege i kropkaduży seler korzeniowy 3 małe ziemniaki 1 cebula około 2 łyżki startego świeżego imbiru 5 kuleczek ziela angielskiego 1 łyżeczka curry sól, pieprz świeżo mielony naturalna przyprawa do zup - mieszanka suszonych warzyw zioła Małgorzatki - kompozycja przypraw i ziół SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pokrojone warzywa gotujemy w litrze wody, doprawiamy do smaku wyżej wymienionymi przyprawami (naturalną przyprawę do zup oraz zioła Małgorzatki(...)sklepie ze zdrową żywnością lub w specjalnych zielarskich sklepach). Po ugotowaniu wyciągamy kuleczki ziela angielskiego, a następnie miksujemy wszystko za pomocą blendera. W międzyczasie na patelni podsmażamy słonecznik. Zupę-krem podajemy posypaną koperkiem, natką pietruszki oraz ziarnem słonecznika
wege i kropkaInspiracja wyniesiona z meksykańskiej knajpki:). To zupa krem z kukurydzy, której ostrość i intensywność smaku możemy wyregulować sami dodając mniej lub więcej przypraw. Moja wersja była wyrazista, ale nie przesadnie aromatyczna i ostra. 2 puszki kukurydzy 1 marchewka 1 pietruszka 1 ziemniak 2 cebule 1 por 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 18-30% 4 łyżki oleju przyprawy(...)przez 5-7 minut, do delikatnego zarumienienia. Zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy kukurydzę (wraz z zalewą z puszki), przyprawy, gotujemy przez około 1 godzinę, do miękkości warzyw. 2. Zupę studzimy, dodajemy śmietankę. Miksujemy na gładki krem - trochę to trwa, kukurydza jest trudna do zblendowania. W razie potrzeby doprawiamy dodatkowo do smaku. 3. Ser tarkujemy, posypujemy nim gorącą zupę
Szefowa kuchnimargin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} To zupa dla plebsu, pomiatanych przez księży, „ludziów”. Szkoda, że do tej pory człowieki wierzące w czyjeś halucynacje, rządzą nadal na tym świecie :/ Przepis pochodzi z czasów sprzed IX wieku. Normal(...)font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Nam smakowała…ciemnotą wszak jesteśmy ;) Składniki proporcje na zupę: 2-3 łyżki zmielonego chleba razowego na 250 ml bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego 1 ząbek czosnku na 500 ml zupy Przygotowanie Normal 0 21 false
R'n'G KitchenNiewątpliwie jest to jedna z moich ulubionych zup. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Idealne rozwiązanie kiedy macie niewiele czasu na gotowanie. Do jej przygotowania można oczywiście wykorzystać zwykłą lub włoską kapustę, ale uwierzcie mi, że najlepiej wychodzi z młodej kapusty. Zupa z młodej kapusty Składniki: 1/2 średniej młodej kapusty 1 marchewka 4 młode ziemniaki 2 łyżki masła 2 litry bulionu(...)przypaliło. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze śmietaną i drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego Artykuł Zupa z młodej kapusty pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujewarzywa zmiękną odławiamy je. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy je około 10 minut. W tym czasie czyścimy kalafiora i dzielimy go na małe różyczki. Dodajemy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Odłowioną wcześniej marchew kroimy np. w krążki i dodajemy do zupy. W osobnej miseczce łączymy śmietanę z niewielką ilością gorącej zupy (około 1 łyżki wazowej
Qchnia po prostu