Uwielbiam topinambur, robię z niego pure, chipsy, piekę go, a ostatnio wymyśliłam tą zupę, którą gorąco polecam :) Idealnie do niej pasują boczniaki, przygotowane tak, aby imitowały chrupiący boczek. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 500 gram topinamburu 1 cebula 3 - 4 łyżki oleju kokosowego 600 ml wywaru warzywnego 6 boczniaków 1 łyżka sosu sojowego BG mąka z czerwone soczewicy(...)garnka z wywarem warzywnym. Następnie dodajemy obrany i pokrojony na mniejsze kawałki topinambur. Gotujemy pod przykryciem, aż topinambur będzie miękki i dorzucamy quinoę, dotujemy jeszcze pięć minut i gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy ją na krem. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta dolewamy trochę wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Boczniaki skrapiamy sosem sojowym, obsypujemy wędzoną papryką, delikatnie solimy
Quinoa Raz!Jest zima - musi być zimno. I właśnie z powodu tego w naszym domu ostatnio królują mocno rozgrzewające potrawy. Dzisiaj na stół wjechała zupa krem z kukurydzy z dodatkiem rozgrzewającego chilli. Krem okazał się strzałem w dziesiątkę w taki mróz. Dlatego postanowiliśmy się nim z Wami podzielić. Wykonanie tego dania zajmuje niewiele czasu, a sam przepis jest naprawdę prosty. Zapraszamy(...)czasie blendujemy całość na gładką masę. Papryczkę kroimy w krążki, jeśli zależy nam na podbiciu ostrości nie wyrzucamy pestek, tylko dodajemy je wraz z pokrojoną papryczką do zupy. Ponownie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu. Pora kroimy w krążki i smażymy na maśle. Kiedy się zeszkli dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powstałą zasmażkę wraz z porem przekładamy do zupy. Dodajemy
Kuchnia od dwojgaMamy wreszcie prawdziwą zimę 👍Trzaskający mróz wymusza na naszych organizmach chęć jedzenia gorących, rozgrzewających potraw. Znakomicie do rozgrzania naszego organizmu nadaje się zupa chrzanowa. Znalazłam ją w starych przepisach mojej mamy. Zapewniam Was, że w tamtych czasach zimy były bardziej mroźne niż teraz 😊 A wiec rozgrzewajmy się pożywnymi zupami z tamtych czasów. Składniki: -25 dag kości cielęcych lub wołowych(...)warzywa z przyprawami. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do wywaru dodajemy starty chrzan, podsmażony boczek, roztarty z solą czosnek. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką i zabielić zupę. Zagotować chwilę, aby mąka straciła smak surowizny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami na twardo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniaJedzmy zupy. Mają dużo błonnika, a poza tym rozgrzewają, co w taką pogodę, jaką teraz mamy za oknem, jest ważne. Szczególnie przed wyjściem z domu. Po powrocie z mrozu - też będzie jak znalazł :) Składniki: 1/2 dużego selera (mój 350 gramów) 1 batat 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka mleka sojowego 1 jabłko 2 łyżki oleju kokosowego 3 liście(...)minut stale mieszając. Na minutę przed zakończeniem duszenia dodałam sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową Całość zalałam wywarem warzywnym i pod przykryciem gotowałam 30 minut, aż warzywa całkowicie zmiękły Zupę zmiksowałam ręcznym blenderem, dodałam szklankę mleka sojowego i ponownie zblendowałam Można podać z prażonym słonecznikiem. Można również posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Do zup kremów uwielbiam zarówno prażony słonecznik
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comJedzmy zupy. Mają dużo błonnika, a poza tym rozgrzewają, co w taką pogodę, jaką teraz mamy za oknem, jest ważne. Szczególnie przed wyjściem z domu. Po powrocie z mrozu - też będzie jak znalazł :) Składniki: 1/2 dużego selera (mój 350 gramów) 1 batat 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka mleka sojowego 1 jabłko 2 łyżki oleju kokosowego 3 liście(...)minut stale mieszając. Na minutę przed zakończeniem duszenia dodałam sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową Całość zalałam wywarem warzywnym i pod przykryciem gotowałam 30 minut, aż warzywa całkowicie zmiękły Zupę zmiksowałam ręcznym blenderem, dodałam szklankę mleka sojowego i ponownie zblendowałam Można podać z prażonym słonecznikiem. Można również posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Do zup kremów uwielbiam zarówno prażony słonecznik
Szczęśliwa kuchnialubi pomidorowej, łapka w górę? My uwielbiamy, ale my uwielbiamy też wszystkie zupy. Z ryżem przywołuje wspomnienia dzieciństwa, wy też macie takie skojarzenia? Jak pomidorowa to z ryżem, jak rosół to z domowym makaronem? Bo tak się jadało u babci?! Pomidorowa to ulubiona zupka wszystkich dzieci i zazwyczaj tak jest że jak inne zupy nie są pomarańczowe to są blee(...)liście bazylii z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po tym czasie wyjmujemy listki i ziele a pozostały wywar z warzywami miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ryż do zupy i razem gotujemy jeszcze 10 minut. Zaprawiamy śmietanką 30%. # Zaryżykuj # UncleBens # wyzwanie # ryż # konkurs
Życie zaczyna się w kuchnicebulę. Gdy stanie się szklista, dołóż do garnka żołądki. Całość smaż chwilę razem, a następnie podlej wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz sól. Gdy żołądki będą miękkie, do zupy dodaj pokrojone wcześniej warzywa oraz ugotowaną kaszę i ewentualnie dolej wodę. Zupę dopraw do smaku i gotuj jeszcze przez 20-30 minut. Krupnik będzie gotowy, gdy warzywa będą miękkie. Gotową(...)zupę podawaj udekorowaną posiekaną natką pietruszki
blog.moje-pasje.infowodą. Gotuję około 30 minut z dodatkiem ziela angielskiego, listków laurowych, soli i pieprzu. Z garnka wyjmuję ziemniaki oraz marchewkę, kroję w kostkę. Resztę składników miksuję. Jogurt hartuję odrobiną zupy, dokładnie mieszam, dodaję do garnka wraz z tymiankiem, curry i pokrojonymi warzywami. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem. Pietruszkę i szczypiorek siekam, trochę odkładam, resztę dodaję(...)zupy wraz z pokrojonymi jajkami, mieszam. Zupę przelewam do talerzy, posypuję pozostałą zieleniną
JejKuchniamięsa dodaję kalafiora, ziemniaki i włoszczyznę wraz z przyprawami (pieprz, sól, lubczyk). Gotuję kolejne 20 minut. Cebulę szklę na maśle. Mięso wyjmuję, obieram i wkładam z powrotem do zupy. Jogurt łączę z mascarpone, mlekiem, mąką, odrobiną zupy oraz częścią kalafiora. Miksuję, wlewam do garnka. Dodaję koperek i cebulę. Chwilę gotuję na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu(...)zupa zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaRozgrzewająca zupa krem z marchewki idealnie sprawdzi się w mroźne styczniowe dni - polecam szczególnie na śniadanie. W mojej wersji dla zagęszczenia zupy dodaję ziemniaki i doprawiam na ostro lubczykiem, chilli, solą oraz pieprzem. Składniki (2 porcje) - 4 marchewki - 1 ziemniak - lubczyk - chilli - sól - pieprz - ziarna słonecznika Przygotowanie 1. Marchewki i ziemniaka obrać a następnie gotować około pół godziny. 2. Warzywa(...)utrzeć na tarce. 3. Do wody z ugotowanych warzyw dodać starte warzywa i lubczyk a następnie wszystko dokładnie zblendować. 4. Następnie zupę gotować około 15 minut - w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, chilli i dosypać ziarna słonecznika. Smacznego
Kuchenne innowacjeKrem z brokuła to bardzo smaczna i pyszna zupa. Pachnie czosnkiem i warzywami, w formie kremu smakuje rewelacyjnie. Dzisiaj podałam ją z chipsami z selera, kleksem śmietany i posypałam kiełkami. Wyszła pyszna i lekka. SKŁADNIKI : 400 g brokułów 4 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula 2 łyżki masła 1.5 l bulionu sól, pieprz do smaku 2 ząbki(...)PRZYGOTOWANIE : Brokuł rozdrobnić na różyczki, warzywa obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy całe warzywa i chwilkę podpiekamy. Następnie wlewamy bulion, przykrywamy garnek i gotujemy zupę około 25 minut. W miedzy czasie przygotowujemy chipsy z selera. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy ją do smaku. Zupę lekko studzimy i blendujemy mikserem
Kulinarne Fantazje MarioliZasypało i przymroziło. Szkoda, że tak nie wyglądały święta. Na dzisiaj proponuję coś rozgrzewającego a mianowicie zupę z marchwi. Smacznie i zdrowo. Polecam. Składniki: 700 gram marchwi Kawałek korzenia selera 1 mała pietruszka 4 ziemniaki 3 łyżki musztardy sarepskiej Kilka lisków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Ok. 2 ½ l wody 300 gram mięsa ( filet kurczaka lub łopatka wp .) Sól Pieprz(...)chwili gdy ser się rozpuści, zdejmujemy z patelni razem z papierem. Czekamy aż zacznie stygnąć. Odwracamy i ponownie wykładamy na patelnię. Po chwili zdejmujemy z patelni i studzimy. Gorącą zupę wylewamy na talerz. Na środek wykładamy łyżkę gęstej śmietany i posypujemy natką pietruszki. Dodatkowo na brzegu zupy wykładamy przygotowane chipsy serowe. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyPysznych dyniowych potraw nigdy dość na mym stole, więc dziś proponuję zupę której składniki wydawałoby się nie powinny pasować do siebie a jednak pasują i to idealnie. Zupa jest aromatyczna a wanilia podkręca znakomicie jej smak i aromat. Polecam gorąco i uprzedzając komentarze dynia jest w sprzedaży, u mnie na ryneczku pan sprzedawał w Sylwestra piękne okazy. Waniliowa zupa krem
Moje Małe Czarowanieczekała kolejna paczka, a na dworze panował spory upał. Chłodnik orzeźwia morowo, a kolendra nadaje mu egzotycznego kopa. Koniecznie podajemy z ugotowanymi warzywami (bób i groszek) żeby nadać zupie tekstury, chodniki wymagają tego po stokroć bardziej niż gorące wersje zup. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 25 min 250 g młodego groszku 500 g bobu 450 ml mleka(...)bazylii 2 ząbki czosnku ok 2 łyżki orzeszków pinii ok 3 łyżki startego parmezanu ok 70 ml oliwy extra vergine sól, pieprz *mleko kokosowe puszkowe jest gęstsze więc i zupa będzie gęsta, bardziej kremowa Przygotowanie: 1.Bób gotujemy w osolonym wrzątku ok 15 min ( wrzucamy na wrzątek nie do zimnej wody) 2. Groszek podobnie, gotujemy osobno ok 10 minut
Słodki Kompromis