zupa - 38908 przepisów (strona:721/2594)

ZUPA Z CIECIERZY I CHORIZO 96

już jestem,wracam do gotowania i do mojego bloga ...no i do Was bo wiem,że czekacie na moje przepisy.   Dziś serwowałam pyszną,bardzo sycącą i aromatyczną zupę bez której nie mogę się obejść,zwłaszcza kiedy zbliża się jesień.Wiem,że za oknem piękne lato,ale mój organizm powoli domaga się rozgrzewających potraw,poza tym dużo ćwiczę więc białko(...)listki tymianku.Smażyć ok 2-3 min.Zalać bulionem,doprowadzić do wrzenia,dodać zmiksowane pomidory i gotować na wolnym ogniu ok 15 min. Ugotowaną bądź gotową ciecierzycę dodać do zupy,doprawić do smaku solą,pieprzem,suszonym tymiankiem jeśli nie mamy świeżego oraz ostrą papryką. Chorizo pokroić w półplasterki, usmażyć na suchej patelni,dodać do zupy i całość gotować

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa krem z buraków 137

Tegoroczne lato obfituję w buraczki. Ja do zupy krem wykorzystała z własnego ogródka. W ogóle inny smak i zapach, więc i obiad był pyszny! Składniki: 2 średnie buraki 1/2 marchewki 1/4 pietruszki 1/3 selera 1 średni ziemniak 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czosnek granulowany, suszone pomidory, pieprz cytrynowy, jarzynka bez soli woda Sposób przygotowania(...)plastry. Następnie warzywa przekładamy do gotującej się wody z skrzydełkami. Gotujemy do lekkiej miękkości. Kolejno dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Po upływie czasu wyłączamy zupę, wyjmujemy ziele angielskie, liście laurowe i skrzydełka. Zupę miksujemy na gęsty krem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
ZUPA Z MŁODEJ FASOLKI Z RYŻEM I ŚMIETANKĄ 146

Uwielbiam zupę z młodej, żółtej fasolki szparagowej ...  może dlatego, że jest ona tylko sezonowo?  A może dlatego, że w UK żółtej nie uświadczysz?  W każdym razie taka zupa zawsze będzie kojarzyć mi się z latem i wszystkim co słoneczne i przyjemne :-)  Ugotowana na wywarze z indyka (gotuję w tej chwili na indyku 90% zup, bo uwielbiam

Walijskie Pichcenie
Zupa porowo-grzybowa z quinoą 151

Wbrew pozorom uwielbiam proste przepisy, do przygotowania tej zupy użyłam kilku składników. Główne to por, podgrzybki, quinoa i wywar z kości, który gotuję raz na jakiś czas, porcjuję i zamrażam, później bardzo się przydaje, właśnie do szybkich prostych zup. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 por 10 - 12 podgrzybków 1 litr wywaru z kości 3 łyżki klarowanego masła(...)się trochę podsmażą, dolewamy trochę wywaru i dusimy pod przykryciem, aż się zredukuje. Czynność powtarzamy, a gdy składnik są już miękkie dolewamy resztę wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta można dolać wody. Podajemy z ugotowaną quinoą i świeżym tymiankiem. Smacznego

Quinoa Raz!
Zupa z cukinii, przepyszna 113

Wczoraj byłam na grzybach i rodziców mojej synowej. Było super, uwielbiam zbierać grzybki. Zostałam poczęstowana tą pyszną zupką.Od razu poprosiłam o przepis. Pyszna dietetyczna zupka

Kuchnia Pokoleń
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 143

Chyba wszystkie polskie dzieci lubią zupę pomidorową. Mimo, że jest bardzo prosta w przygotowaniu to każda mama robi ją trochę po swojemu, dzięki czemu ma ona swój niepowtarzalny, „domowy” smak a dzieciaki komplementują, że mama jest najlepszą kucharką 😉 Drogie mamy, mam do Was pytanie: czy próbowałyście kiedyś ugotować dzieciom zupę pomidorową ze świeżych pomidorów, a nie z koncentratu(...)Artykuł Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
KREM Z CUKINII 112

lekka i smaczna zupa, dodatek czosnku i aromatycznych przypraw sprawia że doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni; zupę podałam z makaronem gniazda nitki Lubella SKŁADNIKI 3 małe cukinie, 3 ziemniaki, ok. 1 szkl. domowego rosołu, 1 liść laurowy, 50 g masła, sól, pieprz, majeranek, 1 ząbek czosnku, makaron nitki, jogurt naturalny WYKONANIE Warzywa kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku(...)czosnek oraz przyprawy. Wyjmujemy liść laurowy, całość blendujemy. Gotowy krem podajemy z ugotowanym makaronem oraz kleksem jogurtu naturalnego.  Rada: Gdyby krem wyszedł za gęsty, dolewamy wody podczas gotowania. Zupę można również podać z grzankami

słodki bratek
Krem z kalarepy 116

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalarepki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 1,5 l zimnej wody, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 30 min. Zestawiamy z ognia i studzimy. Przestudzoną zupę blendujemy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do zupy dodajemy jarzyny, gotujemy do ich miękkości, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do zupy dodajemy

R'n'G Kitchen
Zupa pomidorowa z papryką 133

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z papryką, cebulą i czosnkiem. 1 kg dojrzałych pomidorów, 1 duża papryka czerwona, 1-2 cebule, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 ostrej papryczki, sól, pieprz, cukier, masło, 1 żółtko, Cebule pokroić w półplasterki (mniej więcej grubości około 0,5 cm). Czosnek obrać, posiekać. Paprykę i ostrą papryczkę umyć, usunąć pestki, pokroić. Pomidory umyć, pokroić(...)Zmiksować. Wlać około 200 - 300 ml wody. Doprawić do smaku solą, szczyptą cukru i pieprzem. Zagotować. Przetrzeć przez sito. 50 g miękkiego masła rozetrzeć z żółtkiem, dodać trochę gorącej zupy, wymieszać, następnie całość przelać do gorącej zupy. Mieszając zagotować. Podałam z grzankami. zastawa

królestwo garów
ROSÓŁ 145

WSZYSCY POLACY ZNAJĄ TĄ ZUPĘ KRÓLUJE ONA NA NASZYCH STOŁACH OD ZALANIA DZIEJÓW NIEMAL ŻE KAŻDA NIEDZIELA TO NIEDZIELA Z ROSOŁEM SKŁADNIKI: 6 ćwiartek albo  1kg skrzydełek (można też ugotować całego pokrojonego kurczaka w zależności jak tusty ma być nasz rosól najlepszy jest rosłół z kury,koguta albo kaczki  gotują ludzie też z wołowiny ja osobiście uwielbiam(...)pora,pietruszkę korzeń,seler ,Marchewkę w paski  (6-8-części wzdłuż) cebule kobrana kroimy na pół i pieczemy na patelni tak aby wieksza cześć była ciemna Gdy nasza zupa nie będzie już potrzebować szumówki wrzucamy warzywa i gotujemy tak na wolnym ogniu około 1,5 godziny nie zapominajmy o zielu angielskim   liściu laurowym  Garnek  nasz musi

Viola cooks with passion
Zupa Grochowa 83

Tradycyjna zupa grochowa,znana również jako zupa wojskowa. Składniki: 0,5kg wedzonych żeberek 30 dag wędzonego boczku 1 marczew około 300g grochu łuskanego (gdy nam się śpieszy groch pułówki będzie doskonały) 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka łyżek startego majeranku, sól,pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Ziemniaki Sposób: Przygotować musimy bulion z gotowanych żeberek. Gotujemy(...)prażone mięso z cebulą ,czosnek, Gotujemy do czasu aż ziemniaki będa miękkie,a groch rozgotowany . Dodajemy majeranek rozcierając w dłoniach wtedy wydobywamy aromat majeranku,pieprz,sól do smaku. Polecam zupę zjeść z Polskim świeżym chlebem. Smacznego

Viola cooks with passion
Zupa pomidorowa 121

SPOSÓB: Drób myjemy i oczyszczamy Do zimnej wody wsadzamy nasze mięso i gotujemy na małym ogniu  zbierając co chwilę szumówka szum który się nam zbiera, chcemy by nasza zupa była dosłownie czysta. Myjemy i Obieramy warzywa przekrajmy na pół pora,pietruszkę korzeń,seler  ,Marchewkę w paski  Następnie cebule obraną kroimy na pół i pieczemy na patelni(...)wieksza cześć była ciemna Gdy nasza zupa nie będzie już potrzebować szumówki wrzucamy warzywa i gotujemy  tak na wolnym ogniu około 1,5 godziny nie zapominajmy o zielu angielskim , liściu laurowym  Przed końcem gotowania dodajemy koncentrant wymieszany ze szklanką bulionu i śmietaną. Warto wymieszać je oddzielnie po to by śmietana nam się nie zważyła,a często tak się

Viola cooks with passion
Zupa-krem ogórkowa 97

ViolaPassion Składniki: Kilka kiszonych ogórków około 0,5 kg 3 duże ziemniaki 1 marchew koperek świeży  śmietana 18%  do zupy (śmietana musi być rzadka) 2 kostki rosołowe  Jeśli jesteś mięsożerny jak ja  możesz ugotować bulion na mięsie,i pózniej je zmiksować razem z zupą. 2 łyżki masła  sól,pieprz (można dodać sok z ogórków(...)wywar mięsny)  i  dodajemy kostki rosołowe .  Gotujemy przez 15 minut. Następnie  starte ogórki kiszone i tarkowaną marchew i gotujemy  kolejne 20 minut. Zmiksować musimy zupę , dodajemy śmietanę , i na koniec koperek.  Na wolnym ogniu gotujemy około 10 minut. Smacznego

Viola cooks with passion
Zupa rybna 111

ViolaPassion  Zupa z ogniem dosłownie uwielbiam. Bardzo prosta do zrobienia. Składniki: Ryba - Szczupak , Karp itp. jak dla mnie musi być słodko wodna. Ja zawsze zupę gotuje z głów i ogonów. Włoszczyzna świeża (pietruszka,seler,por,marchew) 1 cebula średniej wielkości  opalona ogniem. 2 kostki rosołowe Śmietana  18% jak zawsze do swoich zup używam  śmietany bardzo rzadkiej

Viola cooks with passion
Hiszpańska zupa pomidorowa z grzankami. 204

Zupa pomidorowa to taki klasyk w moim domu. Co jakiś czas staram się ją urozmaicać i dodawać inne składniki. Ten przepis znalazłam wertując stare czasopisma. Nie powiem - trochę mnie zaciekawił bo i połączenie składników wyjątkowe. Obawiałam się smaku,  ale niepotrzebnie. Dodatkowo zostałam wyróżniona i dostałam paczkę z produktami ze sklepu LIDL . W czasie gdy trwał tydzień kuchni hiszpańskiej(...)posiekane pomidory i dusić aż nieco wyparuje woda. Doprawić do smaku chili, solą i pieprzem. Bagietkę dodać do warzyw a następnie zalać bulionem. Gotować około 15 - 20 min aż zupa uzyska jednolitą konsystencję. ( bagietkę należy pokroić w jak najmniejszą kostkę, wtedy szybciej się rozpadnie w zupie) Pod koniec gotowania dodać passatę i doprawić ziołami. Podawać z grzankami. Ja wybrałam grzanki

Radość kipiąca uśmiechem.