moje córki za bardzo nie przepadamy za zupami z roślinami strączkowymi..ale o męża trzeba dbać i gotować to co on lubi..i tym razem zupa fasolowa na bogato, gotowana z dużą ilością boczku, a potem jeszcze z cebulką i kiełbasą podsmażoną na oleju rzepakowym. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię(...)przykryciem. Gdy fasola będzie prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulę obrać i pokroić , zeszklić na oleju ,dodać pokrojoną kiełbasę i chwilę razem przesmażyć.Dodać do zupy. Wrzucić również pokrojone w kostkę pomidory lub koncentrat.Doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniewarzywo. Od tego czasu z utęsknieniem czekam na jesień, kiedy to dynia staję się najłatwiej dostępna. Stanowi ona bardzo ciekawy dodatek do makaronu czy mięsa . Przepisów na zupę dyniową jest wiele. W zeszłym roku na moim stole królowała ta z dodatkiem pomidorów , teraz przyszedł czas na coś innego, nowego. Tym razem królową jesieni połączyłam z marchewką i pietruszką. Jako(...)lubię ostre smaki nie mogło także zapragnąć chilli. Zupa wyszła gęsta i sycąca. Po prostu boska! Składnik i: 1 kg dyni (waga po obraniu) 1 cebula 2 duże pietruszki 3 marchewki łyżka garam masala sól, pieprz chilli oliwa z oliwek 4 łyżki tartego żółtego sera pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy 2 litry wody. Zagotowujemy. Dynię obieramy
Pobite gary BarbaryFlaki łączą w sobie dwie ulubione przeze mnie kategorie potraw. Dania mięsne i zupy. Jednocześnie, patrząc na aktualnie panującą za oknem aurę, doskonale nadają się na obiad w chłodniejsze dni. Nie tylko rozgrzewają, ale również pozostawiają uczucie sytości przez dłuższy czas. Mało kto jednak wie, że flaki są bogatym źródłem białka, wapnia, żelaza i witamy B12. Dodatkowo zawierają znikomą ilość(...)gdzie podawane są z dodatkiem ostrej papryki, w Austrii. Pierwsze wzmianki na temat flaków pochodzą z XIV wieku z dworu Kazimierza Wielkiego. Specjalnie dla niego jego nadworny kucharz przygotował zupę z wnętrzności odyńca. Król był nią tak zachwycony, że nie wierząc w zapewnienia kucharza dotyczące pochodzenia składników nazwał ją „dziką zupą”. W tradycje kulinarną Polski flaki wołowe wpisały
Jacob TastesJeżeli boicie się, że zupa z całej główki czosnku może być wyjątkowo mocna i wystraszyć nie tylko wszystkie okoliczne wampiry, ale i domowników oraz sąsiadów, to pozbądźcie się tych myśli. Też je miałem, ale okazało się, że jest to danie wyjątkowo delikatne w smaku i łagodne w zapachu (albo odwrotnie). Wręcz eleganckie (w końcu - francuskie). Idealnie nadaje się do podania(...)bulionówce, lub filiżance jako przystawka. Bardzo smaczna i myślę, że zdrowa. Nie zdziwiłbym się, gdyby wielu poczęstowanych zupą gości nie uwierzyło nam, jakie są jej składniki. Kiedyś, w młodości, hm... tzn. we wcześniejszej jej fazie, byłem tak wyczulony na czosnkowe aromaty, że kiedy np. wracałem ze szkoły i poczułem na progu, że rodzice gotowali coś z czosnkiem, to odmawiałem wejścia
zadanie-gotowanieSklepowe półki uginają się pod jej najsłodszymi okazami, dlatego warto wykorzystywać to wszechstronne warzywo w swojej kuchni. Pierwszym przepisem i według mnie obowiązkowym daniem z dyni jest zupa krem. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, ma aksamitną konsystencje i głęboki aromat. Dodatkowo jest idealną propozycją na chłodniejsze dni, kiedy tak bardzo potrzebujemy czegoś co rozgrzeje nasz organizm(...)Zupa krem z dyni Składniki: 1 dynia (około 1,5 kg) 1 średnia marchewka 1 duże jabłko 1 litr wody puszka mleczka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry* szczypta papryki chilli lub odrobina pasty chilli sól, pieprz opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cukru * Jeżeli nie możesz znaleźć mielonej kolendry, nasiona możesz zmielić
wegujemygarnka i zagotować. Gdy się zagotuje wrzucić pokrojone warzywa. Dodać tymianek i czubrycę, ostrą paprykę i pieprz wedle smaku. Gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawić z ognia. Zupę zmiksować na krem, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jak potrzeba i jeszcze raz zmiksować. Zupa jest dosyć gęsta więc jeśli takiej nie lubicie można dolać bulionu. Gotową zupkę podałam(...)grzankami i prażonym słonecznikiem, jak ktoś lubi można też do gorącej zupy dodać trochę sera pleśniowego
Monia miesza i gotujePrzyjechał kiedyś do mnie słoik zupy (oczywiście nie sam), przywieziono go od naszych zagranicznych, zachodnich sąsiadów. Niepozorna zupa porowa szybko podbiła moje kubki smakowe, zakochałam się w niej od pierwszej, skosztowanej łyżki. Trochę musiałam się wysilić aby zdobyć przepis, ale w końcu się udało i dziś prezentuję Wam mega pyszną niemiecką zupę porową. Koniecznie musicie ją wypróbować
Jadło i czytadłoleżałam w szpitalu. Jak na szpitalne jedzenie był pyszny. Potem dieta i kolejny raz do niego wróciliśmy. Mój młody był zadowolony, bo to jedna z jego ulubionych zup. No ja tak się zastanawiam co w niej można nie lubić, ale o gustach się nie dyskutuje, jak ktoś nie lubi, to jego sprawa :-). Miłego i ciepłego dzionka Wam życzę(...)angielskie i gotuję bulion. W międzyczasie kroję w kostkę warzywa. Jak skrzydełka będą miękkie, to je wyjmuję, do bulionu wrzucam warzywa. Skrzydełka studzę i obieram mięso, które dodaję do zupy. Ja warzywa będą robiły się miękkie dodaję kaszę. Gotuję do momentu aż napęczniej, dorzucam pokrojoną natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem. Zupę można zabielić śmietaną, u mnie wersja bez. Smacznego
kruche babeczkiWiele osób pisze że nie lubi zupy dyniowej bo źle im się kojarzy, że to zmora ich dzieciństwa. Ja nie mam takich doświadczeń a zupę dyniową zawsze lubiłam. Zapewniam wszystkich że podana w ten sposób jest przepyszna i warto czasami się przełamać i spróbować. Wrócicie do niej nie raz nie dwa, zachęcam do skosztowania. Robi się ją bardzo szybko(...)szybo zjada a rozgrzeje zmarznięte ciała, polecam. Zupa dyniowa z lanymi kluskami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTrzy lata temu zamieściłam przepis na zupę berdyczowska (przepis tutaj) - zupę, która patrząc na ilość wejść i Wasze komentarze, cieszy się dużą popularnością i zainteresowaniem. To właśnie Wasze pomocne komentarze sprawiły, że dziś na ich podstawie postanowiłam ją "dopieścić", choć jest juź absolutnie wspaniała, to jednak dodatek dwóch nowych składników sprawił, że jest jeszcze lepsza(...)małych porcjach, mieszamy, próbujemy i dalej dodajemy. Ważne aby utrzymać granicę miedzy słodkością a ostrością, no i z cynamonem należy wyważyć ilość indywidualnie, według własnego upodobania. Gotową zupę gotujemy jeszcze na bardzo małym ogniu przez około 20 minut. Podajemy z pieczywem
Jadło i czytadłoNajsmaczniejszą kwaśnicę jaką jadłam zaserwowano w karczmie w Kościelisku. Zupa była ugotowana na gęsinie, składała się głównie z kapusty, ziemniaków, marchewki i minimalnej ilości gęsiny. Talerz z zupą prezentował się wyjątkowo skromnie wręcz ubogo, ale jej smak był genialny. A to zasługa gęsiny. Ugotowałam kwaśnicę na rosole z gęsi, według własnego pomysłu i bardzo przypominającą tę góralską. Była kwaśna, aromatyczna(...)angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 2,5 łyżeczki soli Przygotowanie rosołu z gęsi: Korpusy z gęsi umyć, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, powoli zagotować. Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni. Zmniejszyć ogień i dodać obrane marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę (w łupinach, przekrojoną do połowy), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz
Codziennik Kuchennypokrojone w kosteczkę. Gotujemy całość z 30 min 2. Po tym czasie dodajemy starte ogórki na grubych oczkach i dolewamy po troszku wodę z ogórków próbując co chwile aby zupa nie była za kwaśna lecz w sam raz. Przyprawiamy solą, pieprzem, warzywkiem. 3. W kubku mieszamy śmietanę z mlekiem oraz mąką i hartujemy (dodajemy chochelkę gorącej zupy do kubka(...)śmietaną - mieszamy całość ) wlewamy przez sitko do zupy i gotujemy jeszcze doprawiając w tym czasie do smaku ( w tym momencie dodajemy ewent. posiekany koperek ) przez ostatnie 5 min. Smacznego
Gotowanie...to proste !Pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca ... Syta i gęsta, gwarantuję więc, że zaspokoi głód nawet tych, którzy za zupami nie przepadaja. Czasem wzbogacam ją jeszcze o plasterki chorizo. Zabielona śmietaną, bo barszczyk uwielbiam zabielany. Jeśli nie lubicie kawałków warzyw w zupie, proponuję zblendować wszystko, i otrzymacie wtedy pyszny, buraczkowy krem :-))) Składniki : 1 żeberko wędzone 3 marchewki 1 pietruszka(...)warzywa (por, seler, pietruszkę,ziemniaki i marchewkę) pokrojone w paseczki lub w kostkę. Całość gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Przed końcem gotowania mięso wyjmujemy, obieramy, pokrojone wrzucamy do zupy. Dodajemy starte na dużych oczkach buraki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz odrobiną cytryny - do smaku. Gotujemy jeszcze około 10-12 minut. Na koniec dodajemy zahartowaną wcześniej śmietanę. Przed podaniem
Walijskie PichcenieZupy, tym bardziej te kremowe od jakiegoś, dłuższego, czasu królują w naszej kuchni. Bez zbędnych dodatków, sam smak warzyw <3 najlepsze są te bezmięsne <3 Składniki 1/2 małej główki kapusty białej 2 duże pomidory 1 duża marchew kawałek selera 100 g makaronu (ulubionego) por (biała część) 2 łyżki masła 200 g pieczarek sól, pieprz Przygotowanie(...)skórki i usuwamy gniazda nasienne. Razem z obraną marchewką i pokrojonym w kostkę selerem, zalewamy zimną wodą (1,2 l) gotujemy do miękkości dodając ½ łyżeczki soli. Marchew wyciągamy z zupy (kroimy w talarki), resztę miksujemy na gładko, wrzucamy makaron, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem, aż makaron dojdzie (od czasu do czasu mieszamy, by makaron się nie skleił
R'n'G Kitchen