zupa - 38908 przepisów (strona:728/2594)

Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy. 122

Przez cały czas, kiedy robiłem tę zupę (dużo bardziej żółtą w rzeczywistości niż na zdjęciu), myślałem o naszym pierwszym zadaniu z czasów przedblogowych. Ile ja się wówczas naszukałem żółtej cukinii! I nie znalazłem ;) Byłem wtedy o wiele bardziej przejęty niż teraz, gdy wiem, że ocenić mnie może każdy, kto tu do nas zajrzy. Moje dzisiejsze danie - delikatna zupa krem - także(...)kolor ma właśnie taki, jaki chciałem uzyskać. Specjalnie usunąłem skórkę (choć prawie nigdy tego nie robię), by uniknąć zbytniej zieloności. Tak, zdecydowanie miałem dzisiaj w głowie wspomnienie żółtego! ;) Nazwałem zupę cukiniową, choć właściwie nie wiem, czy nie powinienem postawić kukurydzy na pierwszym miejscu. Chociaż jest jej mniej, to bardzo wyraźnie zaznacza swą obecność. Całość jest bardzo aksamitna, lekko słodkawa

zadanie-gotowanie
Egzotyczna zupa krem (z bananem) 182

moich starych zapisków.  Bardzo dawno temu spisałam go z facebookowej grupy kulinarnej - jednego z pracownika belgijskiej restauracji. Nie mam pojęcia, czy jest oryginalny, ale na pewno... smakowity! Zupa jest lekka i pożywna. Przyrządzałam ją już kilkakrotnie i po początkowym, sceptycznym podejściu mojej rodziny - bardzo  lubimy ten niepowtarzalny smak. Wcześniej banan w zupie - u nich by nie przeszedł(...)patelni oraz ryż i banana. Całość zmiksować, doprawić do smaku (koncentratem pomidorowym - ja daję około 100g, curry, gałką muszkatołową, solą, pieprzem) i  zagotować. Po nalaniu do miseczek - zupę posypać bekonem i groszkiem ptysiowym

Di gotuje
ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW 110

zupa jest idealna do wykorzystania dużych końcówek zielonych szparagów. Wprawdzie są bardziej łykowate, niż część górna, ale po zmiksowaniu i przelaniu przez sito nie ma to żadnego znaczenia. Szparagi zielone nie wymagają obierania, wystarczy je przełamać- część z główką zostawić jako dodatek do dania głównego, lub na przystawkę, a dolną część można wykorzystać właśnie do zupy lub sosu. SKŁADNIKI(...)miękkości. UGOTOWANE SZPARAGI zmiksuj na gładką masę blenderem i przetrzyj przez sito. dodaj białe wino i zagotuj aby odparować alkohol, dopraw solą i pieprzem, na koniec wlej śmietankę. KIEDY ZUPA JEST JUŻ na talerzu skrop ją oliwą z pestek dyni i dodaj krewetki. Możesz także do niej podać białe pieczywo. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Zupa porowo-jabłkowa. 115

Szukając inspiracji na wykorzystanie jabłek w zupie, natknęłam się na przepis na zupę porowo-jabłkową. Dość intrygujące połączenie. Ciekawość jednak zwyciężyła. A efekt? Mnie smakowała, choć może uchodzić za danie kontrowersyjne. Na pewno warta wypróbowania. Bardzo odpowiadają mi takie kulinarne poszukiwania, ponieważ ich logicznym następstwem jest odkrywanie nowych smaków i wzbogacanie naszego codziennego menu. Składniki: 2 pory (tylko białe(...)obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić i dodać do pora. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do pora. Podsmażać chwilę. Dodać bulion i gotować pod przykryciem ok. 25 minut. Zupę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdyby była zbyt gęsta można rozrzedzić bulionem lub wodą. Podawałam z posiekanymi orzechami

zadanie-gotowanie
Zupa z ziemniakami, szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim 171

Piękna, zielona, wiosenna zupa. Delikatniejsza niż klasyczna czosnkowa. można ją zmiksować i wtedy będzie gładka jak ta na zdjęciach, lub tylko lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Druga wersja równie smaczna jak pierwsza, idealna dla tych, którzy za zupami kremami nie przepadają.  Składniki ok 30g  liści czosnku niedźwiedziego 100 g  szpinaku  360 g ziemniaków, pokrojone w kostkę(...)gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodać liście czosnku niedźwiedziego (zachowując kilka do dekoracji) i szpinak. Przykryć i gotować  na małym ogniu przez około 10 minut. Zupę lekko przestudzić  a następnie zmiksować  blenderem  lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać mleko, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską. Podgrzać, ale już nie gotować. Podawać

Stare Gary
Zupa pomidorowa z groszkiem i mleczkiem kokosowym. 125

rozwinięcie nie prowadzi w ten sam punkt ;) Moja pomidorowa także zawiera  mleczko kokosowe, ale jej sekretnym składnikiem jest groszek. Zwykły zielony groszek z puszki. Efekt jest taki, że zupa w smaku jest ewidentnie pomidorowa i nawet trudno odgadnąć pozostałe składniki ;) Ale oczywiście są i pełnią ważną rolę: groszek daje białkową bazę i gęstość, a  kokosowe mleczko aksamitną delikatność(...)Całość dopełniają aromaty świeżej bazylii i tymianku. Zupa podana w niewielkiej ilości bardzo dobrze sprawdza się jako przystawka, a jeśli chcemy widzieć w niej pełne danie, to dodatek grzanek lub groszku ptysiowego sam się nasuwa na myśl

zadanie-gotowanie
Zupa z buraków i jabłek. 129

Chciałbym już bardzo przyrządzić jakąś wiosenną zupę, ale wciąż jeszcze nie widzę na nią składników w lokalnych warzywniakach. Sam bliższy jestem wrażeniom zimowego przemarznięcia, o których tak ładnie pisze Marzena. Oczywiście, co się odwlecze... Ale na razie proponuję danie, które przynależy raczej do zimniejszych pór. Delikatna, łagodna, czarująca kolorem zupa, którą nazwaliśmy w domu witaminową bombą. Przy okazji ubyło znów(...)gałązek tymianku. 1 szalotkę, 1/2 jabłka i kawałek buraka pokroić w kostkę i zamarynować w occie balsamicznym i syropie malinowym. Po kilku minutach rozłożyć na talerze. Rozlać zupę i do każdej porcji dodać łyżkę serka z chrzanem i tymiankiem oraz kilka całych gałązek tego zioła

zadanie-gotowanie
Zupa z selera naciowego 153

warzywem, chętnie wykorzystuję go w kuchni. Zazwyczaj przygotowuję z nim różnego rodzaju sałatki i surówki, gdyż w takiej formie najlepiej mi smakuje. Seler świetnie sprawdza się również jako składnik zupy. Moja zupa z selera jest w wersji lekkostrawnej z dodatkiem grubej kaszy jęczmiennej i śmiało można ją jeść będąc nawet na diecie. Składniki: 3 - 4 łodygi selera naciowego (mogą być(...)Bulion zagotować, dodać ziemniaki i marchewkę, gotować około 10 minut. Następnie dodać pokrojonego selera, podsmażonego pora z masłem  i kaszę jęczmienną. W trakcie gotowania dolać gorącej wody, gdyby zupa była zbyt gęsta. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kaszy i selera, pod koniec doprawić do smaku pieprzem i solą

Kuchcik gotuje
WIOSENNA ZUPA SZCZAWIOWA 86

kilku lat zupy Szczawiowej nie jadłam ,w okolicy brak tego wspaniałego rarytasu warzywnego ,choć jest on niezdrowy bo zawiera szczawiany ,które źle wpływają na stawy ,dlatego aby się tego ustrzec podajemy Zupę z jajkiem ,które ma zbawienną moc usuwania związków tak dla nas szkodliwych.Jednak raz do roku możemy sobie pozwolić i najeść się zupa do syta.Zapraszam!. 2 litry wody miseczka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa pieczarkowa z parmezanem 124

Dziś mam dla Was zupę - oczywiście szybką i łatwą w przygotowaniu, lekką i pyszną :-) Pieczarkowa :-) Myślę, że każdy, a przynajmniej większość osób lubi pieczarkową :-) Ja na pewno :-) zwłaszcza z makaronem, a taka z podsmażonymi na masełku pieczarkami... mmm... obłędna... To kto gotuje? SKŁADNIKI ok. 400 g pieczarek 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka natki koperku 1 liść pora 2 łyżki(...)bulion; dusimy pod przykryciem aż pieczarki zmiękną. Jeśli uważacie, że płynu jest za mało dolejcie wody (bulionu). Serek topiony kroimy w kawałki, wkładamy do kubka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszamy, aż wszystkie grudki rozetrą się. Wlewamy do zupy i doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy dodajemy parmezan, natkę i koperek. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem

Czary - gary w kuchni
Kartoflanka 122

garnka, zalewamy wodą, dodajemy kostkę i gotujemy. W osobnym garnku umieszczamy kawałki cebuli, zalewamy wodą i gotujemy aż uzyskamy ciemnobrązowy płyn - przecedzamy go i dolewamy do garnka z zupą. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie (ziemniaki powinny się lekko rozlatywać, ale nie rozgotować, dzięki temu zupa będzie gęściejsza). Do gotowej zupy dodajemy natkę, doprawiamy solą, pieprzem. Jeśli macie ochotę możecie

Czary - gary w kuchni
Krem z porów z klopsikami 136

Pyszna i aromatyczna zupa dla smakoszy i nie tylko. Klopsiki nie dość że dodają urody zupie to sprawiają że zupa jest bardzo pożywna. Zróbcie sobie taki rarytas a domownicy będą zadowoleni, polecam. Mnie smakowała ogromnie i chyba zrobię jeszcze raz dziś albo jutro. Krem z porów z klopsikami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa ziemniaczana – kartoflanka 304

Przepis na prostą, a zarazem smaczną i pożywną zupę z ziemniakami i wędzonym boczkiem. Składniki: 5-6 skrzydełek z kurczaka 6 średnich ziemniaków duża marchew pietruszka 4 ząbki czosnku 300 g boczku wędzonego kawałek kiełbasy 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe majeranek suszony sól, pieprz łyżka mąki łyża masła Przygotowanie Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę(...)gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie skrzydełka i warzywa odławiamy i odstawiamy, aby trochę wystygły (ja dodatkowo bulion przecedzam, bo nie lubię, żeby w zupie pływały ziarna pieprzu czy ziela angielskiego). Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowaną marchew również pokrojoną w kostkę, pietruszkę startą na tarce i pokrojone mięso obrane ze skrzydełek

e-PrzepisyKulinarne
Zimowa zupa grzybowa wg Aleex 121

dzięki tym chwilom mam sporo siły, by odważnie wkroczyć w nieznane. W mojej kuchni konkursem podsumowałam 6 minionych lat. A kolejny, siódmy rok, zaczynam od zaproszenia Was na zimową zupę grzybową. Aby ją przyrządzić, potrzebne są, oczywiście, grzyby. Wykorzystałam mrożone borowiki. Dobrze, że latem zrobiłam odpowiedni ich zapas. Niesamowity aromat zwabił do kuchni chłopaków i gwiazdeczkę. Patrzyli z niecierpliwością(...)bulgoczącą w garnku zupę. Uspokajałam ich, że jeszcze chwilkę, kilkanaście minut i zostaną nakarmieni. Grzybowa zniknęła z talerzy błyskawicznie. Ponieważ ugotowałam dużą jej porcję, dla wszystkich wystarczyło na dokładkę. Była pyszna. Polecam. Składniki: • 75 dag mrożonych borowików • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek selera • kawałek pora (biała część) • 5-6 ziemniaków • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 % • udko kurczaka • Sól

W mojej kuchni
Krem z czerwonej soczewicy z marchewką 104

Bardzo lubię czerwoną soczewicę. Robiłam z niej pyszne  kotleciki  oraz   pożywną zupę . Teraz zrobiłam zupę krem z dodatkiem marchewki. Zupka wyszła bardzo pyszna i sycąca. Podałam ją z moim ulubionym prażonym słonecznikiem. składniki: 1,7 l bulionu drobiowego 1 duża cebula 3 średnie marchewki (ok 250 g) 1 szklanka czerwonej soczewicy (szklanka o pojemności(...)wszystko będzie miękkie. Do smaku zupkę doprawić tymiankiem i ziołami włoskimi. Gdy już soczewica i warzywa się ugotują zestawić garnek z ognia. Wszystko zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta można dolać bulionu. Podawać z ulubionymi dodatkami

Monia miesza i gotuje