zupa - 39132 przepisów (strona:728/2609)

Zupa jarzynowa z buraczkami 155

Lato to ten piękny okres w roku, kiedy wszystko w kuchni jest takie kolorowe, pachnące, można kombinować ile wlezie, a i tak będzie dobrze ;-) np. zupa, o której dzisiejszy post, to taka zwykłą letnia jarzynowa tyle że wzmocniona burakiem... Polecam Wam to połączenie :-) delikatne młode warzywa, słodycz buraków, czego chcieć więcej...  SKŁADNIKI 1/4 młodej kapusty 3 ziemniaki 1 marchewka(...)jarzynowej. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą (bulionem) tak, by zakrywała warzywa, dodajemy vegetę, listek i gotujemy do miękkości. Śmietanę wlewamy do kubeczka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy i dolewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Dodajemy ocet (dla ładniejszego koloru), doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę nalewamy do miseczek lub talerzy, podajemy

Czary - gary w kuchni
Ogórkowa z pulpecikami 142

Pyszna domowa zupa z lekkimi pulpecikami. Starte warzywa sprawiają, że jest bardzo aromatyczna. 2 l wody Kilka kości wieprzowych 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) Kawałek pora Kawałek selera (korzeń) 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek 3 ogórki kiszone 5 ziemniaków Sól Pieprz Liść lubczyku 3 łyżki śmietany 18% Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego(...)wyjmujemy kości. Dokładamy ogórki i ziemniaki. Pulpeciki: Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Wyrabiamy z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Zaciągamy śmietanką. Gotujemy jeszcze kilka minut

VioletoweKucharzenie
Zupa czosnkowa w bułeczkach 90

dziś na obiad zupa czosnkowa, pięknie podana w bułeczkach :)  Składniki: 2 jajka 1 cebula biała 1 łyżka oleju 4 ząbki czosnku 1 litr rosołu (może być z kostki) 5 bułeczek przyprawa typu Vegeta zielenina Wykonanie: Cebulę, czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Ściąć czapki bułek, wydrążyć miąższ, a szkielety bułek zostawić jako miseczki na zupę.  Wlać rosół , przyprawić(...)Vegetą, wbić jajka i połączyć z miąższem bułczanym. Gorącą zupę zmiksować, rozlać do miseczek bułczanych i posypać zieleniną

Tradycyjna Kuchnia
Zupa z botwinki z trawą cytrynową na mleku kokosowym 152

Całkiem przypadkiem zrobiłam tajską zupę z botwinki, no tak wyszło, tego nie miałam a tego zabrakło i w zamian użyłam składników kuchni tajskiej. Rezultat przeszedł moje oczekiwania na plus oczywiście. Mleczko kokosowe i trawa cytrynowa idealnie pasują do botwiny. Dla wielbicieli botwiny tak jak mnie zupa zauroczy na pewno. Zupa z botwinki z trawą cytrynową na mleku kokosowym. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Zupa krem ze szparagów I 172

Czas na kolejną propozycję dania na weekend! Propozycja Agnieszki:  Zupa krem. Cóż można o niej powiedzieć? Że jest lekka, idealna na tą porę roku,  smaczna w swej prostocie i szybka do zrobienia.  Moi Kochani, nie pozostaje Wam nic innego, jak pozwolić się zainspirować i wypróbować przepis :) Zupa krem ze szparagów www.kuchniasmakow.blogspot.com Pęczek białych szparagów Kostka rosołowa Sól(...)gotować ok. 30 minut. Dodać kostkę rosołową, trochę soli, pieprzu, odrobinę soku z cytryny.  Pogotować chwilkę.  Całość zblendować.  Dodać łyżkę śmietany.  Posypać zieloną pietruszką.  Zupa doskonała również z grzaneczkami lub kluseczkami lanymi.  Smacznego! Przepis/ zdjęcie/ wykonanie/ inspiracja: Agnieszka Karalus

Kuchnia smaków
Delikatna zupa z żółtą fasolką szparagową 174

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Prosta i delikatna zupa, którą robi się bardzo szybko. Lubicie fasolkę?  Można mieszać różne jej kolory i dodać więcej śmietany. Pycha! mięso drobiowe na wywar 200-300g żółtej fasolki szparagowej 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego świeży koperek(...)pora) i fasolkę w całości (jeśli jest świeża, to poobcinać końce i przekroić na mniejsze kawałki). Całość gotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Zupę posypać posiekaną zieleniną i doprawić do smaku

Di gotuje
Zupa krem z kalarepy 91

już wspominałam uwielbiam gotować sezonowo- czyli z tego co dostępne w pobliskim warzywniaku. Dziś pyszna, delikatna, kremowa zupa z kalarepy . Składniki: 50 dag kalarepki 25 dag włoszczyzny 25 dag ziemniaków 2 łyżki tłuszczu ½ szklanki śmietany 18 % sól do smaku cukier do smaku świeży koperek grzanki Wykonanie: Włoszczyznę opłukać i ugotować wywar, następnie odcedzić. Kalarepkę obrać, pokroić w kostkę, udusić lekko(...)tłuszczu, zalać wywarem i gotować .Ziemniaki obrać, pokroić, wrzucić do zupy i wszystko ugotować do miękkości. Przyprawić do smaku i zmiksować. Śmietankę rozprowadzić odrobiną gorącej zupy, wlać do garnka i posypać świeżym posiekanym koperkiem. Podawać z grzankami

Tradycyjna Kuchnia
Krem z marchewki z dodatkiem soku z pomarańczy. 148

Moja dzisiejsza propozycja to smaczna zupa a właściwie krem. Wiem, że nie wszyscy lubią...ale może spróbujecie? Zapraszam! Składniki; 5 dużych marchewek 1 pietruszka 3 ziemniaki sól, pieprz, liśc laurowy, papryka słodka, pieprz cayenne , ziele angielskie 1 udko z kury sok z połowy pomarańczy grzanki do podania Przygotowanie; Mięso myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane i pokrojone w słupki marchewki oraz(...)pietruszkę. Wrzucamy ziele i liść laurowy, gotujemy rosół. Ziemniaki obieramy i kroimy w duża kostkę. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy z zupy i zużywamy do innych celów. Dodajemy ziemniaki i jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Rosołu powinno być na równi z warzywami. Kiedy ziemniaki i pozostałe warzywa są miękkie, doprawiamy zupę do smaku. Lekko studzimy i blendujemy na gładki

Radość kipiąca uśmiechem.
7 pomysłów na szybki wegański obiad cz. 2 181

łatwych i bardzo smacznych przepisów na roślinny obiad. 7 pomysłów na 7 dni tygodnia. Sprawdźcie i wypróbujcie :) Zobacz też: 5 pomysłów na szybki wegański obiad cz. 1 1. Harira - zupa marokańska Zaczynamy tradycyjnie, czyli na pierwsze danie zupa. Ale jaka! Taka, że już nie trzeba robić drugiego dania, bo jest mocno sycąca i pyszna. Zapraszamy na harirę, zupę pochodzącą

Bananowe Pole
pyszna na maśle jarzynowa zupa z ziemniakami... 139

Składniki: woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek/młoda, kalafior 1 mniejszy, kalarepka młoda 1 duża, warzywa mrożone 1 opakowanie/wiosenna zupa, ziemniaki 4 duże/młode, groszek konserwowy 1 puszka, kostka rosolowa 2 sztuki/drobiowe, masło 3 łyżki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, koperek 1 pęczek, natka pietruszki(...)pęczka, liście selera - kilka sztuk młodą włoszczyznę: łodygi selera, por, marchew, pietruszkę, korzeń selera w rozdrabniaczu zmiksować, wsypać do garnka wsypać pokrojony drobniej kalafior, pokrojoną kalarepkę z ziemniakami, opakowanie zupy wiosennej, wlać wodę i gotować z 20 minut dodać kostkę rosołową, masło, przyprawy, groszek z puszki razem z zalewą, gotować z 10 minut dodać drobno posiekany koperek, natkę pietruszki

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem z cukinii z mlekiem kokosowym i serkiem topionym 111

Pyszna zupa z cukinii, smak delikatnie podkreślony mleczkiem kokosowym i serkiem topionym. Składniki: 3 młode cukinie 1 cebula biała 2 ząbki czosnku serek topiony ziołowy 1 szklanka mleczka kokosowego 1 szklanka bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Cebulę, czosnek drobno posiekać, przyprawić do smaku i zeszklić na oleju. Wsypać starte cukinie i mieszając smażyć około(...)minut. Następnie wlać bulion, dodać serek i mieszając rozpuścić go w zupie. Zupę doprawić do smaku, wlać mleczko i chwilę zagotować

Tradycyjna Kuchnia
Zupa z pomidorami, cukinią i prażonym słonecznikiem 140

tych chorowaniach lekkiego jedzonka ciąg dalszy :) Tym razem zupa, taka żeby zadowolić każdego po trochu. Młody chciał pomidorową, mąż też nie protestował, ja znalazłam w lodówce spory kawałek cukinii, marchewkę, więc zupa nie tylko pomidorowa ;)) Smaczna bardzo, do tego uprażony słonecznik i wszyscy zadowoleni :) Mąż zjadł podwójną porcję nawet ;)))) Miłego weekendu Wam życzę :) Inspiracja: klik Składniki: 1 cebula czerwona(...)natkę pietruszki, cynamon,kolendrę,cynamon. Chwilkę podgotowałam, zdjęłam z ognia i zmiksowałam blenderem, ale tak, żeby warzywa nie były całkowicie zmiksowane. Słonecznik wrzuciłam na patelnię i uprażyłam na suchej. Zupę doprawiłam jeszcze solą, przelałam do miseczek i dodałam słonecznik

kruche babeczki
Pyszna zupa z dynią, cukinią, imbirem i gruszką 108

razem zupa, bo moja zakupiona dynia już chwile czeka na swoją kolej ;) Tak mnie jakoś naszło, w domu miałam wszystkie składniki więc pokombinowałam i wyszła całkiem smaczna ta zupa. Oprócz dynia dodałam troszkę cukinii, imbir, gruszkę i marchewkę. Wcześniej podsmażyłam na masełku klarownym cebulkę, na końcu doprawiłam solą i sosem sojowym Kikkoman. No i słonecznik prażony, o nim nie można(...)chwilę. Pod sam koniec dodałam trochę sosu sojowego, posoliłam i wszystko zmiksowałam blenderem. Jeśli jest potrzeba, to jeszcze doprawiamy. Ja doprawiłam, ale tak jak pisałam sosem i solą tylko. Zupa miała słodkawy posmak, ale smakowała super. Na suchą patelnię wrzucamy słonecznik i prażymy. Posypujemy z wierzchu zupkę

kruche babeczki
zupa ziemniaczana z grzybami mun... 176

Royal Brand 3 dag, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka, natka pietruszki 1 pęczek, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku zamiast do makaronu przyprawy użyłam do zupy, zamiana smakowita - suszone grzyby mun zalać letnią wodą i moczyć z 1 godzinę, żeberka wędzone zagotować, zebrać(...)której się moczyły, kucharka gotować do miękkości ziemniaków, wsypać mięsko z żeberek, zagęścić śmietaną, mąką wymieszaną z wodą do smaku dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, wsypać natkę pietruszki - zupa jest syta, aromatyczna, smaczna................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa botwinka ze szpinakiem i liśćmi rzodkiewki 112

Dziś ugotowałam zupę botwinkę. Robiąc ją gotuje na dwa dni bo jak wiecie botwinka najlepsza jest na drugi dzień. Ale tym razem dodałam do niej świeże liście szpinaku i liście rzodkiewki. Niedawno przeczytałam, że liście rzodkiewki są jadalne, dodałam je więc do zupy. Wyszła smaczna i sezonowa zupa, polecam. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni