Bardzo rzadko robię chłodnik i traktuję go jako koktajl do wypicia między posiłkami. Na miano zupy jest dla mnie zbyt lekki, ponieważ preferuję zupy sycące i rozgrzewające. Ostatnio przeglądalam w kiosku różne gazetki, do których ludzie przysyłają własne przepisy i moją uwagę przykuł chłodnik z dodatkiem awokado. Ponieważ je uwielbiam, to po powrocie do domu przygotowałam zweganizowaną wersję zupy, bazując
Kasia SarnaNiektórzy są negatywnie nastawieni do wege-zup, twierdząc, że są one zbyt wodniste i za lekkie. Ja też nie przepadam za zupami na samych warzywach, bo pomimo kilku dokładek nadal czuję głód. Dziś prezentuję zupę, którą można się nasycić :) Czytaj więcej
Kasia Sarnaprosta w przygotowaniu, dlatego najczęściej podaje się ją po prostu z podsmażoną na maśle bułką tartą. Można ją także wykorzystać do zrobienia sałatek, przetworów na zimę czy zapiekanek, albo zup. Ja ją dzisiaj połączyłam z cukinią. Wyszła prosta, szybka i smaczna zupa.Polecam. ZUPA FASOLKA z CUKINIĄ Składniki: 1 l bulionu 1 cukinia 1 duża garść fasolki szparagowej 2-3 ziemniaki(...)ziemniaki miksujemy blenderem z wywarem. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy, aż zmięknie. Pod koniec gotowania dodajemy do garnka startą cukinię. Wszystko gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz śmietaną
Bon appetit mon amiebardzo piękna Pani Pokrzywa. Nie chciałam aby się zmarnowała, wszak ma wiele cennych składników i witamin. Babcia opowiadała mi jak w czasie wojny i tuż po gotowano zupę z pokrzyw, lebiody itp... Zrobię zupę! I zrobiłam :) Na rosole, który mi został z wczoraj... Składniki: około 3 l rosołu drobiowego ( z marchewką, pietruszką itd ) około 1 pełny durszlak liści świeżej(...)wraz z posiekanym czosnkiem zeszklić na maśle. Dodać do tego pokrojone marchewki. Chwilę przesmażyć i wrzucić do rosołu. Pokrzywę pokroić w rękawiczkach na mniejsze kawałki i również wrzucić do zupy. Dodać posiekaną natkę i koper. Doprowadzić do zagotowania i zmiękczenia pokrzywy. Doprawić do smaku sosem sojowym. Pyszności ! ! ! Sama byłam zaskoczona jak dobrze smakuje. Podawać z ( do wyboru ale nie koniecznie
Jemy PijemySezon na wiśnie w pełni, więc wykorzystuję je na wszelkie możliwe sposoby. Dzisiaj przyszedł czas na pyszny wiśniowy chłodnik. Zupa idealna podczas letnich upałów, zwłaszcza dla łasuchów. Aby ją wzbogacić o cenne wartości odżywcze dodałam do niej nasiona chia, które lekko ją zagęściły. Szukając w sklepie jogurtu do tej zupy, zwróćcie uwagę, aby był on naprawdę naturalny, czyli bez dodatku(...)łyżeczką maczaną we wrzątku nakładać ciasto na wrzątek. Gotować przez około 2 minuty od wypłynięcia (w zależności od wielkości klusek). Ugotowane przelać lekko zimną wodą. Kluski można włożyć do zupy lub podać na oddzielnym talerzyku. Przepis dołączam do copiątkowej akcji "Błyskawiczne piątki" . Zapraszam wszystkich do facebookowej grupy , gdzie znajdziecie wiele innych ciekawych przepisów. Linki do wszystkich zestawień znajdziecie w zakładce
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś kolejny przepis na ogórki kiszone, tym razem w wersji "na zupę". Takie ogórki bardzo cenię zimą zwłaszcza, gdy czas goni i trzeba bardzo szybko przygotować coś na obiad - otwieram słoiczek i zupa ogórkowa niemal gotowa ;-) składniki: 2 kg ogórków 1 duży pęczek zielonego koperku główka czosnku 6 czubatych łyżeczek soli wykonanie: Ogórki bardzo dokładnie myję. Jeśli są mocno wyrośnięte(...)brzegu, żeby ogórki nie "kipiały" podczas kiszenia. Odstawiam na kilka dni i dopiero wynoszę do chłodnej piwnicy. Słoiki wybieram niezbyt duże, wtedy ogórki zużywam na jedną porcję zupy. Z podanych proporcji wyszło 6 słoiczków o pojemności 390 ml i jeden
babka w formieUwielbiam bardzo zupy tak więc dziś przygotowałam zupę z marchewki. Wyszła przepyszna, delikatna do tego w cudownym kolorze. Tak więc zapraszam na szybką do zrobienia i bardzo odżywczą kremową zupę z marchewki. Składniki: 6 marchewek 1 cebula 1 L bulionu 3 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka startego imbiru masło do smażenia sól
magiczna kuchnia KasiPyszna i delikatna w smaku zupa krem z kurek, jest bardzo sycąca. Możemy ją podać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym, idealnie się sprawdza na przyjęciach rodzinnych. Składniki: 2 litry rosołu drobiowego 600 gram kurek 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki Kawałek pora 100 ml. śmietany 30% 100 gram serka topionego Sól, pieprz 3 łyżki masła Sposób przygotowania(...)mniejsze kawałki. W większym rondlu roztapiamy masło dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz kurki, smażymy na małym ogniu do odparowania wody. Wlewamy rosół, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, zupę miksujemy blenderem. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek topiony i śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Bajeczna Kuchniagatunków. To właśnie one nadają niepowtarzalny smak i niesamowity zapach wielu potrawom. Oto przepis na pulpety w sosie grzybowym z dodatkiem świeżych kurek i aromatycznego koperku. Składniki 1 opakowanie zupy grzybowej z suszonych grzybów Profi 100 g kaszy jaglanej 400 g mięsa mielonego z indyka i wieprzowiny 2 l bulionu warzywnego 200 g świeżych kurek 1 cebula 1 jajko(...)olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy kurki. Całość delikatnie posypujemy solą ziołową i smażymy, aż cała woda odparuje. Od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy. Zupę grzybową z suszonych grzybów Profi przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu – wystarczy podgrzać ją kilka minut. W głębokim talerzu lub półmisku układamy pulpety, zalewamy je zupą grzybową Profi, nakładamy usmażone kurki
My Chcemy JeśćZupa owocowa to przeważnie „kompot z kluskami” – gotuje się kompot, dodaje kluski/makaron i gotowe. Ale zupę owocową można przygotować inaczej. Przepis na zupę z wiśni, taką nie z kompotu, natrafiłam w książce z przełomu XIX/XX wieku. Niestety nie znam autora, ani dokładnego roku wydania książki. Jest niekompletna. 2 litry wiśni, 500 ml wody, 5 goździków, 1/2 laski cynamonu
królestwo garówziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki 1 kapelusz suszonego grzyba 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 listek lubczyku Zupa: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki 50 g masła 500 g ogórków małosolnych 100 ml śmietany 30 % koperek sok z cytryny sól i pieprz Przygotowanie Normal(...)tarce do jarzyn marchewki i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalałem gorącym wywarem i gotowałem jeszcze 15 min. Ogórki starłem na tarce o dużych oczkach, dodałem do zupy, gotowałem na małym ogniu 15 min. Zupę zabieliłem słodką śmietaną, do smaku doprawiłem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podałem z posiekanym koperkiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenziemniaki, paprykę i zagotować wsypać kucharka, masło i gotować z 25-30 minut na średnim ogniu wsypać posiekany koperek, mielony pieprz, jeśli trzeba to dolać trochę wody przegotowanej aby zupa nie była za gęsta można podać ze śmietaną lub jogurtem, nam ta wersja zupy warzywnej smakuje bez dodatków - zupa jest przepyszna, lekka i zarazem syta.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzupę 1 litr rosołu 1 dynia hokkaido 2 ziemniaki 1 marchewka pół cebuli sól pieprz imbir słodka papryka szczypta chili 200 ml śmietany 22% pierożki z bundzem 200-250 g bundzu 1-2 ząbki czosnku sól pieprz ciasto pierogowe ok 200 g (ja użyłam ciasta mrożonego) Rosół nastawiamy na ogień, dynię oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, ziemniaki(...)obieramy, cebulę kroimy na kawałki i wszystkie warzywa wkładamy do rosołu, gotujemy do miękkości, w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Miksujemy zupę i doprawiamy do smaku przyprawami i imbirem oraz śmietaną. Bundz rozgniatamy widelcem, dodajemy rozgnieciony czosnek i przyprawy do smaku, Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki szklanką i nadziewamy pierogi wkładają niewielką ilość nadzienia. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku, podajemy
Gotowanie jest łatwewsypać cukier i gotować z 10 minut na średnim ogniu wlać kisiel wymieszany w 3/4 szklanki wody, mieszając doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia, zostawić do wystudzenia, ugotowałam zupę wieczorem makaron kolanka ugotować w osolonej wodzie i przelać na durszlaku zimną wodą zupę podać z makaronem, wsypać opłukane jagody, włożyć porcję śmietany lub jogurtu - zupa jest pysznie smaczna
W Mojej Kuchni LubięGazpacho to hiszpańska zupa podawana na zimno z warzyw i ziół, głównie na bazie pomidorów. Moja propozycja na gazpacho jest super przeeeeepyszna a głównym składnikiem jest arbuz. Do tego oczywiście jeszcze pomidory i kilka innych składników, min. bazylia i chili, co czyni z tej zimnej zupy wyjątkową niespodziankę. Podana prosto z lodówki do grilla oszołomi wszystkich smakoszy i dzieci(...)dawać można w wysokich butelkach z szerokimi słomkami, w szklaneczkach do popijania lub w czarkach czy miseczkach z łyżką jak zupę chłodnik. SKŁADNIKI: 400- 450 g arbuza (usunąć pestki) 250 g czerwonych pomidorów 2 ogórki gruntowe lub 1 mały wężowy garść liści bazylii 2 ząbki czosnku 1 cm kawałek papryczki chili (bez pestek) 3 łyżki oliwy 1 łyżka ciemnego octu
Sztuka gotowania w/g Samiry