Irańska zupa - Mirza Ghasemi to danie wprost z nad morza Kaspijskiego. Danie jest bardzo aromatyczne i bardzo smakowite, nazywane jest zupą ale dla mnie to bardziej bakłażan duszony z jajkami. Tak czy siak danie jest pyszne i warte wypróbowania. Irańska zupa - Mirza Ghasemi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezupa jest naprawdę naprawdę pyszna!!! Przepis pochodzi od o. Adama Szustaka (tutaj możecie zobaczyć jak ojciec gotuje: KLIK ). Gęsta, rozgrzewająca, z kleksem śmietany i wędzonym boczkiem... Zrobiłam nieco mniejszą porcję niż w oryginale , dodałam też świeżej natki pietruszki i muszę powiedzieć, że jest rewelacyjna! Świetnie rozgrzewa i syci,w sam raz na jesienne późne obiady. W mojej wersji jest czerwona(...)pomidory są w całości należy je rozdrobnić. Gotować wszystko około 5 minut, a następnie wlać całość do garnka, najlepiej z grubym dnem. Wszystko zalać wodą, można użyć więcej wody, zupa będzie rzadsza. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka, mieszać od czasu do czasu. Ugotowaną zupę doprawić pieprzem, solą, oregano, można użyć ulubionych przypraw. Podawać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieodcinając twarde końcówki, bo są nie smaczne. Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dodać zmiażdżone ząbki czosnku i zalać wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotować na niewielkim ogniu do miękkości cebuli. Zupę doprawić pieprzem oraz solą. Na koniec lekko zblendowałam zupę ale do tego stopnia aby zostało nieco cebulki w całości. Gorącą zupę podałam z lanymi kluseczkami i żółtym serem a część
W garach u GosiBardzo gęsta zupa o intensywnym smaku selera może przekonać nawet przeciwników tego warzywa. Zupa bardzo w stylu "opróżniamy lodówkę" :) Z podanych ilości można otrzymać 2-3 porcje bardzo gęstego kremu. 300 gram selera 1 por 4 małe marchewki 1 pietruszka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 litr wywaru, może być z kostki 1/4 szklanki(...)Całość powinna się dusić około 1-1,5 godziny. Po tym czasie warzywa przekładać partiami do wysokiego naczynia i zetrzeć na jednolitą masę blenderem. W razie potrzeby dodać wodę. Zupę podawać na ciepło z prażonymi orzechami. marcelina
Czerwony Gupikinsulinę. Poza tym mają właściwości antynowotworowe, poprawiają nasz wzrok i naszą pamięć. Dodatkowo są bardzo smaczne i mają liczne zastosowania w kuchni. Dzisiaj proponuję rozgrzewającą, zupę krem z batatów. Spróbujcie, jest przepyszna:) 2 bataty marchew seler pietruszka czosnek cebula kawałek imbiru masło klarowane pieprz biały sól pieprz cytrynowy papryka słodka Śmietanka Grzanki Chipsy z buraków(...)podsmażam aż warzywa puszczą sok. Dodaję bataty, mieszam i zalewam gorącą wodą, tak, aby zakryła warzywa. Dodaję przyprawy, mieszam i gotuję do miękkości. Na koniec zupę blenderuję i doprawiam, jeśli jest taka potrzeba. Podaję z kleksem kwaśnej śmietany, grzankami i/lub chipsami z buraka
Takie tam pichceniemoje córki za bardzo nie przepadamy za zupami z roślinami strączkowymi..ale o męża trzeba dbać i gotować to co on lubi..i tym razem zupa fasolowa na bogato, gotowana z dużą ilością boczku, a potem jeszcze z cebulką i kiełbasą podsmażoną na oleju rzepakowym. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię(...)przykryciem. Gdy fasola będzie prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulę obrać i pokroić , zeszklić na oleju ,dodać pokrojoną kiełbasę i chwilę razem przesmażyć.Dodać do zupy. Wrzucić również pokrojone w kostkę pomidory lub koncentrat.Doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniewarzywo. Od tego czasu z utęsknieniem czekam na jesień, kiedy to dynia staję się najłatwiej dostępna. Stanowi ona bardzo ciekawy dodatek do makaronu czy mięsa . Przepisów na zupę dyniową jest wiele. W zeszłym roku na moim stole królowała ta z dodatkiem pomidorów , teraz przyszedł czas na coś innego, nowego. Tym razem królową jesieni połączyłam z marchewką i pietruszką. Jako(...)lubię ostre smaki nie mogło także zapragnąć chilli. Zupa wyszła gęsta i sycąca. Po prostu boska! Składnik i: 1 kg dyni (waga po obraniu) 1 cebula 2 duże pietruszki 3 marchewki łyżka garam masala sól, pieprz chilli oliwa z oliwek 4 łyżki tartego żółtego sera pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy 2 litry wody. Zagotowujemy. Dynię obieramy
Pobite gary BarbaryFlaki łączą w sobie dwie ulubione przeze mnie kategorie potraw. Dania mięsne i zupy. Jednocześnie, patrząc na aktualnie panującą za oknem aurę, doskonale nadają się na obiad w chłodniejsze dni. Nie tylko rozgrzewają, ale również pozostawiają uczucie sytości przez dłuższy czas. Mało kto jednak wie, że flaki są bogatym źródłem białka, wapnia, żelaza i witamy B12. Dodatkowo zawierają znikomą ilość(...)gdzie podawane są z dodatkiem ostrej papryki, w Austrii. Pierwsze wzmianki na temat flaków pochodzą z XIV wieku z dworu Kazimierza Wielkiego. Specjalnie dla niego jego nadworny kucharz przygotował zupę z wnętrzności odyńca. Król był nią tak zachwycony, że nie wierząc w zapewnienia kucharza dotyczące pochodzenia składników nazwał ją „dziką zupą”. W tradycje kulinarną Polski flaki wołowe wpisały
Jacob TastesJeżeli boicie się, że zupa z całej główki czosnku może być wyjątkowo mocna i wystraszyć nie tylko wszystkie okoliczne wampiry, ale i domowników oraz sąsiadów, to pozbądźcie się tych myśli. Też je miałem, ale okazało się, że jest to danie wyjątkowo delikatne w smaku i łagodne w zapachu (albo odwrotnie). Wręcz eleganckie (w końcu - francuskie). Idealnie nadaje się do podania(...)bulionówce, lub filiżance jako przystawka. Bardzo smaczna i myślę, że zdrowa. Nie zdziwiłbym się, gdyby wielu poczęstowanych zupą gości nie uwierzyło nam, jakie są jej składniki. Kiedyś, w młodości, hm... tzn. we wcześniejszej jej fazie, byłem tak wyczulony na czosnkowe aromaty, że kiedy np. wracałem ze szkoły i poczułem na progu, że rodzice gotowali coś z czosnkiem, to odmawiałem wejścia
zadanie-gotowanieSklepowe półki uginają się pod jej najsłodszymi okazami, dlatego warto wykorzystywać to wszechstronne warzywo w swojej kuchni. Pierwszym przepisem i według mnie obowiązkowym daniem z dyni jest zupa krem. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, ma aksamitną konsystencje i głęboki aromat. Dodatkowo jest idealną propozycją na chłodniejsze dni, kiedy tak bardzo potrzebujemy czegoś co rozgrzeje nasz organizm(...)Zupa krem z dyni Składniki: 1 dynia (około 1,5 kg) 1 średnia marchewka 1 duże jabłko 1 litr wody puszka mleczka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry* szczypta papryki chilli lub odrobina pasty chilli sól, pieprz opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cukru * Jeżeli nie możesz znaleźć mielonej kolendry, nasiona możesz zmielić
wegujemygarnka i zagotować. Gdy się zagotuje wrzucić pokrojone warzywa. Dodać tymianek i czubrycę, ostrą paprykę i pieprz wedle smaku. Gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawić z ognia. Zupę zmiksować na krem, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jak potrzeba i jeszcze raz zmiksować. Zupa jest dosyć gęsta więc jeśli takiej nie lubicie można dolać bulionu. Gotową zupkę podałam(...)grzankami i prażonym słonecznikiem, jak ktoś lubi można też do gorącej zupy dodać trochę sera pleśniowego
Monia miesza i gotujePrzyjechał kiedyś do mnie słoik zupy (oczywiście nie sam), przywieziono go od naszych zagranicznych, zachodnich sąsiadów. Niepozorna zupa porowa szybko podbiła moje kubki smakowe, zakochałam się w niej od pierwszej, skosztowanej łyżki. Trochę musiałam się wysilić aby zdobyć przepis, ale w końcu się udało i dziś prezentuję Wam mega pyszną niemiecką zupę porową. Koniecznie musicie ją wypróbować
Jadło i czytadłoleżałam w szpitalu. Jak na szpitalne jedzenie był pyszny. Potem dieta i kolejny raz do niego wróciliśmy. Mój młody był zadowolony, bo to jedna z jego ulubionych zup. No ja tak się zastanawiam co w niej można nie lubić, ale o gustach się nie dyskutuje, jak ktoś nie lubi, to jego sprawa :-). Miłego i ciepłego dzionka Wam życzę(...)angielskie i gotuję bulion. W międzyczasie kroję w kostkę warzywa. Jak skrzydełka będą miękkie, to je wyjmuję, do bulionu wrzucam warzywa. Skrzydełka studzę i obieram mięso, które dodaję do zupy. Ja warzywa będą robiły się miękkie dodaję kaszę. Gotuję do momentu aż napęczniej, dorzucam pokrojoną natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem. Zupę można zabielić śmietaną, u mnie wersja bez. Smacznego
kruche babeczkiWiele osób pisze że nie lubi zupy dyniowej bo źle im się kojarzy, że to zmora ich dzieciństwa. Ja nie mam takich doświadczeń a zupę dyniową zawsze lubiłam. Zapewniam wszystkich że podana w ten sposób jest przepyszna i warto czasami się przełamać i spróbować. Wrócicie do niej nie raz nie dwa, zachęcam do skosztowania. Robi się ją bardzo szybko(...)szybo zjada a rozgrzeje zmarznięte ciała, polecam. Zupa dyniowa z lanymi kluskami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie