znajdziemy w brukselce to: A, E, K, H, B1, B2, B3, B5, C oraz kwas pantotenowy. Ze wszystkich warzyw kapustnych, to własnie brukselka jest najbogatrza w białko. Gorąco polecam zupę brukselkową, ponieważ jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna :) Składniki: 1/2 kg świeżej brukselki 2 marchewki kawałek pora 3 ziemniaki kostka rosołowa 100 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego Brukselkę
kuchnia doskidomu i na zewnątrz z ceramiczną, nieprzywierającą powłoką. Łączy w sobie Grill i Gorący garnek – dzięki czemu w tym samym czasie możemy grillować ulubione przysmaki, jak gotować zupę, bulion albo ulubiony sos. Urządzenie IDEALNE dla osób ceniących sobie wygodę, czas przygotowania, dbających o linię i ceniących sobie zdrowy styl życia. Ale nie tylko! Grill TomYang BBQ jest świetnym pomysłem(...)brzuch, to jeszcze bym posiedziała przy grillu – sama przyjemność patrzeć jak ulubione mięso, warzywa, ryby na Twoich oczach zmieniają swój kolor, kształt , a w rezultacie smak! Oprócz pysznej Zupy Tom Yum przygotowałam ukochanego tuńczyka oraz krewetki i dorsza . Było lekko, było pysznie, było zdrowo! Zobaczcie! MARYNOWANY TUŃCZYK W SEZAMIE SKŁADNIKI: * stek z tuńczyka – ok. 150 g * czarny sezam
Ostra na SłodkoZastanawiałam się mocno ,czy ta zupa będzie smakowała mojej znajomej i będzie hitem mojej kuchni , chciałam ją czymś ciekawym zaskoczyć,i się udało.Do spotkania przyłączyli się inne osoby i też byli zdumieni jej smakiem., bo jak może smakować zupa z sałaty.Polecam gorąco.Fajne danie dla gości,bo po podaniu bardzo ładnie wygląda i naprawdę jest bardzo smaczna.Moi znajomi(...)wymieszać.Wlać bulion,przykryć garnek,gotować 10 min.Miksujemy,dodajemy śmietankę.Przyprawiamy solą,pieprzem,gałką,sokiem z cytryny i sosem worcester.Przed podaniem podgrzewamy.Odłożoną sałatę kroimy w paski,i ozdabiamy zupę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiRozgrzewająca, aromatyczna zupa wprost idealna na zimowe dni. Do tego jest dobrą alternatywą kiedy wiemy, że w najbliższych dniach nie będziemy mieli zbyt dużo czasu na gotowanie. Taka zupa to pełnowartościowy obiad dzięki temu, że dodamy do niej solidną porcję mięsa z indyka, na którym przygotujemy bulion. Składniki: - szyja z indyka - marchewka - pietruszka - spora cebula - 2 ząbki czosnku - 5 ziemniaków(...)natka pietruszki - sól, pieprz czarny mielony, maggi, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu kolorowego, 2 kostki rosołowe - ok 10 średnich, suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki) Przygotowywanie zupy należy rozpocząć przynajmniej 6 godzin wcześniej, od namoczenia grzybów w niewielkiej ilości wody (takiej, by pokryła wszystkie grzyby). Grzyby do namoczenia można zostawić również na całą noc. Na suchej
Cook&LoveZupa idealna na jesienne i zimowe wieczory. Mocno rozgrzewająca i sycąca. Po miseczce tej zupy nikt nawet nie spojrzy na drugie danie :) Składniki: - 500 g mięsa mielonego z łopatki - 2 papryki: żółta i czerwona - ogórek szklarniowy - 3 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 średni ketchup pikantny - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - 3 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - sól, pieprz, chilli, tymianek(...)Przerzucam warzywa do garnka. Gotuję wszystko na małym ogniu bez przykrycia ok 30 minut, następnie dodaję ketchup, koncentrat pomidorowy, sól, chilli, pieprz i tymianek. Ponownie zagotowuję zupę. Smacznego
Cook&LoveKról wśród zup. Pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że to nasza zupa narodowa. Nierozłączny z niedzielnym obiadem. Ile głów tyle sposobów na ten idealny, najlepszy, najbardziej złoty i klarowny. No właśnie, jeżeli o klarowność idzie to pierwszą wodę po zagotowaniu kurczaka wylać, czy zebrać szum? Ja jestem zwolenniczką drugiej metody. Wraz z pierwszą wodą wylewamy bowiem smak(...)garnku nieruszony, aż pokaże się dno. Zdaję sobie sprawę(acz nie rozumiem), że są i tacy, którzy żadnych pływających warzyw nie tolerują, a zatem warzywa wtedy sio z zupy. Co aby rosół był cudownie złocisty? Nie, nie, nie- to nie za sprawą kostki rosołowej! Precz z tym pomysłem, zapomnij! Rosół gotowany powoli, z odpowiednią ilością warzyw, na dobrym
Cook&LoveSpóźniłam się z przepisem na Halloween, no trudno! Zupę dyniową nazywamy banionką od gwary, w której dynię nazywa się banią. Zupa jest "na słono", jednak żadna z przypraw nie znalazła się na zdjęciu, bo doprawiana jest "do smaku", wedle gustu. 1 dynia 2 pietruszki 1 cebula czerwona 2 marchewki przyprawy: sól, pieprz, imbir, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka, kostka rosołowa(...)minut. W razie potrzeby podczas duszenia dodać wodę. Dodać soli i pieprzu, kostkę rosołową. Gdy warzywa zmiękną przetrzeć całość blenderem na jednolitą masę, ewentualnie dodać wodę i doprawić. Zupa powinna być lekko ostra od przypraw i łagodzona przez smak dyni. Podawac na ciepło, np. z grzankami lub prażonymi ziarnami. marcelina
Czerwony GupikAromatyczna zupa krem z dyni podkreślona słodkim batatem. Jest delikatna i szybka w przygotowaniu. Dodatek masła orzechowego nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Składniki 1 kg dyni piżmowej 1 batat 2 łyżki masła orzechowego 500 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła sól biały pieprz 1. Obraną dynię i batata kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości(...)mamy akurat masła orzechowego możemy użyć orzeszków ziemnych. 5. Wystarczy około pół szklaki, prażymy je na suchej patelni. Kiedy przestygną miksujemy w malakserze na gładką masę. 6. Gotową zupę podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Kategoria: Przepisy Tagged: batat , dynia , masło orzechowe , na szybko , zupa
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyMoje weganiątko codziennie je zupkę. Do każdej staram się dodać duuużo zieleniny. Jagoda rzadko się buntuje, a gdy widzi w zupie kaszę jaglaną lub jej ukochanego batata - to NIGDY! Dzisiejsza zupka jest właśnie ze słodkim ziemniakiem, który jest bogatym źródłem wapnia, fosforu, siarki, magnezu, żelaza, sodu, potasu, witaminy C, kwasu foliowego, witamin z grupy B. O zdrowotnych właściwościach zieleniny chyba(...)muszę pisać. ;-) Zupa zawiera też organiczną kukurydzę, cukinię. czerwoną cebulę i płatki kokosowe. Składniki na 1 dużą porcję i 1 małą dla dziecka: pół ekologicznej kukurydzy, pół cukinii, pół czerwonej cebuli, duża garść boćwiny, pół batata, łyżka płatków kokosowych, odrobina soli, koperek. (wszystkie warzywa są organiczne) Przygotowanie: Cebulę, cukinię i kukurydzę gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy boćwinę
Jeść, by żyć w zdrowiuDlaczego zaskakujące? Bo ta zupa miała być leczem z cukinii. Później stwierdziłam, że może lepiej barszczyk. Ale przecież namoczona na noc soczewica też nie mogła się zmarnować. No i mleczko kokosowe, niewykorzystane dziś, zepsułoby się. I tak oto połączyłam leczo z buraczkami, soczewicą i mlekiem kokosowym. I co wyszło? Niebo! Przepyszna zupa! Imbir, dymka, czosnek, natka pietruszki dodatkowo wzbogaciły(...)nietypowy smak. Polecam eksperymentować w kuchni. Ta zupa potwierdza, że warto. Do dzieła Kochani! Składniki na 4 porcje: 1/2 szklanki suchej soczewicy zielonej, 3 malutkie buraczki, 3 pomidory, 1/2 cukinii, 3 małe, młode cebulki, 1/2 puszki mleka kokosowego lub domowej roboty mleko z 1 kokosa, 2 ząbki czosnku, szczypiorek, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1 łyżeczka
Jeść, by żyć w zdrowiuWszystkie warzywa obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy masło i gotujemy, aż zmiękną. Miękkie warzywa miksujemy blenderem na jednolity krem. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką i wlewamy do zupy. Doprawimy i dokładnie mieszamy. Gorącą zupę podajemy z ugotowanym makaron i posiekaną natką pietruszki
Domowy Smak JedzeniaOpis: Zupa pieczarkowa kojarzy się nam ze smakami dzieciństwa. Mi kojarzy się ona z ciepłem rodzinnym i wspaniałymi obiadami, które przygotowywała mi mama. Zupa jest lekka, ale również bardzo sycąca. Składniki: 500 g pieczarek białych 1,5 l bulionu 2 cebule Natka pietruszki 4 łyżki śmietany kremówki 30% 2 łyżki masła Sól, pieprz Makaron Sposób przygotowania: Pieczarki czyścimy, myjemy(...)Całość przykrywamy i pozostawiamy na ogniu przez kilka minut, żeby się smaki połączyły. W tym czasie gotujemy również makaron. Makaron wrzucamy bezpośrednio do miseczek przed podaniem i zalewamy gotową zupą pieczarkową
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneBardzo lubię zupy, zarówno te kremowe, jak i standardowe. Tym razem urzekło mnie połączenie dyni i tahini, które musiałam wypróbować w swojej kuchni. Do zupy dodałam jeszcze kilka dodatkowych warzyw: cebulę, marchewkę i ziemniaka. Całość podsmażyłam, skarmelizowałam i podlałam odrobiną Cydru, po czym zredukowałam płyn i ugotowałam w bulionie warzywa do miękkości. Na koniec wlałam odrobinę mleka i dodałam tahini(...)dzięki temu zabiegowi zupa stała się aksamitna i kremowa. Krem podrasowałam prażonymi ziarnami czarnego sezamu, by nawiązać do tahini oraz olejem rzepakowym aromatyzowanym rozmarynem, który stał się wyrazisty i niebywale aromatyczny! Dlaczego olej rzepakowy przeważa w mojej kuchni? Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także idealnie
Mango PapajaKolejny przepis na fajną i oryginalną zupkę... Warzywna zupa krem z zielonym groszkiem i bazylią oraz dodatkiem łososia wędzonego i płatków migdałowych. Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 400 g groszku zielonego w puszce 10-15 listków świeżej bazylii 1-1,5 l bulionu 100 g łososia wędzonej 20 g płatków migdałowych ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz(...)razem z zalewą i gotujemy jeszcze z 10 min. Wrzucamy posiekane liście bazylii i blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy pieprzem i solą. Łososia wędzonego kroimy na mniejsze kawałki. Gotową zupę wlewamy na talerz dodajemy kawałki łososia wędzonego i posypujemy garścią płatków migdałowych
Kuchnia MagdaLenyWitajcie :) na dworze zimno więc powinniśmy teraz w okresie jesienno zimowym jeść więcej rozgrzewających zup. Dzisiaj ma dla Was pyszny barszczyk z jajkiem. Rodzina go uwielbia jest bardzo syty i może wystarczyć jako jedno danie. Zapraszam :) Składniki: 2 żeberka lub jedna noga z kurczaka 2,5 l wody 6 ziemniaków 5 małych buraczków 2 marchewki kawałek selera i pora zielenina(...)długo aż ziemniaki i buraki będą miękkie. Ugotowane mięso wyciągamy, drobno kroimy i z powrotem przekładamy do garnka. Jajka kroimy w grubą kostkę lub w ósemki, jak wolicie. Zupę przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem i dodajemy śmietankę.Jeśli lubicie lekko kwaskowy możecie dodać troszkę octu lub soku z cytryny. My lubimy zupy gęste jeśli lubicie rzadkie dodajcie w czasie
Sama słodycz i szczypta chili